Συνωστισμένοι στις παμπ οι Βρετανοί... υποδέχτηκαν την καραντίνα


Ο Μπόρις Τζόνσον έκλεισε με καθυστέρηση 20 ημερών τις παμπ και οι Βρετανοί βγήκαν να "γιορτάσουν" το τελευταίο ποτό στοιβαγμένοι στα μπαρ και χωρίς κανέναν μέτρο προφύλαξης. 

Χρειάστηκε να πεθάνουν 177 άνθρωποι και να μολυνθούν σχεδόν 4.000 ώστε ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, να αποφασίσει ότι πρέπει να λάβει δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση της επιδημίας του κοροναϊού.

Πριν δυο μέρες αποφάσισε ότι ήταν πλέον ώρα να κλείσει τα σχολεία και μόλις χθες, Παρασκευή 20/3, ανακοίνωσε ότι κλείνουν τα εστιατόρια, οι παμπ και τα κλαμπ, τα σινεμά και τα θέατρα καθώς και τα μουσεία με ισχύ της απόφασης από σήμερα, Σάββατο 21/3.


Οι Βρετανοί «απάντησαν» σε αυτήν την ανακοίνωση βγαίνοντας όλοι στα μπαρ το βράδυ της Παρασκευής για ένα τελευταίο ποτάκι (ή και πολλά περισσότερα). Φυσικά τα μέτρα προφύλαξης ήταν ανύπαρκτα και η διασκέδαση κράτησε μέχρι το πρωί, όταν τελικά όλοι αυτοί οι άνθρωποι επέστρεψαν στα σπίτια τους όπου τους περίμεναν οι μεγαλύτερης ηλικίας γονείς τους, οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους. Ωστόσο, κατά πόσο ευθύνονται οι ίδιοι οι πολίτες για τις εικόνες αυτές που καταγράφηκαν το βράδυ της Παρασκευής στις βρετανικές παμπ; Πόσο μπορούμε να στηριζόμαστε στην ατομική ευθύνη όταν η πολιτεία και ο ίδιος ο αρχηγός ενός κράτους περνάει το μήνυμα ότι δεν πειράζει ακόμα κι αν όλοι αρρωστήσουμε με τον κοροναϊό;

Η ανοσία της αγέλης

Η επέλαση της πανδημίας του κοροναϊού στην Ευρώπη έθεσε σε κατάσταση συναγερμού της περισσότερες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου. Μετά την εμφάνιση των πρώτων κιόλας κρουσμάτων, η κάθε χώρα ξεκινούσε να παίρνει αυστηρά μέτρα ώστε να μειώσει την διασπορά του ιού. Έκλεινε σχολεία, χώρους διασκέδασης και τελικά όλα τα καταστήματα εκτός από τα σούπερ μάρκετ. Η μια χώρα μετά την άλλη έκανε ό, τι ήταν δυνατό για να θωρακιστεί. Όχι όμως και η Βρετανία.

Μετά τα πρώτα κρούσματα στην Αγγλία, αποφασίστηκε να ακολουθηθεί η τακτική για να επιτευχθεί η «ανοσία της αγέλης» (herd immunity). Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τον όρο αυτό για να υποδηλώσουν την κατάσταση στην οποία αρκετά άτομα από μια χώρα γίνονται ανθεκτικά σε μια ασθένεια – μέσω εμβολιασμού ή προηγούμενης έκθεσης – και δεν μπορούν πλέον οι ιοί να διαδοθούν σημαντικά στον υπόλοιπο πληθυσμό.

Στην περίπτωση του κοροναϊού Covid – 19, για τον οποίο δεν υπάρχει εμβόλιο, για να μπορέσει να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης θα έπρεπε πρακτικά να αρρωστήσει το μεγαλύτερο μέρος των Βρετανών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής επιστημονικό σύμβουλο του Ηνωμένου Βασιλείου Σερ Πάτρικ Γουάλας, σχεδόν τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Βρετανίας θα χρειαστεί να εκτεθούν στον κοροναϊό, προκειμένου η ανοσία της αγέλης να τους προστατεύσει στο μέλλον. «Διαφορετικά, αυτό το ξέσπασμα θα μπορούσε να γίνει μια ετήσια πληγή στις κοινότητές μας», είχε επισημάνει. Φυσικά, μεταξύ αυτών θα βρίσκονταν και πολλοί ηλικιωμένοι άνθρωποι ή άτομα με επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό. Αυτοί απλώς θα πέθαιναν, μια θυσία που θα έπρεπε να γίνει για το «ευρύτερο καλό».

Το μόνο μέτρο προφύλαξης για όσους ανήκαν στις ευπαθείς ομάδες που σύστηνε η κυβέρνηση ήταν να μένουν σπίτι τους όσο το δυνατόν περισσότερο. Όλοι οι υπόλοιποι είχαν το… ελεύθερο να συνεχίζουν να κινούνται και να έρχονται ακόμα και σε στενή επαφή με τους άλλους. Μόνο αν δεν αισθάνονταν καλά θα έπρεπε να μην βγαίνουν από το σπίτι για τουλάχιστον επτά ημέρες. Η μόνη οδηγία του Τζόνσον στους πολίτες ήταν να πλένουν καλά τα χέρια τους με ζεστό νερό και σαπούνι «για όσο χρόνο χρειαστεί να τραγουδήσετε δύο φορές το Happy Birthday».

Η τακτική αυτή που θέλησε να ακολουθήσει η Βρετανία είχε εξοργίσει τους επιστήμονες στην παγκόσμια κοινότητα. Αφενός προσπαθώντας να δημιουργήσεις την ανοσία της αγέλης θα σήμαινε ότι «θυσιάζεις» χιλιάδες πολίτες σου και αφετέρου κανείς δεν μπορούσε να εγγυηθεί ότι το «πείραμα» θα πετύχει καθώς έχουμε να κάνουμε με έναν ιό που δεν ξέρει κανείς πώς συμπεριφέρεται.

«Ο κοροναϊός προκαλεί ισχυρή ανοσία της αγέλης ή είναι σαν την γρίπη, όπου εμφανίζονται νέες μορφές κάθε χρόνο και χρειάζονται επανειλημμένα εμβόλια; Έχουμε πολλά να μάθουμε για τις ανοσολογικές αντιδράσεις του κοροναϊού», τόνιζε ο Άντονι Κοστέλο, καθηγητής της διεθνούς παιδικής υγείας και διευθυντής του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Πανεπιστημίου του Λονδίνου για την Παγκόσμια Υγεία.

Μέχρι που σε 20 μόλις μέρες από την εμφάνιση του πρώτο κρούσματος στην Βρετανία νόσησαν σχεδόν 4.000 άνθρωποι και πέθαναν 177. Μπροστά στους πρώτους νεκρούς, ο Μπόρις Τζόνσον φαίνεται ότι το ξανασκέφτηκε και κατάλαβε ότι δεν είναι τόσο απλό να βλέπεις κάποιους πολίτες σου να θυσιάζονται για να ζήσουν οι υπόλοιποι. Τότε, αποφάσισε να ακολουθήσει τα μέτρα όλων των υπόλοιπων χωρών.
«Αφαιρούμε το αρχαίο, αναφαίρετο δικαίωμα των ελεύθερων ανθρώπων της Μεγάλης Βρετανίας να πηγαίνουν στις παμπ και μπορώ να καταλάβω πλήρως πώς νιώθουν οι άνθρωποι γι’ αυτό», ανέφερε ο Τζόνσον στο διάγγελμά του.

Στο διάστημα μέχρι να ληφθούν τα μέτρα φαίνεται όμως ότι κατάφερε όντως να δημιουργήσει μια είδους «ανοσία της αγέλης». Μόνο που η ανοσία αυτή δεν είναι απέναντι σε κάποιον ιό, αλλά στην ατομική ευθύνη του καθενός και στην συνειδητοποίηση της σοβαρότητας της κατάστασης. Ο βρετανικός λαός μοιάζει να μην έχει καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει. Ακόμα κι αν όλοι οι λαοί, όπως και ο ελληνικός, παλεύουν να κατανοήσουν τη σπουδαιότητα της ατομικής ευθύνης και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, στη Βρετανία βρίσκονται τουλάχιστον είκοσι μέρες πίσω, όσες χρειάστηκαν ώστε ο πρωθυπουργός τους να κατανοήσει και ο ίδιος την σοβαρότητα της κατάστασης.

Και κάπως έτσι καταλήξαμε στο βράδυ της 20ης Μαρτίου.

Το πάρτι πριν την καραντίνα

Με το άκουσμα της ανακοίνωσης ότι οι παμπ και τα κλαμπ κλείνουν για τουλάχιστον 14 ημέρες οι Βρετανοί θεώρησαν ότι το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να βγουν όλοι έξω για ένα τελευταίο… ξεφάντωμα!


Οι παμπ της Βρετανίας το βράδυ της Παρασκευής γέμισαν κόσμο, όπως και κάθε άλλη Παρασκευή. Φυσικά δεν υπήρχε κανένα μέτρο προφύλαξης και ο κόσμος διασκέδαζε συνωστισμένος στα μαγαζιά και σε μεγάλες παρέες. Τα ποτά και ο χορός κράτησαν μέχρι το πρωί από αυτούς που ήθελαν να ξεδώσουν ύστερα από μια εβδομάδα δουλειάς και πριν κλείσουν οι παμπ.


«Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να βγείτε απόψε, αλλά σας παρακαλώ να μην το κάνετε. Μπορεί να νιώθετε ότι είστε άτρωτοι, αλλά δεν σας εγγυάται κανείς ότι δεν θα νοσήσετε. Μπορεί και πάλι να είστε φορέας του ιού και να το μεταδώσετε». Τα λόγια που είχε πει νωρίτερα στο διάγγελμά του ο  Μπόρις Τζόνσον φαίνεται ότι δεν εισακούστηκαν από μια μεγάλη μερίδα των Βρετανών, ένα αποτέλεσμα για το οποίο φέρει και ο ίδιος πολύ μεγάλη ευθύνη.

Μέχρι και την Δευτέρα στο τελευταίο του διάγγελμα τα μόνα «μέτρα» που έπαιρνε ήταν απλές συστάσεις. Παρακαλούσε τον κόσμο να μην πηγαίνει στις παμπ και να μην παίρνει το μετρό. Φυσικά, οι απλές συστάσεις σπάνια εισακούγονται.


«Τα σούπερ μάρκετ έχουν πολύ περισσότερο κόσμο από τις παμπ. Δεν είναι εύκολο να μεταδοθεί ο ιός μέσα στις παμπ και νομίζω ότι ο πρωθυπουργός θα ξεπεράσει τα όρια κλείνοντάς τες», ανέφερε πριν τα χθεσινά μέτρα ο επιχειρηματίας Τιμ Μάρτιν. Ο Μάρτιν είναι ιδιοκτήτης μιας από τις μεγαλύτερες αλυσίδες παμπ της Βρετανίας και βασικός χρηματοδότης του Τζόνσον και υποστηρικτής του Brexit.

Αλλά και οι θαμώνες των παμπ εξέφραζαν παρόμοιες απόψεις: «Δεν βλέπω τη λογική στο να κλείσεις τις παμπ. Οι άνθρωποι ταξιδεύουν πολύ πιο κοντά ο ένας στον άλλο μέσα στο μετρό και εκεί σίγουρα υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος μετάδοσης», ανέφερε ο 35χρονος Τζίμι Μπιρτς.

«Οι άνθρωποι χρειάζονται να έχουν ένα μέρος να πάνε μετά τη δουλειά τους και κυρίως τα βράδια της Παρασκευής. Νομίζω ότι κλείνοντας τις παμπ το παρακάνει όταν μένει ανοιχτό το μετρό», συμπλήρωσε.



Και πράγματι λίγες ώρες  πριν το τελευταίο πάρτι η εικόνα από το μετρό του Λονδίνου ήταν αυτή:



Άνθρωποι στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο χωρίς μέτρα προφύλαξης. Η σίγουρη μέθοδος για την εξάπλωση του ιού. Και πάλι η απάντηση του πρωθυπουργού της χώρας είναι να δίνει απλώς συστάσεις στους πολίτες να αποφεύγουν το μετρό.

Τα ψώνια του πανικού

Την ίδια στιγμή, οι Βρετανοί κατέκλυσαν και τα σούπερ μάρκετ. Όπως συνέβη και στις περισσότερες χώρες που χτυπήθηκαν από τον κοροναϊό, οι πολίτες συνέρευσαν στα σούπερ μάρκετ «σηκώνοντας» είδη πρώτης ανάγκης: αντισηπτικά, καθαριστικά και τρόφιμα με τον καθένα να αγοράζει ό,τι βρίσκει χωρίς να αφήνει πίσω προμήθειες για τους επόμενους.


Μάλιστα, αίσθηση είχε προκαλέσει το βίντεο μιας νοσοκόμας η οποία κλαίγοντας διηγούνταν ότι πήγε στο σούπερ μάρκετ ύστερα από βάρδια 48 ωρών στο νοσοκομείο και δεν βρήκε κανένα φρούτο και κανένα λαχανικό για να αγοράσει.

«Πώς περιμένετε να μείνουμε υγιείς και να σας φροντίζουμε όταν δεν αφήνετε κανένα τρόφιμο για εμάς», έλεγε με δάκρυα στα μάτια.

Κι ενώ σε όλες τις χώρες τα πρώτα είδη που εξαφανίζονται είναι τα τρόφιμα και τα καθαριστικά, στην Βρετανία υπάρχει έλλειψη σε ακόμα ένα είδος: τα ποτά. Τα ράφια με τις μπύρες και τα ποτά στα σούπερ μάρκετ είναι πλέον άδεια καθώς με τις παμπ κλειστές οι Βρετανοί θα πρέπει να πίνουν μόνο στο σπίτι τους!


Με καταγεγραμμένα επίσημα 3.983 κρούσματα μέχρι αυτήν την ώρα στην Βρετανία, υπολογίζεται ότι τα πραγματικά κρούσματα ξεπερνούν τα 10.000. Με τα μέτρα να έχουν καθυστερήσει περισσότερο από κάθε άλλη χώρα του κόσμου είναι άγνωστο πού μπορεί να φτάσει η κατάσταση στην Αγγλία. Η χθεσινή επίσκεψη στις παμπ αλλά και το μετρό, το οποίο συνεχίζει να παραμένει  ασφυκτικά γεμάτο, προμηνύουν μια ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Ας ελπίσουμε όχι και των θανάτων.