Στην Ιταλία αναγκάζονται να επιλέξουν ποιος θα πεθάνει και ποιος θα ζήσει


Στη Μπρέσια της Λομβαρδίας οι γιατροί πλέον πρέπει να διαλέγουν ποιον μπορούν να σώσουν και ποιον πρέπει να αφήσουν να πεθάνει.



Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ιταλίας είναι πλέον κάτι περισσότερο από οριακή. 
Η Λομβαρδία καταγράφει τα περισσότερα κρούσματα  και τους περισσότερους θανάτους σε ολόκληρη την Ιταλία. Μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο μέχρι το απόγευμα της 18ης Μαρτίου σημειώθηκαν 319 νέοι θάνατοι και 1.493 περισσότερα κρούσματα. Οι αριθμοί των θανάτων είναι οι περισσότεροι που έχουν καταγραφεί από την αρχή της επιδημίας σε μια μέρα. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι στην γειτονική πόλη Μπέργκαμο, ωστόσο ο ιός αυτή τη στιγμή μοιάζει να μεταδίδεται ταχύτερα στην Μπρέσια.

Στα νοσοκομεία της Μπρέσια, γιατροί και νοσηλευτές καλυμμένοι από την κορυφή μέχρι τα νύχια με προστατευτικές στολές βρίσκονται ασταμάτητα δίπλα στους ασθενείς. Το μόνο που μπορεί να δει κανείς ακάλυπτα είναι τα αυτιά και τους λαιμούς τους.

«Το νοσοκομείο μας νοσηλεύει αυτήν την στιγμή 300 ασθενείς προσβεβλημένους από τον κοροναϊό και οι 51 από αυτούς βρίσκονται στην Εντατική», εξηγεί ο διευθυντής του νοσοκομείου Poliambulanza Αλεσάντρο Τριμπόλντι.

Ο μόνος ήχος που ακούγεται είναι οι ρόδες των φορείων και τα «μπιπ» που εκπέμπουν οι ιατρικές συσκευές. Απέξω οι σειρήνες των ασθενοφόρων που μεταφέρουν ασθενείς δεν σταματούν ποτέ. Την ίδια ώρα το βοηθητικό προσωπικό τοποθετεί στα κρεβάτια τους νεοαφιχθέντες ασθενείς τυλιγμένους σε κουβέρτες επιβίωσης. Όσοι φτάνουν στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση διασωληνώνονται αμέσως και συνδέονται με τον ορό απ’ όπου η φαρμακευτική αγωγή πέφτει σταγόνα-σταγόνα στο αίμα τους.

«Υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται κατευθείαν από τα σπίτια τους στα Επείγοντα και βρίσκονται ήδη σε σοβαρή κατάσταση», εξηγεί ο διευθυντής της Εντατικής, Τζουζέπε Ναταλίνι. «Δεν καταφέρνουν να αναπνεύσουν, έχουν κομμένη ανάσα και καθόλου οξυγόνο στο αίμα, γι' αυτό χρειάζονται ταχεία φροντίδα».

Ζυγίζοντας τις πιθανότητες

Η επιδημία του κοροναϊού στην Ιταλία ξεκίνησε από την επαρχία της Λομβαρδίας. Μέχρι σήμερα (19 Μαρτίου), εκεί καταγράφονται 17.713 κρούσματα και 1.959 θάνατοι. Σε όλη την Ιταλία 31.506 έχουν προσβληθεί και 2.503 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους.

Η Μπρέσια είναι η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της επαρχίας στην Λομβαρδία μετά το Μιλάνο. Πλέον βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού και όσοι οδηγούνται στο νοσοκομείο  Poliambulanza σκανάρονται αμέσως μόλις φτάσουν. Στρωμένα κρεβάτια πλημμυρίζουν τους διαδρόμους, έτοιμα να υποδεχθούν νέο κύμα ασθενών.

Οι ασθενείς στο νοσοκομείο είναι κάθε ηλικίας, αλλά «οι ηλικιωμένοι και όσοι πάσχουν από υποκείμενες νόσους είναι στην σοβαρότερη κατάσταση. Είναι οι ασθενείς που δεν τα καταφέρνουν», λέει ο Τόνι Σαμπατίνι, διευθυντής του τμήματος Γενικής Ιατρικής.

Οι ασθενείς δεν σταματούν να καταφτάνουν στο νοσοκομείο και ο μεγάλος αριθμός των περιστατικών υποχρεώνει τους γιατρούς επιλέγουν ποιον θα φροντίσουν πρώτα, επιλέγοντας ουσιαστικά ποιος έχει πιθανότητες να ζήσει και ποιος όχι. Για όποιον οι πιθανότητες δεν είναι πολύ καλές, συνήθως αφήνεται να πεθάνει ήρεμα.

«Ορισμένες φορές πρέπει να αξιολογηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας δεδομένης της κατάστασης του ασθενούς», παραδέχεται ένας γιατρός από το τμήμα των Επειγόντων με το κεφάλι κατεβασμένο. «Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο για όλους, κάνοντας παράλληλα λίγο περισσότερα για όσους έχουν περισσότερες πιθανότητες» να τα καταφέρουν.

Έξω από το νοσοκομείο, ο αόρατος εχθρός που ονομάζεται Covid-19 συνεχίζει ακάθεκτος την δράση του. Σε ένα κοντινό γηροκομείο στο Κουιντσάνο 18 από τους φιλοξενούμενούς του έχουν πεθάνει από την έναρξη της επιδημίας. Οι πέντε τις τελευταίες 24 ώρες.

Σε λίγο δεν θα μπορούμε να βοηθήσουμε όσους νοσούν

Την ίδια στιγμή, ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας, Ατίλιο Φοντάνα, απηύθυνε για ακόμα μια φορά έκκληση προς όλους:

«Μείνετε σπίτι, σε λίγο δεν θα μπορούμε να βοηθήσουμε όσους νοσούν. Δυστυχώς τα νούμερα των νέων κρουσμάτων συνεχίζουν να είναι πολύ υψηλά», τόνισε.
«Το λέω ευγενικά αλλά σε λίγο, αν δεν καταλάβετε, ίσως θα πρέπει να αλλάξουμε τόνο και να γίνουμε πιο επιθετικοί, να ζητήσουμε από την κυβέρνηση ισχυρές μεθόδους», πρόσθεσε ο περιφερειάρχης.

«Η παραμονή στο σπίτι δεν είναι μια άσκοπη θυσία, αλλά μια θυσία για να σωθούν ανθρώπινες ζωές», τόνισε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ιταλικών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, την Τρίτη 17 Μαρτίου το 40% των κατοίκων της Λομβαρδίας μετακινήθηκε σε ακτίνα μεγαλύτερη των τριακοσίων μέτρων. Η απόσταση αυτή σε κανονικές συνθήκες μοιάζει αστεία, ωστόσο για τους ειδικούς που παρακολουθούν την εξάπλωση του ιού είναι ένα ποσοστό πολύ υψηλό.