Τρομοκρατία κατά των αμβλώσεων



Η πολωνική κυβέρνηση βράβευσε μια ακτιβίστρια κατά των αμβλώσεων η οποία τρομοκράτησε και εκβίασε μια 17χρονη που ήθελε να κάνει έκτρωση. Οργή στις οργανώσεις γυναικών της χώρας



Την Παρασκευή 15 Μαΐου 2020 ο υφυπουργός Δικαιοσύνης της Πολωνίας, Μάρτσιν Ρομανόφσκι υποδέχθηκε στο υπουργείο την Ζουζάνα Βιεβιόρκα. Με εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης της χώρας, Ζμπίγκνιεβ Ζόρντα στη νεαρή κοπέλα απονεμήθηκε το χάλκινο μετάλλιο αρετής και δικαιοσύνης. "Υπάρχουν πολλοί λόγοι που η κ.Βιεβιόρκα αξίζει αυτό το μετάλλιο. Εμπλέκεται στην προστασία της ζωής εδώ και πολλά χρόνια. Το θάρρος και η αποφασιστικότητα που έδειξε την ξεχωρίζουν" είπε ο υφυπουργός. Τι όμως ακριβώς έκανε η Βιεβιόρκα που άξιζε, σύμφωνα με την πολωνική κυβέρνηση, αυτή την τιμητική διάκριση;

Εδώ και κάποια χρόνια η Βιεβιόρκα ανήκει σε μια οργάνωση κατά των αμβλώσεων.
Η ίδια δηλώνει ακτιβίστρια υπέρ της ζωής και δραστηριοποιείται ιδιαίτερα στο διαδίκτυο. Στην Πολωνία η έκτρωση είναι παράνομη εκτός αν πρόκειται για περιπτώσεις εγκυμοσύνης λόγω βιασμού, αν απειλείται η υγεία της κυοφορούσας και αν υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες το βρέφος να γεννηθεί με ανήκεστη βλάβη. Το 2015 μάλιστα η εθνικιστική πολωνική κυβέρνηση επιχείρησε να θέσει τελείως εκτός νόμου τις αμβλώσεις, για όποιον λόγο και αν γίνονταν. Συνάντησε μαζικές αντιδράσεις, κυρίως από τις γυναίκες της χώρας, και το νομοσχέδιο απορρίφθηκε.

Το... κυνήγι

Η Βιεβιόρκα είναι ένα από τα άτομα που θεωρούν ότι έχουν καθήκον να σταματούν τις γυναίκες που σκοπεύουν να κάνουν έκτρωση. Σε κάποια συμβουλευτική ομάδα στο Facebook εντόπισε μια 17χρονη που ήταν έγκυος και ζητούσε βοήθεια. Δεν ήθελε να κρατήσει το παιδί και έψαχνε πληροφορίες για τις αμβλώσεις. Άρχισε να στέλνει προσωπικά μηνύματα στην 17χρονη ζητώντας της να μην προχωρήσει και να συνεχίσει κανονικά την εγκυμοσύνη της.
Βλέποντας πως η κοπέλα δεν ανταποκρίνεται η Βιεβιόρκα προχώρησε σε πιο... δραστικά μέτρα. Την παρενοχλούσε καθημερινά στέλνοντας της φωτογραφίες εμβρύων μετά την έκτρωση (η 17χρονη έδωσε στη δημοσιότητα όσα της έστειλε η Βιεβιόρκα) και έφτασε στο σημείο να την απειλεί και να την εκβιάζει.

Αφού ούτε κι έτσι κατάφερε να τη μεταπείσει τότε έψαξε και βρήκε πληροφορίες για την οικογένεια της 17χρονης αλλά και τον άνθρωπο με τον οποίο είχε μείνει έγκυος.
Τόσο ο σύντροφος της, όσο και η οικογένεια της δεν γνώριζαν τίποτα για την εγκυμοσύνη. Η Βιεβιόρκα λοιπόν παρενέβη και τους ζήτησε να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους ώστε να μην επιστρέψουν στην 17χρονη να κάνει άμβλωση. “Αποκαλύφθηκε ότι το αγόρι της δεν ήξερε καν πως είναι ο πατέρας. Αυτός και οι γονείς του κοριτσιού ανταποκρίθηκαν στο ζήτημα και κατάφεραν να αποτρέψουν τη δολοφονία αυτού του αγέννητου παιδιού, πράγμα για το οποίο ευχαριστώ τον Θεό και αυτό το νεαρό κορίτσι που απέφυγε ένα τεράστιο λάθος που θα μετάνιωνε για όλη της τη ζωή” έγραψε χαρακτηριστικά.

Μετά την αποκάλυψη η οικογένεια της 17χρονης την κρατά κλεισμένη στο σπίτι για να την αποτρέψουν να κάνει έκτρωση. Δικαιολογημένα εκφράζονται ανησυχίες πως η κοπέλα θα επιχειρήσει να κάνει κακό στον εαυτό της ή να "ρίξει" το παιδί χωρίς ιατρική βοήθεια. Ήδη οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κορίτσι βρίσκεται σε άθλια ψυχολογική κατάσταση.


Ολοκληρωτική απαγόρευση

Η Βιεβιόρκα κατά την παραλαβή του μεταλλίου ζήτησε την απόλυτη κατάργηση των αμβλώσεων και μίλησε για αλλαγή του νόμου. "Πιστεύω και ελπίζω ότι αυτή δεν είναι μια άδεια κίνηση αλλά ο προάγγελος του τέλους αυτή της ατιμωρησίας αναφορικά με τις αμβλώσεις, ο προάγγελος της αλλαγής του νόμου που διαφθείρει τη σκέψη της κοινωνίας μας και επιτρέπει σε κάποιες περιπτώσεις να σκοτώνουν αγέννητα παιδιά" τόνισε ξεκαθαρίζοντας πως δεν εγκρίνει τις εκτρώσεις ούτε σε περιπτώσεις βιασμού η ασθένειας.


Η βράβευση της έχει προκαλέσει οργή σε οργανώσεις γυναικών που διεκδικούν το δικαίωμα της επιλογής στην έκτρωση. Τονίζουν ότι η πολωνική κυβέρνηση ουσιαστικά επιβράβευσε μια φανατική που τρομοκρατεί κορίτσια. Στο προσκήνιο ήρθαν και παλιότερες αναρτήσεις της Βιεβιόρκα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και του αδελφού της στις οποίες εκφράζουν ακραίες απόψεις. "Φτάσαμε στο σημείο να υμνούμε μια φανατική θρησκόληπτη που σχετίζεται με φονταμενταλιστές που παραβαίνουν συστηματικά το νόμο" αναφέρει η μεγαλύτερη οργάνωση γυναικών στην Πολωνία. Η Βιεβιόρκα δέχεται μαζική επίθεση στο διαδίκτυο και μάλιστα κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι θα την προστατεύσουν και δεν θα επιτρέψουν "στο μισός να επικρατήσει".

Η οργάνωση του συμμετέχει η Βιεβιόρκα παραδέχθηκε πως έχει συστήσει ομάδα η οποία "χτενίζει" τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προσπαθεί να αποτρέψει γυναίκες που εκφράζουν την επιθυμία να κάνουν άμβλωση. Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της τίποτα δεν είναι σημαντικότερο από το να σώσεις τη ζωή ενός μωρού και στήριξαν απόλυτα τις ενέργειες της Βιεβιόρκα να τρομοκρατήσει τη 17χρονη και να ενημερώσει την οικογένεια της.

Στην παρανομία ή στο εξωτερικό

Η απαγόρευση αμβλώσεων στην Πολωνία έχει δημιουργήσει ένα παράνομο δίκτυο μικρών κλινικών. Γιατροί που δεν ειδικεύονται στη γυναικολογία, κάτω από κακές συνθήκες, κάνουν εκτρώσεις, με το αζημίωτο. Παράλληλα στη χώρα κυκλοφορούν κάποια επικίνδυνα σκευάσματα που υπόσχονται πως θα σταματήσουν την κύηση χωρίς επιπλοκές. Όσες γυναίκες έχουν τη δυνατότητα ταξιδεύουν σε κάποια άλλη χώρα για να κάνουν την επέμβαση. Μια πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει ότι οι αμβλώσεις στην Πολωνία ξεπερνούν τις 100.000 το χρόνο και μπορεί να φτάνουν και τις 200.000. Από αυτές μόλις οι 2.000 είναι νόμιμες. Οι υπόλοιπες γίνονται σε παράνομες κλινικές ή το εξωτερικό.