Σώθηκε από τον κοροναϊό και τώρα καλείται να πληρώσει 1,1 εκατ. δολάρια!



Πάλεψε 62 μέρες με τον κοροναϊό, έφτασε ένα βήμα από το θάνατο αλλά έζησε. Τώρα το νοσοκομείο στο Σιάτλ των ΗΠΑ έβγαλε τον λογαριασμό και αυτός φτάνει τα 1,1 εκατ. δολάρια!


«Σούπερμαν», «Παιδί-θαύμα». Ήταν μερικοί μόνο από τους χαρακτηρισμούς που έδωσαν στον 70χρονο Μάικλ Φλορ από το Σιάτλ των ΗΠΑ στα τέλη Μαΐου. Τότε ύστερα από δύο μήνες σκληρής μάχης με τον κοροναϊό και αφού είχε φτάσει πολύ κοντά στον θάνατο, ο Φλορ κατάφερε να ανακάμψει «σαν από θαύμα» και να αναρρώσει πλήρως.

Σήμερα, απόλυτα καλά στην υγεία του πια και έχοντας νικήσει τον κοροναϊό έχει να αντιμετωπίσει ένα άλλο «τέρας», αυτό του συστήματος υγείας των ΗΠΑ. Ο Φλορ έλαβε σπίτι του τον συνολικό λογαριασμό του νοσοκομείου για όλο αυτό το διάστημα νοσηλείας και τώρα μάλλον θα χρειαστεί… καρδιολόγο! Κι αυτό γιατί το νοσοκομείο Swedish Medical Center στην πόλη Ίσακα του Σιάτλ κοστολόγησε με 1,1 εκατ. δολάρια τις 62 μέρες νοσηλείας του!

Η νοσηλεία

Ο Μάικλ Φλορ, ο οποίος είναι γεννημένος το 1950, μπήκε για νοσηλεία στο Swedish Medical Center στις 4 Μαρτίου έχοντας εμφανίσει έντονα συμπτώματα κοροναϊού. Ήταν ο 150ος ασθενής με κοροναϊό σε ολόκληρες τις ΗΠΑ. Πολύ γρήγορα χρειάστηκε να διασωληνωθεί.

«Ήταν τόσο άρρωστος όσο δεν γινόταν άλλο. Ουσιαστικά κάθε όργανο και σύστημα στο σώμα του κατέρρεε», ανέφερε η δρ Αν Λίπκε που φρόντιζε τον Φλορ.

Μάλιστα, ο Φλορ είχε φτάσει κάποια στιγμή τόσο κοντά στον θάνατο που οι γιατροί ενημέρωσαν την γυναίκα του και τα δύο του παιδιά ότι μάλλον όλα είχαν τελειώσει. Οι επισκέψεις φυσικά δεν επιτρέπονταν στο νοσοκομείο και μια νοσοκόμα είχε κρατήσει στο αυτί του ένα τηλέφωνο ώστε οι αγαπημένοι του να του πουν το τελευταίο αντίο.

Όμως, ο Φλορ δεν είχε πει ακόμα την τελευταία κουβέντα. Τελικά στις 5 Μαΐου καθισμένος σε ένα αναπηρικό καροτσάκι αλλά σε πολύ καλή κατάσταση βγήκε τελικά από το νοσοκομείο περνώντας μέσα από περισσότερους από 50 γιατρούς και νοσοκόμες που τον χειροκροτούσαν και χαίρονταν για τον άθλο που είχαν πετύχει όλοι μαζί.

Ο κόσμος που συνάντησε ο Φλορ όταν συνήλθε από την περιπέτειά του ήταν τελείως διαφορετικός από αυτόν που είχε αφήσει. Πλέον 1,2 εκατ. άνθρωποι είχαν νοσήσει στις ΗΠΑ και 72.450 είχαν ήδη πεθάνει στις 5 Μαΐου που βγήκε από το νοσοκομείο, τα σχολεία είχαν κλείσει όπως και πολλές επιχειρήσεις.


«Είναι όλα καινούργια για μένα. Είναι σαν να έχασα ολόκληρη την πανδημία. Ήταν πέντε ή έξι εβδομάδες που δεν υπήρχε τίποτα», είπε βγαίνοντας από το νοσοκομείο και αποκάλυψε ότι δεν είχε ακούσει ποτέ το αντίο της οικογένειάς του από το τηλέφωνο.

Όπως είχε πει αυτό που τον εντυπωσίασε πιο πολύ όταν «επέστρεψε από τους νεκρούς» ήταν μια πολιτική συζήτηση στην τηλεόραση, όπου τσακώνονταν για το αν η COVID-19 είναι πράγματι σοβαρή ασθένεια.

«Επέστρεψα από τους νεκρούς και μπορώ να σας πω ότι αυτό το πράγμα μπορεί να σε ισοπεδώσει», ανέφερε τότε.

Και μετά… ο λογαριασμός

Όλο αυτό το διάστημα των 62 ημερών που νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο, οι γιατροί έκαναν τα πάντα για να τον σώσουν. Όπως του είπαν «δεν θα ήθελες να ξέρεις τι κάναμε στο σώμα σου», καθώς ο ίδιος θυμάται μόνο θολές φιγούρες να γυρίζουν γύρω του και τίποτα περισσότερο. Καθώς η ασθένεια προχωρούσε, το ανοσοποιητικό σύστημα του Φλορ εστίασε στην ασθένεια με αποτέλεσμα όλες οι άλλες λειτουργίες να καταρρεύσουν, όπως συμβαίνει με όλους τους σοβαρά ασθενείς του κοροναϊού. Οι γιατροί του έκαναν συνεχώς μεταγγίσεις αίματος, του έδιναν ισχυρές δόσεις βιταμίνης C και έκαναν πολλαπλές δοκιμές με τα πειραματικά φάρμακα της ρεμντεσιβίρης. Έφτασαν στο σημείο ακόμα και να του εισάγουν έναν καθετήρα μέσω της καρδιάς του στα πνευμόνια. Δεν είναι σίγουρο ως και σήμερα ποιο απ’ όλα αυτά βοήθησε, αν βοήθησε κάποιο στην πραγματικότητα.


Τώρα με τον Φλορ να βρίσκεται πλέον ξανά στο σπίτι του απολύτως καλά, έφτασε και ο λογαριασμός του νοσοκομείου. Ο Φλορ νοσηλεύτηκε στο Swedish Medical Center, το οποίο είναι ένα από τα δύο νοσοκομεία της πολιτείας της Ουάσινγκτον με τόσο εξελιγμένα μηχανήματα για αναπνευστικά προβλήματα. Έτσι, λάμβανε τα πιο βαριά κρούσματα κοροναϊού, όπως ήταν και ο Φλορ. Ωστόσο, είναι ένα ιδιωτικό νοσοκομείο, όπως τα περισσότερα στις ΗΠΑ, και το κόστος σε αυτό είναι μεγάλο. Μάλιστα, ο ίδιος ο Φλορ στην αρχή ακόμα της νοσηλείας του πριν χάσει τις αισθήσεις του ζητούσε από την γυναίκα του, Ελίσα ντελ Ροσάριο, να τον πάρει από εκεί καθώς δεν θα μπορούσαν να πληρώσουν.

Τελικά, ο λογαριασμός που έφτασε σπίτι του εκτεινόταν σε 181 σελίδες με το τελικό ποσό να φτάνει τα 1.122.501,04 δολάρια! Μόνο το δωμάτιο εντατικής θεραπείας στο οποίο νοσηλευόταν κόστιζε 9.736 δολάρια την ημέρα. Έμεινε σε αυτό 42 μέρες με το κόστος να φτάσει στα 408.912 δολάρια. Επίσης, βρισκόταν σε μηχανική στήριξη για 29 μέρες με το κόστος του αναπνευστήρα να είναι 2.835 δολάρια την ημέρα, οπότε ο ίδιος χρεώθηκε για 82.215 δολάρια. Το ένα τέταρτο του λογαριασμού αφορά τα φάρμακα που του χορήγησαν.

Μόνο για τις δύο κρίσιμες μέρες, κατά τις οποίες η καρδιά, οι πνεύμονες και τα νεφρά του Φλορ κατέρρεαν ο λογαριασμός ξεπερνά τις 20 σελίδες και το κόστος φτάνει σχεδόν τα 100.000 δολάρια καθώς «οι γιατροί μου έδιναν ό,τι μπορούσαν να σκεφτούν», λέει ο Φλορ.

Στο λογαριασμό υπάρχουν τουλάχιστον 50 διαφορετικές χρεώσεις για κάθε μέρα νοσηλείας, ενώ στο τελικό ποσό δεν περιλαμβάνεται και το κόστος νοσηλείας των δυο εβδομάδων σε κέντρο αποθεραπείας, όπου πήγε ο Φλορ μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Ο Φλορ τώρα λέει ότι πιο πολύ έχει εκπλαγεί με τη δική του αντίδραση, καθώς νιώθει ενοχές. «Νιώθω τύψεις που επιβίωσα. Αναρωτιέμαι ΄γιατί εγώ;’. Γιατί αξίζω όλα αυτά; Κοιτάζοντας και το απίστευτο κόστος όλων αυτών σίγουρα οι τύψεις μου μεγαλώνουν».

Η θετική πλευρά

Ωστόσο, ο Φλορ δεν απελπίζεται με τον λογαριασμό καθώς δεν θα χρειαστεί να πληρώσει το περισσότερο από αυτό το ποσό και ίσως τελικά να μην πληρώσει τίποτα. Ο Φλορ είναι ασφαλισμένος στο κρατικό πρόγραμμα Medicare, το οποίο αφορά όσους είναι άνω των 65 ετών και έχουν δουλέψει τουλάχιστον 10 χρόνια στις ΗΠΑ πληρώνοντας τους αντίστοιχους φόρους. Το Medicare καλύπτει συνήθως το μισό κόστος σε περιπτώσεις νοσηλείας, ενώ οι περισσότεροι πολίτες επιλέγουν να «συμπληρώσουν» την ασφάλειά τους με κάποια ιδιωτική. Ωστόσο, το γεγονός ότι έπασχε από COVID-19 ίσως τελικά γλιτώσει τον Φλορ απ’ όλο το ποσό.

Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, το Κογκρέσο των ΗΠΑ αποφάσισε να διοχετεύσει 100 δισ. δολάρια για να βοηθήσει τα νοσοκομεία και τις ασφαλιστικές εταιρείες να αντιμετωπίσουν το κόστος της ασθένειας. Μάλιστα, υπάρχει η πιθανότατα το Κογκρέσο να αποδεσμεύσει ακόμα περισσότερα χρήματα γι’ αυτό το σκοπό. Έτσι, πιθανότατα ο Φλορ θα γλιτώσει από τον λογαριασμό, αν και το κόστος αυτό από μόνο του φέρνει ξανά στο φως το προβληματικό και πανάκριβο σύστημα υγείας της χώρας.

Η υγεία στις ΗΠΑ

Το σύστημα υγείας στις ΗΠΑ είναι αρκετά περίπλοκο καθώς αποτελεί ένα συνδυασμό κυβερνητικής και ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ενώ οι παροχές και τα φάρμακα είναι από τα ακριβότερα στον κόσμο. Η ιατροφαρμακευτική ασφάλεια του κάθε πολίτη μπορεί να καλυφθεί σε ορισμένες περιπτώσεις κατά ένα μέρος από κυβερνητικά προγράμματα (πχ Medicare, Medicaid) που αφορούν ανθρώπους άνω των 65 ή με χαμηλό εισόδημα και κατά το μεγαλύτερο μέρος από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Όσοι είναι κάτω των 65 πρέπει να κάνουν ιδιωτική ασφάλιση μέσω του εργοδότη τους ή μόνοι τους διαφορετικά μένουν ανασφάλιστοι. Ωστόσο, συχνά όσοι έχουν ένα μέσο εισόδημα, αλλά όχι τόσο μικρό ώστε να μπουν σε κάποιο κυβερνητικό πρόγραμμα, την ίδια στιγμή δεν μπορούν να πληρώνουν τις ακριβές ιδιωτικές ασφαλιστικές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η νοσηλεία γι’ αυτούς να είναι απολύτως απαγορευτική.

Η κυβέρνηση Ομπάμα με το Obamacare προσπάθησε να επεκτείνει τα προγράμματα υγείας και σε περισσότερους πολίτες αυξάνοντας το απαιτούμενο εισόδημα για να μπει κάποιος στο πρόγραμμα. Ωστόσο, βρήκε έντονες αντιδράσεις καθώς για να συμβεί αυτό αυξήθηκε το ποσοστό κρατήσεων από τους εργαζόμενους.


Την ίδια στιγμή, η νοσηλεία και η φαρμακευτική περίθαλψη είναι από τις ακριβότερες στον κόσμο χωρίς αυτό να μεταφράζεται και σε πιο ποιοτική περίθαλψη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, οι ΗΠΑ ξόδεψαν το 2016 το ποσό των 9.892 δολαρίων για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανά πολίτη. Το ποσό αυτό σε χώρες με πολύ εξελιγμένο σύστημα υγείας ήταν σχεδόν το μισό. Για παράδειγμα, η Γερμανία ξόδεψε 5.551 δολάρια και η Σουηδία 5.488 δολάρια. Την ίδια στιγμή έχει προσδόκιμο ζωής τα 78,9 χρόνια καταλαμβάνοντας έτσι την 22η θέση ανάμεσα στις 35 του ΟΟΣΑ. Ενδεικτικά, το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα είναι τα 82,1 χρόνια, ενώ η χώρα μας δαπανά 2.223 δολάρια ανά άτομο για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2009 σε πέντε αμερικανικές πολιτείες, στο 42.6% των ανθρώπων που είχαν βιώσει προσωπικές χρεοκοπίες ο λόγος ήταν τα υπέρογκα ιατρικά κόστη. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ανασφάλιστων ή των υποασφαλισμένων έχει αυξηθεί και πολλοί είναι αυτοί που δηλώνουν ότι επιλέγουν να μην πάνε στο γιατρό όταν έχουν κάποιο ιατρικό πρόβλημα.