«Πρέπει να υπάρχουν δεκάδες εξωγήινοι πολιτισμοί στον γαλαξία μας»



Έρευνα κορυφαίου περιοδικού αστροφυσικής υποστηρίζει ότι, μόνο στον Milky Way, υπάρχουν πάνω από 30 ενεργοί πολιτισμοί




Μια θεωρητική απάντηση σε ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα στην ιστορία της ανθρώπινης σκέψης, έρχεται να δώσει μια έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό αστροφυσικής «The Astrophysical Journal». Είμαστε τελικά μόνοι μας στο αχανές σύμπαν, υπάρχουν άλλες μορφές ζωής και αν ναι έχουν δημιουργήσει πολιτισμούς παρόμοιους ή πιο εξελιγμένους από τον δικό μας;
Η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή αστροφυσικής του βρετανικού Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ Κρίστοφερ Κονσελάις, επιβεβαιώνει αυτό που υποστηρίζει η πλειονότητα των ειδικών, είναι απίθανο να είμαστε μόνοι μας, όχι μόνο σε ολόκληρο το σύμπαν αλλά ακόμα και στον γαλαξία μας, τον Milky Way.

Φυσικά η έρευνα δεν παρέχει στοιχεία ή αποδείξεις ύπαρξης εξωγήινης ζωής αλλά
βασίζεται στην υπόθεση ότι η νοήμων ζωή σε άλλους πλανήτες αναπτύσσεται με τρόπο παρόμοιο με αυτόν στη Γη. Λαμβάνοντας αυτό ως δεδομένο τονίζει ότι στον Milky Way πιθανότατα υπάρχουν περισσότεροι από 30 ενεργοί νοήμονες εξωγήινοι πολιτισμοί που ίσως να αναζητούν, όπως κι εμείς, επικοινωνία με άλλους.

«Πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον μερικές δεκάδες ενεργοί πολιτισμοί στο γαλαξία μας με βάση την υπόθεση ότι χρειάζονται περίπου πέντε δισεκατομμύρια χρόνια για να εμφανιστεί η νοήμων ζωή σε άλλους πλανήτες, όπως συνέβη στη Γη. Η ιδέα είναι να εστιάσουμε στην εξέλιξη, αλλά σε κοσμική κλίμακα. Ονομάζουμε αυτό τον υπολογισμό Κοπερνίκειο Αστροβιολογικό Όριο», δήλωσε ο Κονσελάις.

Στη Γη ο ανθρώπινος πολιτισμός για να φτάσει στο επίπεδο να έχει δυνατότητα επικοινωνίας με το σύμπαν σχηματίστηκε μετά από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Οι ερευνητές θεωρούν ότι αν στους πάρα πολλούς άλλους πλανήτες του γαλαξία μας χρειάζονται περίπου πέντε δισεκατομμύρια χρόνια ανάπτυξης νοήμονος ζωής και αν οι άλλοι τεχνολογικοί-επικοινωνιακοί πολιτισμοί διαρκούν τουλάχιστον όσο ο δικός μας, τότε σήμερα υπάρχουν περίπου 36 ενεργοί εξωγήινοι πολιτισμοί.

Πρόβλημα απόστασης

Γιατί όμως τόσοι πολιτισμοί δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, παρά τις προσπάθειες που γίνονται. Η έρευνα αναφέρει ότι η μέση απόσταση ανάμεσα σε αυτούς τους πολιτισμούς μπορεί να είναι γύρω στα 17.000 έτη φωτός, πράγμα που καθιστά πολύ δύσκολη την ανίχνευση και την επικοινωνία, τουλάχιστον με την τεχνολογία που έχουμε αυτή τη στιγμή στη Γη. Όπως τονίζει η μελέτη, η μόνη πιθανότητα να είμαστε σήμερα ο μοναδικός πολιτισμός στο γαλαξία μας είναι η διάρκεια επιβίωσης των άλλων τεχνολογικών πολιτισμών να είναι πολύ μικρή και να έχουν χαθεί μέσα στον χρόνο.

«Αν βρούμε ότι η νοήμων ζωή είναι κοινή, τότε αυτό σημαίνει πως ο πολιτισμός μας θα μπορούσε να υπάρξει για πολύ περισσότερο από λίγες εκατοντάδες χρόνια. Αν όμως βρούμε ότι δεν υπάρχουν καθόλου ενεργοί πολιτισμοί στο γαλαξία μας, τότε αυτό είναι κακό σημάδι για τη δική μας ύπαρξη σε βάθος χρόνου. Αναζητώντας την εξωγήινη νοήμονα ζωή, ακόμη κι αν δεν βρούμε τίποτε, στην ουσία ανακαλύπτουμε το δικό μας μέλλον και τη μοίρα τους», ανέφερε ο Βρετανός αστροφυσικός.

Σήματα από το διάστημα

H έρευνα δημοσιεύθηκε λίγες μέρες αφού επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν το δεύτερο επαναλαμβανόμενο ραδιοσήμα (FRB). Το πρώτο είχε εντοπιστεί τον Φεβρουάριο τον 2020, το γνωστό ως FRB 121102 ερχόταν από την άκρη ενός γαλαξία-νάνου που βρίσκεται σε απόσταση τριών δισ. ετών φωτός από τη Γη. Σε μία περίοδο 157 ημερών, το σήμα εμφανιζόταν για 90 ημέρες συνέχεια, πριν σιγήσει για διάστημα 67 ημερών. Το νέο σήμα έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στην επιστημονική κοινότητα που αναζητά πλέον αν επίσης ακολουθεί κάποιο μοτίβο.

Αναφορικά με τη FRBs τα στοιχεία που γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή είναι ελάχιστα. Μια εξήγηση που δίνεται είναι ότι ίσως προέρχονται από σώματα που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από μια μαύρη τρύπα ή από ένα σύστημα με δύο άστρα. Όλοι αφήνουν μια "χαραμάδα" να πρόκειται για σήμα από κάποιον εξωγήινο πολιτισμό όπως επίσης όλοι συμφωνούν ότι το φαινόμενο πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος χρόνου για να υπάρξουν πιο ασφαλή συμπεράσματα.