Σαμάνθα Φοξ: Το είδωλο, οι θαυμαστές και η τραγωδία



Το απόλυτο σεξουαλικό σύμβολο των 80s έζησε την προδοσία, βίωσε μια προσωπική τραγωδία και δηλώνει πως δεν άντεχε να παίζει αυτό το ρόλο



Από τα μέσα της δεκαετίας του '80 και για περίπου μια δεκαετία η Σαμάνθα Φοξ αποτέλεσε παγκόσμιο σεξουαλικό σύμβολο. Το πληθωρικό κορίτσι από το Mile End του Λονδίνου είχε "στοιχειώσει" τις φαντασιώσεις εκατομμυρίων ανδρών. Το "Touch Me" έγινε ένα ερωτικός ύμνος και δεν έλειπε από το πρόγραμμα καμίας ντίσκο. Στα 54 της πλέον η Φοξ προσπαθεί να ζήσει μια κανονική ζωή και αποκαλύπτει πως τα πράγματα δεν ήταν όσο... ρόδινα φαίνονται ακόμα και την εποχή που μεσουρανούσε.

Από αστυνομικός στη Σελίδα 3

Η Σαμάνθα Κάρεν Φοξ γεννήθηκε στις 15 Απριλίου 1966 και είχε όνειρο να γίνει αστυνομικός. Tο ύψος της όμως (1.55) ήταν απαγορευτικό καθώς δεν έφτανε το όριο που είχε θέσει η αγγλική αστυνομία. Η Σαμάνθα ήταν μόλις 16 ετών όταν η μητέρα της άρχισε να στέλνει σέξι φωτογραφίες της σε σκανδαλοθηρικές εφημερίδες και να την εγγράφει σε διαγωνισμούς ομορφιάς. Η εφημερίδα Sun εντυπωσιάστηκε από τις φωτογραφίες και το 1983 της πρότεινε να φωτογραφηθεί ημίγυμνη για τη... θρυλική "Σελίδα 3". Οι γονείς της έδωσαν τη συγκατάθεση τους και τον Φεβρουάριο του 1983, η 17χρονη Σαμάνθα, εμφανίστηκε στην "Page 3". H ανταπόκριση του κοινού ήταν τέτοια που η εφημερίδα υπέγραψε μαζί της τετραετές συμβόλαιο. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα η Σαμάνθα ήταν διάσημη σε όλο το Νησί.

Touch Me

Παράλληλα με τις φωτογραφήσεις η Σαμάνθα ασχολούταν και με τη μουσική. Το 1983 κυκλοφόρησε το πρώτο της single χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Μετά όμως τη "Σελίδα 3" και τις εκατοντάδες φωτογραφήσεις (θεωρείται η πιο πολυφωτογραφημένη Βρετανίδα της δεκαετίας του '80) αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τη διασημότητα για να προωθήσει τη μουσική της καριέρα. Το καλοκαίρι του 1986 κυκλοφόρησε τον δίσκο "Touch Me" και το ομώνυμο τραγούδι έγινε παγκόσμια επιτυχία. Σκαρφάλωσε στις κορυφαίες θέσεις των "τσαρτς" με τον δίσκο να πουλά πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα.

Την εκπροσώπηση της είχε αναλάβει ο πατέρας της, Πάτρικ ο οποίος αντιμετώπιζε τη Σαμάνθα ως μηχανή χρήματος. Της έκλεινε φωτογραφίσεις σε ανδρικά περιοδικά, συμμετοχές σε σίριαλ και ταινίες και κάθε είδους εμφανίσεις που απέφεραν έσοδα. Το 1991 έσκασε η βόμβα. Ο Πάτρικ Φοξ χτύπησε τη Σαμάνθα η οποία τον απέλυσε και κατέθεσε μήνυση εναντίον του για υπεξαίρεση χρημάτων. Υποστήριζε ότι της είχε κλέψει περίπου ένα εκατομμύριο λίρες. "Αν ο πατέρας μου ήθελε να υπογράψω κάτι απλά το έκανα. Αν ήθελα να αγοράσω κάτι του ζητούσα χρήματα. Δεν είχα δικά μου" λέει.

Τελικά η υπόθεση ρυθμίστηκε εξωδικαστικά με την τραγουδίστρια να λαμβάνει το 1995 αποζημίωση 360.000 λιρών. Δεν μίλησε ποτέ ξανά με τον πατέρα της ο οποίος πέθανε το 2000.

Οι θαυμαστές

Με τους άντρες να παραληρούν η Σαμάνθα κυκλοφορούσε με σωματοφύλακα από τα 18 της χρόνια. Όπως αποκαλύπτει μέσα στην πορεία των ετών υπήρξαν θαυμαστές που ήταν παρανοϊκοί και έκαναν τη ζωή της κόλαση. "Τότε κατάλαβα πόσο φανατικοί μπορούν να γίνουν οι άνθρωποι. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μια περίπτωση ενός Γάλλου θαυμαστή. Μου έστειλε γράμματα και μου έλεγε ότι είμαι πλέον η σύζυγος του. Απειλούσε να αυτοκτονήσει έξω από το σπίτι μου αν δεν έβγαινα να μιλήσουμε. Υπήρχαν άνθρωποι που άλλαξαν το όνομα τους σε Σαμ Φοξ ή πωλούσαν όλα τους τα υπάρχοντα για να έρθουν στην Αγγλία και να μείνουν κάπου κοντά μου. Υπήρχε ένας συγκεκριμένος που έμενε μόνιμα σε ένα μοτέλ δίπλα στο σπίτι μου ώστε να μπορεί να με βλέπει" λέει η ίδια και συνεχίζει: "Γενικότερα υπήρχε υστερία από τους θαυμαστές μου μόνο για να έρθουν κοντά μου. Κανείς δεν προσπαθούσε να με πιάσει στα... αναμενόμενα μέρη. Οι πιο πολλοί απλά μου άγγιζαν τα μαλλιά. Κάποιοι όμως έσπαζαν παράθυρα, ρίσκαραν τη ζωή τους και εγώ έπρεπε να ξεφύγω με ελικόπτερο από την ταράτσα".



Η προσωπική ζωή και η τραγωδία

Η Σαμάνθα ανταποκρινόταν στην εικόνα του σεξουαλικού συμβόλου και με την προσωπική της ζωή την οποία δεν παρέλειπε να διαφημίζει. Πολλές σχέσεις με διάσημους, σκάνδαλα και στημένες φωτογραφίσεις από παπαράτσι. Στα μέσα της δεκαετίας του '90 η δημοφιλία άρχισε να φθίνει και επανήλθε στο προσκήνιο το 1999 όταν συμμετείχε ως κριτής σε καλλιστεία λεσβιών. Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι είχε σχέση με την κιθαρίστρια Κρις Μπονάτσι. Η σχέση επιβεβαιώθηκε από την ίδια την Μπονάτσι. "Όταν είμαι με μια γυναίκα δεν πρέπει να παίζω το ρόλο της Σαμάνθα Φοξ ούτε στο κρεβάτι, ούτε στην καθημερινότητα. Είμαι απλά ο εαυτός μου" θα πει η τραγουδίστρια.

Το 2003 η Σαμάνθα με μια δήλωση ανακοίνωσε ότι έχει σχέση με την επί χρόνια μάνατζερ της Μάρια Στράτον (αριστερά στη φωτό δίπλα στη Σαμάνθα Φοξ). "Έχω κοιμηθεί και με άλλες γυναίκες αλλά ποτέ δεν ήμουν τόσο ερωτευμένη όσο είμαι με την Μάιρα. Την αγαπώ ολοκληρωτικά και θέλω να περάσω την υπόλοιπη μου ζωή μαζί της. Δεν είμαι μοντέλο, πλέον δεν χρειάζεται να λέω ψέματα της τη ζωή μου" δήλωνε. Το ζευγάρι άρχισε να κάνει κοινές εμφανίσεις αλλά το 2015 η τραγωδία τις χτύπησε. Η Μάιρα διαγνώστηκε με καρκίνο και έχασε τη μάχη. "Έφτασα στο χαμηλότερο σημείο της ζωής μου τότε" θα πει η Σαμάνθα. Πλέον έχει βρει τον έρωτα στο πρόσωπο της Λίντα Ολσεν και σκοπεύουν να παντρευτούν.

Οι καταγγελίες

Η Σαμάνθα τις τελευταίες μέρες επανήλθε στο προσκήνιο καθώς επανέλαβε τις καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση εναντίον του νεκρού πλέον ποπστάρ Ντέιβιντ Κάσιντι. Υποστηρίζει ότι της επιτέθηκε όταν ήταν 19 ετών έπειτα από το γύρισμα του βίντεο για το single του Romance. Μιλώντας στο ντοκιμαντέρ του Channel 4 "Page 3: The Naked Truth" περιέγραψε τη φερόμενη επίθεση από τον αείμνηστο καλλιτέχνη. "Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα είδωλά μου όταν ήμουν επτά ή οκτώ χρονών. Ήμουν τεράστια θαυμάστρια. Κάναμε τη φωτογράφιση, ήταν πολύ... ενθουσιασμένος, δεν θέλω να πω περισσότερα επ' αυτού. Ίδρωνε πάνω μου. Σκεφτόμουν "ουάου, αυτός είναι ο τύπος που τον είχα περί πολλού"" είπε και συνέχισε σημειώνοντας ότι ο Κάσιντι την κάλεσε μαζί με τον πατέρα της για δείπνο σε εστιατόριο στο Τσέλσι. Είπε ότι συμφώνησε για να μην αντιληφθεί κάτι ο πατέρας της. "Πήγαμε για δείπνο μαζί με τον πατέρα μου και ανθρώπους της δισκογραφικής εταιρείας. Πήγα στο μπάνιο και ήρθε κατευθείαν πίσω μου και με έσπρωξε στον τοίχο. Προσπάθησε να χώσει τη γλώσσα του στο στόμα μου και να κολλήσει το κορμί του πάνω μου. Ξέφυγα, πήγα κατευθείαν στο τραπέζι όπου ήταν ο μπαμπάς μου. Δεν του είπα τίποτα. Φοβόμουν να του μιλήσω γιατί δεν θα του άρεσε και τόσο πολύ! Με τίποτα!". Ο Κάσιντι που έγινε πασίγνωστος στο σόου της δεκαετίας των '70s "The Partridge Family" πέθανε το 2017, στα 67 του και λέγεται ότι είχε ανάγκη από μεταμόσχευση ήπατος. Η Σαμάνθα είχε  για πρώτη φορά διατυπώσει τις καταγγελίες κατά του Κάσιντι το 2017. Μάλιστα τότε είχε πει πως κατά τα γυρίσματα του βιντεοκλίπ για το "Romance" αισθάνθηκε αηδιασμένη . Της είχε ζητηθεί να ποζάρει ημίγυμνη και αντιλήφθηκε ότι ο Κάσιντι είχε ερεθιστεί στη διάρκεια των γυρισμάτων. "Ο Ντέιβιντ έδειχνε να τραβά σε μάκρος το γύρισμα, που πήρε μια αιωνιότητα, και ήταν ερεθισμένος σε όλη τη διάρκεια, κάτι που δεν έκρυψε" λέει.


Ένα τυχερό κορίτσι

Στα 54 πλέον δηλώνει πως είναι μάλλον "ένα τυχερό κορίτσι" καθώς έζησε σε μια περίοδο με μεγάλες προκλήσεις όπου οι άνδρες ένιωθαν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. "Ήμουν πάντα δυναμική αλλά σίγουρα χρωστάω πολλά και στην Μάιρα. Ήταν η μάνατζερ μου σε μια εποχή που η μουσική βιομηχανία ήταν ανδροκρατούμενη. Ποτέ δεν ανέχτηκε βλακείες από κανέναν άντρα. Αυτό με έκανε πιο δυνατή. Ποτέ δεν επιστρέψαμε σε κανέναν να με εκμεταλλευτεί και δεν με ανάγκασα να κάνω κάτι που δεν ήθελα" λέει. Υποστηρίζει πως αν ένιωθε καλά με την εξωτερική της εμφάνιση θα έκανε και πάλι φωτογράφιση σε ανδρικό περιοδικό: "Βέβαια δεν υπάρχουν πλέον αυτά. Τα αγόρια παίρνουν το κινητό τους και βλέπουν αυτό που θέλουν να δουν. Αν είχα γιό θα προτιμούσα να πάρει ένα καλό ανδρικό περιοδικό παρά να μπει στο ίντερντετ".