Το κορίτσι που πέθανε γιατί είπε «όχι»




Μια νεαρή γυναίκα είπε «όχι» σε έναν άντρα και όπως πολλές γυναίκες πριν και μετά από αυτήν το πλήρωσε ακριβά με τη ζωή της. 


Στις 16.14 το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης 16 Ιουλίου, η Πινάρ Γκιουλτεκίν καταγράφηκε από τις κάμερες ασφαλείας της καφετέριας ενός εμπορικού κέντρου στην πόλη Μεντεσέ, κοντά στα παράλια της Μικράς Ασίας. Ήταν η τελευταία φορά που κάποιος την είδε ζωντανή.

Την ίδια μέρα στις 18.05, οι κάμερες ασφαλείας ενός πρατήριου καυσίμων κατέγραψαν τον Κεμάλ Μετίν Αβτσί να γεμίζει με βενζίνη το αυτοκίνητό του και παράλληλα να γεμίζει με καύσιμα και δύο μπουκάλια .

Μεταξύ αυτών των δύο ωρών που μεσολάβησαν από την μια καταγραφή στην άλλη, ο Αβτσί είχε προλάβει να ξυλοκοπήσει άγρια την Πινάρ και όταν εκείνη έχασε τις αισθήσεις της από τον ξυλοδαρμό να την στραγγαλίσει μέχρι θανάτου. Αφού αγόρασε τα δοχεία με τα καύσιμα στις 18.05 επέστρεψε στο σπίτι του, μια φάρμα στην περιοχή του Εμιράτου του Μεντεσέ. Τοποθέτησε το πτώμα της Πινάρ σε ένα βαρέλι, την περιέλουσε με το καύσιμο  που μόλις είχε αγοράσει και της έβαλε φωτιά. Όταν το πτώμα απανθρακώθηκε μερικώς, το μετέφερε μαζι με το βαρέλι σε μια κοντινή δασική έκταση, ρίχνοντας από πάνω τσιμέντο. Μια ακόμα γυναίκα στην Τουρκία είχε δολοφονηθεί επειδή είπε «όχι».

Οι πέντε μέρες

Κανείς δεν ήξερε τι είχε συμβεί στην Πινάρ για πέντε μέρες. Ύστερα από το τελευταίο τηλεφώνημα της στην αδερφή της στις 16 Ιουλίου, η οικογένειά της, η οποία ζει στην Κωνσταντινούπολη, την έψαχνε απεγνωσμένα. Η Πινάρ στα 27 της βρισκόταν στην τελευταία χρονιά των σπουδών της στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Μουγκλά και τελειώνοντας ετοιμαζόταν να ξεκινήσει την ζωή της.

Η τοπική αστυνομία από την στιγμή της εξαφάνισής της ξεκίνησε εξονυχιστικές έρευνες και ελέγχους σε όλη την περιοχή. Εντόπισε το βίντεο με την τελευταία εμφάνιση της Πινάρ και μίλησε με δεκάδες ανθρώπους που την ήξερε. Κάποια στιγμή έφτασε και στον Αβτσί, τον πρώην σύντροφό της, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης ενός μπαρ στην παραλιακή πόλη Ακιάκα. Αυτός είπε ότι είχε καιρό να δει την Πινάρ και δεν ήξερε πού βρίσκεται.

Οι αρχές ωστόσο ανακάλυψαν το βίντεο από την κάμερα ασφαλείας του πρατηρίου καυσίμων που έδειχνε τον Αβτσί να αγοράζει καύσιμα σε δοχείο την ίδια μέρα της εξαφάνισης της κοπέλας. Ψάχνοντας παράλληλα τους λογαριασμούς κοινωνικών δικτύων της Πινάρ ανακάλυψαν ότι στις 16 Ιουλίου, την ίδια ημέρα της εξαφάνισής της, είχε διαγράψει από τον λογαριασμό της στο Facebook τον Αβτσί. Η αστυνομία κάλεσε ξανά τον 32χρονο άντρα και στην ανάκρισή του αυτός άρχισε να πέφτει σε αντιφάσεις. Όταν τελικά οι αστυνομικοί του έδειξαν τα στοιχεία που είχαν εντοπίσει ομολόγησε ότι ξυλοκόπησε, στραγγάλισε, σκότωσε και έκαψε το πτώμα της Πινάρ. Οι αστυνομικοί αναζήτησαν το πτώμα της Πινάρ στο σημείο όπου τους υπέδειξε ο Αβτσί. Εκεί βρήκαν ένα κλειστό βαρέλι. Όταν το άνοιξαν βρήκαν μέσα το μισοαπανθρακωμένο πτώμα της Πινάρ. Η 27χρονη ήταν ήδη πέντε μέρες νεκρή.

Κατά τη διάρκεια αυτών των πέντε ημερών, ο Αβτσί συνέχιζε κανονικά την ζωή του. Την ημέρα που έκαψε το πτώμα της Πινάρ, οι γείτονες αναρωτήθηκαν για τον πυκνό καπνό που έβγαινε από την αυλή του. Αυτός τους απάντησε ότι «έκανε μπάρμπεκιου. Από εκεί είναι ο καπνός».  Ο ιατροδικαστής έχει καταλήξει ότι η Πινάρ δολοφονήθηκε την πρώτη μέρα της εξαφάνισής της και γι’ αυτό τώρα οι αρχές εξετάζουν κάθε κίνηση του Αβτσί τις επόμενες τέσσερις μέρες που ακολούθησαν.

Όταν το «όχι» δεν είναι αρκετό

Όπως ομολόγησε ο Αβτσί στους αστυνομικούς, σκότωσε την Πινάρ επειδή αυτή αρνούνταν να είναι μαζί του. Η διαγραφή του από τη λίστα των φίλων της στα κοινωνικά δίκτυα φαίνεται ότι τον εξόργισε περισσότερο από κάθε τι άλλο. Στις 16 Ιουλίου την οδήγησε – άγνωστο πώς- στο σπίτι του και εκεί με την Πινάρ να επιμένει ότι δεν υπάρχει τίποτα μεταξύ τους, ο Αβτσί εξοργισμένος άρχισε να την ξυλοκοπεί βάναυσα επειδή απλώς δεν δεχόταν το «όχι» της Πινάρ. Κι επειδή αρνούνταν να είναι μαζί του, στο μυαλό του Αβτσί, δεν θα έπρεπε να είναι με κανέναν. Έτσι την σκότωσε.


Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αβτσί ήταν παντρεμένος, όσο διάστημα πολιορκούσε την Πινάρ και γι’ αυτό πιθανότατα η κοπέλα δεν ήθελε να είναι μαζί. Παρόλο που ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι δύο είχαν σχέση στο παρελθόν, οι κοντινοί φίλοι της Πινάρ από το Πανεπιστήμιο αναφέρουν ότι δεν είχαν ιδέα για την ύπαρξη του άντρα και αμφισβητούν το γεγονός ότι οι δύο είχαν ποτέ σχέση. Οι φίλοι της λένε με σιγουριά ότι αν η Πινάρ είχε οποιαδήποτε σχέση με άντρα θα το ήξεραν καθώς ήταν συνεχώς μαζί της. Ίσως ακόμα κι αυτό το στοιχείο να γεννήθηκε στο μυαλό του Αβτσί.

Ο πατέρας της Πινάρ επίσης υποστήριξε: «Δεν υπήρχε σχέση. Ο άνθρωπος αυτός είχε αποκτήσει εμμονή. Ήταν ήδη παντρεμένος και πλούσιος. Ήθελε να είναι με την κόρη μου και αυτή του είχε πει όχι πολλές φορές. Του είχε πει ‘είσαι παντρεμένος, θα το πω στη γυναίκα σου’. Τότε την δολοφόνησε επειδή φοβήθηκε. Η κόρη μου είναι νεκρή επειδή θέλησε να κρατήσει την τιμή της».

Οι αντιδράσεις

Η δολοφονία της Πινάρ έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις στην Τουρκία με τους χρήστες των social media να εκφράζουν την οργή τους χρησιμοποιώντας το hastag #PınarGültekin, ενώ πολλοί βγήκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας κατά της βίας έναντι των γυναικών. Ακόμα και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν με μια ανάρτησή του στο Twitter εξέφρασε τη θλίψη του και καταδίκασε όλα τα εγκλήματα σε βάρος των γυναικών υποσχόμενος ότι θα γίνουν όλα όσα χρειάζονται για να τιμωρηθεί αυστηρά ο δράστης.

Δεν είναι μόνο η Πινάρ

Ωστόσο, οι δολοφονίες ή οι άγριοι ξυλοδαρμοί γυναικών στην Τουρκία δεν είναι καθόλου σπάνιο φαινόμενο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του «We Will Stop Femicides Platform», μιας οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις γυναίκες, μόνο το 2019 δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 474 γυναίκες, ενώ ήδη τους πρώτους έξι μήνες του 2020 έχουν δολοφονηθεί τουλάχιστον 146 γυναίκες. Οι δράστες ήταν σχεδόν πάντα πρώην σύντροφοι, άντρες της οικογένειάς τους σε εγκλήματα τιμής ή άντρες που ήθελαν σχέση μαζί τους σε αντίθεση με την επιθυμία των γυναικών.

Στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην Κωνσταντινούπολη το 2011 υπογράφηκε η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που επικύρωσε την συμμετοχή της σε αυτό, στο οποίο πλέον συμμετέχουν πάνω από 46 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Σκοπός της σύμβασης αυτής είναι η παρεμπόδιση και η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και η προστασία των θυμάτων θέτοντας παράλληλα τέλος στην ατιμωρησία των δραστών.

Ωστόσο στην Τουρκία παρά την ισχύ αυτού του νόμου μοιάζει ότι πολλά δεν έχουν αλλάξει. Στην πραγματικότητα, από τότε που υπογράφηκε η σύμβαση αυτή ο αριθμός των δολοφονημένων γυναικών έχει διπλασιαστεί με τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να κατηγορούν την κυβέρνηση για την αποτυχία της να εφαρμόσει το νόμο. Το 2013 – πριν τεθεί ακόμα σε εφαρμογή το Σύμφωνο δολοφονήθηκαν 237 γυναίκες και από τότε ο αριθμός τους μόνο αυξάνεται. Το 2014 δολοφονήθηκαν 294 γυναίκες και το 2015 δολοφονήθηκαν 303. Το 2016 οι δολοφονίες αυξήθηκαν σε 328 και μια χρονιά αργότερα εκτοξεύτηκαν στις 409, για να αυξηθούν κι άλλο το 2018 σε 440 φτάνοντας το 2019 τις 474.

Οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τουρκίας υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση προστατεύει περισσότερο τους άνδρες καθώς οι ποινές που επισύρουν τέτοια εγκλήματα είναι «χάδι», γι’ αυτό και τα εγκλήματα δεν σταματούν. Εξάλλου, η υπογραφή αυτής της σύμβασης είχε ούτως ή άλλως αντιμετωπιστεί με μεγάλη καχυποψία – αν όχι εχθρικότητα- από τα συντηρητικά μέσα ενημέρωσης και κοινωνικές ομάδες της χώρας. Μάλιστα, υπήρξαν έντονες πιέσεις στην Άγκυρα για να αποσυρθεί από το Σύμφωνο της Κωνσταντινούπολης με την αιτιολογία ότι αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στις παραδοσιακές οικογενειακές αξίες της Τουρκίας (!).

Η ιστορία της Πινάρ δεν είναι η πρώτη και δυστυχώς δεν θα είναι ούτε η τελευταία στην Τουρκία και δεν θα είναι η τελευταία σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάθε φορά που μια γυναίκα λέει «όχι» ακόμα και στις «εξελιγμένες» δυτικές χώρες κινδυνεύει να πεθάνει ή να ξυλοκοπηθεί. Εξάλλου και στην χώρα μας υπήρξε η Ελένη στη Ρόδο, η Αγγελική στην Κέρκυρα, η Σούζαν στην Κρήτη, η Μυρτώ στην Πάρο και πολλές ακόμα «ανώνυμες» γυναίκες που έχουν υποστεί την βία ή την υφίστανται καθημερινά και δέχονται πολλές φορές και τα στραβά βλέμματα από την κοινωνία επειδή «ίσως και να πήγαιναν γυρεύοντας». Στην Ελλάδα το 2016 δολοφονήθηκαν από σύντροφο ή συγγενικό πρόσωπο 13 γυναικες, ενώ το 2017 δολοφονήθηκαν επτά. Το 2018 σημειώθηκαν ξανά 13 δολοφονίες, ενώ το 2019 «έκλεισε» με 12 φόνους. Τεράστιος είναι ο αριθμός όσων γυναικών κακοποιούνται καθημερινά από συζύγους, γονείς ή συντρόφους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, οι γυναικοκτονίες αποτελούν πλέον παγκόσμια μάστιγα. Υπολογίζεται κατά μέσον όρο ότι σε όλο τον κόσμο δολοφονούνται κάθε μέρα 137 γυναίκες από τον σύντροφό τους ή από κάποιον συγγενή τους. Επιπλέον, περισσότερες από τις μισές από τις 87.000 γυναίκες που δολοφονήθηκαν το 2017 φέρεται ότι έπεσαν νεκρές από τα χέρια των πιο στενών τους ανθρώπων. Από αυτές, σχεδόν 30.000 σκοτώθηκαν από τον σύντροφό τους και άλλες 20.000 από συγγενή τους. Στην έκθεση σημειώνεται ότι περισσότερα από 8 από τα 10 θύματα ανθρωποκτονιών που διαπράχτηκαν από συντρόφους τους ήταν γυναίκες. Όσον αφορά την Ευρώπη, οι γυναικοκτονίες που καταγράφηκαν ανέρχονται στις 3.000, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός εντοπίζεται στην Ασία (20.000) και στην Αφρική (19.000).

«Και τελικά ας μιλήσουμε γι’ αυτήν την βαρβαρότητα. Δεν μπορώ να βρω όνομα για να την χαρακτηρίσω. Είναι περισσότερο από βαρβαρότητα. Ως πατέρας, δεν μπόρεσα να αναγνωρίσω την κόρη μου, όπως ήταν καμένη. Αυτό σκίζει την καρδιά μου. Εξάλλου, με αυτόν τον πόνο, δεν μπορώ να ζήσω. Δεν σκότωσε μόνο την κόρη μου, μας σκότωσε όλους», ανέφερε ο πατέρας της Πινάρ.