Αυτός είναι ο πραγματικός Ντόναλντ Τραμπ



Ένα βιβλίο από τα άδυτα της «δυσλειτουργικής» οικογένειας Τραμπ. Η ανιψιά του Ντόναλντ Τραμπ αποκαλύπτει τις συνθήκες που «έθρεψαν» έναν ναρκισιστή που βρέθηκε στην ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.



Η οικογένεια στην οποία μεγάλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ μόνο «λειτουργική» δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Η ανιψιά του προέδρου των ΗΠΑ, Μέρι Τραμπ, η οποία είναι και ψυχολόγος, στο βιβλίο της «Too Much and Never Enough: How My Family Created The World’s Most Dangerous Man» (Υπερβολικά πολλά και ποτέ αρκετά: Πώς η οικογένειά μου δημιούργησε τον πιο επικίνδυνο άνθρωπο  του κόσμου) αποκαλύπτει όλες τις σκοτεινές πτυχές της οικογένειας Τραμπ. Δεν είναι τυχαίο που η οικογένεια την έχει αποκηρύξει και προσπάθησε δικαστικά να σταματήσει την έκδοση του βιβλίου της, κάτι στο οποίο τελικά απέτυχε.

Στα απομνημονεύματά της, η Μέρι Τραμπ παρουσιάζει τον πατέρα του Ντόναλντ Τραμπ, Φρεντ ως τον απολυταρχικό, σκληρόκαρδο πατριάρχη μιας κακοποιητική δυσλειτουργικής οικογένειας, κάτι που όπως η ίδια λέει εξηγεί πολλά από τα προβλήματα ενσυναίσθησης που αντιμετωπίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο πατριάρχης Τραμπ και τα «παιχνίδια» των αδερφών

Η Μέρι Τραμπ υποστηρίζει ότι η αρχή όλου του… κακού ήταν ο πατέρας του Ντόναλντ Τραμπ, Φρεντ. «Ο Φρεντ ‘ένας υπερκινητικός ψυχοπαθής’ ζούσε με τους κανόνες ‘ποτέ μην δείχνεις αδυναμία’ και ‘ποτέ μην απολογείσαι’» γράφει η εγγονή του. «Αν ο Φρέντι (ο μεγαλύτερος αδερφός του Ντόναλντ Τραμπ) έλεγε ποτέ «συγγνώμη μπαμπά» ο πατέρας του τόν κορόιδευε. Η ευαισθησία ήταν αδιανόητη. Ο Φρεντ ήθελε ο μεγάλος του γιος να είναι... δολοφόνος».

Όταν έγινε πλέον κατανοητό ότι ο μεγάλος γιος Φρέντι δεν μπορούσε να ακολουθήσει αυτά που του ζητούσε ο πατέρας του, ο «πατριάρχης» στράφηκε προς τον δεύτερο γιο του, Ντόναλντ.

 «Ο Ντόναλντ έμαθε καλά αυτό το μάθημα», λέει η Μέρι Τραμπ και συνεχίζει: «Ήταν πολύ απλό, ήταν λάθος να είσαι σαν τον Φρέντι. Αφού ο Φρεντ δεν σεβόταν τον μεγαλύτερο γιο του δεν θα το έκανε ούτε ο Ντόναλντ».



Η 55χρονη Μέρι Τραμπ είναι η κόρη του μεγαλύτερου αδερφού του Ντόναλντ Τραμπ, Φρέντι, ο οποίος πέθανε το 1981 στα 42 του ως αποτέλεσμα του εθισμού του στο αλκοόλ. Μάλιστα, ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι ο αδερφός του είναι ένας από τους βασικότερους λόγους που δεν πίνει.

Οι γιοι του Φρεντ συχνά τού έλεγαν ψέματα. Για τον Φρέντι, «το ψέμα ήταν τρόπος άμυνας. Όχι απλώς ένας τρόπος να παρακάμψει την αποδοκιμασία του πατέρα του ή να αποφύγει την τιμωρία, όπως ήταν για τους άλλους, αλλά ένας τρόπος να επιβιώσει». Για τον Ντόναλντ, «το ψέμα ήταν πρωτίστως ένας τρόπος αυτο-επιθετικότητας που είχε σκοπό να πείσει άλλους ανθρώπους ότι ήταν καλύτερος από ό, τι ήταν στην πραγματικότητα».

«Η ατμόσφαιρα διακρίσεων που δημιουργούσε ο παππούς μου στην οικογένεια Τραμπ ήταν το πλαίσιο στο οποίο ζούσε πάντα ο Ντόναλντ και οι διακρίσεις συνεχίζουν να τον ωφελούν σε βάρος των άλλων», αναφέρει στο βιβλίο της που πρόκειται να εκδοθεί στις 14 Ιουλίου.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ φθείρει την χώρα όπως έκανε και με τον πατέρα μου, μας αλλάζει όλους ακόμα κι αν αφήνει τον εαυτό του απαράλλαχτο. Φθείρει την ικανότητά μας να είμαστε ευγενικοί ή να πιστεύουμε στην συγχώρεση, στοιχεία που δεν είχαν ποτέ καμία σημασία γι’ αυτόν», τονίζει.

Οι Τραμπ, σύμφωνα με το βιβλίο, ανέβασαν την διαμάχη μεταξύ των αδερφών σε άλλα επίπεδα. «Ακόμα και για τα δεδομένα της δεκαετίας του ’50, η οικογένεια είχε πολύ βαθιά χωρισμένους τους φυλετικούς ρόλους», αναφέρει τονίζοντας ότι ο πατέρας Φρεντ και η γυναίκα του Μέρι δεν ήταν ποτέ «σύντροφοι», ενώ αυτός είχε αναλάβει την διαπαιδαγώγηση των αγοριών και αυτή των κοριτσιών.

Ο Ντόναλντ έβλεπε πάντα τον μικρότερο αδερφό του, Ρόμπερτ, ως πιο αδύναμο και δεν σταματούσε να τον βασανίζει. Συνεχώς έκρυβε τα αγαπημένα παιχνίδια του Ρόμπερτ, ένα σετ φορτηγών που είχε πάρει δώρο κάποια Χριστούγεννα, και προσποιούνταν ότι δεν είχε ιδέα που ήταν.

«Την τελευταία φορά που αυτό συνέβη, όταν ο Ρόμπερτ δεν άντεξε άλλο και ξέσπασε, ο Ντόναλντ τον απείλησε ότι θα διαλύσει τα φορτηγά μπροστά του αν δεν σταματούσε να κλαίει. Απελπισμένος να τα σώσει, ο Ρόμπερτ έτρεξε στην μητέρα του. Η λύση της Μερι ήταν να κρύψει τα φορτηγά στην σοφίτα, τιμωρώντας ουσιαστικά τον Ρόμπερτ, ο οποίος δεν είχε κάνει τίποτα και αφήνοντας τον Ντόναλντ να νιώθει ανίκητος. Δεν επιβραβευόταν ακόμα για τον εγωισμό του, αλλά ούτε και τιμωρούνταν γι’ αυτόν», αναφέρει η Μέρι Τραμπ στο βιβλίο της.
Κάποια στιγμή που ο Ντόναλντ βασάνιζε ξανά τον Ρόμπερτ «πληρώθηκε» με το ίδιο νόμισμα από τον μεγαλύτερο αδερφό Φρέντι, κάτι που επηρέασε βαθιά τον μετέπειτα πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Όταν ο Φρέντι, στα 14 του, έριξε στο κεφάλι του επτάχρονου αδερφού του ένα μπολ με πουρέ πατάτας, πλήγωσε τόσο πολύ την περηφάνια του Ντόναλντ που η ανάμνηση αυτής της στιγμής ακόμα τον  ενοχλεί κάτι που αποδείχθηκε και στο δείπνο των γενεθλίων του στον Λευκό Οίκο το 2017, όταν αναφέρθηκε σε αυτό η αδερφή τους Μαριάν στην πρόποσή της».

Τα μισητά δείπνα

Τα οικογενειακά δείπνα δεν ήταν ποτέ ομαλά στην οικογένεια Τραμπ και υπήρχαν πάντα θέματα ταμπού που απαγορευόταν να συζητιούνται.

«Οι κανόνες των δείπνων ήταν πάντα πολύ αυστηροί στο σπίτι των παππούδων μου και υπήρχαν ορισμένα ζητήματα που ο Φρεντ δεν ανεχόταν. ‘Κράτα τους αγκώνες σου κάτω από το τραπέζι’ ήταν η κλασική του επωδός και με ένα μαχαίρι στο χέρι μπορούσε να χτυπήσει το χέρι του ‘παραβάτη’».

Τα πράγματα δεν βελτιώθηκαν όταν τα αδέλφια ενηλικιώθηκαν. Ο Φρέντι μισούσε να εργάζεται για την επιχείρηση ακινήτων του πατέρα του και τελικά την εγκατέλειψε για να γίνει πιλότος αεροπορικής εταιρείας. Ο Φρεντ Τραμπ είχε λίγη συμπόνια για τον γιο του. Με τους υπαλλήλους του να παρακολουθούν, κάποτε φώναξε στον Φρέντι: «Ο Ντόναλντ αξίζει για δέκα σαν εσένα».

Ο Ντόναλντ δεν υπέστη παρόμοια περιφρόνηση επειδή «η προσωπικότητά του εξυπηρετούσε τον σκοπό του πατέρα του», γράφει η Μέρι Τραμπ. «Αυτό κάνουν οι κοινωνιοπαθείς: επιλέγουν τους άλλους και τους χρησιμοποιούν για το σκοπό τους - σκληρά και αποτελεσματικά, χωρίς ανοχή για διαφωνίες ή αντίσταση».

Όταν ο Φρέντι μπήκε στο νοσοκομείο το 1991, το βράδυ που τελικά θα άφηνε την τελευταία του πνοή, κανένα μέλος της οικογένειας δεν τον συνόδευσε. Μάλιστα, σύμφωνα με το βιβλίο, ο Ντόναλντ εκείνο το βράδυ πήγε στο σινεμά. Ο Φρέντι Τραμπ πέθανε το 1981 από καρδιακή προσβολή λόγω αλκοόλ όταν ήταν 42 ετών.

Όταν ζητήθηκε από την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Σάρα Μάθιους να σχολιάσει, εκ μέρους του προέδρου, το βιβλίο τόνισε: «Δεν το έχω δει ακόμα αλλά είναι ένα βιβλίο γεμάτο ψέματα», για να συμπληρώσει: «Ο πρόεδρος λέει ότι ο πατέρας του ήταν στοργικός και καθόλου σκληρός μαζί του όταν ήταν παιδί».


Οι εισαγωγικές εξετάσεις… δια αντιπροσώπου

Ωστόσο, οι αποκαλύψεις της Μέρι Τραμπ για το θείο της δεν σταματούν εκεί. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο βιβλίο, η φοίτηση του Ντόναλντ Τραμπ στο έγκριτο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και τη διάσημη σχολή επιχειρήσεων Wharton Business School μόνο με την αξία του δεν έγινε καθώς ο νυν πρόεδρος πλήρωσε κάποιον για να δώσει εξετάσεις στη θέση του.  

«Ο Ντόναλντ ανησυχούσε επειδή ο μέσος όρος των βαθμών του στο σχολείο τον κατέτασσε πολύ πίσω από τους συμμαθητές του και φοβόταν ότι δεν θα κατάφερνε έτσι να μπει στο πανεπιστήμιο. Για να αυξήσει τις πιθανότητες πλήρωσε τον Τζο Σαπίρο, ένα έξυπνο παιδί που φημιζόταν για τις καλές του επιδόσεις, για να δώσει τα SAT (τις εισαγωγικές εξετάσεις) στη θέση του. Αυτό ήταν πολύ ευκολότερο να συμβεί την εποχή εκείνη που οι ταυτότητες δεν είχαν φωτογραφία και που δεν κρατούνταν ηλεκτρονικά αρχεία». Επιπλέον, έβαλε τον μεγαλύτερο αδελφό του και πατέρα της Μέρι, τον Φρεντι, «να πει μια καλή κουβέντα γι αυτόν». «Όλες οι μηχανορραφίες του Ντόναλντ πιθανόν και να μην ήταν απαραίτητες. Εκείνη την εποχή το πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια ήταν πολύ λιγότερο επιλεκτικό σε σχέση με σήμερα», γράφει η συγγραφέας.

«Ο παράλογος ισχυρισμός για το SAT είναι απολύτως αναληθής», αρκέστηκε να δηλώσει η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Μάθιους. Ο Τραμπ συχνά υπερηφανεύεται για το γεγονός ότι παρακολούθησε το Wharton, στο οποίο αναφέρεται ως «το καλύτερο σχολείο στον κόσμο» και ως για «σούπερ ιδιοφυΐες».

Το στήθος της ανιψιάς

Η Μέρι Τραμπ θίγει ακόμα ένα θέμα το οποίο βαραίνει συχνά τον Ντόναλντ Τραμπ: τις σχέσεις του με τις γυναίκες και την συμπεριφορά του απέναντί τους. Η ανιψιά του θυμάται μάλιστα μια φορά που είχε σχολιάσει χυδαία το στήθος της. Βρισκόταν στο εξοχικό του θείου της, στο Μαρ-α-Λάγκο, την περίοδο του ’90. Εκείνος την είδε με μαγιό και σχολίασε με χυδαίο τρόπο το μέγεθος του στήθους της. Η τότε σύζυγός του, η Μάρλα Μέιπλς, τον χτύπησε στον ώμο στο άκουσμα του σχολίου του. «Ήμουν 29 και δεν ντρεπόμουν εύκολα, αλλά κοκκίνισα και ξαφνικά ένιωσα αμήχανα. Τύλιξα την πετσέτα γύρω από τους ώμους μου».

Η Μέρι Τραμπ γράφοντας για τον τρόπο που συμπεριφέρεται ο πρόεδρος στις γυναίκες, αναφέρεται στο πώς περιέγραφε τις γυναίκες που τον είχαν απορρίψει. «Ξαφνικά γίνονταν οι χειρότερες, οι ασχημότερες και οι πιο χοντρές που είχε ποτέ γνωρίσει». Σε αυτές περιλαμβάνονται η Μαντόνα και η Καταρίνα Βιτ, η αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ.

«Έπρεπε να ‘ρίξω’ τον Ντόναλντ»

Η Μέρι Τραμπ στο βιβλίο της αποκαλύπτει ότι αυτή βρισκόταν πίσω από τη αποκάλυψη των New York Times για τα φορολογικά στοιχεία του Ντόναλντ Τραμπ. Όπως λέει παρείχε όλα τα φορολογικά έγγραφα στην εφημερίδα, για να δημοσιεύει το ερευνητικό της ρεπορτάζ των 14.000 λέξεων σχετικά με τις «αμφιλεγόμενες φορολογικές του μηχανορραφίες πίσω στο 1990, μεταξύ των οποίων και περιπτώσεις ξεκάθαρα παράνομων ενεργειών που αύξησαν κατά πολύ την περιουσία του».

Η Μέρι Τραμπ αναφέρει ότι προσεγγίστηκε από δημοσιογράφους το 2017 στο σπίτι της και αρχικά ήταν διστακτική να βοηθήσει. Περίμενε για έναν περίπου μήνα, κατά τον οποίο έβλεπε τον Ντόναλντ «να διαλύει την κανονικότητα, να θέτει σε κίνδυνο συμμαχίες και να πατά πάνω στους αδύναμους». Τότε αποφάσισε να επικοινωνήσει με την εφημερίδα.

Κατάφερε να πάρει κρυφά 19 κουτιά με νομικά έγγραφα από την νομική εταιρεία, όπου κρατούνταν και να τα παραδώσει στους δημοσιογράφους. Περιγράφει την στιγμή που τα παρέδωσε ως «την πιο ευτυχισμένη των τελευταίων μηνών».

«Δεν ήταν αρκετό για μένα να είμαι εθελόντρια σε έναν οργανισμό που βοηθά Σύρους πρόσφυγες. Έπρεπε να ‘ρίξω’ κάτω τον Ντόναλντ».

Διαμάχη ως σήμερα

Ακόμα όμως και η... γένεση αυτού του βιβλίου αποκαλύπτει μια οικογένεια διαμελισμένη σε φατρίες. Ο Ρόμπερτ Τραμπ, ο μικρότερος αδερφός του προέδρου, μήνυσε τη Μέρι Τραμπ για να εμποδίσει την κυκλοφορία του βιβλίου, επικαλούμενος μια 20ετή συμφωνία σιωπής μεταξύ των μελών της οικογένειας που προέκυψε από μια άλλη διαμάχη σχετικά με την κληρονομιά του Φρεντ Τραμπ. Εφετείο της Νέας Υόρκης όμως άνοιξε το δρόμο για τη κυκλοφορία του βιβλίου με το αιτιολογικό «ότι η Μέρι Τραμπ δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη συμφωνία».

Τα αδέρφια Τραμπ: Ο Ρόμπερτ, Ελίζαμπεθ, Φρέντι, Ντόναλντ, Μαριάν

Όταν ο Ντόναλντ διεκδίκησε την προεδρία, η αδερφή του Μαριάν, η οποία συνήθιζε να κάνει τα μαθήματά του για αυτόν, τόνισε: «Είναι κλόουν - αυτό δεν θα συμβεί ποτέ». Σύμφωνα με το βιβλίο, η Μαριάν Τραμπ ανησυχούσε ιδιαίτερα από την υποστήριξη του αδελφού της μεταξύ των ευαγγελικών χριστιανών. «Η μόνη φορά που ο Ντόναλντ πήγε στην εκκλησία ήταν όταν είχε κάμερες», είπε η κ. Τραμπ. «Είναι εντυπωσιακό. Αλλά όλα αυτά αφορούν τη βάση του. Δεν έχει αρχές. Καμία!»

Η Μέρι Τραμπ γράφει μάλιστα ότι η ίδια απέρριψε μια πρόσκληση για να συμμετάσχει στο πάρτι εκλογής του θείου της στη Νέα Υόρκη το 2016. «Ήμουν πεπεισμένη ότι δεν θα μπορούσα να συγκρατήσω την ευφορία μου όταν θα ανακοινωνόταν η νίκη της Κλίντον» γράφει.

Τελικά βρέθηκε να περιπλανιέται στο σπίτι της λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της νίκης του Τραμπ, φοβούμενη ότι οι ψηφοφόροι «επέλεξαν να μετατρέψουν αυτή τη χώρα σε μια τεράστιας κλίμακας εκδοχή της δυσλειτουργικής οικογένειάς μου. Ήταν η χειρότερη βραδιά της ζωής  μου».

Η γνώμη της… ειδικού

Η Μέρι Τραμπ εκτός από ανιψιά του προέδρου των ΗΠΑ μιλά και ως γιατρός. Εξάλλου η ίδια είναι κλινική ψυχολόγος με διδακτορικό δίπλωμα από το πανεπιστήμιο Adelphi University της Νέας Υόρκης.


Αυτό που αναφέρει στο βιβλίο της είναι ότι ο θείος της έχει και τα εννέα κλινικά κριτήρια που απαιτούνται για να χαρακτηριστεί κάποιος ως ναρκισσιστής, ενώ όπως λέει έχει κάνει «τρόπο ζωής του την εξαπάτηση». Ωστόσο, σημειώνει, ακόμη και αυτή η κατάταξη δεν καταγράφει το πλήρες φάσμα των ψυχολογικών προβλημάτων του προέδρου. «Το γεγονός είναι ότι οι παθολογίες του Ντόναλντ είναι τόσο περίπλοκες και οι συμπεριφορές του τόσο συχνά ανεξήγητες που η πραγματοποίηση μιας ακριβούς και ολοκληρωμένης διάγνωσης θα απαιτούσε μια πλήρη σειρά ψυχολογικών και νευροφυσικών δοκιμών τις οποίες δεν θα αποδεχθεί ποτέ».

Μάλιστα, η Μέρι Τραμπ αναλύει και την ιδέα που υπάρχει για τον Ντόναλντ Τραμπ ότι είναι στρατηγικός στοχαστής που λειτουργεί σύμφωνα με συγκεκριμένες ατζέντες ή οργανωτικές αρχές. «Δεν το κάνει», γράφει. «Το ‘εγώ’ του Ντόναλντ ήταν και είναι ένα εύθραυστο και ανεπαρκές φράγμα μεταξύ του δικού του και του πραγματικού κόσμου, τον οποίο, χάρη στα χρήματα και την εξουσία του πατέρα του, δεν χρειάστηκε ποτέ να αντιμετωπίσει μόνος του».

Σε άλλο σημείο λέει: «Ο Ντόναλντ είναι ‘ιδρυματοποιημένος’ για το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής του, οπότε δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε πώς θα λειτουργήσει ή ακόμα και αν θα επιβιώσει μόνος του στον πραγματικό κόσμο». Πίσω απ’ όλη την συμπεριφορά του πάντως η Μέρι Τραμπ «βλέπει» την κακοποίηση που είχε υποστεί ο Τραμπ ως παιδί από τον κοινωνιοπαθή πατέρα του και την απούσα, άβουλη μητέρα του.

«Έχοντας εγκαταλειφθεί από την μητέρα του για τουλάχιστον έναν χρόνο και με τον πατέρα του να έχει αποτύχει, όχι μόνο να ικανοποιήσει τις ανάγκες του, αλλά και να τον κάνει να αισθάνεται ασφαλής, ότι τον αγαπούν, ότι αξίζει, ο Ντόναλντ υπέστη στερήσεις που τον σημάδεψαν δια βίου και απέκτησε χαρακτηριστικά η προσωπικότητά του όπως ο ναρκισσισμός, η μεγαλομανία και το ότι καταφεύγει στον εκφοβισμό», αναφέρει.