Δύο Flat Earthers ψάχνουν το τέλος της Γης

 


Το ταξίδι δύο οπαδών της Επίπεδης Γης για να βρουν την άκρη του κόσμου κατέληξε σε καραντίνα! Οι παρανοϊκές θεωρίες που θέλουν τη Γη επίπεδη!

Στη διάρκεια της ανοιξιάτικης καραντίνας, η οποία είχε επιβληθεί σε ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, οι περισσότεροι από εμάς έπρεπε να βρούμε νέους τρόπους για να διαχειριζόμαστε τον άπλετο πλέον χρόνο μας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ένα ζευγάρι από την Ιταλία πήρε την απόφαση για να κάνει κάτι που λίγοι τολμηροί είχαν επιχειρήσει να κάνουν ως τώρα: να βρουν την άκρη της Γης. Κι αν βιαστείτε να σκεφτείτε ότι η Γη δεν έχει άκρη γιατί είναι στρογγυλή είναι επειδή δεν είστε κι εσείς οπαδοί της θεωρίας της «Επίπεδης Γης», όπως ήταν αυτό το ζευγάρι!

Το ταξίδι και η καραντίνα

Η ιστορία ξεκίνησε εν μέσω της αυστηρής καραντίνας και της απαγόρευσης ταξιδιών ακόμα και στο εσωτερικό της Ιταλίας που επικρατούσε τον Απρίλιο, ωστόσο έγινε γνωστή μόλις τώρα από την ιταλική εφημερίδα La Stampa.

Το ζευγάρι, ένας άντρας και μια γυναίκα μέσης ηλικίας, ξεκίνησαν από το σπίτι τους στο Βένετο έχοντας βάλει σκοπό να αποδείξουν ότι η Γη είναι όντως επίπεδη. Σκοπός ήταν να φτάσουν ως το νησί της Λαμπεντούζα, νότια της Σικελίας, όπου –πολύ βολικά- το ζευγάρι θεωρούσε ότι βρίσκεται η άκρη του κόσμου.

Την ώρα που κανείς Ιταλός δεν έβγαινε καν από το σπίτι του, οι δυο τους ξεκίνησαν με το αυτοκίνητό τους από την περιοχή του Βένετο, όπου ζούσαν, και ταξίδεψαν μέχρι την πόλη Τερμίνι Ιμερέσε, στις βόρειες ακτές της Σικελίας και λίγα χιλιόμετρα πριν από το Παλέρμο. Εκεί πούλησαν το αυτοκίνητό τους και με τα χρήματα που πήραν αγόρασαν ένα σκάφος. Ο σκοπός τους ήταν να πλεύσουν παράλληλα με τις ακτές της Σικελίας και στη συνέχεια να ταξιδέψουν νότια ώστε να βρουν την Λαμπεντούζα ανατολικά της Τυνησίας και κατ’ επέκταση και… την άκρη της Γης.

Ωστόσο, δεν κατάφεραν να φτάσουν ποτέ στην Λαμπεντούζα καθώς φαίνεται ότι πήραν λάθος δρόμο και το σκάφος τους κατέληξε βορειότερα της Σικελίας στο νησί Ούστικα με τους ίδιους να είναι εξαντλημένοι και σε άσχημη κατάσταση. Στις ακτές του νησιού τους βρήκαν οι ντόπιοι κάτοικοι και το ζευγάρι οδηγήθηκε τελικά στο Παλέρμο. Το ζευγάρι των… εξερευνητών εξαιτίας της κατάστασης που επικρατούσε εκείνη την περίοδο στην Ιταλία και μετά το μεγάλο ταξίδι που είχαν κάνει σε όλη τη χώρα μπήκαν σε προληπτική καραντίνα μένοντας μέσα στο σκάφος τους με τον γιατρό Σαλβατόρε Ζιτσίτσι να αναλαμβάνει να τους βοηθήσει.



Την ιστορία έφερε στο φως ο Ζιτσίτσι με τον ίδιο να λέει πως αυτό που του έκανε περισσότερο εντύπωση είναι ότι το ζευγάρι χρησιμοποιούσε για το ταξίδι του μια κλασική πυξίδα: «Το πιο αστείο είναι ότι κατευθύνονταν βάσει της πυξίδας, ένα όργανο που λειτουργεί βάσει του μαγνητικού πεδίου της Γης, μια σταθερά την οποία οι οπαδοί της Επίπεδης Γης αρνούνται»! Πάντως ακόμα και η πυξίδα δεν φαίνεται να τους βοήθησε πολύ καθώς κατέληξαν σε νησί από… την λάθος πλευρά της Σικελίας.

Μένοντας μέσα στο σκάφος τους δεν ξέχασαν την… αποστολή τους και προσπάθησαν να δραπετεύσουν και να επιστρέψουν στη θάλασσα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Απέπλευσαν από το λιμάνι του Παλέρμο και περιφέρονταν στην θάλασσα για τρεις ώρες πριν τους εντοπίσει το Λιμενικό και τους γυρίσει στο λιμάνι. Αν και βρίσκονταν τόση ώρα μέσα στη θάλασσα βρέθηκαν μόλις λίγα μίλια μακριά από την ακτή καθώς όπως αποδείχτηκε αρκετές φορές μάλλον δεν ήταν ιδιαίτερα ικανοί ναυσιπλόοι. Τοποθετήθηκαν ξανά σε καραντίνα, ωστόσο λίγες μέρες μετά προσπάθησαν να δραπετεύσουν ξανά.

«Τελικά κατέληξαν στο σπίτι ενός μυθομανούς που υποστήριζε ότι ήταν θετικός στον κοροναϊό, κάτι που ευτυχώς δεν ίσχυε», αναφέρει ο Ζιτσίτζι. Οι δυο τους τέθηκαν ξανά σε καραντίνα αλλά αυτή τη φορά υπό επιτήρηση. Μέχρι τη λήξη της καραντίνας τους, η Ιταλία άρχισε να χαλαρώνει τα μέτρα περί μετακίνησης και τελικά το ζευγάρι ύστερα από περίπου δυο μήνες ταξιδιού κατάλαβε ότι δεν θα μπορούσε να φτάσει εύκολα στο τέλος της Γης. Έτσι, μπήκε ξανά στη θάλασσα, αλλά αυτή τη φορά οι δυο τους πήραν το πλοίο της γραμμής που τους μετέφερε από την Μεσίνα της Σικελίας στο Βίλα Σαν Τζιοβάνι της Καλαβρίας απ’ όπου οδικώς πλέον έφτασαν στην ασφάλεια του σπιτιού τους.

Η θεωρία της Επίπεδης Γης

Οι περισσότεροι πολιτισμοί στην αρχαιότητα θεωρούσαν ότι η Γη είναι ένας επίπεδος δίσκος γύρω από τον οποίο βρίσκεται ο ουρανός ωστόσο ήδη από τον 6ο αι.πΧ και τον Πυθαγόρα είχε προταθεί ότι η Γη είναι στην πραγματικότητα σφαίρα. Αν και τους τελευταίους αιώνες έχουμε καταφέρει να δούμε ξεκάθαρα τη Γη από το διάστημα αποδεικνύοντας πέρα από κάθε αμφιβολία ποιο είναι το σχήμα του πλανήτη μας υπάρχει μέχρι σήμερα μια μερίδα ανθρώπων που επιμένει ότι η Γη είναι επίπεδη. Οι «flat-earthers», όπως αποκαλούνται, βασίζονται στο γεγονός ότι η Βίβλος αναφέρει ότι η Γη είναι επίπεδη και θεωρούν ότι οι επιστήμονες και πρώτα απ’ όλα η NASA είναι μπλεγμένοι σε μια τεραστίου επιπέδου συνωμοσία για να αποκρύψουν την αλήθεια.

Οι οπαδοί της Επίπεδης Γης οργανώθηκαν επίσημα για πρώτη φορά το 1956 από τον Σάμιουελ Σέντον, ωστόσο η θεωρία είχε ατονήσει μέχρι το 2004 όταν ο Ντάνιελ Σέντον (απλή συνωνυμία με τον Σάμιουελ) δημιούργησε ένα διαδικτυακό φόρουμ και μέσα από τον… μαγικό κόσμο του ίντερνετ η θεωρία αυτή γιγαντώθηκε ξανά αποκτώντας όλο και περισσότερους και πιο φανατικούς οπαδούς.

Η επικρατούσα θεωρία υποστηρίζει ότι η Γη είναι ένας δίσκος με τον Βόρειο Πόλο να βρίσκεται στο κέντρο αυτού. Ο δίσκος εξωτερικά περιβάλλεται από ένα τείχος πάγου ύψους 46 μέτρων, την Ανταρκτική. Ως απόδειξη γι’ αυτό το πλανητικό μοντέλο θεωρούν το σήμα του ΟΗΕ, το οποίο αναπαριστά την Γη επίπεδη στο κέντρο ενός δίσκου.

Ο Ήλιος και το φεγγάρι κινούνται πάνω από αυτόν τον δίσκο και έχουν διάμετρο 51 χλμ. Η κοινότητα των Flat-Earthers θεωρεί ότι κανείς δεν έχει καταφέρει να περάσει πέρα από το τείχος και να επιστρέψει ώστε να μας πει τι είδε. «Αυτό που ξέρουμε είναι ότι περικυκλώνει τη Γη και συγκρατεί τους ωκεανούς, ενώ μας προστατεύει από ό, τι κι αν βρίσκεται πέρα από αυτό», αναφέρει η κοινότητα.

Ωστόσο, ακόμα και οι υποστηρικτές της Επίπεδης Γης δεν συμφωνούν απόλυτα μεταξύ τους. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η Γη έχει σχήμα διαμαντιού, ενώ άλλοι – όπως το ζευγάρι των Ιταλών- τοποθετούν το τέλος του κόσμου λίγο έξω από την Ιταλία. Ειδικότερα στην Ιταλία η Κοινότητα των Υποστηρικτών της Επίπεδης Γης έχει αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό συνδυάζοντας την συγκεκριμένη θεωρία με πολλές συνωμοσίες. Υποστηρίζουν ότι η NASA είναι στην πραγματικότητα μια οργάνωση σαν την Disneyland με τους αστροναύτες να είναι στην πραγματικότητα ηθοποιοί. Θεωρούν ότι όλα προέρχονται από ένα σχέδιο των ΗΠΑ να μετατρέψουν την Ευρώπη σε νέα Αμερική, ανοιχτή σε όλους, και βασισμένη απόλυτα στον καταναλωτισμό με τον Τζορτζ Σόρος να ηγείται μιας παγκόσμιας σατανιστικής συνωμοσίας. Αρνούνται ότι υπήρξαν κάποτε δεινόσαυροι καθώς και την θεωρία εξέλιξης του Δαρβίνου, ενώ υποστηρίζουν ότι οι επιστήμονες είναι στην πραγματικότητα Μασόνοι. Βασίζουν την θεωρία τους ότι η Γη είναι επίπεδη στο γεγονός ότι αν τοποθετήσεις επίπεδα και οριζόντια ένα μπουκάλι με νερό, το υγρό δεν καμπυλώνει.

Υπάρχουν ακόμα κι αυτοί που δίνουν στη Γη κατά κάποιο τρόπο την λειτουργία του… Pac Man. Όπως και στο παιχνίδι έτσι και στην… επίπεδη Γη αν κάποιος φτάσει στο τέλος του πλανήτη και «πέσει» έξω από αυτόν θα βγει αυτόματα στην αρχή του!

Άλλοι τέλος υποστηρίζουν ότι η Γη δεν είναι πλανήτης εξ ορισμού, αλλά οι άλλοι πλανήτες και ο Ήλιος κινούνται γύρω από τη Γη, ενώ συγκεκριμένα ο Ήλιος κινείται κυκλικά γύρω από τον Βόρειο Πόλο.