Ποιος είναι ο... Σαμάνος που εισέβαλε στο Καπιτώλιο;


Μέσα από τα απίστευτα γεγονότα με την εισβολή στο Καπιτώλιο ξεχώρισε η μορφή του νεαρού άντρα με τα κέρατα. Ο Τζέικ Ανιέλι είναι φανατικός οπαδός της θεωρίας συνομωσίας QAnon και υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ

Η εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο είχε κάτι από κινηματογραφική ταινία. Ένας συνδυασμός δυστοπικών και σουρεαλιστικών σκηνών. Η μορφή που αναμφισβήτητα ξεχώρισε ήταν ο ημίγυμνος άντρας που φορούσε γούνινο καπέλο με κέρατα βίσωνα. Η εικόνα του έκανε τον γύρο του κόσμου και θα αποτελεί το σήμα κατατεθέν ενός ιστορικού γεγονότος. Ποιος είναι όμως ο άντρας με το καπέλο και το δόρυ πάνω στο οποίο είχε δέσει μια αμερικανική σημαία;

Ο Τζέικ Ανιέλι (το πλήρες όνομα είναι Τζέικομπ Άντονι Ανιέλι Τσάνσλεϊ) έχει γεννηθεί στην Αριζόνα και είναι 32 ετών. Στο παρελθόν εργαζόταν ως ηθοποιός και τραγουδιστής αλλά πλέον δεν έχει σταθερή δουλειά και ζει με τη μητέρα του. Ο Ανιέλι έγινε αρχικά γνωστός ως μια καλτ προσωπικότητα του κινήματος New Age. Έχει πάθος με τους ιθαγενείς της Αμερικής αν και δεν κατάγεται από κάποια φυλή.

Τα τελευταία χρόνια όμως άλλαξε πορεία. Έγινε μόνιμος... θαμώνας ακροδεξιών συγκεντρώσεων και δηλώνει φανατικός υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ. Μετά την εμφάνιση της θεωρίας συνομωσίας QAnon ο Ανιέλι αυτοαποκαλούταν «Σαμάνος της Q» τονιζοντας ότι ειδε πλέον την αλήθεια. 

«Φοράω το καπέλο, βάφω το πρόσωπο μου και κυκλοφορώ ημίγυμνος για να τραβήξω την προσοχή. Ο κόσμος με πλησιάζει και μπορώ να του μιλήσω για την QAnon και τις άλλες αλήθειες που παραμένουν κρυμμένες» δήλωσε σε μια συνέντευξη που έδωσε το 2020 στην εφημερίδα «The Arizona Republic»

Τον Φεβρουάριο του 2020 ο φωτογραφικός φακός «συνέλαβε» τον Ανιέλι σε μια συγκέντρωση του Τραμπ στο Φοίνιξ. Κρατούσε ένα πλακάτ που έγραφε «Q sent me» και ρωτούσε τον κόσμο αν γνώριζε τη θεωρία. Όπως θα πει και ο ίδιος διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι τη γνώριζαν. «Η χιονόμπαλα κυλάει και γίνεται συνέχεια μεγαλύτερη. Πλέον δεν είμαστε στο περιθώριο» θα πει.

Όσο για το πώς έγινε φανατικός οπαδός της QAnon αποκάλυψε: «Τη βρήκα κάνοντας τη δική μου έρευνα στον διαδίκτυο. Κάποια στιγμή έγινε αυτό το κλικ και είπα: Ω Θεέ μου βλέπω τώρα την πραγματικότητα και τι ακριβώς συμβαίνει».

Ο Ανιέλι μίλησε στον δημοσιογράφο Άντριαν Μόροου για την εισβολή στο Καπιτώλιο και υποστήριξε ότι η αστυνομία «κάποια στιγμή κουράστηκε» και τους άφησε να μπουν. Μπήκε στο κτίριο, φωτογραφήθηκε στην αίθουσα της Γερουσίας και όπως είπε «μετά η αστυνομία μας ζήτησε ευγενικά να φύγουμε».

Οι εικόνες της εισβολής ήταν τόσο ντροπιαστικές ακόμα και για οπαδούς του Τραμπ που μέσα σε λίγα λεπτά κυκλοφόρησε μια νέα θεωρία συνομωσίας. Σύμφωνα με αυτή όσοι μπήκαν στο Καπιτώλιο ήταν μεταμφιεσμένα μέλη των Antifa που ήθελαν να κάνουν κακό στην εικόνα του προέδρου. Υπήρξαν πολλές αναφορές στον Ανιέλι οι οποίες υποστήριζαν ότι δεν είναι υποστηρικτής του Τραμπ αλλά μέλος Αριστερής οργάνωσης.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι ο Ανιέλι, όπως κάθε «πιστός» της QAnon, όχι μόνο υποστηρίζει τον Τραμπ αλλά τον θεωρεί τον εκλεκτό που θα σώσει τον κόσμο από μια παγκόσμια συνομωσίας μιας σέχτας σατανιστών παιδόφιλων.


Στη συνέντευξη του στην «Arizona Republic» δήλωνε ξεκάθαρα φανατικός υποστηρικτής του Τραμπ ενώ υπάρχουν φωτογραφίες του σε συγκεντρώσεις του προέδρου και διαμαρτυρίες κατά των μέτρων για την πανδημία αλλά και κατά των εκλογικών αποτελεσμάτων στην Αριζόνα.

Όπως έχει δηλώσει θεωρεί ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν συνωμοτήσει ώστε το κοινό να μην μάθει ποτέ για τεράστιες επιστημονικές ανακαλύψεις και να διατηρηθεί έτσι το σύστημα ως έχει. Ο Τραμπ είναι ο άνθρωπος που θα έβαζε τέλος σε αυτή τη συμφωνία σιωπής αλλά δεν τον άφησαν. Σε βίντεο από συγκέντρωση υπέρ του Τραμπ στις 5 Μαΐου 2020 ο Ανιέλι εμφανίζεται να φωνάζει «Ευχαριστώ πρόεδρε Τραμπ, ευχαριστώ Q» και στη συνέχεια να εξηγεί ότι «ο Τραμπ δέχεται επιθέσεις από παντού και είναι σημαντικό να ξέρει ότι ο κόσμος του τον υποστηρίζει. Να ξέρει ότι υπάρχουν καλοί πατριώτες που τον βλέπουν και λένε: Βλέπω τι περνάς, σε χαιρετίζω, ευχαριστώ που κάνεις τη δουλειά σου».

Μια άλλη επίσης θεωρία συνομωσίας που κυκλοφόρησε είναι ότι ο Ανιέλι συμμετείχε σε συγκεντρώσεις του κινήματος Black Lives Matter. Δημοσιεύθηκαν μάλιστα και φωτογραφίες. Η πραγματικότητα είναι όμως ότι ο Ανιέλι συμμετείχε σε αντιδιαδήλωση κατά το BLM και μάλιστα ήταν ιδιαιτέρως εριστικός κατά των συγκεντρωμένων και είχε δημιουργήσει εντάσεις.

Δηλώνει σίγουρος ότι η QAnon θα αλλάξει τον κόσμο μέσω του Τραμπ και νιώθει ότι είναι κήρυκας της θεωρίας συνομωσίας «ώστε όλος ο κόσμος να μάθει τις αλήθειες που του κρύβουν».

 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την QAnon

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ. πως η QAnon συνδέθηκε με άλλες θεωρίες και κινήματα.