Γιατί σε περιόδους κρίσης ο κόσμος αγοράζει μαζικά χαρτί υγείας;



Το χαρτί υγείας εξαφανίζεται και πωλείται πλέον ακόμα και στο eBay. Άνθρωποι που αγοράζουν μαζικά χαρτί τουαλέτας δίνουν απαντήσεις για το μεγάλο... μυστήριο



Σε κάθε περίοδο κρίσης είτε αυτή αφορά κάποια επιδημία, είτε επερχόμενη φυσική καταστροφή, είτε φήμη για πολεμική σύρραξη ο κόσμος συρρέει στα σούπερ μάρκετ και αγοράζει μαζικά συγκεκριμένα προϊόντα. Ένα "λαμπάκι" αυτοσυντήρησης ανάβει ενστικτωδώς και τα ράφια αδειάζουν από μακαρόνια, κατεψυγμένα, γάλα εβαπορέ, όσπρια αλλά και... χαρτί υγείας.

Ενώ η αποθήκευση τροφίμων έχει κάποια ψήγματα λογικής η αγορά εκατοντάδων ρολών χαρτιού υγείας αποτελεί ένα μυστήριο. Αυτή τη στιγμή το διαδίκτυο κατακλύζεται από εικόνες ανθρώπων που αγοράζουν τεράστιες ποσότητες χαρτιών υγείας. Σε χώρες όπως η Αυστραλία και οι ΗΠΑ η φρενίτιδα για το χαρτί τουαλέτας έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που πολλά σούπερ μάρκετ ακολουθούν πολιτική "μια συσκευασία ανά άτομο" καθώς δεν προλαβαίνουν να παραγγέλνουν και παρουσιάζονται ελλείψεις.

Το χαρτί υγείας έχει φτάσει να πωλείται σε ιστοσελίδες όπως το eBay σε τιμές δεκαπλάσιες του κανονικού.
Η αυστραλιανή έκδοση του Vice πήγε στα σούπερ μάρκετ και έκανε έρευνα. Μίλησε με ανθρώπους που αγοράζουν μαζικά χαρτί υγείας και τους έθεσε το μεγάλο ερώτημα "γιατί;". Οι απαντήσεις δίνουν μια εικόνα για το τι δημιούργησε αυτή την κατάσταση αλλά επίσης προβληματίζουν για το πόσο ανεύθυνοι μπορεί να είναι οι άνθρωποι που από τη μια αγοράζουν μαζικά χαρτί υγείας αλλά από την άλλη δηλώνουν ότι δεν ανησυχούν καθόλου για τον κοροναϊό.

Λίλι - 65 ετών

-Γεια σας, μπορείτε να μας πείτε γιατί αγοράζετε τόσο πολύ χαρτί τουαλέτας;
"Το αγοράζω γιατί βλέπω ότι όλοι πανικοβάλλονται έτσι πανικοβάλλομαι και εγώ (γέλια). Θα έλεγα ότι το αγοράζω όλο αυτό ως πρόληψη. Είναι σημαντικό να διατηρήσεις την υγιεινή σου, ξέρετε με τον ιό και όλα αυτά. Πάνω απ' όλα δεν αξίζει να ρισκάρεις τη ζωή σου"

-Όμως απ' όσο γνωρίζουμε ο ιός δεν έχει γαστρεντερικές επιπτώσεις.

"Ναι αλλά, ξέρετε..."

-Όχι δεν ξέρουμε...

"Απλά όλοι οι φίλοι μου έχουν τρελαθεί με το χαρτί υγείας. Όλοι, ακόμα και οι άνθρωποι στη δουλειά. Ακόμα και οι συγγενείς μου στο εξωτερικό. Όλοι ανησυχούν για αυτή την κατάσταση.

-Έχετε ακούσει ότι μεταπωλούν το χαρτί στο eBay;

"Ναι, αυτό είναι τραγικό. Με προβληματίζει πολύ. Οι άνθρωποι εκμεταλλεύονται άλλους ανθρώπους. Δεν υπάρχει καθόλου συμπόνια. Θα μπορούσα να πω ότι είναι απολύτως εγκληματικό.

Χέιντεν - 30 ετών

-Πείτε μας γιατί παίρνετε τόσο μεγάλο απόθεμα χαρτιού τουαλέτας;

"Φοβάμαι ότι οι άλλοι θα το αγοράσουν όλο πριν από εμένα και όταν θα το χρειάζομαι πραγματικά δεν θα υπάρχει. Έχω επίσης πέντε αδέλφια με οικογένειες και αγοράζω μερικό για αυτούς".

-Γιατί όμως συγκεκριμένα χαρτί υγείας αντί για κάτι άλλο;

"Δεν υπάρχει έλλειψη τροφίμων, τουλάχιστον προς το παρόν. Για κάποιον περίεργο λόγο όλοι κυνηγούν το χαρτί υγείας αυτή τη στιγμή".

-Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό;

"Δεν ξέρω. Για κάποιο λόγο αυτή τη στιγμή υπάρχει τεράστια ζήτηση και έτσι πρέπει να πάρω και εγώ μερικό. Αν θέλεις να το χρησιμοποιήσεις πρέπει να το πάρεις. Είναι ένα είδος πολυτελείας".

-Τι σας οδήγησε να αγοράσετε τόσο χαρτί. Ήταν κάποια αναφορά στα ΜΜΕ;

"Στις ειδήσεις έχουν τρελαθεί με αυτό. Επίσης και όλα αυτά που βλέπεις στα μέσα κοινωνική δικτύωσης και όλα τα δελτία στην τηλεόραση".

-Ανησυχείτε ότι η κατάσταση με τον ιό θα γίνει πολύ χειρότερη;

"Αυτή τη στιγμή δεν ανησυχώ. Θα έλεγα ίσως πέντε στα δέκα".


Ντάνι - 21 ετών

-Γιατί αγοράζετε όλο αυτό το χαρτί τουαλέτας;

"Γιατί είμαστε όλοι ηλίθιοι. Ξεκάθαρα"

-Πιστεύεις ότι αυτή η κρίση με το χαρτί υγείας είναι αυτό που λέμε ψυχολογία κοπαδιού;

"100%. Νιώθω ότι υπάρχει ένας αχρείαστος πανικός και ένας γενικός φόβος ότι θα σου λείψει. Δεν υπάρχει περίπτωση ο κόσμος να χρησιμοποιεί το χαρτί τόσο γρήγορα. Τι έγινε, έπαθαν όλοι ξαφνικά χρόνια διάρροια;".

-Όμως αγοράζετε και εσείς πάκους με χαρτί τουαλέτας.

"Κυριολεκτικά έχω ξεμείνει στο σπίτι. Σε αυτό το κατάστημα υπάρχει πλέον κανονισμός μια μεγάλη συσκευασία ανά 2 άτομα. Ήρθα με δύο φίλους μου λοιπόν. Αυτοί αγοράζουν τα τρόφιμα. Κάνουμε όλες αυτές τις προμήθειες τώρα ώστε να μην ξαναέρθουμε σε αυτή τη κόλαση".

-Βλέπω έχεις αγοράσει και πάρα πολλά τρόφιμα. Αποθηκεύετε ή απλά πεινάτε;

"Απλά πεινάμε".

-Τι άλλο θα πάρετε εκτός από χαρτί υγείας;

"Θα πάρουμε έναν τόνο γλυκά και μπισκότα. Πρέπει να φύγω".

Άσλεϊ - 30 ετών

-Γιατί πιστεύετε ότι όλοι αγοράζουν χαρτί υγείας περισσότερο από άλλα πράγματα;

"Πιστεύω ότι φοβούνται. Φοβούνται ότι δεν θα μπορούν να βγουν από το σπίτι και θα ξεμείνουν. Είναι κάποιο είδος ομαδικού πανικού. Αυτό νομίζω ότι συμβαίνει. Εγώ αγοράζω γιατί απλά ξεμείναμε".

-Τι προκάλεσε αυτό τον πανικό;

"Σίγουρα οι ειδήσεις. Οι ειδήσεις στα Μέσα τους τρόμαξαν όλους με τον ιό και τώρα απλά κάνουν ηλίθια πράγματα όπως αυτή η κατάσταση με το χαρτί υγείας".

-Έχεις κάποιο φίλο που έχει πάθει αυτό τον πανικό με το χαρτί;

"Όχι απ' όσο γνωρίζω αλλά μπορώ να σκεφτώ 1-2 άτομα που μάλλον αποθηκεύουν κρυφά".

-Πόσο ανησυχείτε ότι ο ιός θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο;

"Αυτή τη στιγμή δεν ανησυχώ πολύ. Περισσότερο ανησυχώ για το μωρό μου και για το αν θα τελειώσουν οι πάνες κάποια στιγμή στο μέλλον".

-Πιστεύετε ότι ο κόσμος πρέπει να αποθηκεύει προμήθειες;

"Σίγουρα όχι. Κοιτάξτε βέβαια αν θα έπρεπε να αποθηκεύω κάτι θα ήταν τρόφιμα, κρέμα για το μωρό και φάρμακα. Δεν καταλαβαίνω όλο αυτό το πράγμα με το χαρτί τουαλέτας".


Τζον - 29 ετών

-Ποιες είναι οι σκέψεις σας για όλο αυτό το θέμα με το χαρτί υγείας;

"Το αγοράζουμε γιατί σχεδόν ξεμείναμε. Το χρειαζόμαστε. Είναι λοιπόν απογοητευτικό να περιμένεις στην ουράγ να πάρεις μια συσκευασία. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί όλοι το αγοράζουν μαζικά".

-Ποιος φαντάζεστε θα μπορούσε να είναι ο λόγος;

"Σίγουρα λόγω του ιού αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί χαρτί υγείας. Ζούσα σε μέρος με πολλές φυσικές καταστροφές αλλά ποτέ κανείς δεν αποθήκευε χαρτί υγείας. Έπαιρναν φαγητό, νερό, κεριά, τέτοια πράγματα. Αν πιστεύεις ότι ο κόσμος θα τελειώσει γιατί χρειάζεσαι να έχεις καθαρό κώλο; Δεν το καταλαβαίνω".

-Έχεις φίλους που έχουν πανικοβληθεί με το ιό;

"Δεν νομίζω. Δουλεύω στο χώρο της υγείας και γνωρίζω την κατάσταση. Το ποσοστό θνησιμότητας είναι χαμηλό και για ένα άτομο της ηλικίας μου θα είναι σαν ένα βαρύ κρύωμα".

-Γενικότερα πόσο σας ανησυχεί ο ιός;

"Καθόλου. Περιμένω να πέσουν οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων για να ταξιδέψω περισσότερο. Ειλικρινά δεν με ανησυχεί καθόλου. Είμαι φανατικός με τα σπορ και το μόνο που με ανησυχεί είναι ότι θα αναβληθούν οι αγώνες".

-Έχετε ακούσει ότι το χαρτί υγείας πωλείται σε τρελές τιμές στο eBay;

"Δεν το γνώριζα. Πόσο πληρώνουν για αυτό;"

-Κάποια πωλούνται για εκατοντάδες δολάρια και κάποιος έβαλε, πιθανότατα για αστείο, ένα ρολό για 1000 δολάρια.

"Τότε μάλλον θα πουλήσω κάποια απόψε. Είναι φανταστικό. Πίστευα ότι θα τα πουλήσω για 10 ή 15 δολάρια αλλά τώρα μάλλον πρέπει να κάνω καλύτερη έρευνα".