Μένουμε σπίτι και διαβάζουμε βιβλία



Δέκα συν ένα εκπληκτικά βιβλία για να μας συντροφεύσουν την περίοδο της καραντίνας


Σε περιόδους αναγκαστικής παραμονής μέσα στο σπίτι, όπως αυτή που ζούμε, ένα καλό βιβλίο αποτελεί την ιδανική συντροφιά. Σας προτείνουμε λοιπόν δέκα συν ένα εκπληκτικά βιβλία που μπορείτε να προμηθευτείτε και μέσω διαδικτύου.

Ο Δρόμος - Κόρμακ ΜακΚάρθι

Το 2006 ο εξαιρετικός Κορμακ ΜακΚάρθι μας παρουσίασε τον Δρόμο, ένα από τα κορυφαία δυστοπικά μυθιστορήματα. Ο συγγραφέας μας μεταφέρει σε ένα όχι τόσο μακρινό μέλλον όπου για κάποιον απροσδιόριστο λόγο τα πάντα έχουν καταρρεύσει. Ο ουρανός είναι μονίμως συννεφιασμένος, η στάχτη έχει καλύψει τα πάντα και όσοι άνθρωποι έχουν απομείνει προσπαθούν να επιβιώσουν. Ένας πατέρας με τον γιo του ξεκινούν ένα ταξίδι προς τον ωκεανό με την ελπίδα ότι εκεί θα βρουν κάτι καλύτερο. Ο τρόπος που ο ΜακΚάρθι σε βάζει μέσα στην ιστορία και οι συγκλονιστικοί διάλογοι κάνουν τον Δρόμο ένα πολύ ξεχωριστό βιβλίο. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη και το μετέφρασε ο Αύγουστος Κορτώ. Ο Δρόμος μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο σε μια τίμια προσπάθεια με πρωταγωνιστή τον Βίγκο Μόρτεσεν.

Ποιoς Σκότωσε τον Σκύλο τα Μεσάνυχτα - Μαρκ Χάντον

Αν και κυκλοφόρησε μόλις το 2013 το βιβλίο του Χάντον αποτελεί ήδη σημείο αναφοράς και είναι μοναδικό στο είδος του. Ο συγγραφέας μέσα από τα βιώματα του (εργάστηκε επί χρόνια με ανθρώπους με ειδικές σωματικές και πνευματικές ανάγκες) αλλά και έρευνα ετών γράφει ένα εκπληκτικό έργο για τον κόσμο ενός παιδιού με σύνδρομο Άσπεργκερ. Με έναυσμα τη δολοφονία ενός μικρού σκύλου ο Κρίστοφερ ξεκινά τη δική του έρευνα για να βρει τον ένοχο. Μέσα από το... ταξίδι του μπαίνουμε με μοναδικό τρόπο στον ιδιαίτερο τρόπο σκέψης του και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σε μια κοινωνία που ίσως δεν είναι έτοιμη για αυτόν. Πρόκειται για ένα πραγματικά εκπληκτικό βιβλίο που πρέπει όλοι να διαβάσουν. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός σε μετάφραση της Άννας Παπασταύρου. Το βιβλίο μεταφέρθηκε στο θέατρο και το παρουσίασε εκπληκτικά το Θέατρο του Νέου Κόσμου με τον Γιάννη Νιάρο να δίνει ρεσιτάλ στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η γιορτή του τράγου -Μάριο Βάργκας Γιόσα

To αριστούργημα του Γιόσα κυκλοφόρησε το 2000 και θεωρείται το κορυφαίο έργο του πολυγραφότατου Περουβιανού συγγραφέα. Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό πολιτικό μυθιστόρημα. Με κεντρικό πρόσωπο τη νεαρή Ουρανία Καμπράλ το βιβλίο μας μεταφέρει στη Δομινικανή Δημοκρατία την εποχή της παντοδυναμίας του στρατηγού Ραφαέλ Τρουχίγιο. Με εκπληκτικό τρόπο παρουσιάζει τη ζοφερή πραγματικότητα μια μακρόχρονης δικτατορίας και τη διάβρωση που έχει επιφέρει σε ολόκληρο τον κοινωνικό ιστό. Αν και η οικογένεια η οποία πρωταγωνιστεί είναι φανταστική ο Γιόσα έχει μείνει πιστός σε βασικά ιστορικά γεγονότα τόσο αναφορικά με τα εγκλήματα του Τρουχίγιο όσο και το τέλος του. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη σε μετάφραση της Αγγελικής Αλεξοπούλου.


Το Ποδόσφαιρο στη Σκιά και στο Φως - Εδουάρδο Γκαλεάνο



"Δεν είμαι παρά ένας ζητιάνος που περιφέρεται ανά τον κόσμο, παρακαλώντας για λίγο καλό ποδόσφαιρο στα γήπεδα. Ένα καλό παιχνίδι, για το Θεό. Και όταν η ευχή πραγματοποιείται, πανευτυχής για το θαύμα, λίγο με νοιάζει ποια ομάδα ή ποια χώρα παίζει" γράφει ο Γκαλεάνο για το δημιούργημα του που είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στο μεγάλο του πάθος. Ο Ουρουγουανός συγγραφέας-φιλόσοφος μοιράζεται μικρές μαγικές ιστορίες από τον εκπληκτικό κόσμο του ποδοσφαίρου. Κυκλοφόρησε το 1995 και θεωρείται ήδη κλασικό. Στην Ελλάδα εκδόθηκε σχετικά πρόσφατα από τον Πάπυρο σε μετάφραση της Ισμήνης Κανσή. Ένα εκπληκτικό βιβλίο για όσους αγαπούν το ποδόσφαιρο και όχι μόνο...

Οι Πύλες της Φωτιάς - Στίβεν Πρέσφιλντ

Ο "ιερέας" της ιστορικής λογοτεχνίας κυκλοφόρησε το 1998 τις "Πύλες" και το βιβλίο θεωρείται ήδη κλασικό. Ένας από τους ελάχιστους επιζώντες της Μάχης των Θερμοπυλών αφηγείται στον βασιλιά Ξέρξη και τον ιστοριογράφο του όλα όσα συνέβησαν πριν και κατά τη διάρκεια της μάχης στις "Πύλες της Φωτιάς". Ο Πρέσφιλντ καταφέρνει να σε βάλει στην ψυχολογία εκείνων των ανθρώπων που ζούσαν για να πολεμούν και να είναι ελεύθεροι. Η αφήγηση της μάχης είναι τόσο συγκλονιστική νιώθεις την ένταση, σχεδόν μυρίζεις το αίμα και τον ιδρώτα. Οι λεπτομέρειες είναι εκπληκτικές, βγαλμένες μέσα από την ενδελεχή έρευνα που έκανε ο συγγραφέας για τα γεγονότα εκείνων των ημερών.  Πρόκειται για ένα εκπληκτικό βιβλίο. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση της Βασιλικής Κόκκινου.

Το Άρωμα του Ονείρου - Τομ Ρόμπινς

Αν και ο "Τρυποκάρυδος" είναι το πιο γνωστό του μυθιστόρημα το "Άρωμα του Ονείρου" είναι ίσως αυτό που τον χαρακτηρίζει περισσότερο. Η γραφή του Ρόμπινς με τις παρανοϊκές αλλά πάντα εύστοχες παρομοιώσεις και τις ιστορίες που δεν βγάζουν κανένα νόημα μέχρι τελικά να... βγάλουν είναι κάτι μοναδικό στον κόσμο της λογοτεχνίας. Στο "Άρωμα του Ονείρου" η ιστορία ξεκινάει με ένα παντζάρι και εξελίσσεται σε μια αναζήτηση για "ένα μπλε μπουκάλι, ένα μπουκάλι πολύ παλιό που έχει χαραγμένη πάνω του την εικόνα ενός θεού με κέρατα τράγου". Ολόκληρη η κοσμοθεωρία του Ρόμπινς βρίσκεται μέσα σε αυτό το βιβλίο που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1984. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αίολος σε μετάφραση του Γιάννη Κωστόπουλου.

Εάν Αυτό Είναι ο Άνθρωπος - Πρίμο Λέβι

Ο Πρίμο Λέβι μεταφέρθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1944 στο Άουσβιτς. Από τα 650 άτομα που μετέφερε εκείνο το τρένο επέζησε μόνο ο ίδιος και ακόμα δύο. Τον Οκτώβριο του 1947 κυκλοφορεί αυτή τη συγκλονιστική μαρτυρία για τα όσα έζησε στο στρατόπεδο του θανάτου. Ο Λέβι καταφέρνει με εντυπωσιακή αξιοπρέπεια να παρουσιάσει ένα λεπτομερές ημερολόγιο για τη φρίκη και τον θάνατο που βίωνε σε αυτό το εργοστάσιο εξόντωσης που είχε στήσει η ναζιστική μηχανή. Το "Εάν Αυτό είναι ο Άνθρωπος" είναι ένα από τα κορυφαία, αν όχι το κορυφαίο, βιβλίο αναφορικά με τα στρατόπεδα της συγκέντρωσης και πιο επίκαιρο από ποτέ σε μια εποχή που ο ναζισμός και ο φασισμός αποκτά εκ νέου οπαδούς που επιχειρούν να διαστρεβλώσουν την ιστορία. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα σε μετάφραση της Χαράς Σαρλικιώτη.

Ιστορία (Κωμικοτραγική) του Νεοελληνικού Κράτους - Βασίλης Ραφαηλίδης

Ο αιρετικός Βασίλης Ραφαηλίδης παρουσιάζει με το δικό του μοναδικό τρόπο την ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. "Οι λαοί δεν έχουν μόνο ήρωες, έχουν και καθάρματα. Στην ιστορία ενός τόπου δεν ανήκουν μόνο οι ήρωες, ανήκουν και τα καθάρματα, που κι αυτά γράφουν ιστορία. Εν πάση περιπτώσει, η ιστορία ενός τόπου δεν είναι μόνο μια σειρά από θετικά γεγονότα. Άλλωστε, σε μια διαλεκτική αντίληψη των πραγμάτων, αν δεν υπήρχε άρνηση δεν θα υπήρχε ούτε κατάφαση. Αυτό το βιβλίο αγαπάει την Ελλάδα. Και γι' αυτό δεν την κολακεύει. Λέει τα σύκα σύκα και τους προδότες προδότες και όχι εθνικούς ήρωες" αναφέρει στο οπισθόφυλλο του. 


Με το ιδιαίτερο χιούμορ και την χαρακτηριστική του καυστικότητα ο Ραφαηλίδης γράφει για γεγονότα που στην Ελλάδα συνήθως προτιμάμε να μην τα αναλύουμε. Κυκλοφόρησε το 2010 και κυκλοφόρησε ξανά το 2018 από τις Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου.

Εγώ ο Κλαύδιος - Ρόμπερτς Γκρέιβς

Ο Κλαύδιος αφηγείται τη ζωή του και ουσιαστικά παρουσιάζει την ιστορία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Είναι ο απόλυτος αντιήρωας που προσπαθεί απλά να επιβιώσει σε έναν κόσμο που τον χλευάζει και τον θεωρεί ανίκανο για το οτιδήποτε. Τα γεγονότα, οι συγκυρίες και μια σειρά από απίστευτες καταστάσεις φέρνουν τελικά αυτόν που αποκαλούν "εκείνος ο Κλαύδιος", "Κλαύδιος ο ηλίθιος", "Κλαύδιος ο ψευδός" ή "ο καημένος ο θείος Κλαύδιος", στο θρόνο μιας πανίσχυρης αυτοκρατορίας. Το εκπληκτικό βιβλίο του Γκρέιβς κυκλοφόρησε το 1934 και όμως η γραφή του μοιάζει τόσο σύγχρονη. Θεωρείται το κορυφαίο ιστορικό μυθιστόρημα για τη συγκεκριμένη περίοδο. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος σε μετάφραση του Αλέξανδρου Κοτζιά.

Χαρταετοί Πάνω από την Πόλη - Καλέντ Χοσεϊνί

Το πρώτο βιβλίο του εξαιρετικού Αφγανού συγγραφέα. Κυκλοφόρησε το 2003 και προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση. Με μια γραφή όμορφη και απλή γράφει για την Καμπούλ των παιδικών του χρόνων και τις συγκλονιστικές αλλαγές που επέφερε η σοβιετική εισβολή και η επικράτηση των Ταλιμπάν. Ένα χρέος φιλίας αναγκάζει έναν νεαρό Αφγανό που ζει πλέον στις ΗΠΑ να επιστρέψει στο Αφγανιστάν και όσα συναντά εκεί τον σημαδεύουν. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός σε μετάφραση του Βαγγέλη Κατσάνη ενώ έχει μεταφερθεί και στον κινηματογράφο.

Ασκητική - Νίκος Καζαντζάκης

Στην Ασκητική του ο Καζαντζάκης κατάφερε να αποστάξει το νόημα της ζωής και να το μεταφέρει με τον μοναδικό του τρόπο στο χαρτί. Είναι ένα έργο "θεολογικό μου" θα πει ο ίδιος ο συγγραφέας. Μιλάει για τον θεό που υπάρχει εντός κάθε ανθρώπου και την ευθύνη να τον αναδείξει. Την ευθύνη κάθε ατόμου να αγωνιστεί και να ανέβει την κλίμακα των ηθικών αξιών και να δημιουργήσει κάτι καινούργιο. Η "Ασκητική" είναι ουσιαστικά ένας φιλοσοφικός οδηγός ζωής. Εκδόθηκε αρχικά το 1927 και στην τελική του μορφή, με ένα κεφάλαιο επιπλέον, το 1945. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καζαντζάκη.