Το κορίτσι κάτω από το κρεβάτι



Η ιστορία της Κολίν Σταν ξεπερνά κάθε σενάριο ταινίας τρόμου. Για περίπου επτά χρόνια ήταν κλεισμένη μέσα σε ένα ξύλινο κουτί και ζούσε κάτω από το κρεβάτι ενός άρρωστου ζευγαριού


Η Κολίν ταξίδευε συχνά με ωτοστόπ και γνώριζε ότι πρέπει να είναι προσεκτική. Είχε αφήσει ήδη δύο αυτοκίνητα να περάσουν όταν ένα μπλε βανάκι σταμάτησε δίπλα της. Ο οδηγός, ένας χαμογελαστός νεαρός άντρας με γυαλιά, τη ρώτησε που πηγαίνει. Η 20χρονη κοίταξε μέσα στο αυτοκίνητο και είδε μια γυναίκα και ένα μωρό. "Οικογένεια" σκέφτηκε "Τι μπορεί να πάει στραβά;". Μπήκε στο αυτοκίνητο και είπε ότι θέλει να πάει στη Βόρεια Καλιφόρνια καθώς την έχει καλέσει μια φίλη στο πάρτι γενεθλίων της Μόλις είχε κάνει το μεγαλύτερο λάθος της ζωής της. 


Η ημέρα ήταν η 19η Μαΐου 1977. Η Κολίν βρισκόταν στο αυτοκίνητο ήδη για περίπου 40 λεπτά όταν ο οδηγός είπε ότι θα κάνει στάση σε ένα βενζινάδικο. Κατέβηκε μαζί με τους υπόλοιπους και πήγε στην τουαλέτα. "Μια φωνή μου είπε να πηδήξω έξω από το παράθυρο, να τρέξω και να μην κοιτάξω ποτέ πίσω" θυμάται η ίδια. Δεν το έκανε όμως. Επέστρεψε στο αυτοκίνητο και συνέχισε το ταξίδι.

Μετά από περίπου μισή ώρα μπήκαν σε έναν ερημικό επαρχιακό δρόμο. Ο Κάμερον σταμάτησε ξαφνικά, έβγαλε ένα μαχαίρι και το έβαλε στο λαιμό της. Στο πίσω μέρος του βαν βρισκόταν ένα τετράγωνο ξύλινο κουτί με μια στρογγυλή τρύπα στη μια πλευρά του. Η Κολίν το είχε δει από τη στιγμή που είχε μπει στο αυτοκίνητο αλλά δεν ήξερε τι ήταν. Αφού την έδεσαν, ο Κάμερον της έβαλε το κεφάλι μέσα στο κουτί. Έκλεισε τις δύο ασφάλειες και την εγκλώβισε. Ήταν η αρχή σε ένα βασανιστήριο που κράτησε επτά ολόκληρα χρόνια.

Η συμφωνία

Το ζευγάρι που απήγαγε την Κολίν ήταν ο Κάμερον και η Τζάνις Χούκερ. Είχαν βγει στο δρόμο ψάχνοντας ένα νεαρό κορίτσι και δεν ήταν η πρώτη φορά που έκαναν κάτι τέτοιο. Στις 31 Ιανουαρίου 1976 είχαν πλησιάσει με τον ίδιο τρόπο την Μέρι Ελίζαμπεθ Σπάνεϊκ. Την απήγαγαν και πήγαν στο σπίτι τους όπου ο Κάμερον την έδεσε και την κρέμασε από το ταβάνι. Προσπάθησε ανεπιτυχώς να τις κόψει τις φωνητικές χορδές, για να μην μπορεί να φωνάξει, την βασάνισε ρίχνοντας της με αεροβόλο τουφέκι και τελικά τη δολοφόνησε στραγγαλίζοντας τη. Μαζί με την Τζάνις έβαλαν το πτώμα της κοπέλας σε μια κουβέρτα, το μετέφεραν σε ερημική τοποθεσία και το έθαψαν. Η Μέρι Ελίζαμπεθ, η Μαρλίζ όπως την έλεγαν οι φίλοι της, δεν βρέθηκε ποτέ.
Τόσο η δική της απαγωγή όσο και αυτή της Κολίν έγινε στα πλαίσια μιας συμφωνίας που είχε κάνει το ζευγάρι. Ο Κάμερον ήταν σεξουαλικά διεστραμμένος και υπέβαλε την Τζάνις σε ακραίο σαδομαζοχισμό. Του άρεσε να τη δένει και να τη βασανίζει επί ώρες. Για να γλιτώσει, η Τζάνις συμφώνησε να απαγάγουν μια κοπέλα, η οποία θα έπαιρνε τη θέση της, θα γινόταν η σκλάβα του Κάμερον. "Αυτός θα είχε το παιχνίδι του και εγώ την ησυχία μου" θα καταθέσει αργότερα η Τζάνις.

The Company

Οι Χούκερς μετέφεραν την Κολίν στο σπίτι τους στην πόλη Ρεντ Μπλαφ στην Καλιφόρνια. Την έδεσαν, της κάλυψαν τα μάτια με ένα ύφασμα και την κρέμασαν από το ταβάνι. Ενώ η Τζάνις έβαζε το μωρό για ύπνο ο Κάμερον χτυπούσε την Κολίν και της έλεγε να μην βγάλει άχνα. Στη συνέχεια το ζευγάρι έκανε σεξ με την Κολίν να τους ακούει κρεμασμένη από το ταβάνι. Από την επόμενη κιόλας μέρα άρχισε το παραμύθι για την "Company".

Ο Κάμερον Χούκερ της είπε ότι είναι μέλος μια πανίσχυρης μυστικής ομάδας. που λεγόταν "The Company" και είχε μέλη σε όλες τις ΗΠΑ. Την έπεισε πως παρακολουθούν την ίδια και την οικογένεια της και αν προσπαθήσει να δραπετεύσει θα τους βασανίσουν και θα τους σκοτώσουν όλους. Συχνά κρατούσε μια φωτογραφία της Μέρι Ελίζαμπθ Σπάνεϊκ και έλεγε ότι δολοφονήθηκε από την "Company" γιατί δεν υπάκουσε στις εντολές.

Είπε στον Κολίν πως πλέον θα ήταν η σκλάβα του και το νέο την όνομα ήταν σκέτο "Κέι". Δεν θα του μιλούσε ποτέ χωρίς να της δώσει το λόγο και θα τον αποκαλούσε "αφέντη". Όνειρο του ήταν να δημιουργήσει έναν χαρακτήρα παρόμοιο με αυτό που εμφανίζεται στο ερωτικό γαλλικό μυθιστόρημα του 1954 "Η Ιστορία της Ο".

Μετά από λίγες μέρες άρχισε να τη βιάζει. Λόγω της συμφωνίας που είχε κάνει με τη σύζυγο του την ανάγκαζε να του κάνει μόνο στοματικό σεξ. Η Τζάνις του είχε απαγορεύσει άλλο είδος διείσδυσης και έτσι τη βίαζε κολπικά και πρωκτικά μόνο με σεξουαλικά βοηθήματα.


Από το κουτί στο κουτί

Η Κολίν περνούσε τις περισσότερες ώρες της ημέρας μέσα στο κουτί στο οποίο την είχαν βάλει όταν την απήγαγαν. Όμως μετά από λίγους μήνες το ζευγάρι μετακόμισε σε ένα τροχόσπιτο και το συγκεκριμένο κουτί δεν χωρούσε μέσα στο στενό χώρο.

Ο Κάμερον Χούκερ (αριστερά στη φωτό) έφτιαξε λοιπόν μια νέα φυλακή για την Κολίν  Ήταν ένα ξύλινο κουτί, ορθογώνιο αυτή τη φορά, που λειτουργούσε τόσο ως "κελί" για την "Κέι" όσο και ως βάση για το στρώμα νερού του ζευγαριού. Οι Χούκερς ουσιαστικά κοιμούνταν πάνω στην Κολίν. Πάνω σε αυτό το στρώμα, με την Κολίν κλεισμένη από κάτω, η Τζάνις (δεξιά στη φωτό) γέννησε το 1978 το δεύτερο παιδί της.

Το συμβόλαιο

Η Κολίν είχε πειστεί ότι η "Company" υπήρχε και θα σκότωνε την οικογένεια της. Έτσι έγινε ένα άβουλο ον που ακολουθούσε πιστά κάθε εντολή των Χούκερς. Το 1978 έκαναν μια νέα συμφωνία μαζί της. Την έβαλαν να υπογράψει συμβόλαιο στο οποίο αναφερόταν ότι πλέον τους ανήκει και της παραχώρησαν κάποιες ελευθερίες. Σταδιακά η Κολίν μπορούσε να κυκλοφορεί στο τροχόσπιτο και την αυλή. Πήγαινε για τρέξιμο, γνώρισε κάποιους από τους γείτονες και πρόσεχε τα δύο παιδιά των Χούκερς. Ήταν τόσο μεγάλη η υποταγή της που ποτέ δεν επιχείρησε να αποδράσει ή να ενημερώσει τις αρχές.


Η επίσκεψη

Οι Χούκερς ήταν τόσο σίγουροι για τη "σκλάβα" τους που το 1981 της επέτρεψαν να επισκεφθεί την οικογένεια της. Την πήγε ο ίδιος ο Κάμερον μέχρι το σπίτι της και δεν χρειάστηκε να της πει καν ότι δεν πρέπει να μιλήσει.

Μετά από τέσσερα ολόκληρα χρόνια η Κολίν συναντήθηκε και πάλι με τους δικούς της. Τους είπε ότι περνάει καλά και έχει πλέον έναν σύντροφο. Αυτοί θεώρησαν ότι είναι μέλος κάποιος σέχτας και δεν την πίεσαν για λεπτομέρειες. Την επόμενη μέρα η Κολίν επισκέφθηκε και πάλι την οικογένεια της και αυτή τη φορά είχε μαζί της και τον... σύντροφο της. Ήταν ο Κάμερον Χούκερ. Η μητέρα της θυμάμαι ότι έμοιαζαν να είναι ένα ευτυχισμένο ζευγάρι και μάλιστα τους έβγαλε και μια αναμνηστική φωτογραφία (φωτό).

Επιστροφή στο κουτί

Μετά τις επισκέψεις στην οικογένεια της Κολίν, ο Κάμερον Χούκερ αποφάσισε πως είχαν δώσει στην "σκλάβα" τους υπερβολική ελευθερία. Για τα επόμενα τρία χρόνια θα περνούσε περίπου 23 ώρες την ημέρα μέσα στο κουτί, κάτω από το στρώμα των Χούκερς. Έκανε τις φυσικές της ανάγκες σε ένα δοχείο και έβγαινε μόνο για να φάει και να την βιάσει ο Κάμερον. Τις ζεστές μέρες η θερμοκρασία μέσα στο κουτί ξεπερνούσε τους 38 βαθμούς Κελσίου. Είναι απίστευτο το πώς κατάφερε να διατηρήσει την ψυχική της ισορροπία και να μην παρανοήσει. "Έμαθα ότι μπορώ να πάω παντού με το μυαλό μου. Απλά βγάζεις τον εαυτό σου από την πραγματικότητα και πηγαίνεις κάπου αλλού. Σε ένα ευχάριστο μέρος με ανθρώπους που σε αγαπούν δίπλα σου. Κάπου που νιώθεις ευτυχισμένη" θα πει η ίδια.
Το 1983 ο Κάμερον έκρινε ότι μπορεί να δώσει και πάλι ελευθερίες στην Κολίν. Την έβγαλε από το κουτί και ανακοίνωσε στα παιδιά του και τους γείτονες πως επέστρεψε από το ταξίδι της. Μάλιστα η Κολίν ξεκίνησε να δουλεύει και ως καμαριέρα σε ένα κοντινό μοτέλ για να συμβάλει οικονομικά στην οικογένεια.



Το λάθος

Με την Κολίν να έχει αποδεχθεί πλήρως το ρόλο της σκλάβας τίποτα δεν έδειχνε ικανό να αλλάξει τα δεδομένα. Το 1984 όμως ο Κάμερον Χούκερ έκανε το μεγάλο του λάθος. Ανακοίνωσε στην Τζάνις ότι θέλει να κάνει την Κολίν δεύτερη σύζυγο του και όλα κατέρρευσαν. Τον Αύγουστο του 1984 η Τζάνις αποκάλυψε στην Κολίν ότι τελικά ο Κάμερον δεν ήταν μέλος της "Company" και κανείς δεν παρακολουθούσε την οικογένεια της. Η Κολίν πήγε σε έναν σταθμό λεωφορείων αλλά ήταν τόσο επηρεασμένη που τηλεφώνησε στον Κάμερον για να του πει ότι φεύγει. Αυτός έβαλε τα κλάματα και την είπε ότι θα αλλάξει και όλα θα γίνουν καλύτερα. Τελικά την έπεισε να γυρίσει.

Η αποκάλυψη

Με την επιστροφή της Κολίν, η Τζάνις πλέον πήρε τα πράγματα στα χέρια της. Πήγε στην αστυνομία και κατήγγειλε τα πάντα. Τους είπε για την απαγωγή και τη δολοφονία της Μαρί Ελίζαμπεθ Σπάνεϊκ και τα όσα έχουν συμβεί με την Κολίν. Κατάφερε να πετύχει μια συμφωνία με τις αρχές που θα την γλίτωνε από τα πάντα. Θα κατέθετε επίσημα κατά του Κάμερον και δεν θα πήγαινε ούτε μια μέρα στη φυλακή.

Στη δίκη η υπεράσπιση επιχείρησε να παρουσιάσει την Κολίν ως μαζοχίστρια που συμμετείχε με τη θέληση της σε όσα συνέβησαν. Οι ψυχολόγοι τόνισαν ότι η κοπέλα έπασχε από σύνδρομο της Στοκχόλμης και έφτασε στο σημείο να πιστεύει ότι ο Κάμερον την αγαπούσε. "Θεωρούσα ότι ενδιαφερόταν για εμένα και μεγαλοποιούσα κάθε μικρή κίνηση στοργής. Ήμουν τόσο ευτυχισμένη όταν μου επέτρεψε να γιορτάσω τα γενέθλια μου ή όταν μου έδωσε μια βίβλο" λέει η ίδια.
Τελικά ο Κάμερον Χούκερ καταδικάστηκε σε φυλάκιση 104 ετών.


Η ζωή μετά...

Μετά την απελευθέρωση της η Κολίν Σταν προσπάθησε να βάλει τη ζωή της σε μια τάξη όμως δεν ήταν εύκολο. Είχε δύο αποτυχημένους γάμους και άλλαξε πολλά επαγγέλματα. Η κόρη της Ντανιέλε είχε μπλεξίματα με το νόμο και βρίσκεται στη φυλακή. Το 2016 η ταινία "Girl in the Box" έφερε την υπόθεση ξανά στο προσκήνιο. Η Κολίν έδωσε συνεντεύξεις και μίλησε για το πόσο δύσκολο ήταν να ορθοποδήσει μετά τα όσα βίωσε. "Πρέπει να αποδεχθώ ότι μου συνέβη αυτό το πράγμα. Είναι μια πραγματικότητα. Το σημαντικό είναι να μην το αφήσω να με επηρεάζει μόνιμα. Πρέπει να το αφήσω πίσω" τόνισε.

Η Τζάνις Χούκερ κατάφερε με τη συμφωνία που έκανε να γλιτώσει τη φυλακή. Άλλαξε το όνομα της και συνεχίζει να ζει στην Καλιφόρνια.

Ο πρώην σύζυγος της Κάμερον προσπαθεί να αποφυλακιστεί με αναστολή. Το 2015 έκανε την τελευταία του αίτηση η οποία απορρίφθηκε. Πλέον έχει δικαίωμα για νέα αίτηση το 2023.