Η άγρια δολοφονία της Ελευθερίας Αγραφιώτου που παραμένει ανεξιχνίαστη


Μια υπόθεση που στοιχειώνει τις ελληνικές αρχές. Η δολοφονία της 69χρονης σε υπόγειο, κάτω από πάρκινγκ σουπερμάρκετ. Τα στοιχεία, οι θεωρίες και η… ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα εντοπιστεί ο δράστης

Το πρωινό της 21ης Απριλίου 2016 η 69χρονη Ελευθερία Αγραφιώτου έφυγε από το σπίτι της στο Νέο Ηράκλειο όπου ζούσε μαζί με την ηλικιωμένη μητέρα της, Κική. Στο διαμέρισμα βρισκόταν και μια οικιακή βοηθός από τη Γεωργία που φρόντιζε τη μητέρα της Αγραφιώτου. Αφού τις χαιρέτισε μπήκε στο λευκό Opel Corsa με σκοπό να πάει να κάνει κάποια ψώνια. Δεν επέστρεψε ποτέ.

Η οικογένεια της δήλωσε την εξαφάνιση αλλά θα περνούσε περίπου ένας μήνας για να αποκαλυφθεί η τραγική μοίρα της 69χρονης. Το πτώμα της Αγραφιώτου θα εντοπιζόταν στο υπόγειο ενός σουπερμάρκετ στη συμβολή των οδών Χατζηαντωνίου και Δημητρίου Ράλλη στο Μαρούσι. Είχε δολοφονηθεί άγρια και πιθανότατα κακοποιηθεί σεξουαλικά. Το κυνηγητό για τον δράστη δεν οδήγησε τελικά πουθενά. Η δολοφονία της Ελευθερίας Αγραφιώτου παραμένει ανεξιχνίαστη και στοιχειώνει τις ελληνικές αρχές.



Μια δυναμική γυναίκα που υπεραγαπούσε τη μητέρα της

Η Ελευθερία Αγραφιώτου εργαζόταν ως διευθύντρια του τμήματος προσωπικού στην Αγροτική Ασφαλιστική. Ταξίδευε σε όλη την Ελλάδα πραγματοποιώντας επιθεωρήσεις και οικονομικούς ελέγχους. Μετά τη συνταξιοδότηση (από την οποία πήρε και ένα μεγάλο εφάπαξ ποσό) άρχισε να κάνει μαθήματα γαλλικών για να γεμίζει τον χρόνο της. Όσοι τη γνώριζαν μιλούν για μια ευγενική και ιδιαίτερα μορφωμένη κυρία η οποία ήταν πολύ δεμένη με τη μητέρα της. «Η Ελευθερία ήταν κοινωνική, αυτοδημιούργητη, μορφωμένη, δεν το έβαζε κάτω με τίποτα. Πολύ δυναμική γυναίκα, φρόντιζε την μητέρα της, την υπεραγαπούσε. Ήταν πολύ αξιόλογη κοπέλα» θα πει η ξαδέλφη της Ελένη Μπαλτά.

Ο εντοπισμός του αυτοκινήτου και το λάθος

Χρειάστηκε να περάσουν περίπου τρεις εβδομάδες μετά την εξαφάνιση για να υπάρξει η πρώτη σοβαρή εξέλιξη στην υπόθεση. Στις 14 Μαΐου 2016, μετά από πληροφορία υπαλλήλου του καταστήματος στην εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη το προηγούμενο βράδυ, βρέθηκε στο 2ο υπόγειο χώρο στάθμευσης του καταστήματος το Opel Corsa της Αγραφιώτου. Ήταν επιμελώς παρκαρισμένο και κλειδωμένο. Στο κάθισμα του συνοδηγού εντοπίστηκε η ζακέτα της αγνοούμενης, ένας φάκελος τραπέζης, γαλλικά περιοδικά και μια τσάντα καταστήματος καλλυντικών που περιείχε αποδείξεις. Οι υπάλληλοι του καταστήματος υποστήριξαν στους αστυνομικούς πως έβλεπαν το όχημα παρκαρισμένο στο σημείο από τις 25 Απριλίου, τέσσερις μέρες μετά τη μυστηριώδη εξαφάνιση της ιδιοκτήτριάς του.

Παρότι εντοπίστηκε το αυτοκίνητο οι αρχές δεν βρήκαν εκείνη την ημέρα το πτώμα. Υπάρχουν αναφορές που υποστηρίζουν ότι οι υπάλληλοι ζήτησαν από αστυνομικούς να κατέβουν στο 3ο υπόγειο, κάτω από το πάρκινγκ που βρέθηκε το Corsa, και έλαβαν την απάντηση «Κάντε τη δουλειά σας και αφήστε μας να κάνουμε τη δική μας».

Η φρικτή αποκάλυψη στο τρίτο υπόγειο

Στις 21 Μαΐου 2016 η μητέρα της Ελευθερίας Αγραφιώτου πέθανε στο κέντρο αποκατάστασης που την είχαν μεταφέρει. Τέσσερις μέρες μετά-στις 25 Μαΐου 2016- βρέθηκε το πτώμα της κόρης της.

Σύμφωνα με μαρτυρία μία υπάλληλος του σουπερμάρκετ κι ένας υπάλληλος ασφαλείας του καταστήματος, αποφάσισαν σε ένα διάλειμμα τους να κατέβουν στο τρίτο υπόγειο του κτιρίου, κρατώντας φακούς. Ακολουθώντας την έντονη δυσοσμία εντόπισαν το πτώμα της άτυχης γυναίκας μέσα και ειδοποίησαν τους υπευθύνους της εταιρείας και στη συνέχεια την Αστυνομία. Το πτώμα βρισκόταν πλέον σε προχωρημένη σήψη, απόδειξη ότι η Ελευθερία Αγραφιώτου πιθανότατα είχε δολοφονηθεί την ημέρα της εξαφάνισής της.

Την χτύπησε στο κεφάλι και την πέταξε από τις σκάλες

Η έρευνα έδειξε ότι ο δράστης τής επιτέθηκε στο δεύτερο υπόγειο. Την χτύπησε στο κεφάλι και στη συνέχεια την έσυρε και την πέταξε από τις σκάλες μεταξύ του δευτέρου και του τρίτου υπογείου. Ο ιατροδικαστής, Γιώργος Ντιλέρνια, που διενήργησε την νεκροτομή στη σορό, αποφάνθηκε ότι ο θάνατος της προήλθε από βαρύτατες κακώσεις στο κεφάλι και στον θώρακα.

Όταν βρέθηκε το πτώμα ήταν γυμνό από τη μέση και κάτω. Το παντελόνι και το εσώρουχο του θύματος βρέθηκαν στα πρώτα σκαλιά μεταξύ δευτέρου και τρίτου επιπέδου. Ο ιατροδικαστής δεν κατάφερε να αποσαφηνίσει αν υπήρξε ή όχι βιασμός λόγω της προχωρημένης αποσύνθεσης. Η κατάσταση που βρέθηκε το πτώμα πάντως καταδεικνύουν ότι υπήρξε σεξουαλική επίθεση η οποία ήταν ίσως και το κίνητρο του δράστη. Δίπλα στο θύμα βρέθηκαν η τσάντα της, η οποία περιείχε και χρήματα, και το κινητό της τηλέφωνο. Αυτό αποκλείει το ενδεχόμενο η επίθεση να έγινε με στόχο τη ληστεία.

Το τρίτο υπόγειο, στο οποίο βρέθηκε η σορός, δεν ανήκε στο κατάστημα και παλαιότερα λειτουργούσε ως δημοτικό γκαράζ. Ο φωτισμός δεν λειτουργούσε και στην είσοδο του είχαν τοποθετηθεί κώνοι και πινακίδες που απαγόρευαν την είσοδο. Εσωτερικά υπήρχε πρόσβαση από το κλιμακοστάσιο που το συνέδεε με το πάρκινγκ του σούπερμαρκετ. Δεν είναι ξεκάθαρο αν στο 2ο επίπεδο υπήρχαν κάμερες ασφαλείας και είχε σβηστεί το υλικό ή αν δεν υπήρχαν καθόλου κάμερες.

Οι… αποκαλύψεις

Ο εντοπισμός του πτώματος της Αγραφιώτου προκάλεσε παροξυσμό στα ελληνικά μίντια. Από παντού ξεπηδούσαν… αποκαλύψεις και νέα στοιχεία. Αρχικά στο κάδρο μπήκε ένας συγγενής, η οικιακή βοηθός και ένας κηπουρός. Κανείς τους δεν είχε σχέση με την υπόθεση. Στη συνέχεια η δολοφονία συνδέθηκε με κάποια χρήματα που είχε η Αγραφιώτου (από το εφάπαξ και από την πώληση ενός διαμερίσματος). Υπήρξε μια μαρτυρία σύμφωνα με την οποία η 69χρονη είχε τηλεφωνήσει σε κάποιον και εκνευρισμένη του ζητούσε τα χρήματα που της χρωστούσε. Ούτε και αυτές οι πληροφορίες οδήγησαν πουθενά. Ρεπορτάζ υποστήριζαν ότι η αστυνομία φοβάται ότι πρόκειται για κατά συρροή δολοφόνο που θα χτυπήσει ξανά. Ευτυχώς δεν επιβεβαιώθηκαν.

Η υπόθεση συνδέθηκε και με τον επονομαζόμενο «Δράκο του Αμαρουσίου», έναν 30χρονο ο οποίος συνελήφθη για επιθέσεις σε γυναίκες. Οι καταθέσεις και τα στοιχεία τον απέκλεισαν ως πιθανό δράστη.

Μέσα στο επόμενο διάστημα δύο γυναίκες υποστήριξαν ότι στο πάρκινγκ του σουπερμάρκετ που έγινε η επίθεση στην Αγραφιώτου, ήρθαν αντιμέτωπες με έναν πολύ ύποπτο άτομο. Μια τον περιέγραψε ως 60άρη, καραφλό με λίγα μαλλιά πίσω, με ανοιχτόχρωμο δέρμα, ύψους περίπου 1.75, μέτριας σωματικής διάπλασης. Υποστήριξε ότι επιχείρησε να την πλησιάσει αλλά έφυγε όταν απείλησε να τον χτυπήσει με ένα καλάθι του σουπερμάρκετ. Ούτε αυτές οι πληροφορίες οδήγησαν κάπου.

Το 2017 η δολοφονία της Αγραφιώτου επανήλθε στο προσκήνιο. Η εκπομπή «Φως στο Τούνελ» παρουσίασε μαρτυρία η οποία «συνέδεε» τον δολοφόνο της Δώρας Ζέμπερη με την υπόθεση της 69χρονης. Τελικά αποδείχθηκε ότι η σύνδεση ήταν αυθαίρετη και δεν υπήρχε κάτι.

Οι ελπίδες για εξιχνίαση

Επτά χρόνια μετά η δολοφονία της 69χρονης παραμένει ανεξιχνίαστη. Οι Αρχές έχουν οδηγηθεί στο συμπέρασμα πως το θύμα ήταν τυχαία επιλογή του δράστη ο οποίος πιθανότατα είχε σεξουαλικά κίνητρα. Ο τρόπος που κινήθηκε δείχνει ότι γνώριζε τον χώρο και είχε βρεθεί ξανά εκεί.

Είχε στήσει καρτέρι στο δεύτερο υπόγειο περιμένοντας. Όταν είδε την Αγραφιώτου τη χτύπησε στο κεφάλι, πιθανότατα με κάποιο αμβλύ όργανο το οποίο προκάλεσε μεγάλο κάταγμα, και στη συνέχεια την έριξε από τις σκάλες. Στο τρίτο υπόγειο τη βίασε ενώ ψυχορραγούσε.

Αν και έχει περάσει μεγάλο διάστημα υπάρχουν κάποια ευρήματα που κρατούν ζωντανή την ελπίδα για εντοπισμό τελικά του δολοφόνου. Στο σημείο της δολοφονίας εντοπίστηκαν τέσσερα «ορφανά» αποτυπώματα και ένα «ορφανό» DNA. Δεν είναι ξεκάθαρο αν το DNA βρέθηκε στα νύχια του θύματος ή στο πόμολο της πόρτας του κλιμακοστασίου (υπάρχουν αναφορές και για τα δύο). Η ύπαρξη όμως αυτών των στοιχείων μπορεί μελλοντικά να συμβάλει στον εντοπισμό του ενόχου, ώστε να πληρώσει τελικά για το φρικτό του έγκλημα.