Σάντι Άλεν, η ιστορία της ψηλότερης γυναίκας στον κόσμο


Με ύψος 2.31 η Σάντι παραμένει η ψηλότερη γυναίκα που έχει καταγραφεί ποτέ. Η ζωή της ήταν γεμάτη προκλήσεις και δυσκολίες όμως κατάφερε να νικήσει τις ιατρικές προβλέψεις και έζησε μέχρι τα 53 της

 

Όταν γεννήθηκε η Σάντι ήταν ένα μωρό μεσαίου μεγέθους. Μεγάλωσε με τη γιαγιά της στο Σέλμπιβιλ της Ιντιάνα καθώς η μητέρα της ήταν αλκοολική και ζούσε μόνη της στο Σικάγο. Δεν γνώρισε ποτέ τον πατέρα της. Πιθανότατα ήταν κάποιος οδηγός φορτηγού. Η μητέρα της έγραψε πάντως στο πιστοποιητικό το επώνυμο Άλεν. Κανείς δεν ξέρει αν το επέλεξε τυχαία ή πράγματι έτσι λεγόταν ο πατέρας της Σάντι.

Καθώς τα χρόνια περνούσαν ήταν φανερό ότι η Σάντι είναι ένα πολύ διαφορετικό κορίτσι. Στην πέμπτη δημοτικού (ΦΩΤΟ) είχε ήδη ξεπεράσει τα δύο μέτρα και η ανάπτυξη της συνεχιζόταν με απίστευτο ρυθμό. Τελειώνοντας το εξατάξιο Γυμνάσιο είχε φτάσει το αδιανόητο ύψος των 2 μέτρων και 31 εκατοστών.


Πέρα από τα πρακτικά προβλήματα της καθημερινότητας είχαν ξεκινήσει και αυτά με την υγεία. Είχε κάνει ήδη δύο επεμβάσεις για να μπορεί να περπατά.

Μετά την αποφοίτηση της εργάστηκε ως γραμματέας. Σε μια από τις δουλειές της οι συνάδελφοι της επέμειναν να στείλει μια επιστολή στους υπεύθυνος του βιβλίου Guinness. Επέμεναν ότι είναι η ψηλότερη γυναίκα στον κόσμο και είχαν δίκιο. Το όνομα της μπήκε στην έκδοση του 1976 ως Σάντι Άλεν, η πιο ψηλή γυναίκα που έχει καταγραφεί ποτέ.

Η συγκεκριμένη αναφορά προσέλκυσε τον Τύπο. Σε μια συνέντευξη της, η Σάντι θα πει για το ύψος της: «Όταν πήγα στο Γυμνάσιο άκουγα πολλά σχόλια για το ύψος μου, ειδικά από τα αγόρια. Αυτό το πράγμα με στεναχωρούσε. Τώρα όμως που είμαι επισήμως η πιο ψηλή γυναίκα στον κόσμο θα το εκμεταλλευτώ όπως μπορώ. Το διασκεδάζω πλέον. Σκέφτομαι πως αν ψηλώσω περισσότερο δεν έγινε και κάτι τρομερό».

Η Σάντι κλήθηκε στο τηλεοπτικό σόου του Ντέιβιντ Φροστ και η παρουσία της εκεί έφερε μια αναπάντεχη πρόταση. Ένας μάνατζερ επικοινώνησε μαζί της και της πρότεινε να συμμετέχει σε μια ταινία του Φεντερίκο Φελίνι με θέμα τον Καζανόβα. Η Σάντι δεν είχε ακούσει ποτέ τον Φελίνι αλλά αποδέχθηκε την πρόταση.

Διαβάστε επίσης: H ιστορία του ψηλότερου ανθρώπου που έζησε ποτέ

Όταν το γραφείο στο οποίο εργαζόταν δεν της έδωσε την άδεια που χρειαζόταν χρειάστηκε η παρέμβαση του κυβερνήτη της Πολιτείας για να ταξιδέψει τελικά στην Ιταλία. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να μείνει εκεί για τρεις εβδομάδες αλλά ο Φελίνι την κράτησε έξι. «Ήπια το πρώτο μου ποτήρι κρασί, συγχρωτίστηκα με διασημότητες και έμεινα στο σπίτι του Πολάνσκι. Πήγα στο Βατικανό και οι τουρίστες με περικύκλωσαν» θα πει η ίδια.

Στο φιλμ ο Καζανόβας, τον οποίο υποδύεται ο Ντόναλντ Σάδερλαντ, συναντά την Σάντι σε μια παμπ όπου συντρίβει άντρες σε αγώνες μπρα ντε φερ. «Ποια είσαι, ένα μυθικό πλάσμα;» τη ρωτά ο Σάδερλαντ. Η φωνή της Σάντι δεν ακούγεται, την έχει ντουμπλάρει μια Ιταλίδα ηθοποιός.


Επιστρέφοντας από την Ευρώπη αποφασίζει να επισκεφθεί έναν ενδοκρινολόγο. Έχει ξεπεράσει τα 20 και η ανάπτυξη της συνεχίζεται. Τότε ακούει για πρώτη φορά τους όρους «γιγαντισμός» και «ακρομεγαλία». Είναι οι σπάνιες παθήσεις που προκαλεί η υπερβολική παραγωγή αυξητικής ορμόνης λόγω της παρουσίας κάποιου όγκου.

Οι εξετάσεις δείχνουν ότι έχει έναν όγκο κοντά στο οπτικό της νεύρο. Πρέπει να υποβληθεί άμεσα σε επέμβαση αλλιώς είναι βέβαιο ότι σταδιακά θα τυφλωθεί. Μια φίλη της αποκαλύπτει ότι το πρόβλημα είχε εντοπιστεί και όταν η Σάντι ήταν ακόμα στο σχολείο όμως η μητέρα και η γιαγιά της δεν είχαν δώσει την άδεια για να μπει στο χειρουργείο. Αν το είχαν κάνει τότε πιθανότατα η ανάπτυξη της θα είχε σταματήσει.  

Το 1977 σε ηλικία 22 ετών, η Σάντι έκανε την επέμβαση και στη συνέχεια άκουσε τη σκληρή διάγνωση. Της είπαν ότι σε αυτές της περιπτώσεις το προσδόκιμο ζωής δεν ξεπερνούσε τα 30 χρόνια. Επέλεξε να εκμεταλλευτεί τη δημοσιότητα στον χρόνο που της έλεγαν οι γιατροί ότι της απομένει. Έκανε ταξίδια, συμμετείχε σε εκδηλώσεις και έδινε συνεντεύξεις. Ήταν και ένας τρόπος να βιοποριστεί καθώς η οικογένεια της δεν μπορούσε να την υποστηρίξει.


Τελικά έπιασε μόνιμη δουλειά στο Μουσείο Guinness στους καταρράκτες του Νιαγάρα. Έμεινε εκεί για 8 χρόνια. Το ντοκιμαντέρ του 1981 «Being Different» κατέγραψε πως πέρασε αυτή την περίοδο η Σάντι. Ουσιαστικά ήταν η ατραξιόν του Μουσείου και έπρεπε να ανεχτεί τα προσβλητικά σε πολλές περιπτώσεις σχόλια των επισκεπτών και να απαντήσει σε προσωπικές ερωτήσεις. Όμως σε μια από τις συνεντεύξεις έχει δηλώσει πως ήταν δική της επιλογή την οποία δεν μετανιώνει γιατί με αυτή τη δουλειά έζησε αξιοπρεπώς.

Με το Guinness ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο. Σε μια επίσκεψη της στην Ιαπωνία έστησαν ένα σόου στο οποίο θα παντρευόταν έναν από τους ψηλότερους άνδρες στον κόσμο. Έφτιαξαν νυφικό στα μέτρα της και της είπαν πως αν ποτέ το χρειαστεί μπορούν να της το στείλουν στις ΗΠΑ. Η Σάντι όμως δεν παντρεύτηκε ποτέ. Όσοι την γνώριζαν λένε ότι ποτέ δεν είχε μια σοβαρή σχέση. Σε μια συνέντευξη της με τον Χάουαρντ Στερν θα παραδεχθεί ότι δεν έχει κάνει ποτέ σεξ. «Τα ηθικά μου στάνταρ, σε σχέση με τα σημερινά, μάλλον είναι λίγο παλιομοδίτικα. Φυσικά μου αρέσει η ανδρική συντροφιά» θα πει.

Μετά τα οκτώ χρόνια στο Μουσείο επέστρεψε στην Ιντιάνα και εργάστηκε και πάλι ως γραμματέας. Σταδιακά όμως η υγεία της επιδεινώθηκε. Είχε σοβαρά κινητικά προβλήματα και χρειαζόταν φαρμακευτική αγωγή.  Ο μάνατζερ Τζον Κλάιμαν την προσέγγισε και κατάφερε να τις κλείσει εμφανίσεις σε τηλεοπτικά σόου και εκδηλώσεις. Ήταν μια οικονομική ανάσα για την Σάντι η οποία πλέον ουσιαστικά δεν  μπορούσε να περπατήσει και χρειαζόταν αναπηρική καρέκλα.


Είχε πολύ σοβαρό πρόβλημα στα γόνατα και της παρουσιάστηκε αρθρίτιδα. Παράλληλα χρειάστηκε νέα επέμβαση καθώς ο όγκος επανεμφανίστηκε. Έχοντας να αντιμετωπίσει τόσα προβλήματα αναγκάστηκε να μένει για πολλές ώρες στο κρεβάτι. «Έφτασε κοντά στον θάνατο 3-4 φορές αλλά η δίψα της για ζωή ήταν τόσο μεγάλη. Για αυτό έφτασε να γίνει ο μακροβιότερος γίγαντας στην ιστορία» θα πει ο γιατρός της, δρ.Κλάιμαν

Από την άλλη όμως η Σάντι έδινε μάχη με την κατάθλιψη. Είχε κουραστεί από τους γιατρούς και τα νοσοκομεία και δεν άντεχε να περνά τις ημέρες της καθηλωμένη. «Κάποιες φορές σταματούσε να φροντίζει τον εαυτό της. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτοτραυματίστηκε. Χρειάστηκε να μπει και μια φορά σε ψυχιατρική κλινική» θα πει ο δρ.Κλάιμαν.

Η Σάντι μεταφέρθηκε σε γηροκομείο στο Σέλμπιβιλ. Το ίδιο στο οποίο είχε πεθάνει η γιαγιά της λίγα χρόνια πριν. Σε ένα περίεργο παιχνίδι της μοίρας εκτός από την ψηλότερη γυναίκα στον κόσμο στο ίδιο γηροκομείο βρισκόταν και η γηραιότερη, η Έντνα Πάρκερ η οποία ήταν 115 ετών.

Σε μια περίπτωση η Σάντι βγήκε με το αναπηρικό της καρότσι στο δρόμο και προσπάθησε να πάει σε ένα μπαρ. «Ήθελε απλά να ζήσει όπως και οι υπόλοιποι άνθρωπο» λέει η φίλη της Ρίτα Ρόουζ.


Αντιμετωπίζοντας πλέον σωρεία προβλημάτων υγείας, η Σάντι Άλεν, η ψηλότερη γυναίκα στον κόσμο, πέθανε το πρωινό της 13 Αυγούστου 2008. Ήταν 53 ετών, είχε συντρίψει την πρόβλεψη των γιατρών. Την έθαψαν με φανέλα των Pacers, της ομάδας της Ιντιάνα που αγωνίζεται στο ΝΒΑ.

Σε επίσκεψη της σε ένα σχολείο η Σάντι είχε πει στους μαθητές: «Το πιο δύσκολο πράγμα για εμένα καθώς μεγάλωνα ήταν ότι με κορόιδευαν μόνο και μόνο επειδή ήμουν ψηλή. Δεν ταίριαζα με το κανονικό ύψος των άλλων. Πρέπει όμως να καταλάβουμε όλοι ότι είναι εντάξει να είσαι διαφορετικός».