Η ιστορία πίσω από την αποκεφαλισμένη-δαιμονισμένη μοναχή


Η τραγική ιστορία της Μαρία Ρόζενθαλ ιντριγκάρει το διαδίκτυο. Ποια είναι η αλήθεια πίσω από το κομμένο κεφάλι της μοναχής και το δράμα της

H ιστορία είναι πράγματι συγκλονιστική. Το 1742 η μοναχή Γιόσεφιν Ρόζενθαλ, η οποία ζούσε στο μοναστήρι Χόχενβαρτ στη Βαυαρία, έμεινε έγκυος. Το μοναστήρι ήταν απολύτως αποκομμένο από τον υπόλοιπο κόσμο και μια εξέταση έδειξε ότι η μοναχή ήταν παρθένα. Παρ’ όλα αυτά ήταν ήδη έξι μηνών και κλήθηκε να απολογηθεί μπροστά στο τοπικό εκκλησιαστικό συμβούλιο.

Εκεί το πόρισμα μίλησε για «παρθενογένεση» και η εγκυμοσύνη της Γιοσεφίν θεωρήθηκε καλό σημάδι. Η μοναχή γέννησε ένα κοριτσάκι στον όγδοο μήνα της κύησης. Πέθανε μετά τη γέννα λόγω αιμορραγίας όμως το βρέφος, αν και πρόωρο, επέζησε και πήρε το όνομα Μαρία.

Το συμβούλιο απογοητεύτηκε καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που είχαν πιστέψει ότι μέσω της Γιόσεφιν θα γινόταν η Δευτέρα Παρουσία του Ιησού. Όταν αποδείχθηκε ότι η μοναχή κυοφορούσε κορίτσι είπαν στον ηγούμενο Άαρικ ότι το μωρό πέθανε κατά τη γέννα.

Η Μαρία παρέμεινε στο μοναστήρι και σταδιακά η παρουσία της εκεί έγινε γνωστή. Κόσμος από τη γύρω περιοχή την επισκεπτόταν καθώς είχε κυκλοφορήσει η φήμη ότι είναι αγία. Όταν η επίσημη εκκλησία ενημερώθηκε κήρυξε τη λατρεία της Μαρίας αίρεση.

Κοντά στα 33ά γενέθλια αρρώστησε με τους γιατρούς να μην μπορούν να προσδιορίσουν τι ακριβώς έχει. Κάπου εδώ η ιστορία περιπλέκεται καθώς υπάρχουν δύο εκδοχές για το τέλος της Μαρίας Ρόζενθαλ. Η μια τη θέλει να πεθαίνει λόγω της ασθένειας της με αποτέλεσμα οι πιστοί της να το θεωρήσουν επιβεβαίωση της αγιότητας της καθώς πέθανε στην ηλικία που είχε σταυρωθεί ο Ιησούς.

Σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή η Εκκλησία είχε αποφασίσει να την εκτελέσει στα 33 της καθώς τη θεωρούσε δαιμονισμένη και έτσι θα νικούσε τον διάβολο. Η Μαρία το γνώριζε αυτό και αποφάσισε να αυτοκτονήσει κόβοντας τον λαιμό της. Στη νεκροτομή αποδείχθηκε ότι ήταν έγκυος. Σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή η Εκκλησία είχε αποφασίσει να την εκτελέσει στα 33 της καθώς τη θεωρούσε δαιμονισμένη και έτσι θα νικούσε τον διάβολο. Η Μαρία το γνώριζε αυτό και αποφάσισε να αυτοκτονήσει κόβοντας τον λαιμό της. Στη νεκροτομή αποδείχθηκε ότι ήταν έγκυος.

Οι οπαδοί της κράτησαν σε ένα ξύλινο κουτί το κεφάλι της Μαρίας, το ροζάριο της, ένα κείμενο που είχε γράψει και ένα μπουκαλάκι με αίμα. Το κουτί έμεινε στο μοναστήρι του Χόχενβαρ. Στα μέσα του 1950 εξετάσεις που έγιναν στο αίμα και το δέρμα της Μαρία έδειξαν ότι ήταν ερμαφρόδιτη και μπορούσε να… αυτογονιμοποιηθεί (!). Αυτό εξηγούσε το γεγονός ότι ήταν έγκυος όταν πέθανε αλλά και τη δική της γέννηση καθώς και η μητέρα της ήταν ερμαφροδίτη.

Το ξύλινο κουτί με το κεφάλι της Μαρίας βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο Merrylin Cryptid στο Λονδίνο.

Ο άνθρωπος πίσω από την ιστορία

Η ιστορία της μοναχής και οι φωτογραφίες του κεφαλιού της κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και πρόσφατα παρουσιάστηκαν σε κορυφαίο ισπανικό Μέσο. Το πρόβλημα είναι πως τόσο η ιστορία της Μαρίας όσο και το κεφάλι στο κουτί είναι το δημιούργημα της φαντασίας και του ταλέντου ενός καλλιτέχνη. Ο Βρετανός Alex CF έφτιαξε το εντυπωσιακό πράγματι κουτί με το κεφάλι της μοναχής και δημιούργησε πάνω του μια τραγική ιστορία. Είναι άλλωστε και ο εμπνευστής του Μουσείου Merrylin Cryptid το οποίο στην πραγματικότητα δεν είναι Μουσείο αλλά η συλλογή των έργων που περιστρέφεται γύρω από φανταστικές ιστορίες τρόμου και μυθικά πλάσματα.

Ο Alex CF έχει κάνει εξαιρετική δουλειά δημιουργώντας μια ιστοσελίδα με τα… εκθέματα του «μουσείου» και τις ιστορίες του. Παράλληλα δίνει φανταστικές συνεντεύξεις εξηγώντας πως έφτασε όλο το υλικό στα χέρια του. Τα εκθέματα και οι ιστορίες δεν είναι αληθινές αλλά το ταλέντο του Alex CF στη δημιουργία και την προώθηση είναι εκπληκτικό.