«Είμαι εθισμένος στον φόνο. Άντρες, γυναίκες, παιδιά δεν με ενδιαφέρει. Το αίμα είναι αίμα»


Ο Τόμι Λιν Σελς περιφερόταν σε όλες τις ΗΠΑ και σκότωνε αδιάκριτα. Επισήμως είναι υπεύθυνος για 22 δολοφονίες αλλά ο ίδιος υποστηρίζει ότι έκανε πολύ περισσότερες. Ομολόγησε ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα στην ιστορία της εγκληματολογίας

Για 20 χρόνια ο Τόμι Λιν Σελς περιφερόταν από τη μια ακτή των ΗΠΑ στην άλλη με μοναδικό σκοπό να σκοτώνει. Με ωτοστόπ και ως λαθρεπιβάτης σε τρένα, ταξίδευε από τη μια πολιτεία στην άλλη για να ικανοποιήσει το αρρωστημένο πάθος του για φόνο. Οι συνεχείς μετακινήσεις του και το γεγονός  ότι δεν είχε ένα συγκεκριμένο «modus operandi» ή τύπο θύματος έκαναν τον Σελς … αόρατο για τις αρχές οι οποίες δεν είχαν καταφέρει να συνδέσουν τα εγκλήματα. Πολλά αποδόθηκαν σε άλλους κατά συρροή δολοφόνους και άλλα έμειναν ανεξιχνίαστα για δεκαετίες. Συνελήφθη γιατί ένα από τα θύματα του έζησε από «θαύμα» και τον αναγνώρισε. Απαθής, χωρίς τύψεις μίλησε για τον… εθισμό του στους φόνους και περιέγραψε με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τα εγκλήματα του. Δεν έδειξε συναίσθημα ακόμα και όταν μίλησε για ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα στην ιστορία της εγκληματολογίας. Αυτή είναι η ιστορία του «Coast to coast killer».

O Τόμι Λιν Σελς γεννήθηκε στις 28 Ιουνίου 1964 στο Όκλαντ (Καλιφόρνια) και είχε πέντε αδέλφια εκ των οποίων μια δίδυμη αδελφή. Η μητέρα του δεν ήταν παντρεμένη και εικάζεται ότι πατέρας του ήταν κάποιος Τζο Λόβινς ο οποίος πέθανε όταν ο Σελτς ήταν 11 ετών.

Όταν ήταν μόλις 18 μηνών ο Σελς και η δίδυμη αδελφή του Τάμι Τζιν προσβλήθηκαν από μηνιγγίτιδα. Το κοριτσάκι πέθανε αλλά ο Σελς το ξεπέρασε και τον έστειλαν να ζήσει με τη θεία του στο Μιζούρι. Επέστρεψε στη μητέρα του σε ηλικία πέντε ετών όταν η θεία προσπάθησε να τον υιοθετήσει.

Από επτά ετών άρχισε να πίνει αλκοόλ και σύμφωνα με όσα έχει πει περίπου εκείνη την εποχή άρχισε να τον κακοποιεί σεξουαλικά ένας άντρας επ ονόματι Γουίλις Κλαρκ. Μάλιστα ο Σελς υποστήριξε ότι η κακοποίηση γινόταν εν γνώσει της μητέρας του.

Σε ηλικία μόλις 10 ετών ξεκίνησε χρήση ναρκωτικών. Άρχισε να παρουσιάζει αλλοπρόσαλλη και παραβατική συμπεριφορά. Αυτό είχε αποτέλεσμα η μητέρα του να πάρει τα άλλα παιδιά και να μετακομίσει χωρίς να τον ενημερώσει. Σε ηλικία 14 ετών ο Σελς άρχισε να ζει νομαδικά και σύμφωνα με μια αναφορά ήταν τότε που έκανε την πρώτη του επίθεση. Πυροβόλησε μια γυναίκα η οποία επέζησε. Το 1981 επισκέφθηκε τη μητέρα του στο Άκρανσο και επιχείρησε να την κακοποιήσει σεξουαλικά στο μπάνιο. Παρά τις πιέσεις να ζητήσει ψυχιατρική βοήθεια, αυτός δεν πήγε ποτέ.

H αρχή της φρίκης

Ο Σελς υποστηρίζει πως έκανε την πρώτη του δολοφονία σε ηλικία 15 ετών (1979). Σύμφωνα με κατάθεση του είχε μπει σε ένα σπίτι στο Μισισιπή  για να κλέψει όταν είδε έναν άντρα να κάνει στοματικό σεξ σε ένα αγόρι. Εξοργίστηκε και τον σκότωσε. Το συγκεκριμένο έγκλημα δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ. Στοιχειοθετήθηκαν όμως 22 εγκλήματα του αν και είναι βέβαιο πως έχει διαπράξει πολύ περισσότερους φόνους. Ο ίδιος κατά καιρούς έχει μιλήσει από 50 έως και 100 δολοφονίες.

Το πρώτο επιβεβαιωμένο του έγκλημα είναι αυτό τον Ιούλιο του 1979 όταν σκότωσε με πιστόλι τον 39χρονο Τζον Κέιντ. Το 1982 βίασε και σκότωσε την 31χρονη Τζο Αν Τέιτ μπροστά στην 7χρονη κόρη της Μελίσσα. Η Μελίσσα όταν ήταν ακόμα παιδί είχε αναγνωρίσει τον Ρόντνεϊ Λίνκολν ως δράστη όμως το 2015 βλέποντας ένα ντοκιμαντέρ για τον Σελς διαπίστωσε ότι αυτός ήταν τελικά ο άντρας που είχε σκοτώσει τη μητέρα της. Το 2018 ο Λίνκολν αποφυλακίστηκε μετά από 36 χρόνια στη φυλακή για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε.

Τον Ιούλιο του 1983 στο Σεντ Λούις του Μιζούρι χτύπησε μέχρι θανάτου την 33χρονη Κολίν Γκίλ και την 4χρονη κόρη της Τίφανι. Δύο χρόνια μετά (Ιούλιο του 1985), αυτή τη φορά στο Σπρίνγκφιλντ του Μιζούρι, σκότωσε με ρόπαλο του μπέιζμπολ την 28χρονη Ένα Κορντ και τον 4χρονο γιό της Ρόρι. Η Κορντ τον είχε καλέσει για δείπνο.  

Τον Μάιο του 1987 στο Λόκπορτ της Νέας Υόρκης βίασε και σκότωσε την 27χρονη Σουζάν Κορτς την οποία συνάντησε στο δρόμο μετά από βραδινή της έξοδο. Τον Οκτώβριο της ίδια χρονιά πήρε με το αυτοκίνητο του την 21χρονη Κέλι Στρο. Την στραγγάλισε και έριξε το σώμα της σε μια θερμοπηγή. Το πτώμα δεν βρέθηκε ποτέ.

Το έγκλημα που σοκάρει ακόμα και τους εγκληματολόγους

Στις 17 Νοεμβρίου 1987 ο Σελς βρίσκεται στην πόλη Άινα του Ιλινόι. Σύμφωνα με την ομολογία του, εκεί γνώρισε τον 29χρονο Κιθ Ντάρντιν ο οποίος τον κάλεσε στο τροχόσπιτο του όπου έμενε με την οκτώ μηνών έγκυο σύζυγο του Ιλέιν και τον 3χρονο γιό τους Πίτερ. Υπό την απειλή όπλου ο Σελς ανάγκασε τον Νάρντιν να δέσει και να φιμώσει τη γυναίκα και το παιδί του. Στη συνέχεια τον μετέφερε με το αυτοκίνητο του σε ερημική τοποθεσία όπου τον πυροβόλησε και του έκοψε το πέος, «για να το πάω πίσω στη γυναίκα του» όπως είπε ο ίδιος. Επιστρέφοντας στο τροχόσπιτο βίασε και χτύπησε την Ιλέιν μπροστά στο παιδί της. Λόγω των χτυπημάτων η 30χρονη γέννησε.

Ο Σελς σκότωσε με ρόπαλο το βρέφος (ένα κοριτσάκι που θα ονομαζόταν Κέισι) και με τον ίδιο τρόπο δολοφόνησε και τον 3χρονο. Πίτερ. Στη συνέχεια έκοψε το στήθος της Ιλέιν και έβαλε το ρόπαλο στο αιδοίο της. Πριν φύγει έβαλε το βρέφος και το αγοράκι δίπλα στη μητέρα του. Το αδιανόητο έγκλημα είχε μείνει ανεξιχνίαστο έως την ομολογία του Σελς. Κάποιοι αμφισβητούν ότι είναι ο δράστης γιατί ο Σελς έδωσε διάφορες εκδοχές για το πώς γνώρισε τον Κιθ Νταρντίν και το γιατί πήγε στο τροχόσπιτο. Ντετέκτιβ που έχουν ασχοληθεί όμως με την υπόθεση οι αρχές τονίζουν πως ο Σελς έδωσε λεπτομέρειες που μόνο ο δράστης θα μπορούσε να γνωρίζει.  

Η σύλληψη

Τον Δεκέμβριο του 1988 ο Σελς σκοτώνει με μαχαίρι τον 51χρονο Κεντ Άλαν Λόουτεν. Τρία χρόνια μετά (Δεκέμβριο ’91) εισβάλει σε σπίτι στη Φλόριντα. Σπάζει το ξύλινο τραπέζι και με το ένα πόδι του σκοτώνει την 25χρονη Τερέζα Χολ και την 5χρονη κόρη της Τίφανι. Τον Μάιο του 1992, στο Τσάρλεστον (Δυτική Βιρτζίνια) η 19χρονη Φαμπιέν Γουίδερσπουν βλέπει τον Σελς κάτω από μια γέφυρα να κρατά μια πινακίδα που γράφει «Θα δουλέψω για φαγητό». Τον λυπάται και τον παίρνει μαζί της. Όταν φτάνουν στο σπίτι της του λέει να την περιμένει έξω. Αυτός όμως εισβάλει, παίρνει ένα μαχαίρι από την κουζίνα και επιχειρεί να τη βιάσει. Η Γουίδερσπουν όμως είναι πρωταθλήτρια του τζούντο και αντιστέκεται. Χτυπά τον Σελς, του παίρνει το μαχαίρι και τον μαχαιρώνει στην κοιλιά και τα γεννητικά όργανα. Ο Σελς τη χτυπά με ένα σκαμπό στο κεφάλι και προσπαθεί να διαφύγει. Είναι όμως σοβαρά τραυματισμένος και τελικά συλλαμβάνεται. Δηλώνει ένοχος και σε συμφωνία με τον εισαγγελέα καταδικάζεται σε πέντε χρόνια. Το 1997 αποφυλακίζεται. Εν τω μεταξύ κατά τη διάρκεια της κάθειρξης έχει παντρευτεί με την Νόρα Πράις. Μένει για λίγο μαζί της στο Τένεσι αλλά επιστρέφει γρήγορα στη νομαδική ζωή και τους φόνους.  

Επιστροφή στις δολοφονίες

Τον Οκτώβριο του 1997, στο Λόρενσβιλ του Ιλινόι, η Τζούλι Ρία-Χάρπερ ακούει θορύβους από το δωμάτιο του 10χρονου γιού της Τζόελ. Μπαίνει και βλέπει έναν άντρα που φορά μάσκα του σκι  και κρατά μαχαίρι. Έχει δολοφονήσει τον 10χρονο. Σε αμοκ η νεαρή μητέρα επιτίθεται στον δράστη και τον τρέπει σε φυγή. Οι αρχές δεν πιστεύουν την ιστορία της και καταδικάζεται για τη δολοφονία. Θα αποφυλακιστεί το 2006 όταν πλέον ο Σελς έχει ομολογήσει. Θα πει ότι σκότωσε το παιδί για να εκδικηθεί τη μητέρα που τον είχε προσβάλει μέσα σε ένα μαγαζί.

Δύο μέρες μετά τη δολοφονία του Τζόελ ο Σελς σκοτώνει ένα ακόμα παιδί. Στο Σπρίνγκφιλντ του Μιζούρι μπαίνει σε ένα σπίτι και απαγάγει από το κρεβάτι της την 13χρονη Στέφανι Μαχάνεϊ. Την πηγαίνει σε ερημική τοποθεσία όπου την αναισθητοποιεί με ναρκωτικά, τη βιάζει και την στραγγαλίζει. Το πτώμα βρέθηκε μέσα σε μια μικρή λίμνη.

Τον Δεκέμβριο του 1997 στο Λας Βέγκας βιάζει και σκοτώνει την 19χρονη Ιβέτ Σοφία Μίλερ. Διαμελίζει το πτώμα της με τσεκούρι και το θάβει κοντά στον ποταμό Σνέικ. Δεν βρέθηκε ποτέ.

Ο Σελς ομολόγησε αρχικά ότι τον Απρίλιο του 1998 σκότωσε τον 30χρονο Τόμας Μπρόζε στο Σαν Αντόνιο του Τέξας. Στη συνέχεια ανακάλεσε αλλά είναι πιθανό να έκανε το έγκλημα. Τον Απρίλιο του 1999 εισβάλει σε ένα σπίτι στο Γκίμπσον του Τενεσί. Σκοτώνει με μαχαίρι την 31χρονη Ντέμπρα Χάρις μπροστά στην 8χρονη κόρη της Άμπρια. Στην συνέχεια δολοφονεί και το κορίτσι.

Λίγες μέρες μετά, πάλι στο Σαν Αντόνιο, απαγάγει από ένα φεστιβάλ την 9χρονη Μέρι Μπεατρίς Πέρες. Τη βιάζει και την στραγγαλίζει με το μπλουζάκι της. Τον Μάιο του 1999 στο Λέξινγκτον του Κεντάκι απαγάγει από παιδική χαρά την 13χρονη Χέιλι ΜαΧόνι. Τη μεταφέρει σε ερημική περιοχή όπου τη βιάζει και την στραγγαλίζει και αυτή με το μπλουζάκι της. Η απαγωγή κοριτσιών από πολυσύχναστα μέρη γίνεται μοτίβο για τον Σελς,. Τον Ιούλιο του 1999 απαγάγει την 14χρονη Λιν Γουόφορντ μέσα από πολυκατάστημα. Τη βιάζει, την χτυπά με τσεκούρι και όταν αυτή προσπαθεί να διαφύγει την πυροβολεί στο κεφάλι. Στην κατοχή του βρέθηκαν τα σκουλαρίκια της.

Το… θαύμα

Ήταν 31η Δεκεμβρίου 1999 στο Ντελ Ρίο του Τέξας όταν ένα μικρό… θαύμα έβαλε τέλος στη δολοφονική πορεία του Τόμι Λιν Σελς. Λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου εισέβαλε σε ένα σπίτι. Βίασε την 13χρονη Κέιλιν «Κέιτι» Χάρις και στη συνέχεια την μαχαίρωσε και της έκοψε τον λαιμό. Λίγο πριν φύγει εντόπισε στο κρεβάτι της την 10χρονη Κρίσταλ Σερλς η οποία είχε δει τον Σελς να σκοτώνει τη φίλη της. «Τον παρακολουθούσα να στέκεται μαζί της. Τράβηξε το μαχαίρι και της έκοψε τον λαιμό. Η Κέιτι σωριάστηκε στο πάτωμα. Ήταν έτοιμος να φύγει αλλά με είδε και με πλησίασε. Ήμουν στο πάνω κρεβάτι της κουκέτας. Είχα βάλει τα χέρια μπροστά στο πρόσωπο μου. Με ψυχρή φωνή μου είπε να τα κατεβάσω και όταν το έκανα με μαχαίρωσε στον λαιμό. Θυμάμαι το βλέμμα του, ήταν σαν να μην ένιωθε τίποτα» θα πει η Κρίσταλ η οποία επέζησε ως εκ θαύματος παρά τα τραύματα στον λαιμό. Περιέγραψε στην αστυνομία τον δράστη και από το σκίτσο που δημιουργήθηκε οι αρχές έφτασαν στη σύλληψη του «Coast to coast killer».

Αρχικά η αστυνομία δεν γνώριζε ότι είχε στα χέρια της ένα «τέρας» υπεύθυνο για δεκάδες δολοφονίες. Ο Σελς όμως άρχισε να ομολογεί μια σειρά εγκλημάτων. Μίλησε ακόμα και για δολοφονίες τις οποίες οι αρχές δεν γνώριζαν. Ένα κορίτσι στο Άρκανσο το 1982, μια ιερόδουλη στο Σεντ Λούις το 1986, μια γυναίκα και τον γιό της στο Σολτ Λέικ Σίτι το 1988, μια νεαρή κοπέλα στην Καλιφόρνια το 1989 και δύο κοπέλες που έκαναν ωτοστόπ στο Όρεγκον τον Μάιο της ίδια χρονιά. Υπήρξαν φορές που μιλούσε για πάνω από 50 θύματα, άλλες για 70 και άλλες για 100. Οι αρχές θεωρούν δεδομένο  ότι ο Σελς έκανε πάνω από 22 δολοφονίες αλλά πιστεύουν ότι από κάποια στιγμή και μετά «έπαιζε με το σύστημα» και τους τάιζε ψέματα. Τελικά καταδικάστηκε σε θάνατο για ένα έγκλημα.

Οι συνεντεύξεις

Μετά τη σύλληψη του και την αποκάλυψη των εγκλημάτων του ο Σελς έγινε πόλος έλξης για τα ΜΜΕ. Το 2006, βρισκόμενος στην πτέρυγα θανατοποινιτών, δέχθηκε να μιλήσει στον ψυχίατρο Μάικλ Στόουν για ντοκιμαντέρ του Discovery Channel. Λίγο μετά θα δώσει συνέντευξη και στον Βρετανό δημοσιογράφο Μάρτιν Μπασίρ. Τα όσα είπε και ο τρόπος που αντιμετώπιζε τα εγκλήματα του παγώνουν το αίμα.

«Την πρώτη φορά που σκότωσα κάποιον ένιωσα απίστευτη έξαψη. Σαν αυτή που είχα νιώσει ότι είχα πάρει για πρώτη φορά ναρκωτικά. Κάθε φορά που σκότωνα ένιωθα την ίδια έξαψη. Κυνηγούσα αυτό το συναίσθημα. Είναι σαν ναρκωτικό.

Είναι αυτό το συναίσθημα που ένιωθα όταν τους πίεζα τον λαιμό. Όταν τους τον έκοβα με το μαχαίρι και έβλεπα το δέρμα να ανοίγει. Όταν τους μαχαίρωνα και ένιωθα το μαχαίρι να τους κόβει. Δεν με ενδιέφερε ποιος ήταν το θύμα, άντρας, γυναίκα ή παιδί. Το αίμα είναι αίμα.

Ήθελα να νιώθω αυτό το συναίσθημα όσο συχνά μπορούσα. Μπορείς να πεις ότι είμαι εθισμένος στους φόνους όπως στην ηρωινή. Δεν μπορώ να πω πόσους ακριβώς σκότωσα αλλά ξέρω ότι ήταν πολλοί.

Είμαι το μίσος, όταν με κοιτάς βλέπεις το μίσος. Όταν με κοιτάς βλέπεις τι είναι το μίσος. Δεν έχω άλλα συναισθήματα. Μου άρεσε να βλέπω τους ανθρώπους να πέφτουν, ήταν σαν να ελευθέρωνα τις ψυχές τους» θα πει.

Όταν ρωτήθηκε για το θύμα του που γέννησε κατά την ώρα της επίθεσης και το γεγονός ότι σκότωσε το βρέφος απάντησε: «Τώρα παίζεις με την τύχη σου. Ας μην μπούμε σε τέτοιες λεπτομέρειες. Θες λεπτομέρειες αλλά δεν θα στις δώσω».

Όσο για την Κρίσταλ Σερλς που επέζησε και τον αναγνώρισε θα πει: «Δεν περνάει μια μέρα χωρίς να τη σκεφτώ. Της έκοψα τον λαιμό με το μαχαίρι και όμως. Δεν νομίζω ότι θέλει να ακούσει όσα έχω να πω γι’ αυτή».

Η εκτέλεση

Στις 3 Ιανουαρίου 2014 δικαστής στο Τέξας όρισε την 3η Απριλίου εκείνης της χρονιάς ως την ημέρα εκτέλεσης του Τόμι Λιν Σελς. Οι εφέσεις που ασκήθηκαν απορρίφθηκαν και η εκτέλεση με θανατηφόρα ένεση προχώρησε κανονικά. Όταν τον ρώτησαν αν έχει κάποια τελευταία δήλωση είπε απλά «όχι». Δευτερόλεπτα αφότου του έγινε η ένεση πήρε βαθιές αναπνοές έκλεισε τα μάτια του και άρχισε να ροχαλίζει. Μέσα σε ένα λεπτό σταμάτησε να αναπνέει. Πέθανε στις 2 Απριλίου 2014 ώρα 06:27 το πρωί. Την εκτέλεση παρακολούθησαν οικογένειες των θυμάτων του και η Κρίσταλ Σερλς, το κορίτσι που επέζησε και τον αναγνώρισε.