Νέα έρευνα επιβεβαιώνει: Εφιάλτης χωρίς τέλος η ενοικίαση σπιτιού στην Αθήνα


Η ελληνική πρωτεύουσα έχει δει τη μεγαλύτερη αύξηση στο ενοίκιο σε σύγκριση με τον μέσο μισθό. Πολύ δύσκολη πλέον και η αγορά σπιτιού.


Αυτό που έχουν βιώσει όλοι οι ενοικιαστές στα μεγάλα ελληνικά αστικά κέντρα επιβεβαίωσε νέα μελέτη από τη βρετανική εταιρεία Online Mortgage Advisor. Οι αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων είναι αδιανόητες και το κόστος σαφώς δυσανάλογο του ύψους των μισθών που δίνονται στην χώρα μας.

Ειδικότερα στην Αθήνα η ενοικίαση σπιτιού είναι εφιαλτική και τα ποσά που ζητούν οι ιδιοκτήτες να μην ανταποκρίνονται ούτε στην κατάσταση και το μέγεθος του ακινήτου αλλά ούτε και στα οικονομικά δεδομένα της εποχής. Η ελληνική πρωτεύουσα έχει δει τη μεγαλύτερη αύξηση στο ενοίκιο σε σύγκριση με τον μέσο μισθό.

Για τη συγκεκριμένη ανάλυση, έγινε σύγκριση του μέσου μηνιαίου καθαρού μισθού κάθε πόλης με το μέσο κόστος ενοικίασης ενός διαμερίσματος με ένα υπνοδωμάτιο στο κέντρο της πόλης, προκειμένου να υπολογιστεί η αλλαγή στις τιμές ενοικίασης μεταξύ του 2018 και του 2022.

Επιπλέον, έγινε σύγκριση των μέσων τιμών των ακινήτων με τις αλλαγές στον μέσο μισθό, κατά την ίδια χρονική περίοδο, για να διαπιστωθεί πού η οικονομική προσιτότητα των ακινήτων έχει μειωθεί ή αυξηθεί περισσότερο. Συμπεριλήφθηκαν 219 πόλεις παγκόσμια για την ανάλυση της αγοραστικής τους δύναμης και 422 πόλεις για τα δεδομένα ενοικίασης.

Από την έρευνα λοιπόν προκύπτει ότι η Αθήνα είναι η πόλη με τη μεγαλύτερη αλλαγή στην προσιτή τιμή ενοικίασης στην Ελλάδα. Το 2018, ο μέσος εργαζόμενος έπρεπε να ξοδέψει ένα απίστευτο 42,40% του εισοδήματός του προς το ενοίκιο για ένα διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης. Ο αριθμός έχει αυξηθεί στο 55,89% και οι ενοικιαστές πρέπει να ξοδέψουν 13,49% παραπάνω τώρα. Τα ενοίκια στο Ηράκλειο έχουν δει τη λιγότερο σημαντική αύξηση καθώς οι ενοικιαστές πληρώνουν 6,33% παραπάνω από το εισόδημά τους για τις πληρωμές ενοικίου.

Όταν πρόκειται για την αγορά ενός ακινήτου, η Αθήνα έχει δει την υψηλότερη μείωση της οικονομικής προσιτότητας σε όλη την Ελλάδα. Ένα άτομο που κερδίζει το μέσο μισθό στην πρωτεύουσα μπορεί να αγοράσει μόνο 4,19 τετραγωνικά μέτρα, το οποίο είναι 1,78 τετραγωνικά μέτρα λιγότερο σε σύγκριση με το 2018.

Για τον υπολογισμό της διαφοράς στην οικονομική προσιτότητα ενοικίασης μεταξύ 2018 και 2022, η Online Mortgage Advisor ανέλυσε το μέσο καθαρό μισθό σε διάφορες ελληνικές πόλεις μαζί με το μέσο κόστος ενοικίασης για ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου στο κέντρο της πόλης. Το αποτέλεσμα είναι το ποσοστό του μισθού που πρέπει να πάει προς το ενοίκιο.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, οι ενοικιαστές στην Αθήνα πρέπει να αφιερώσουν 13,49% παραπάνω από τον μισθό τους για το ενοίκιο τους - το χειρότερο αποτέλεσμα σε εθνικό επίπεδο σύμφωνα με αυτή την ανάλυση. Την Αθήνα ακολουθεί η Πάτρα με ποσοστό +7,8%.

Η έρευνα ανέλυσε δεδομένα για το πού στον κόσμο η αγορά ακινήτων έχει γίνει περισσότερο ή λιγότερο προσιτή, συγκρίνοντας τα τετραγωνικά μέτρα που ένας μέσος εργαζόμενος θα μπορούσε να αγοράσει το 2022 έναντι του 2018, με βάση τον μέσο ετήσιο μισθό και τη μέση τιμή κατοικίας σε κάθε πόλη.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι εργαζόμενοι στην Αθήνα έχουν δει τη μεγαλύτερη μείωση στην οικονομική τους προσιτότητα σε όλη την Ελλάδα. Το 2018, ο μέσος εργαζόμενος μπορούσε να αγοράσει 5,9 τετραγωνικά μέτρα. Αυτός ο αριθμός πέρασε στα 4,2 τετραγωνικά μέτρα το 2022. Η Θεσσαλονίκη είδε επίσης μια μείωση στην προσιτότητα τετραγωνικών μέτρων.


Μπορείτε να δείτε αναλυτικά την έρευνα στην ιστοσελίδα του Online Mortgage Advisor ΕΔΩ