Ποια είναι τα ακριβότερα αθλητικά αντικείμενα


Συλλέκτες πληρώνουν εκατομμύρια για μια κάρτα, μια φανέλα ή ένα αυτόγραφο  

Μια κάρτα μπέιζμπολ με τον θρύλο του αθλήματος «Μπέιμπ» Ρουθ βγαίνει σε δημοπρασία και η αρχική της τιμή είναι 2,5εκατ. δολάρια. Η κάρτα τυπώθηκε το 1914 και παρουσιάζει τον 19χρονο τότε Ρουθ όταν ακόμα αγωνιζόταν στην ομάδα των Baltimore Orioles.

Εκείνη την περίοδο η εφημερίδα Baltimore News προσέφερε κάρτες μπέιζμπολ στους αναγνώστες της. Κυκλοφορούσαν σε κόκκινη και μπλε απόχρωση.

Την κάρτα είχε αγοράσει, μέσω της εφημερίδας, το 1914 ο 16χρονος τότε Άρτσιμπαλντ Ντέιβις. Το πολύτιμο αναμνηστικό έμεινε στην οικογένεια για έναν αιώνα και το 1998 τη δάνεισαν στο μουσείο του «Μπέιμπ» Ρουθ που βρίσκεται στη Βαλτιμόρη. Το 2001 η οικογένεια πούλησε την κάρτα σε έναν συλλέκτη και αυτός τώρα τη βγάζει σε δημοπρασία.

Υπάρχουν μόλις δέκα αντίγραφα της συγκεκριμένης κάρτας του «Μπέιμπ» Ρουθ και ο οίκος δημοπρασιών του Ρόμπερτ Έντουαρντς δίνει τη δυνατότητα στους συλλέκτες να την αποκτήσουν. Στόχος είναι το σπάνιο «χαρτάκι» να φτάσει σε μια τιμή κοντά στα 10εκατ. δολάρια και να μπει στη λίστα με τα ακριβότερα αθλητικά αντικείμενα όλων των εποχών. Ποια είναι όμως αυτά που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην δεκάδα;

Το… χρυσό στον Μίκι Μαντλ

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται μια κάρτα του 1952 με τον Μίκι Μαντλ (πρώτη αριστερά στην κεντρική φωτό), μια τεράστια μορφή του αμερικάνικου μπέιζμπολ. Η κάρτα κυκλοφόρησε το 1952 και το 1991 την αγόρασε για 50.000 δολάρια ο επιχειρηματίας Άντονι Τζιορντάνο. Στη συνέχεια αποφάσισε να τη βγάλει σε δημοπρασία μέσω του οίκου Heritage. Στις 28 Αυγούστου 2022 άγνωστος συλλέκτης πλήρωσε το αστρονομικό ποσό των 12,6εκατ. δολαρίων για να κάνει δική του την κάρτα. Πλέον το χαρτάκι με τον Μίκι Μαντλ είναι μακράν το ακριβότερο αθλητικό αναμνηστικό στον κόσμο.  

Τζόρνταν και Μαραντόνα

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ένα αντικείμενο το οποίο τον Σεπτέμβριο του 2022 πουλήθηκε στην τιμή των 10,091εκατ. δολαρίων. Είναι μια φανέλα του Μάικλ Τζόρνταν με το νούμερο 23. Τη φόρεσε στο πρώτο παιχνίδι απέναντι στους Γιούτα Τζαζ στους τελικούς του 1998. Ο Τζόρνταν σε εκείνο το ματς είχε πετύχει 33 πόντους αλλά οι Μπουλς ηττήθηκαν. Πουλήθηκε μέσω του οίκου Sotheby's.

Ακολουθεί επίσης μια φανέλα η οποία είναι ίσως μια από τις θρυλικότερες  στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Είναι αυτή που φόρεσε ο Ντιέγκο Μαραντόνα στο επικό παιχνίδι με την Αγγλία για το Μουντιάλ 1986. Το παιχνίδι στο οποίο έβαλε γκολ με το «χέρι του Θεού» αλλά σκόραρε ντριμπλάντορας όλη την αγγλική ομάδα. Η φανέλα ανήκε στον μέσο της Αγγλίας, Στιβ Χοτζ ο οποίος είχε ανταλλάξει εμφανίσεις με τον Μαραντόνα μετά το τέλος του ματς. Τον Μάιο του 2022 ο οίκος Sotheby's έβγαλε σε δημοπρασία την μπλε φανέλα με το «10». Ο αγοράστής, ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, πλήρωσε 9,28εκατ. δολάρια.

Οι υπόλοιποι της δεκάδας

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το μανιφέστο των Ολυμπιακών Αγώνων του Πιερ Ντε Κουμπερτέν που γράφτηκε το 1892. Το αγόρασε τον Φεβρουάριο του 2020 ο επιχειρηματίας Άλισερ Ουσμάνοφ και το δώρισε στο Ολυμπιακό Μουσείο που βρίσκεται στη Λοζάνη. O Ρωσοουζμπέκος πλήρωσε 8,8εκατ. δολάρια.

Ακολουθεί η κάρτα T-206 με το πρόσωπο του Όνους Βάγκνερ, ενός αθλητή μπέιζμπολ που αγωνιζόταν στις αρχές του 1900. Η κάρτα κυκλοφόρησε μεταξύ 1909 και 1911 και τον Αύγουστο του 2022 πουλήθηκε για 7,22εκατ. δολάρια.

Τη δεκάδα συμπληρώνουν η ζώνη του πρωταθλήματος που κέρδισε ο Μοχάμεντ Αλί το 1974 (6,18εκατ.), μια φανέλα που φορούσε ο «Μπέιμπ» Ρουθ την περίοδο 1928-30 (5,64εκατ.), μια κάρτα με αυτόγραφο του Λεμπρόν Τζέιμς από το 2003 (5,2εκατ.), μια κάρτα του Λούκα Ντόντσις που κυκλοφόρησε το 2018 (4,6εκατ.) και τέλος μια κάρτα με αυτόγραφο του παίκτη του αμερικάνικου ποδοσφαίρου Πάτρικ Μαχόμε (4,3εκατ) η οποία κυκλοφόρησε το 2017.

Τα ρεκόρ είναι για να σπάζουν  

Στην… αγορά των πολύτιμων αθλητικών αντικειμένων κυκλοφορούν συλλέκτες που είναι έτοιμοι να δώσουν εξωφρενικά ποσά για να αποκτήσουν αυτό που θέλουν. Οι ειδικοί θεωρούν δεδομένο ότι τα ρεκόρ θα σπάσουν καθώς σταδιακά θα βγουν από τα συρτάρια αντικείμενα τεράστιας… αθλητικής αξίας.