Κοράνι, βιασμοί και βασανιστήρια



Οι σοκαριστικές λεπτομέρειες για τα όσα συνέβαιναν στο μουσουλμανικό «σχολείο» στη Νιγηρία, όπου οι μαθητές κακοποιούνταν, ξυλοκοπούνταν, βιάζονταν και έμεναν δεμένοι με αλυσίδες για να... «γίνουν άνθρωποι»


Γύρω από το ροζ διώροφο κτίριο ένα ψηλό τείχος περικυκλώνει τις εγκαταστάσεις. Στην κορυφή του, συρματόπλεγμα εμποδίζει όσους θέλουν να φύγουν.  Η εγκατάσταση θυμίζει κάποια φυλακή, όμως η επιγραφή στην είσοδο γράφει: «Κέντρο Αχμάντ μπιν Χάμπαλ για την Ισλαμική Διδασκαλία». Στο εσωτερικό του όμως μόνο  αυτό δεν συμβαίνει.

Έχουν περάσει μόνο λίγες μέρες από τότε που η αστυνομία της Νιγηρίας εισέβαλε σε ένα μουσουλμανικό «σχολείο» στην βόρεια επαρχία της Καντούνα. Εκεί, δεν βρήκε θρανία και μαθητές που διάβαζαν, αλλά αγόρια αλυσοδεμένα και κακοποιημένα. Κάποια από  αυτά είχαν πέσει θύμα βιασμού. Σκοπός ήταν η «αναμόρφωση» και η υπακοή, αλλά και η εκμάθηση της διδασκαλίας του Κορανίου.

Ένας από τους επιζώντες του «σχολείου βασανιστηρίων» μίλησε στο BBC περιγράφοντας τα όσα έζησε εκεί μέσα.

«Αν προσεύχεσαι θα σε δείρουν. Αν μελετάς πάλι θα σε δείρουν», λέει ο 29χρονος, Άισα Ιμπραΐμ, ο οποίος όπως λέει ήταν σαν να ζούσε στην κόλαση.

Οι αστυνομικοί βρήκαν μέσα στις εγκαταστάσεις του συγκεκριμένου «σχολείου» σχεδόν 500 αγόρια και άντρες με τους περισσότερους να είναι δεμένοι με αλυσίδες σαν σκλάβοι. Ο πιο μικρός «κρατούμενος» ήταν ηλικίας μόλις πέντε ετών, ενώ ανάμεσά τους υπήρχαν και ενήλικες καθώς το σχολείο εκτελούσε και χρέη… αναμορφωτηρίου. Πολλές οικογένειες που έβλεπαν τους νεαρούς γιους τους, όπως ο Άισα, να παίρνουν τον κακό δρόμο, τους έστελναν στο κέντρο νομίζοντας ότι θα πάρουν ξανά τον δρόμο του Θεού. Όμως, δεν είχαν ιδέα τι συνέβαινε εκεί.

Η μαρτυρία του Άισα

Ο Άισα βρισκόταν στο κέντρο σχεδόν δύο εβδομάδες πριν εισβάλει σε αυτό η αστυνομία. Τον είχε στείλει η οικογένειά του για να «διορθώσει τη συμπεριφορά του».

Μια μέρα πριν την έφοδο είχε προσπαθήσει να δραπετεύσει, ωστόσο δεν τα κατάφερε. Οι «δάσκαλοί» του έπρεπε να τον τιμωρήσουν. Τον έδεσαν με αλυσίδες από μια γεννήτρια, ενώ τον υπέβαλαν και στο βασανιστήριο της «ταρκίλα»: τον κρέμασαν από τα χέρια του από ένα ταβάνι και τον άφησαν εκεί για ώρες.

«Έχω πάρα πολλές πληγές. Τα περισσότερα σημεία του κορμιού μου είναι τραυματισμένα. Ακόμα και όταν κοιμάσαι χρησιμοποιούν ένα μπαστούνι για να σε ξυπνήσουν», λέει ο Άισα, ο οποίος αποκαλύπτει ότι όλοι όσοι βρίσκονταν στο κέντρο λιμοκτονούσαν καθώς τους έδιναν μόνο λίγο ρύζι την ημέρα.

Τα μουσουλμανικά σχολεία αναμόρφωσης της Νιγηρίας

Σε ολόκληρη τη βόρεια Νιγηρία, όπου ζουν κυρίως μουσουλμάνοι, υπάρχουν πολλά ισλαμικά σχολεία με σκοπό να διδάξουν στους νέους τον λόγο του Θεού. Πολλές οικογένειες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους στο κανονικό σχολείο, επιλέγουν ιδρύματα τέτοιου είδους που είναι πολύ πιο οικονομικά. Ωστόσο αυτά δεν τηρούν όλους τους απαιτούμενους κανόνες.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Καντούνα, Γιακούμπου Σάμπο, ανέφερε στον ανταποκριτή του BBC, Ισχάκ Χαλίντ, ότι το συγκεκριμένο κέντρο δεν ήταν καταχωρημένο ούτε ως σχολείο ούτε ως αναμορφωτήριο και όμως χρέωνε κανονικά τους γονείς των παιδιών για τις «υπηρεσίες» του.

Δυστυχώς όμως φαίνεται ότι το συγκεκριμένο κέντρο δεν είναι το μοναδικό που λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο. Έχουν υπάρξει πολλές φορές στο παρελθόν καταγγελίες κακοποίησης σε ισλαμικά σχολεία στην βόρεια Νιγηρία. Στα περισσότερα μάλιστα χρησιμοποιούν τους μαθητές τους και ως ζητιάνους στους δρόμους ή ως εργάτες σε σκληρές δουλειές με τα κέρδη φυσικά να πηγαίνουν στο «σχολείο».

Δεν συνέβαινε ωστόσο το ίδιο στο Κέντρο Αχμάντ μπιν Χάμπαλ. Οι περισσότεροι από τους μαθητές του δεν είχαν δει τον έξω κόσμο για χρόνια, ενώ οι γείτονες λένε ότι δεν περίμεναν ότι πίσω από τα ψηλά τείχη θα συνέβαινε κάτι τέτοιο καθώς δεν είχαν δει ποτέ κανέναν μαθητή να βγαίνει έξω. Εδώ, ο τρόπος διαπαιδαγώγησης ήταν ο βασανισμός.

Τα παιδιά που σώθηκαν από τις εγκαταστάσεις του κέντρου επανενώθηκαν πλέον με τους γονείς τους. Αυτοί λένε ότι δεν είχαν ιδέα τι συνέβαινε καθώς δεν τους επιτρεπόταν να επισκεφτούν το σχολείο.

«Αν ξέραμε ότι συνέβαινε κάτι τέτοιο, δεν θα είχαμε στείλει τα παιδιά μας εκεί. Τα στείλαμε για να γίνουν σωστοί άνθρωποι και κατέληξαν κακοποιημένα», λέει ο πατέρας ενός 15χρονου που έχει ακόμα φανερά τα σημάδια της κακοποίησης στο σώμα του (κεντρική φωτογραφία).

Όταν η αστυνομία εισέβαλε στον χώρο, οι περισσότεροι από τους μαθητές ήταν ακόμα δεμένοι με αλυσίδες και χειροπέδες σε σωλήνες, γεννήτριες ακόμα και σε λάστιχα αυτοκινήτων. Επτά άτομα συνελήφθησαν, από τους οποίους κάποιοι ήταν οι «δάσκαλοι» των παιδιών.


Η υπόσχεση

Τώρα, η κυβέρνηση της επαρχίας της Καντούνα υπόσχεται να κάνει ελέγχους σε όλα τα ισλαμικά σχολεία της περιοχής.

«Η υπόθεση αυτή μας άνοιξε τα μάτια. Αν τέτοιου είδους βασανισμοί συμβαίνουν στην πρωτεύουσα της επαρχίας, δεν ξέρουμε τι θα συναντήσουμε στα χωριά», τονίζει η Χαφσάτ Μπάμπα, η οποία είναι υπεύθυνη για τις κοινωνικές υπηρεσίες της Καντούνα.

Το θέμα έφτασε μέχρι και στον πρόεδρο της Νιγηρίας, Μουχαμαντού Μπουχαρί, ο οποίος καταδίκασε τις μεθόδους του «σχολείου» και ζήτησε απ’ όλους τους πολιτικούς και θρησκευτικούς άρχοντες να βοηθήσουν να αποκαλυφθεί κάθε υπόθεση βασανισμού.