«Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν νοσοκομεία στη Συρία»




Οι New York Times παρουσίασαν έρευνα σύμφωνα με την οποία βρήκαν αποδείξεις πως η ρωσική αεροπορία χτύπησε νοσοκομεία των αντικαθεστωτικών



Η ρωσική αεροπορία έχει επανειλημμένα βομβαρδίσει νοσοκομεία στη Συρία ώστε να διαλύσει τους θύλακες αντίστασης κατά του Μπασάρ αλ Άσαντ, αναφέρει έρευνα που παρουσίασαν New York Times.

Η αμερικανική εφημερίδα ανέλυσε στοιχεία από συνομιλίες ασυρμάτου, σχέδια πτήσεων αλλά και αυτόπτες μάρτυρες και εντόπισε τέσσερις βομβαρδισμούς νοσοκομείων μέσα σε 12 ώρες οι οποίοι συνδέονται με Ρώσους πιλότους.


Η επιχείρηση έγινε τον περασμένο Μάιο (5/5 συγκεκριμένα) και αποτελεί ένα μικρό κομμάτι της ρωσικής στρατιωτικής δραστηριότητας στον πόλεμο της Συρίας.

Οι αντικαθεστωτικοί κατηγορούν εδώ και χρόνια τους Ρώσους ότι βομβαρδίζουν τα νοσοκομεία τους για να τους κάμψουν το ηθικό. Τα στοιχεία δείχνουν ότι από το 2011 που ξεκίνησε ο πόλεμος έχουν γίνει 583 επιθέσεις σε νοσοκομεία ή ιατρικό προσωπικό. Οι 266 από αυτές έγιναν μετά τη ρωσική εμπλοκή τον Σεπτέμβριο του 2015. Συνολικά την περίοδο του πολέμου από τις συγκεκριμένες επιθέσεις έχουν σκοτωθεί 916 γιατροί και νοσοκόμοι.

Μέσω των αναφορών στα social media αλλά και μαρτυρίες οι NYT έφτιαξαν το ακριβές χρονοδιάγραμμα των τεσσάρων επιθέσεων. Βρήκαν επίσης τις αναφορές των παρατηρητών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και ενημερώνουν για επερχόμενους βομβαρδισμούς. Επιπλέον οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας βρήκαν και άκουσαν χιλιάδες ώρες συζητήσεων ασυρμάτου της ρωσικής αεροπορίας. Τονίζουν ότι η πηγή που παρείχε αυτό το υλικό θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Μενού στόχων

Τα στοιχεία δείχνουν ότι Ρώσοι πιλότοι βρίσκονταν πάνω από τα συγκεκριμένα νοσοκομεία στις 5 και 6 Μαΐου όταν και έγιναν οι επιθέσεις. Οι μαγνητοφωνημένες συζητήσεις αποδεικνύουν την παρουσία τους και βίντεο επιβεβαιώνουν τουλάχιστον τρία από τα χτυπήματα. Η επίθεση σε νοσοκομείο θεωρείται έγκλημα πολέμου αλλά η ισχύς της Ρωσίας και η θέση της ως μόνιμο μέλος του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ την προστάτευσε από μια εξονυχιστική έρευνα.

Σε συνεργασία με την Κίνα οι Ρώσοι άσκησαν βέτο σε ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας ώστε τα εγκλήματα πολέμου στη Συρία να οδηγηθούν σε διεθνές δικαστήριο. Σε ερωτήσεις για το θέμα ο εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε μόνο πως "τα χτυπήματα της αεροπορίας γίνονται μόνο σε συγκεκριμένους στόχους για τους οποίους έχει γίνει λεπτομερής έρευνα".

Κανείς δεν έχει απαντήσει ακόμα πώς χτυπήθηκαν νοσοκομεία που βρίσκονταν στη λίστα του ΟΗΕ με τις "λευκές περιοχές" στις οποίες δεν πρέπει να επιτεθεί κανείς. Όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν στα χέρια τους αυτές τις λίστες. Οι Σύριοι αντάρτες αναφέρουν ότι τελικά αυτές οι λίστες του ΟΗΕ χρησιμοποιήθηκαν ως μενού στόχων από την ρωσική αεροπορία.

Το... δούλεψα

Οι επιθέσεις ξεκίνησαν τις 5 Μαΐου στη χειρουργική κλινική Nabad al Hayat στα νότια της επαρχίας Ιλμπίμπ. Όπως αναφέρουν οι NYT σε μια από τις μαγνητοφωνημένες συζητήσεις του ασυρμάτου ακούγεται Ρώσος πιλότος να λαμβάνει στις 14:32 τις ακριβείς συντεταγμένες του νοσοκομείου. Έξι λεπτά μετά ο πιλότος αναφέρει ότι βλέπει τον στόχο και είναι έτοιμος να τον "λοκάρει". Από το έδαφος του δίνουν το πράσινο φως να χτυπήσει. Την ίδια στιγμή παρατηρητής των ανταρτών σημειώνει ότι εντόπισε ρωσικό αεροσκάφος να κάνει κύκλους πάνω από την περιοχή. Στις 14:40 το νοσοκομείο βομβαρδίζεται και ο πιλότος επιβεβαιώνει το χτύπημα λέγοντας "το δούλεψα". Την ίδια ώρα δημοσιογράφοι βιντεοσκοπούν τρεις βόμβες ακριβείας να τρυπούν την οροφή του νοσοκομείου και να ακολουθούν ισχυρές εκρήξεις. Το νοσοκομείο ήταν άδειο εκείνη την ημέρα καθώς το προσωπικό είχε λάβει προειδοποίηση ότι υπήρχε μεγάλη πιθανότητα χτυπήματος.

Το ίδιο μοτίβο

Πέντε χιλιόμετρα βορειοδυτικά όμως στο νοσοκομείο Kafr Nabl δεν ήταν τόσο τυχεροί. Η πρώτη επίθεση έγινε στις 17:30 και ακολούθησαν άλλες τρεις με διαφορά πέντε λεπτών η κάθε μία. Παρατηρητής και σε αυτή την περίπτωση εντόπισε ρωσικό τζετ να κάνει κύκλους και Ρώσος πιλότος ακούγεται να λέει στις 17:30 ότι "δούλεψε". Μετά αναφέρει ακόμα τρία χτυπήματα, όπως τονίζουν δηλαδή όσοι επέζησαν από τον βομβαρδισμό.

Μέσα στις επόμενες ώρες ρωσικά αεροσκάφη θα βομβαρδίσουν δύο ακόμα νοσοκομεία. Το Kafr Zita Cave Hospital και το Al Amal Orthopedic. Και σε αυτές τις περιπτώσεις παρατηρήθηκε το γνωστό μοτίβο. Τα αεροσκάφη εντοπίστηκαν και οι πιλότοι επιβεβαίωσαν ότι "δούλεψαν" την ώρα που μαρτυρίες αναφέρουν ότι χτύπησαν οι βόμβες.

Οι επιθέσεις σε νοσοκομεία συνεχίζονται. Ανεπίσημα το καθεστώς Άσαντ αναφέρει ότι οι κλινικές είναι γεμάτες τρομοκράτες. Οι αντικαθεστωτικοί απαντούν πως είναι ένας τρόπος εκφοβισμού. Ένα μήνυμα ότι δεν είναι πουθενά ασφαλείς, ούτε καν τραυματίες σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου.