Δουλεύοντας στην Amazon: Υπάρχουν μέρες που νομίζω ότι είμαι στο έλεος του Θεού


Όσο ο Τζεφ Μπέζος πλουτίζει και παραμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, οι εργαζόμενοί του καταγγέλλουν μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας


Είναι γνωστό ότι ο Τζεφ Μπέζος τα τελευταία χρόνια ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου. Ξεκινώντας το 1994 από το γκαράζ του σπιτιού του «έχτισε» το μεγαθήριο της Amazon και σήμερα η περιουσία του φτάνει σχεδόν τα 130 δισεκατομμύρια δολάρια. Την πρωτιά του δεν κατάφερε να επηρεάσει ούτε το διαζύγιό του από την Μακένζι Μπέζος, το οποίο του στοίχισε το 4% της εταιρίας του, δηλαδή 29 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μάλιστα, πρόσφατα έγινε ο ιδιοκτήτης του ακριβότερου σπιτιού στο Λος Άντζελες πληρώνοντας το ποσό – ρεκόρ των 165 εκατ. δολαρίων για την έπαυλη Warner Estate στο Μπέβερλι Χιλς που είχε χτίσει τη δεκαετία του ’30 ο Τζακ Γουόρνερ, πρώην πρόεδρος της Warner Brothers, και μέχρι πρότινος ανήκε στον μεγιστάνα των media Ντέιβιντ Γκέφεν. Άλλωστε, ο Μπέζος επενδύει συχνά στην αγορά γης και ακινήτων και είναι στην 25η θέση της λίστας με τους ανθρώπους που κατέχουν τα περισσότερα ακίνητα στις ΗΠΑ.

Σχεδόν όλη η περιουσία του προέρχεται από την Amazon, το μεγαλύτερο eshop προϊόντων παγκοσμίως (από την άποψη του κύκλου εργασιών). Ωστόσο, την ίδια στιγμή οι άνθρωποι που στηρίζουν περισσότερο αυτήν την εταιρεία και την βοηθούν να συνεχίζει να ευημερεί – οι απλοί εργαζόμενοι- δεν σταματούν να καταγγέλλουν τις άθλιες συνθήκες εργασίας και εκμετάλλευσης. Φαίνεται ότι χρειάζονται πολλές θυσίες για να κρατηθεί κάποιος πρώτος στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, μόνο που οι θυσίες αυτές πρέπει να γίνονται από άλλους…

«Υπάρχουν μέρες που νομίζω ότι είμαι στο έλεος του Θεού»

Η Ρίνα Κάμινγκς δουλεύει τρεις δωδεκάωρες βάρδιες την εβδομάδα στην τεραστίων διαστάσεων αποθήκη της Amazon «JFK8» στο Στέιτεν Άιλαντ της Νέας Υόρκης από το 2018, όταν και άνοιξε. Η δουλειά της είναι να ελέγχει και να σκανάρει 1.800 δέματα την ώρα, δηλαδή 30 δέματα το λεπτό, τα οποία περνούν μπροστά της σε έναν κυλιόμενο διάδρομο ώστε να φύγουν για παράδοση.

Η Κάμινγκς και όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι της Amazon, όπως τονίζει ο Guardian, ήταν αυτοί που πέτυχαν την απόδοση ρεκόρ της εταιρείας τα φετινά Χριστούγεννα. Η ταχύτερη παράδοση των πακέτων αύξησε τα έσοδα της Amazon για το τελευταίο τρίμηνο του 2019 στα 87 δισ. δολάρια προσθέτοντας ακόμα 12,8 δισ. δολάρια στην προσωπική περιουσία του Τζεφ Μπέζος.

Γι’ αυτό άλλωστε η Amazon ετοιμάζεται να αγοράσει μια ακόμα αποθήκη στη Νέα Υόρκη έκτασης 41.000 τμ. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι σαν την Κάμινγκς μόνο χαρούμενοι δεν είναι γι’ αυτό. Σύμφωνα με τον Guardian, η Κάμινγκς ήταν μια από τους 600 εργαζόμενους στις συγκεκριμένες αποθήκες που υπέγραψαν ένα αίτημα προς τη διοίκηση της εταιρείας με το οποίο ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι ζητούν τα δύο δεκαπεντάλεπτα διαλείμματα που δικαιούνται να ενωθούν σε ένα διάλειμμα της μισής ώρας. Όπως αναφέρουν, σε κάθε διάλειμμα πρέπει να βρίσκονται σε έναν ειδικό χώρο για να μπορούν να ξεκουραστούν. Ωστόσο, αυτός βρίσκεται περίπου 15 λεπτά περπάτημα από το σημείο εργασίας, όσο δηλαδή διαρκεί και όλο το διάλειμμά τους! Ακόμα, ζητούν να εξασφαλιστούν για τους εργαζομένους πιο αξιόπιστα μέσα μεταφοράς μέχρι την αποθήκη, ενώ εφιστούν την προσοχή στα υψηλά ποσοστά τραυματισμών που καταγράφονται στην συγκεκριμένη αποθήκη. Όπως τονίζεται είναι τρεις φορές υψηλότερα από το μέσο όρο  των ατυχημάτων σε όλες τις υπόλοιπες αποθήκες των ΗΠΑ.

Η ίδια η Κάμινγκς ασχολήθηκε ενεργά με τις προσπάθειες οργάνωσης των εργαζομένων αφού έγινε μάρτυρας σε αρκετά περιστατικά όπου συνάδερφοί της δέχθηκαν άδικες συμπεριφορές καθώς και γιατί την απασχολεί έντονα το θέμα της ασφάλειας κατά τη διάρκεια της εργασίας της.

«Υπάρχουν μέρες που νομίζω ότι είμαι στο έλεος του Θεού», λέει χαρακτηριστικά η Κάμινγκς. Όπως λέει η μόνη κίνηση της εταιρείας αφού έγιναν γνωστά τα υψηλά ποσοστά τραυματισμών ήταν να τοποθετήσει οθόνες παντού στην αποθήκη που έλεγαν ότι η νούμερο ένα προτεραιότητα της είναι η ασφάλεια των εργαζομένων.

«Δεν υπήρξε ουσιαστική αλλαγή. Ακόμα υπάρχουν τραυματισμοί. Λένε ότι η αναφορά δεν ηταν ακριβής, αλλά είναι απλώς ένας τρόπος για να αποφύγουν τις ευθύνες», τονίζει η Κάμινγκς.

Όπως λέει πριν από λίγες εβδομάδες ένα αιχμηρό αντικείμενο προεξείχε από τον ιμάντα μεταφοράς και έσκισε το γάντι μιας συναδέρφου της, η οποία από τύχη έσωσε το χέρι της. Άλλες φορές λέει ότι τα πακέτα που μπαίνουν στον ιμάντα είναι πολύ μεγάλα για να χωρέσουν εκεί ή άσχημα πακεταρισμένα και συχνά ανοίγουν και τα περιεχόμενά τους χύνονται έξω. Με αυτόν τον τρόπο τραυματίστηκε πρόσφατα μια συνάδερφός της.

Όταν τα πακέτα ανοίγουν στον ιμάντα μεταφοράς, η Κάμινγκς θα πρέπει να τον σταματήσει και να τον καθαρίσει. Ωστόσο και πάλι θα πρέπει να φροντίσει ώστε να σκανάρει 1.800 πακέτα σε μια ώρα. Μάλιστα, πρόσφατα έλαβε μια γραπτή ειδοποίηση γιατί απέτυχε να φτάσει σε αυτόν τον αριθμό μιας και είχαν συμβεί πολλά τέτοια περιστατικά την ίδια εβδομάδα.

«Οι εργαζόμενοι απολύονται συχνά. Αν λάβεις δύο ή τρεις γραπτές ειδοποιήσεις – ανάλογα με την σοβαρότητα των "παραπτωμάτων"- μπορεί να απολυθείς. Μπορεί να χάσεις τη δουλειά σου για το οτιδήποτε», τονίζει η Κάμινγκς.

Η Κάμινγκς έχει προβλήματα όρασης και δια νόμου πρέπει να έχει συγκεκριμένες διευκολύνσεις. Ωστόσο, όπως λέει, οι νέοι μάνατζερ της αποθήκης προσπαθουν συνεχώς να την βάζουν σε θέσεις όπου δυσκολεύεται να κάνει σωστά τη δουλειά της, ενώ κάποια έχουν αμφισβητήσει ότι έχει πρόβλημα. Ο σύμβουλος της για τα προβλήματα όρασής της είχε στείλει email στην εταιρεία προτείνοντας μέτρα που μπορούν να πάρουν για να την βοηθήσουν, όπως να βάψουν με έντονα χρώματα τις ζώνες ασφαλείας και να προσθέσουν φωσφορίζουσες γραμμές στις σκάλες. Ωστόσο, τίποτα από αυτά δεν έγιναν.

Ένας εκπρόσωπος της Amazon που ρωτήθηκε από τον Guardian σχετικά με το θέμα απάντησε γενικά ότι  η εταιρεία προσπαθεί να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

700 πακέτα την ώρα, αλλιώς απόλυση

Ο Ρέιμοντ Βελέζ δούλευε στην αποθήκη JFK8 της Amazon από τον Οκτώβριο του 2018 ως τον Νοέμβριο του 2019 και η δουλειά του ήταν να πακετάρει αυτά που παράγγελνε ο κόσμος. Όπως λέει έπρεπε να ετοιμάζει 700 πακέτα κάθε ώρα διαφορετικά τον περίμενε η απόλυση.

«Αυτό είναι το μόνο που τους νοιάζει. Δεν ενδιαφέρονται για τους εργαζόμενους. Νοιάζονται πιο πολύ για τα ρομπότ απ’ ό,τι για τους εργαζόμενους. Έπρεπε να πάω πολλές φορές στο Amcare (το ιατρείο της εταιρείας που βρίσκεται μέσα στην αποθήκη) επειδή δεν ένιωθα καλά. Μου έδιναν ασπιρίνη και με έστελναν πίσω στη δουλειά», αναφέρει.

Από την άλλη, ο Χουάν Εσπινόζα έπρεπε να λαμβάνει τα πακέτα και να τα φορτώνει, ωστόσο παραιτήθηκε εξαιτίας των τραγικών συνθηκών εργασίας.

«Έπρεπε πάντοτε να φορτώνω 400 πακέτα την ώρα. Αυτό σήμαινε ότι είχα επτά δευτερόλεπτα για να φορτώσω ένα πακέτο. Δεν μπορούσα να αντέξω. Είμαι άνθρωπος, όχι ρομπότ», τονίζει.

Ο αλγόριθμος που μπορεί να σε απολύσει

Ο Ίλια Γκέλερ δούλευε ως επόπτης και όπως λέει η πίεση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι από τις κάμερες και τους υπολογιστές που τους παρακολουθούν συνεχώς ώστε να διασφαλιστεί η παραγωγικότητά τους είναι τεράστια.

«Παρακολουθείσαι από έναν υπολογιστή όσο χρόνο βρίσκεσαι στη δουλειά σου. Δεν λαμβάνεις γραπτές ειδοποιήσεις από κάποιον μάνατζερ, αλλά από έναν αλγόριθμο. Ξέρεις πάντα ότι υπάρχει ένας αλγόριθμος που καταγράφει κάθε σου κίνηση και ελέγχει αν δουλεύεις όσο πιο γρήγορα μπορείς. Αν υπάρχει μεγάλο κενό μεταξύ των πακέτων που θα δημιουργηθούν, ο υπολογιστής το ξέρει και σου στέλνει γραπτή ειδοποίηση και τότε απολύεσαι», εξηγεί.

Ένας εκπρόσωπος της Amazon απάντησε σχετικά στον Guardian μέσω email: «Όπως όλες οι εταιρείες έχουμε συγκεκριμένες προσδοκίες απόδοσης από κάθε εργαζόμενό μας και μετράμε την πραγματική απόδοση έναντι αυτών των προσδοκιών». Μάλιστα, ανέφερε ότι προσφέρεται εκπαίδευση σε όσους εργαζόμενους δεν έχουν την επιθυμητή απόδοση.

Χειρότερα από φυλακή

Ο Τζίμπατ Λέισγουελ άντεξε μόλις τρεις μέρες στη δουλειά ως διαλογέας στην συγκεκριμένη αποθήκη. Όπως είπε του θύμιζε πάρα πολύ την φυλακή, όπου είχε βρεθεί πριν από καιρό, και αυτό όχι τόσο γιατί χρειαζόταν να περάσει από έναν εικοσάλεπτο έλεγχο για να μπει και να βγει από τις εγκαταστάσεις.

«Θα προτιμούσα να επιστρέψω στη φυλακή και να δουλεύω για 18 σεντς την ώρα παρά να κάνω αυτή τη δουλειά», τονίζει. «Είμαι σίγουρος ότι ο κ. Μπέζος δεν θα μπορούσε να αντέξει να κάνει έστω μια βάρδια στην αποθήκη».

Υπήρξαν πολλοί ακόμα εργαζόμενοι που δεν θέλησαν να μιλήσουν επώνυμα στον Guardian εξαιτίας του φόβου της απόλυσης, ωστόσο ανέφεραν τις ανησυχίες τους κυρίως σχετικά με τους συχνούς τραυματισμούς.

«Χρειάστηκε να μείνω εκτός δουλειάς δύο φορές τον περασμένο χρόνο εξαιτίας του έντονου πόνου στο γόνατό μου», ανέφερε ένας εργαζόμενος που συλλέγει παραγγελίες. Όπως λέει την δεύτερη φορά που έμεινε εκτός ευθυνόταν ο μάναντζερ, ο οποίος αγνόησε τις οδηγίες του γιατρού ύστερα από την εγχείριση στην οποία είχε υποβληθεί.

Ένας άλλος εργαζόμενος στην ίδια θέση αναφέρει ότι έχει μόνιμο πόνο στην πλάτη και τα γόνατα εξαιτίας της δουλειάς.

«Παίρνω αναλγητικά τουλάχιστον δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Σχεδόν κάθε βράδυ που ξυπνάω έχω πολύ έντονο και διαπεραστικό πόνο χαμηλά στην πλάτη μου. Χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω πολλές φορές τα ρεπό μου ή να δουλέψω μισές βάρδιες μόνο και μόνο για να αναρρώσω», αναφέρει.

Ένας συνεργάτης της Amazon που είχε μετατεθεί στην αποθήκη του Στέιτεν Άιλαντ για να βοηθήσει στην εκπαίδευση των εργαζομένων αναφέρει ότι τελικά τον μετέφεραν σε άλλη αποθήκη καθώς είχε εκφράσει πολλές φορές τις ανησυχίες και τις παρατηρήσεις του για τις συνθήκες εργασίας εκεί, οι οποίες φυσικά είχαν αγνοηθεί.

Η ίδια η Amazon ωστόσο απαντά ότι κάνει τα πάντα για να βελτιώσει τις συνθήκες ασφαλείας στην αποθήκη της. Όπως μάλιστα λέει όχι μόνο δεν κρύβουν τις αναφορές για ατυχήματα αλλά προσπαθούν να καταγράφουν κάθε μια από αυτές όσο απλή ή σοβαρή κι αν είναι, ωστόσο οι εργαζόμενοι δεν φαίνεται να έχουν την ίδια άποψη…