Ο δολοφόνος αποκαλύφθηκε 57 χρόνια μετά


Ύστερα από 57 ολόκληρα χρόνια, οι αρχές κατάφεραν να λύσουν την υπόθεση του βιασμού και της δολοφονίας της 16χρονης Πέγκι στην παλαιότερη υπόθεση cold case που έχει εξιχνιαστεί ποτέ


Στα αρχεία του FBI υπάρχουν δεκάδες υποθέσεις δολοφονιών για τις οποίες κανείς δεν έχει καταδικαστεί. Άνθρωποι που έφυγαν από την ζωή με έναν βίαιο θάνατο και μόνο αυτοί γνωρίζουν τον δολοφόνο. Υποθέσεις δολοφονίας που ακόμα για δεκαετίες παραμένουν ανεξιχνίαστες από μια εποχή που η εξέταση DNA δεν μπορούσε να βοηθήσει. Είναι οι λεγόμενες «cold cases». Μια τέτοια υπόθεση ήταν τα τελευταία 57 χρόνια κι αυτή της Μάργκαρετ ‘Πέγκι’ Μπεκ από το Κολοράντο. Όχι όμως πια.

Το DNA απέδειξε τώρα ότι ο βιαστής και ο δολοφόνος της Πέγκι ήταν ο Τζέιμς Ρέιμοντ Τέιλορ, ο οποίος σήμερα είναι 81 ετών. Ωστόσο, η υπόθεση ακόμα δεν έχει τελειώσει καθώς κανείς δεν ξέρει που βρίσκεται ο Τέιλορ…

Η πρόσκοπος

Η Μάργκαρετ Μπεκ ήταν 16 χρονών και από πολύ μικρή ηλικία ήταν πρόσκοπος. Τον Αύγουστο του 1963 πλέον είχε αναλάβει ομαδάρχισσα στην προσκοπική κατασκήνωση κοριτσιών Flying G Ranch στο Ντέκερς του Κολάραντο. Η ομάδα της είχε ξεκινήσει για μια πενταήμερη εξόρμηση κοντά στη λίμνη Τσίσμαν.

Το τελευταίο βράδυ της εξόρμησης, στις 18 Αυγούστου, η Μάργκαρετ ή αλλιώς Πέγκι όπως την φώναζαν οι φίλοι της έμεινε μόνη της να κοιμάται στη σκηνή  της. Η συγκάτοικός της, η Κλαούντια Σριντ δεν αισθανόταν καλά εξαιτίας ενός κρυώματος που την ταλαιπωρούσε και πέρασε όλο το βράδυ στο αναρρωτήριο. Το πρωί επέστρεψε στην σκηνή τους να μαζέψει τα πράγματά της καθώς θα έπρεπε σύντομα να αποχωρήσουν. Η Σριντ είδε ότι η Πέγκι κοιμόταν ακόμα μέσα στον υπνόσακό της που ήταν κλεισμένος ως πάνω με το φερμουάρ. Όταν προσπάθησε να την ξυπνήσει κατάλαβε ότι ήταν νεκρή.

Φυσικά αίτια

Η Πέγκι δεν έφερε κανένα τραύμα ή εμφανές σημάδι κακοποίησης. Κανένα από τα κορίτσια που κοιμούνταν στις διπλανές σκηνές, οι οποίες ήταν τοποθετημένες λιγότερο από δέκα μέτρα μακριά, δεν άκουσαν τίποτα. Όσο περίεργο κι αν ήταν για ένα κορίτσι μόλις 16 ετών, η Πέγκι έμοιαζε να έχει πεθάνει από φυσικά αίτια. Ο υπνόσακός της ήταν κλεισμένος με το φερμουάρ και θεώρησαν ότι το κορίτσι πέθανε από ασφυξία ή καρδιακή ανακοπή.

Η συγκάτοικός της μάζεψε όλα τα πράγματα της, τα πακετάρισε και τα έστειλε στην οικογένεια της, ενώ η σκηνή της διαλύθηκε και η γύρω περιοχή καθαρίστηκε. Οχτώ ώρες αφού ανακαλύφθηκε ο θάνατος της Πέγκι και αφού πλέον όλες οι προσκοπίνες είχαν φύγει, ειδοποιήθηκε η αστυνομία. Ο χώρος ήταν πλέον σχεδόν άδειος.

«Πακετάρισαν τα ρούχα της και τα έστειλαν σπίτι. Δεν ήθελαν να τρομάξουν τα άλλα κορίτσια», θα πει λίγο αργότερα ο σερίφης Γουίλιαμ Φλιντ που βρέθηκε πρώτος στο σημείο. Η αστυνομία έλεγξε το πτώμα της κοπέλας και τον υπνόσακό της και τότε κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Το κορμάκι που φορούσε και το εσώρουχό της ήταν σκισμένα. Λίγες ώρες αργότερα, ο ιατροδικαστής εντόπισε σημάδια στραγγαλισμού στο λαιμό της και δέρμα κάτω από τα νύχια της. Η τελική εξέταση επιβεβαίωσε τις υποψίες τους. Η 16χρονη Πέγκι είχε βιαστεί και στραγγαλιστεί μέχρι θανάτου.

Ωστόσο, η αστυνομία δεν είχε πλέον σκηνή εγκλήματος για να ελέγξει. Τα πάντα είχαν καθαριστεί και τα στοιχεία που είχαν μείνει για να αξιοποιήσει δεν ήταν παρά ελάχιστα και αυτά ήταν αμφίβολο αν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μιας και δεν είχαν ακολουθεί οι απαιτούμενες διαδικασίες για τη συλλογή τους, είχαν μετακινηθεί και είχαν «μολυνθεί» από πολλά άτομα.

Η αστυνομία ανάκρινε πάνω από 300 άτομα, υπόπτους και μάρτυρες, ωστόσο κανένας δεν φαινόταν να ξέρει τίποτα.

Οι ύποπτοι

Η αστυνομία ανακάλυψε ότι υπήρχαν αναφορές για περίεργα συμβάντα στην περιοχή την ίδια περίοδο. Την ίδια μάλιστα μέρα κάποιοι μίλησαν για έναν ύποπτο που περιφερόταν εκεί. Μια εβδομάδα πριν σε μια άλλη κατασκήνωση, περίπου πέντε χιλιόμετρα από εκεί που δολοφονήθηκε η Πέγκι, μια γυναίκα που έβγαζε βόλτα το σκύλο της είχε δει έναν άντρα να την παρακολουθεί. Προσπάθησε μάλιστα να πέσει πάνω στο αυτοκίνητό της, όταν αυτή προσπάθησε να φύγει. Η αστυνομία δεν μπόρεσε να εντοπίσει την γυναίκα που είχε κάνει την αναφορά. Στις κοντινές κατασκηνώσεις υπήρχαν επίσης αναφορές για διαρρήξεις. Ωστόσο, όλες οι έρευνες έπεφταν στο κενό.

Η αστυνομία κατά καιρούς εστίασε την προσοχή της σε διάφορους υπόπτους, οι οποίοι όμως ποτέ δεν αποδείχτηκε ποτέ ότι ήταν οι δράστες. Το γεγονός ότι το πτώμα βρέθηκε «τακτοποιημένο» μέσα στον υπνόσακό της, τον οποίο ο δράστης είχε κλείσει προσεκτικά με το φερμουάρ έδειχνε ένα άτομο, το οποίο δεν βιαζόταν ούτε βρισκόταν σε κατάσταση πανικού. Οι αρχές υποψιάζονταν ότι πιθανότατα αυτή δεν ήταν η πρώτη του φορά.

Αρχικά, οι υποψίες στράφηκαν σε έναν φύλακα της κατασκήνωσης. Τον υπέβαλλαν σε τεστ ανιχνευτή ψεύδους, ωστόσο το πέρασε με επιτυχία και αποκλείστηκε ως ύποπτος.

Στις 6 Σεπτεμβρίου, ο Άνκελ Τιγκ ομολόγησε ότι αυτός ήταν ο δολοφόνος. Ωστόσο, σύντομα άρχισε να πέφτει σε ασυνέπειες στην ομολογία του και οι αστυνομικοί γρήγορα κατάλαβαν ότι έλεγε ψέματα.

Ακόμα δύο άντρες, ο Τζέιμς Σέρμποντι και ο Έργουιν Στιούαρτ, οι οποίοι είχαν υποδεχτεί ως ύποπτοι τελικά αποδείχτηκε ότι δεν είχαν καμία εμπλοκή. Λίγα στοιχεία είναι γνωστά για έναν ακόμα ύποπτο. Οι εργαζόμενοι σε έναν κοντινό σταθμό λεωφορείων υπέδειξαν στην αστυνομία έναν άντρα, ο οποίος είχε γρατζουνιές στο πρόσωπό του. Η Πέγκι είχε το δέρμα του δράστη κάτω από τα νύχια της κάτι που σημαίνει ότι είχε αμυνθεί και σίγουρα τον είχε γρατζουνίσει. Η αστυνομία ανέκρινε τον άντρα και στη συνέχεια τον άφησε ελεύθερο, ωστόσο δεν έγινε ποτέ γνωστό, αν απαλλάχθηκε πλήρως από τις κατηγορίες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Colorado Springs Gazette-Telegraph από τις 19 Ιουνίου 1977, ένα χρόνο πριν ένας άγνωστος δράστης είχε επιτεθεί ξανά σε ένα κορίτσι στην κατασκήνωση  Flying G Ranch. Το κορίτσι ξύπνησε με τον δράστη να προσπαθεί να την στραγγαλίσει. Έδωσε μάχη εναντίον του και κατάφερε να ξυπνήσουν τα άλλα δύο κορίτσια που βρίσκονταν στην σκηνή κι ένα από αυτά άνοιξε τον φακό της με τον δράστη να τρέπεται σε φυγή. Αυτή η ιστορία δεν αποκαλύφθηκε για τουλάχιστον έναν χρόνο εξαιτίας της πολιτικής της κατασκήνωσης.

Οι φόνοι του 1977

Στις 12 Ιουνίου 1977 σε μια άλλη κατασκήνωση κοριτσιών στην γειτονική Οκλαχόμα, ένας άγνωστος δράστης εισέβαλε στη σκηνή 8, βίασε και σκότωσε και τα τρία κορίτσια που έμεναν σε αυτή, την 8χρονη Λόρι Λι Φάρμερ, την 10χρονη Ντόρις Ντενίς Μίλνερ και την 9χρονη Μισέλ Χέδερ Γκους. Τα κορίτσια βρέθηκαν μέσα στους υπνόσακούς τους λίγο πιο μακριά από τη σκηνή τους. Κανείς δεν είχε ακούσει τίποτα.



«Όταν άκουσα για τους φόνους στην Οκλαχόμα, το πρώτο που σκέφτηκαν ήταν ο φόνος της Μάργκαρετ Μπεκ», δήλωσε τότε ο ιατροδικαστής Κεν Ράινι, ο οποίος είχε κάνει την νεκροψία στο σώμα της Πέγκι.

Οι φόνοι των τριών κοριτσιών έμειναν για πολλά χρόνια ανεξιχνίαστοι με τις ομοιότητες με τις δολοφονίες της Πέγκι να είναι πολλές. Το 1979 ένας γνωστός κατάδικος που είχε δραπετεύσει από τη φυλακή δικάστηκε για τους φόνους, ωστόσο κρίθηκε αθώος. Λίγους μήνες αργότερα πέθανε από ανακοπή στην φυλακή, όπου είχε επιστρέψει.

Πλέον κανείς δεν ήταν ύποπτος ούτε για τον φόνο της Πέγκι ούτε των τριών κοριτσιών.

2020

Οι αρχές είχαν καταφέρει να διατηρήσουν όλα αυτά τα χρόνια το DNA του δράστη κυρίως από το δέρμα που βρέθηκε κάτω από τα νύχια της Πέγκι. Οι επιστήμονες κατάφεραν να καταγράψουν το DNA του υπόπτου το 2007 και ξανά το 2019 δημιουργώντας ένα γενετικό προφίλ, το οποίο και πέρασαν στην εθνική βάση δεδομένων.

Οι ντεντέκτιβ που ανέλαβαν ξανά τη συγκεκριμένη ανεξιχνίαστη υπόθεση άρχισαν να αναζητούν τις διαδικτυακές βάσεις δεδομένων DNA καταναλωτών για να βρουν μια πιθανή αντιστοίχιση. Οι βάσεις αυτές περιέχουν μεταξύ άλλων δεδομένα από τεστ DNA που μπορεί να κάνει κάποιος στο σπίτι του, για να ανακαλύψει το γενεαλογικό του δέντρο και την καταγωγή του.

Μέσα από μια βάση μεγαλύτερη του ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, οι ντεντέκτιβ οδηγήθηκαν σε ορισμένους ανθρώπους, οι οποίοι όπως αποδείχτηκε ήταν συγγενείς του 81χρονου σήμερα Τζέιμς Ρέιμοντ Τέιλορ. Σύμφωνα με την επιστήμη ο Τέιλορ είναι αδιαμφισβήτητα ο άνθρωπος που βίασε και δολοφόνησε την 16χρονη Πέγκι πριν από 57 χρόνια κι έτσι η υπόθεση αυτή είναι η παλαιότερη cold case που κατάφερε ποτέ να λυθεί με την χρήση γενετικού υλικού.



«Πουθενά στον κόσμο δεν έχουν καταφέρει να λύσουν μια τόσο παλιά υπόθεση με την χρήση του γενετικού κώδικα», ανέφερε ο πρώην εισαγγελέας του Ντένβερ, Μιτς Μόρισεϊ, ο οποίος πλέον εργάζεται στην Βάση Γενετικών Δεδομένων των ΗΠΑ και βοήθησε στην επίλυση της υπόθεσης.

Ωστόσο, η υπόθεση απέχει πολύ ακόμα από το να κλείσει και αυτό γιατί κανείς δεν ξέρει πού βρίσκεται ο Τέιλορ. Οι αρχές δεν έχουν καταφέρει ακόμα να τον εντοπίσουν, οι συγγενείς του τον έχουν «χάσει» από την δεκαετία του ’70, ενώ τα τελευταία επίσημα στοιχεία που υπάρχουν γι’ αυτόν είναι από το 1976, όταν τον είδαν στο Λας Βέγκας, ενώ όλη την δεκαετία του ’70 είχε… σχέσεις με την αστυνομία για διάφορες υποθέσεις αδικημάτων στην ίδια περιοχή.

Κατά την δεκαετία του 1960, ο Τζέιμς Τέιλορ ζούσε στην πόλη Ετζγουότερ του Ντένβερ, πολύ κοντά στην κατασκήνωση. Ήταν παντρεμένος και εργαζόταν ως επισκευαστής τηλεοράσεων.  Μάλιστα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο Τέιλορ γνώριζε την κατασκήνωση γιατί είχε εγκαταστήσει εκεί μια κεραία ασυρμάτου, τις οποίες κατασκεύαζε, και την ημέρα της δολοφονίας είχε πάει ως εκεί για να την τεστάρει. Πιθανότατα να άκουσε εκεί για την ομάδα των κοριτσιών που είχαν κατασκηνώσει μέσα στο δάσος…

Οι αρχές πλέον απευθύνουν έκκληση σε οποιονδήποτε γνωρίζει κάτι για τον Τζέιμς Τέιλορ να επικοινωνήσει μαζί τους.

«Τίποτα δεν θα μας έδινε μεγαλύτερη ευχαρίστηση από το να περάσουμε χειροπέδες στον Τζέιμς Τέιλορ», δήλωσε ο σερίφης της κομητείας Τζέφερσον, Τζεφ Σρέιντερ.

Η Πέγκι ήταν η μεγαλύτερη από τέσσερις αδελφές και οι τρεις αδερφές της είναι όλες ζωντανές με τον σερίφη Σρέιντερ να μιλά για μια «οδυνηρή διαδικασία μετά από πολλά χρόνια πόνου και θλίψη».