Η ιστορία πίσω από το διασημότερο «κόλπο» του Χουντίνι



Πώς ο διάσημος «μάγος» κατάφερε να μείνει για 91 λεπτά κάτω από το νερό, κλεισμένος μέσα σε ένα κουτί. To τελευταίο μεγάλο του... μαγικό πριν το τραγικό του τέλος 



Tον Ιούλιο του 1926, στο ξενοδοχείο Ντάλτον της Νέας Υόρκης, ο Αιγύπτιος ταχυδακτυλουργός Ραχμάν Μπέι κλείστηκε μέσα σε ένα σιδερένιο κουτί, το οποίο βύθισαν στην πισίνα. Ο Μπέι κατάφερε να μείνει μέσα στο κουτί για 60 λεπτά και προκάλεσε παγκόσμιο θαυμασμό. Την επόμενη μέρα, μιλώντας στον Τύπο της εποχής, προκάλεσε τον μεγάλο Χάρι Χουντίνι (πραγματικό όνομα:  Έρικ Βάις) να κάνει κάτι παρόμοιο και να σπάσει το ρεκόρ του. Στα 52 του τότε, ο θρυλικός "μάγος" αποδέχθηκε και δήλωσε ότι θα συντρίψει το χρόνο του Μπέι.

Στις 5 Αυγούστου 1926 κάλεσε τους δημοσιογράφους στο ξενοδοχείο Σέλτον της Νέας Υόρκης και έδωσε την παράσταση του. Κλείστηκε σε ένα παρόμοιο με αυτό του Μπέι, σιδερένιο κουτί και τον βύθισαν στην πισίνα. Όταν ξεπέρασε την μια ώρα όλοι θεώρησαν ότι θα βγει αλλά ο Χουντίνι έμεινε κάτω από το νερό. Το κουτί είχε ενδοεπικοινωνία με την επιφάνεια και ο βοηθός του τον ενημέρωσε πως είχε πλέον σπάσει το ρεκόρ όμως αυτός συνέχισε. Τελικά έμεινε κλεισμένος και βυθισμένος για 91 ολόκληρα λεπτά. Είχε υλοποιήσει την υπόσχεση του. Περίπου έναν μήνα μετά, στις 28 Σεπτεμβρίου 1926, επανέλαβε την παράσταση, αυτή τη φορά στο Γουορσεστερ της Μασαχουσέτης. Αυτή τη φορά εμεινε κάτω από το νερό για 71 λεπτά. Στις 31 Οκτωβρίου 1926 πέθανε.

Οι προπονήσεις....

Πώς όμως κατάφερε ο Χουντίνι να παραμείνει κλεισμένος σε ένα κουτί, βυθισμένο στο νερό, για 91 λεπτά; Ο "μάγος" προετοίμαζε το "κόλπο" του για αρκετές εβδομάδες. Όπως αναφέρει η συγγραφέας του "Harry Houdini: Death-Defying Showman" Ρίτα Θίβο Μάλιν "ο Χουντίνι προσπαθούσε να ελέγξει την αναπνοή του και να παίρνει μικρές ανάσες. Οι βοηθοί του έφτιαξαν ένα γυάλινο κουτί με το οποίο έκανε προπονήσεις και μπορούσαν να τον ελέγχουν σε περίπτωση που έχανε τις αισθήσεις του από έλλειψη οξυγόνου. Στην πρώτη δοκιμή κατάφερε να μείνει στο κουτί 70 λεπτά και βγήκε ιδρωμένος και ασθμαίνοντας.
Φοβόταν όμως ότι υπήρχε κάποια διαρροή στο κουτί και έμπαινε αέρας. Έτσι ζήτησε να κάνει μια δοκιμή κάτω από το νερό. Κατάφερε και πάλι να μείνει 70 λεπτά". Συνέχισε τις... προπονήσεις μέχρι την ημέρα της παρουσίασης.


Όπως αποκάλυψε ο ίδιος η μεγάλη διαφορά με τις δοκιμές ήταν πως στην παράσταση στην πισίνα του Σέλτον ένιωθε πολύ μεγαλύτερη ζέστη μέσα στο κουτί. "Ένιωθα μεγαλύτερη δυσφορία σε σχέση με τα τεστ. Κάποια στιγμή είδα ένα όραμα ότι το κουτί έσπασε στα δύο και πίστεψα ότι θα πνιγώ πριν προλάβουν να με βγάλουν έξω. Στα 88 λεπτά άρχισα να βλέπω κίτρινα φώτα και έκανα ό,τι μπορούσα για να μην χάσω τις αισθήσεις μου. Ήθελα να κρατήσω τα μάτια μου ανοιχτά. Κινήθηκα μέσα στο κουτί και ξάπλωσα με την δεξιά μου πλευρά ώστε να μπορώ να κρατήσω το τηλέφωνο στο αυτί μου χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιώ το χέρι μου" θα γράψει ο Χουντίνι σε επιστολή του.


Για να υλοποιήσει την παράσταση του ο Χουντίνι είχε συμβουλευτεί τον γιατρό Γουίλιαμ ΜακΚόνελ, ο οποίος έκανε έρευνα πάνω σε τεχνικές επιβίωσης εργατών στα ορυχεία. Ήταν ειδικός σε θέματα έλλειψης οξυγόνου και εγκλεισμού. Ο ΜακΚόνελ έδωσε οδηγίες στον Χουντίνι για το πώς θα καταφέρει να μείνει σε ένα κουτί για πάνω από 60 λεπτά, χρησιμοποιώντας ελάχιστο οξυγόνο. Του είχε συστήσει ακόμα και συγκεκριμένη διατροφή ώστε να τον βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων. Μάλιστα ο γιατρός ΜακΚόνελ έδωσε το "παρών" στην παράσταση της 5ης Αυγούστου.

"Το σημαντικό είναι να νιώθεις ασφαλής"

Ο Χουντίνι τόνισε ότι τεράστιο ρόλο στο να υλοποιηθεί ένα τέτοιο επίτευγμα παίζει και η ψυχολογία. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πανικοβληθείς και να σκέφτεται ότι θα πεθάνεις από ασφυξία. "Το σημαντικό είναι να πιστεύεις πραγματικά ότι είσαι ασφαλής. Να μην αναπνέεις βαθιά και να μην κάνεις κινήσεις που δεν χρειάζονται" είπε χαρακτηριστικά και υποστήριξε πως αν το κουτί δεν ήταν βυθισμένο στην πισίνα θα μπορούσε να μείνει ακόμα περισσότερο κλεισμένος.

Με την καθοδήγηση του ειδικού ιατρού, σκληρή προπόνηση και με όπλο την απίστευτη ψυχραιμία του ο Χουντίνι πέτυχε κάτι πραγματικά αδιανόητο. Επιστήμονες αναφέρουν πως με κανονική αναπνοή ένας άνθρωπος δεν θα άντεχε πάνω από δέκα λεπτά στο σιδερένιο κουτί. Χρειαζόταν τέλεια διαχείριση του διαθέσιμου οξυγόνου και υπεράνθρωπη ψυχραιμία για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Μόνο ένας... μάγος μπορούσε να το καταφέρει.


Η τραγική ειρωνεία του τέλους

Έχοντας ξεγελάσει τον θάνατο πάρα πολλές φορές, ο τρόπος που τελικά πέθανε ο Χουντίνι, στις 31 Οκτωβρίου 1926,  αποτελεί τουλάχιστον τραγική ειρωνεία. Περίπου μια εβδομάδα πριν αφήσει την τελευταία του πνοή έδινε παράσταση σε ένα θέατρο στο Μόντρεαλ. Ο φοιτητής Τζόσελιν Γκόρντον Γουάιτχεντ (ο οποίος ασχολούταν με το μποξ) πήγε πριν την παράσταση στο καμαρίνι του Χουντίνι. Τον ρώτησε αν ισχύει ότι αντέχει τις γροθιές στο στομάχι. "Το στομάχι μου αντέχει πολλά" απάντησε ο Χουντίνι, ο οποίος ήταν ξαπλωμένος σε έναν καναπέ λόγω προβλήματος στον αστράγαλο. Συμφώνησαν λοιπόν να τον χτυπήσει στο στομάχι. Ο Γουάιχεντ του έριχνε γροθιές και ο Χουντίνι έκανε απλά μορφασμούς. Μετά από 2-3 χτυπήματα του ζήτησε να σταματήσει γιατί, όπως είπε,  δεν ήταν έτοιμος για τόσο ξαφνικά και δυνατά χτυπήματα. Μέσα στις επόμενες ώρες ο Χουντίνι πονούσε φρικτά. Όπως αποδείχθηκε αργότερα ο Γουάτχεντ του σπάσει τη σκωληκοειδίτιδα.
Όταν τελικά ο "μάγος" απευθύνθηκε σε γιατρό είχε 39 πυρετό και οξεία σκωληκοειδίτιδα. Ο γιατρός του είπε ότι πρέπει να κάνει άμεσα επέμβαση όμως αυτός τον αγνόησε. Πήγε κανονικά στην παράσταση, κατά τη διάρκεια της οποίας  λιποθύμησε. Τον μετέφεραν στο νοσοκομείο όπου και πέθανε μετά από λίγες από περιτονίτιδα.