«Όταν δεν έχεις να φας μπορείς να κάνεις τα πάντα»



Μέσα σε λίγα χρόνια η Βερόνα φαν ντε Λερ βρέθηκε από κορυφαία Ευρωπαία αθλήτρια να κλέβει φαγητό από σούπερ μάρκετ. Μπήκε στη φυλακή και βρήκε τελικά τη... λύση στην πορνογραφία


Το 2001 η Βερόνα φαν ντε Λαρ γινόταν πρωταθλήτρια γυμναστικής στην Ολλανδία. Ήταν μόλις 16 ετών και το μέλλον της ανήκε. Την επόμενη χρονιά κατέκτησε πέντε μετάλλια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και ακολούθησε ένα ασημένιο στο Παγκόσμιο. Δικαιωματικά το 2002 αναδείχθηκε αθλήτρια της χρονιάς στην Ολλανδία. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα είχε καταφέρει να μπει στην ελίτ της ευρωπαϊκής γυμναστικής και όλοι προέβλεπαν επιτυχίες, μετάλλια και δόξα.

Κανείς δεν φανταζόταν πως στα χρόνια που ακολούθησαν το "χρυσό κορίτσι" της ολλανδικής γυμναστικής θα έμενε άστεγο, θα βρισκόταν στη φυλακή και τελικά θα στρεφόταν στη βιομηχανία του πορνό για να επιβιώσει.

Η Βερόνα (οι Ολλανδοί προφέρουν το όνομα της Φερόνα) ξεκίνησε τη γυμναστική σε ηλικία πέντε ετών και βίωσε από παιδί τη σκληρή πραγματικότητα του πρωταθλητισμού. "Η προπόνηση με τον Φρανκ Λούτερ ήταν μια συνεχής σωματική και ψυχολογική κακοποίηση" θα γράψει στο βιβλίο της "Simple Verona" που κυκλοφόρησε το 2014. «Προπονούμαστε για ώρες, ανεξάρτητα από το αν έχουμε κάποιον τραυματισμό. Όσο κάνουμε τη δουλειά μας, οι συνεργάτες του ψάχνουν τις τσάντες μας και κατάσχουν τα σνακ που προσπαθούμε να κρύψουμε, για να φάμε κάτι αξιοπρεπές. Η ζωή μου ήταν σαν αυτή του ζώου στο τσίρκο. Όλα γίνονται με το δύσκολο τρόπο, γιατί όπως λένε, έτσι μαθαίνεις. Έχετε δει videos με παιδιά που κλαίνε; Έτσι ήμασταν κι εμείς. Αν θες να είσαι ευλύγιστη, πρέπει να πονάς. Το ίδιο ισχύει με τη διατροφή, με τα βάρη, με όλα. Κάποιες φορές παθαίνεις κάταγμα. Άλλες, όταν είσαι τυχερή, όχι» τονίζει. Οι γονείς της την πίεζαν, με κάθε τρόπο, να προπονείται πιο σκληρά. «Έβαζαν την επιτυχία πάνω και από την υγεία μου. Συμμετείχα σε αγώνες σε όλη τη χώρα. Όταν δεν κατακτούσα κάποιο μετάλλιο η μητέρα μου δεν ερχόταν να με παραλάβει στο αεροδρόμιο. Πήγαινα στο σπίτι με τα μέσα και έκλαιγα σε όλη τη διαδρομή», θυμάται.

«Ένιωσα πως έχω πέσει σε μια μαύρη τρύπα»

Ενώ το 2002 ήταν μια εκπληκτική χρονιά το 2003 ήρθε η απόλυτη κατάρρευση. Ένιωσε το σώμα της να καταρρέει και το μυαλό της να αδειάζει. Έμεινε εκτός εθνικής και δεν προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Πονούσε παντού και όπως αποκαλύπτει έκανε σκέψεις ακόμα και να βάλει τέλος στη ζωή της.

«Ένιωσα πως έχω πέσει σε μια μαύρη τρύπα. Ίσως το καλύτερο θα ήταν να είχα αποσυρθεί αλλά δεν υπήρχε αυτή η επιλογή. Το προσπάθησα αρκετές φορές αλλά δεν μου το επέτρεπαν», τονίζει. Για πέντε ακόμα χρόνια την ανάγκαζαν να ζει στην ψευδαίσθηση ότι μπορεί να αναγεννήσει την καριέρα της. Άλλαξε προπονητή και είχε κάποιες μικρές επιτυχίες όμως στο μυαλό της όλα είχαν τελειώσει.
Στις 19 Ιουλίου 2008 ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από το άθλημα.

Η Βερόνα δεν ήταν πια το κορίτσι που φέρνει τα χρήματα στο σπίτι και το... πλήρωσε. «Γύρισα μια μέρα στο σπίτι και διαπίστωσα ότι οι γονείς μου είχαν αλλάξει τις κλειδαριές. Δεν μου επέτρεπαν να μπω στο κτίριο», λέει. Αργότερα θα διαπιστώσει πως τα χρήματα της έχουν κάνει φτερά. Τα έχει ξοδέψει όλα ο πατέρας της (θα ξεκινήσει δικαστικό αγώνα εναντίον του και πολλά χρόνια μετά θα τις επιδικαστούν 62.000 ευρώ).

Έτσι το φθινόπωρο του 2008 τη βρίσκει άστεγη να ζει με τον φίλο της Μπόμπι μέσα σε ένα αυτοκίνητο. «Το χειμώνα τα πράγματα γίνονταν δύσκολα. Το χιόνι κάλυπτε το αυτοκίνητο και στα παράθυρα είχε πάγο. Ήταν σαν να ζούμε σε καταψύκτη. Πηγαίναμε στο σούπερ μάρκετ και παίρναμε ένα δωρεάν φλιτζάνι τσάι και όποιο φαγητό μας έδιναν. Έπρεπε να επιβιώσουμε. Ζητούσαμε από τον κόσμο λίγα κέρματα και αγοράζαμε ψωμί και φυστικοβούτυρο και βγάζαμε μια εβδομάδα. Δουλεύαμε κάποιες φορές σε γυμναστήρια. Δεν μπορούσα να κάνω μπάνιο και πριν τη δουλειά έβαζα άρωμα από τα δωρεάν δείγματα που δίνουν στα καταστήματα. Μετά έκανα ντους στο γυμναστήριο», τονίζει.



«Περνάς τα όρια που ποτέ δεν φανταζόσουν ότι θα περάσεις»

Η Βερόνα παραδέχεται πως κάποιες φορές χρειάστηκε να κλέψει για να φάει: «Κάποιες φορές δεν βρίσκαμε τίποτα και αναγκαζόμαστε να πάμε σε κάποιο σούπερ μάρκετ και να κλέψουμε τρόφιμα. Πεινούσα δέκα φορές περισσότερο από ό,τι όταν έκανα ενόργανη. Όταν δεν έχεις φαγητό και πρέπει να κλέψεις περνάς μια γραμμή. Περνάς τα όρια που ποτέ δεν φανταζόσουν ότι θα περάσεις. Για να επιβιώσεις όμως θα κάνεις ό,τι χρειαστεί». Η σκληρή πραγματικότητα χάλασε τη σχέση της με τον Μπόμπι. «Μου είχε πει πολλές φορές να προσπαθήσω να επιστρέψω στο σπίτι μου. Προερχόταν και αυτός από προβληματική οικογένεια. Έβλεπε πως βασανιζόμουν. Αλλά δεν ήθελα να γυρίσω στους γονείς μου». αναφέρει η Βερόνα.

Παρότι βρισκόταν σε τραγική κατάσταση δεν ζήτησε βοήθεια ούτε έψαξε να βρει μια οποιαδήποτε δουλεία. «Δεν το έκανα γιατί ντρεπόμουν. Έπρεπε να εξηγήσω στον καθένα πώς ζω και αυτό δεν το ήθελα. Αν μάθαινε κάποιος το παραμικρό, σύντομα θα γινόταν τίτλος στα μίντια. Δεν ήθελα να με λυπούνται. Δεν είχα καν, μόνιμη διεύθυνση κατοικίας. Δεν μπορούσα να αιτηθώ ούτε για το όποιο επίδομα», εξηγεί.

Έχοντας πλέον χωρίσει με τον Μπόμπι, η Βερόνα γυρνούσε μόνη ψάχνοντας για χρήματα. Το 2010, σε μια από τις βόλτες της στο πάρκο, εντόπισε ένα «παράνομο» ζευγάρι να κάνει σεξ. Τους έβγαλε φωτογραφίες και στη συνέχεια τους εκβίασε ζητώντας 2.000 ευρώ. «Ήμουν στο πιο χαμηλό σημείο που μπορούσα να βρεθώ. Στο δρόμο, χωρίς να 'χω να φάω και βρέθηκα μπροστά στο ζευγάρι. Η κοπέλα με ρώτησε αν θέλω χρήματα και της είπα πως ναι, τα χρειάζομαι», υποστηρίζει.

Λίγες εβδομάδες μετά αστυνομικοί περικύκλωσαν το αυτοκίνητο στο οποίο κοιμόταν και τη συνέλαβαν. Έμεινε στο κελί για 72 μέρες. Οι κατηγορίες ήταν εκβιασμός αλλά και κατοχή παιδικής πορνογραφίας, καθώς είχαν βρεθεί οι φωτογραφίες στο laptop της. Καταδικάστηκε μόνο για το πρώτο. Ο δικηγόρος της απέδειξε ότι στον υπολογιστή είχαν πρόσβαση πολλά άτομα και οι φωτογραφίες πιθανότατα δεν ανήκαν στην Βερόνα.

Φυσικά η υπόθεση κέντρισε τον ενδιαφέρον των μίντια και εξελίχθηκε σε πανεθνικό θέμα. Η Βερόνα ήταν πλέον διάσημη σε όλη την Ολλανδία για όλους τους λάθος λόγους. «Μέσα σε ένα 24ώρο όλα διαλύθηκαν. Έπρεπε να ξεκινήσω από την αρχή αλλά είναι δύσκολο να το κάνεις σε μια κοινωνία που σε απορρίπτει», τονίζει.



«Είδα το πορνό ως ευκαιρία να ξαναρχίσω τη ζωή μου»

Το 2011 ήρθε η πρόταση από εταιρία πορνογραφίας. Θα έκανε ερωτικά βίντεο στο σπίτι της και η εταιρία θα τα προωθούσε στο κοινό. Η Βερόνα λέει πως ήταν η οικονομική της κατάσταση που την οδήγησε στο να αποδεχθεί την προσφορά. «Μου πήρε δύο εβδομάδες να το αποφασίσω γιατί μιλάμε για κάτι που θα το έβλεπαν όλοι. Ρώτησα τον σύντροφο μου. Μου είπε πως εγώ πρέπει να αποφασίσω τι θέλω να κάνω, γιατί το δικό μου όνομα θα χρησιμοποιούσα. Το ποσό που μου πρόσφεραν ήταν τεράστιο. Το είδα ως ευκαιρία να ξαναρχίσω τη ζωή μου. Να κάνω όσα ονειρευόμουν. Να κάνω ένα φωτογραφείο. Είχα σκεφτεί πως στο τέλος του συμβολαίου, το οποίο ήταν για ένα χρόνο,  θα εγκατέλειπα», λέει.

Ήταν τόσο καλά τα χρήματα και τόσο μεγάλη η επιτυχία της στο χώρο που όχι μόνο δεν εγκατέλειψε αλλά έφτιαξε τη δική της εταιρία. Εκτός από δικά της βίντεο όπου είτε αυτοϊκανοποιούταν, είτε έκανε σεξ με τον σύντροφο της (δούλευε μόνο με αυτόν) πλέον πωλούσε και βίντεο άλλων κοριτσιών ή ζευγαριών, τα οποία προσλάμβανε. «Δούλευα μόνο με τον φίλο μου γιατί μπορούσα να επιλέξω τι θα κάνουμε και μέχρι που είναι τα όρια. Μπορούσε επίσης να το σταματήσω όποτε ήθελα».

Το 2014 δοκίμασε να επιστρέψει στο σπορ της. Σε συζήτηση που είχε με αξιωματούχους θίχθηκε το θέμα των κατηγοριών που είχε κάνει -μαζί με άλλες τρεις γυμνάστριες- για σωματική και πνευματική κακοποίηση, στο προπονητήριο. Εκεί τελείωσαν όλα. «Ήταν κάτι που δεν περίμενα. Στο γραφείο υπήρχε ένα πόστερ μου. Παρ' όλα αυτά μου ζήτησαν να απολογηθώ. Για όσα είχα πει, αλλά και για τη δουλειά που έκανα», τονίζει και μιλάει για τις σχέσεις που είχε με τους θαυμαστές-πελάτες της: «Είναι δύσκολο να το εξηγήσω γιατί κάποιες φορές δεν ήξερες το πρόσωπο τους ή το όνομα τους. Κάποιες άλλες όμως ήξερες τα πάντα. Γνώριζες το όνομα της γυναίκας τους, των παιδιών τους, πού δουλεύουν και πού μένουν. Αναλόγως με το πόσο ήθελε να μοιραστεί ο καθένας».


Έμεινε στο χώρο της πορνογραφίας για οκτώ ολόκληρα χρόνια και παραδέχεται ότι έβγαλε πολύ καλά χρήματα. Το Νοέμβριο του 2019 ανακοίνωσε πως «ο κύκλος του πορνό έκλεισε για αυτή». Πλέον, όπως δηλώνει, έχει αφοσιωθεί στο να αποκαλύψει το σκοτεινό παρασκήνιο που κρύβεται πίσω από τον κόσμο της γυμναστικής και του πρωταθλητισμού.

«Για κάθε αποκάλυψη, υπάρχει μια νέα υπόθεση ή κάποιος που δεν μιλάει. Όπου μπορώ, συνεργάζομαι με ομοσπονδίες και προσπαθώ να κάνω πιο ασφαλές το περιβάλλον για τα παιδιά. Αν μπορέσω να γίνω εγώ ο άνθρωπος που θα εμπιστευτούν και θα θέλουν να του μιλήσουν είναι αυτό που θέλω να κάνω. Να γίνω αυτός ο άνθρωπος», τονίζει. Περιστασιακά εργάζεται ως τηλεοπτική σχολιάστρια σε αγώνες γυμναστικής αλλά δεν σταματά να προωθεί, μέσω των social media, το πορνογραφικό της παρελθόν καθώς ακόμα αποδίδει οικονομικά.