Πεινασμένοι Maiden, ο Κομπέιν παίζει μπάλα και ένα κέικ


Ο Σκοτσέζος οργανωτής συναυλιών, Ντέιβιντ ΜακΛιν αποκαλύπτει απολαυστικές ιστορίες από την καριέρα του

Ο Ντέιβιντ ΜακΛιν έχει οργανώσει μερικές από τις μεγαλύτερες συναυλίες στη Μεγάλη Βρετανία. Ο Σκοτσέζος μάνατζερ έχει στο... παλμαρέ του εκατοντάδες live εμφανίσεις αλλά και μερικές εκπληκτικές ιστορίες. Παιχνίδια 5x5 σε πάρκινγκ, κατεστραμμένα κέικ και τεράστιες ποσότητες αλκοόλ. Ο ΜακΛιν μοιράστηκε κάποιες από τις... περιπέτειες του μιλώντας για την ταινία Schemers που κυκλοφόρησε τον Μάιο και βασίζεται στη ζωή του.

«Μαμά οι Iron Maiden πείνασαν»

«Η πρώτη μου μεγάλη συναυλία ήταν με τους Iron Maiden στο Dundee της Σκοτίας. Δεν διάβασα ούτε μια λέξη από το συμβόλαιο, απλά το είχα πετάξει κάτω από τον καναπέ. Είχα συνηθίσει να δουλεύω με μπάντες που εμφανίζονταν με ένα βανάκι αλλά οι Iron Maiden ήρθαν με ένα τεράστιο ειδικά διαμορφωμένο λεωφορείο. Ο μάνατζερ τους μου είπε: Πού είναι το προσωπικό. Το προσωπικό; Του απάντησα. Έτρεξα έξω, βρήκα τέσσερις μεθυσμένους που απλά περνούσαν και τους είπε: Να το, το προσωπικό. Μετά όμως με ρώτησε: Πού είναι το φαγητό. Πήρα τηλέφωνο τη μητέρα μου και την ικέτευσα: Γρήγορα. Χρειαζόμαστε φαγητό, μπίρες και ένα μπουκάλι βότκα. Έσπασε ένα τεράστιο μπουκάλι ουίσκι στο οποίο αποταμίευε τα χρήματα της, πήγε στο σούπερ μάρκετ και μου έφερε τα πάντα. Ο χώρος ήταν για 2000 άτομα αλλά είχαμε πουλήσει μόνο 200 εισιτήρια. Είχα ξεχάσει να βάλω αφίσες. Πήγαμε μετά την μπάντα σε μια παμπ. Όταν γυρίσαμε είδαμε τον κόσμο να έχει κάνει ουρά. Ξεπουλήσαμε μέσα σε λίγη ώρα. Μετά τη συναυλία πήγα στο καζίνο και έχασα όλα τα λεφτά που έβγαλα. Στο σπίτι ο πατέρα μου μού είπε: Είμαι περήφανος για εσένα. Μόνο να ήξερε...».

Η κοπέλα μου μού είπε να φέρω τον Σπρίνγκστιν

«Μετά τους Maiden σκέφτηκα ότι τελικά είναι πολύ εύκολο και μετακόμισα στο Λονδίνο. Ζούσα σε ένα φτηνό ξενοδοχείο. Ρώτησα την κοπέλα μου: Ποιον λες να κλείσω; Μου είπε τον Σπρινγκστιν. Βρήκα το νούμερο του φαξ του μάνατζερ του και έστειλα μια προσφορά να παίξει στο Άιμπροξ της Γλασκώβης το οποίο χωρά 50.000 κόσμο. Έξι μέρες μετά με κάλεσαν από την ρεσεψιόν και μου είπαν ότι μου τηλεφώνησε ο μάνατζερ του Σπρίνγκστιν. Κατάλαβα ότι θα μου κόστιζε εκατοντάδες χιλιάδες λίρες και εγώ ήμουν άφραγκος και ζούσα σε ένα ξενοδοχείο-αχούρι. Δεν τον πήρα ποτέ τηλέφωνο λοιπόν. Έξι μήνες μετά έπιασα δουλειά σε ένα μικρό γραφείο για παραστάσεις. Νόμιζα ότι θα κυριαρχήσω στη μουσική βιομηχανία και τελικά οργάνωνα παραστάσεις κωμικών»

Όταν οι Nirvana έπαιξαν 5x5

«Οι Nirvana ήρθαν στη Βρετανία το 1991 για να δώσουν 12 συναυλίες. Όλοι λένε ότι ο Ντέιβ (Γκρολ) είναι ο καλύτερος άνθρωπος στο χώρο της Ροκ. Ο Κερτ (Κομπέιν) ήταν εκπληκτικός επίσης. Θυμάμαι το διαπεραστικό μπλε βλέμμα του. Ήταν τόσο αυθεντικός. Είχα βάλει ντισκομπάλα μέσα στο πούλμαν τους και τραγουδούσε το Dancing Queen, λάτρευε τους Abba. Μετά τη συναυλία στο Νότινγχαμ βρισκόμασταν στο ξενοδοχείο και εκεί έμεναν και οι Chippendales, μια ομάδα ανδρών στρίπερ. Για κάποιο λόγο ο μάνατζερ των Nirvana τους ρώτησε αν θέλουν να παίξουμε έναν αγώνα ποδοσφαίρου. Έτσι οι Nirvana έπαιξαν 5x5 με τους στρίπερ σε ένα παρκινγκ αυτοκινήτων. Ο Κερτ είχε καλή φυσική κατάσταση και ο Ντέβι ήταν πολύ ενθουσιασμένος. Δεν θυμάμαι ποιος κέρδισε αλλά όλο το υπόλοιπο βράδυ πίναμε και τελικά χρέωσα όλα τα ποτά στο δωμάτιο του μάνατζερ των Chippendales»

Oasis ή το σπίτι μου

«Μετά από κάποια χρόνια συνάντησα στην Μπανγκόκ έναν μανατζερ που προωθούσε ποτά. Τον έλεγαν Σίριλ Λεγκράντ. Μου ανέφερε ότι θέλει να οργανώσει ένα φεστιβάλ. "Θα σου δώσω 2 εκατ δολάρια αν μου κλείσεις τους Oasis" είπε.

Έκλεισα τους Oasis, τους Snow Patrol, του Franz Ferdinand και τον Ian Brown. Πολύ μεγάλα ονόματα. Μετά έλαβα ένα φαξ. Το ποσό μειώθηκε στοεκατ. Μετά άλλο φαξ που έριχνε το ποσό στις 500.000. Στη συνέχεια ο μάνατζερ μου είπε: "Πρέπει να κόψεις χρήματα, είναι αναγκαίο να έχουμε και τον κύριο Franz και τον κύριο Ferdinand, δεν μπορούμε να φέρουμε μόνο τον έναν;

Μου τόνισε ότι πρέπει να εξασφαλίσω ότι θα έρθουν οι Oasis αλλιώς θα πρέπει να πληρώσω εγώ τα 500.000. Ήταν η εποχή που οι Oasis ήταν διαβόητοι για τις συχνές ακυρώσεις συναυλιών. Σκέφτηκα ότι θα πρέπει να πουλήσω το σπίτι μου. Όταν τους είδα να βγαίνουν στη σκηνή πήδηξα στο αέρα πανηγυρίζοντας. Η κοπέλα μου μού είπε: Δεν ήξερα ότι σου αρέσουν τόσο πολύ οι Oasis...»

Οι Placebo και το κέικ

«Ήμασταν στη Μόσχα με τους Placebo. Μας πήρε μια τεράστια λιμουζίνα για να μας πάει από το αεροδρόμιο στο ξενοδοχείο. Ο ξεναγός μάς είπε: Έχουμε ένα τεράστιο κέικ που θα μπει αύριο στο βιβλίο Guinness. Ήταν κυριολεκτικά τεράστιο. Είχε σχεδόν το μήκος του ξενοδοχείου. Βγήκαμε για ποτά και το πρωί το κέικ ήταν 30 μέτρα μικρότερο. Κάποιος είχε πηδήξει πάνω του και το είχε καταστρέψει. Το ρεκόρ δεν έγινε. Στο πρωινό όλοι αναρωτιούνταν τι έγινε το με το κέικ. Δεν θέλω να πω ονόματα όπως Μπράιν (ο τραγουδιστής τον Placebo) ή Στέφαν (ο μπασίστας) αλλά κάποιοι τους είδαν να βάζουν ένα πολύ μεγάλο ποσό σε ένα κουτί για φιλανθρωπίες που υπήρχε στην είσοδο του ξενοδοχείου».