Επιστήμονες τονίζουν ότι το είδος μας έχει περάσει ήδη στο επόμενο στάδιο εξέλιξης και οι αλλαγές γίνονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς
Οι άνθρωποι έχουν περάσει στο επόμενο στάδιο εξέλιξης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Τα περισσότερα από τα σημερινά μωρά γεννιούνται πλέον χωρίς φρονιμίτες, πιο κοντά πρόσωπα, με επιπλέον οστά στα πόδια και μια επιπλέον αρτηρία στον βραχίονα. Όλα αυτά είναι μερικά μόνο από τις ανατομικές διαφορές που εντοπίζονται στους σημερινούς ανθρώπους και αποδεικνύουν ότι βρισκόμαστε μπροστά στην ταχύτερη εξέλιξη του ανθρώπινου είδους εδώ και 250 χρόνια.
Σύμφωνα με τους Αυστραλούς επιστήμονες που παρουσίασαν τη νέα μελέτη, η ανθρωπότητα βρίσκεται μπροστά σε μια μικροεξελικτική περίοδο, όπου η εξέλιξη σημειώνεται σε μια μικρή χρονική περίοδο ύστερα από μια περίοδο «ηρεμίας».
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αυξημένη γνώση μας για την σύγχρονη ιατρική βοήθησε να δημιουργηθεί το κατάλληλο γόνιμο πεδίο για να πυροδοτηθεί η εξέλιξη και πάλι.
«Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι έχουμε σταματήσει να εξελισσόμαστε. Ωστόσο, σύμφωνα με την μελέτη μας, είναι φανερό ότι συνεχίζουμε να εξελισσόμαστε και μάλιστα ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή των τελευταίων 250 ετών», αναφέρει η Τίγκαν Λούκας του Πανεπιστημίου Φλίντερς της Αδελαΐδας.
Οι φρονιμίτες εξαφανίζονται
Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι οι άνθρωποι έχουν πλέον περισσότερα οστά στα πέλματά τους, ενώ οι φρονιμίτες έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Οι περισσότεροι άνθρωποι γεννιούνταν με τέσσερις φρονιμίτες, οι οποίοι βρίσκονται στο πίσω μέρος των ούλων για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι που συνήθως αρχίζουν να βγαίνουν προς τα έξω στην εφηβεία ή και αργότερα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι φρονιμίτες ήταν χρήσιμοι στους πρώτους ανθρώπους, οι οποίοι έτρωγαν συχνά ωμά ή σκληρά τρόφιμα. Ωστόσο, καθώς τα χρόνια περνούν έχουν πλέον μετατραπεί σε «άχρηστα» δόντια.
«Καθώς τα πρόσωπά μας αρχίζουν και γίνονται μικρότερα, δεν υπάρχει πλέον χώρος για αυτά τα δόντια καθώς και τα σαγόνια μας είναι μικρότερα», αναφέρει η δρ Λούκας.«Αυτό συνέβη στο βάθος του χρόνου καθώς μάθαμε να χρησιμοποιούμε την φωτιά και να επεξεργαζόμαστε περισσότερο το φαγητό μας. Όλο και πιο πολλοί άνθρωποι πλέον γεννούνται χωρίς φρονιμίτες», συμπληρώνει.
Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί λένε ότι έχουν αυξηθεί πλέον οι άνθρωποι που γεννιούνται με ένα επιπλέον οστό στο πίσω μέρος του γόνατού τους, το οποίο έχουν ονομάσει fabella (το οποίο σημαίνει μικρό φασόλι καθώς μοιάζει ακριβώς έτσι) και με επιπλεον συνδέσμους στα πέλματα που σχηματίζουν νέες συνδέσεις μεταξύ δύο ή περισσότερων οστών. Υπάρχουν επίσης αυξημένες περιπτώσεις βρεφών που γεννιούνται με δισχιδή ράχη (spina bifida occulta), δηλαδή με μια σχισμή στον νωτιαίο μυελό στην βάση της σπονδυλικής στήλης.
«Οι άνθρωποι πλέον βρίσκονται σε μια ήρεμη κατάσταση φυσικής επιλογής καθώς το περιβάλλον έχει πλέον διαμορφωθεί υπέρ μας. Έχουμε εξελιχθεί ως είδος στο σημείο που η φυσική επιλογή πλέον δεν αφαιρεί τους 'διαφορετικους' από τη γονιδιακή πισίνα. Ένα παράδειγμα είναι τα άτομα που είναι στείρα. Η φυσική επιλογή τα ανάγκαζε να μην έχουν την ευκαιρία να μεταφέρουν τα γονίδια τους. Όμως χάρη στη σύγχρονη ιατρική πλέον μπορούν να αναπαραχθούν» τονίζει η δρ Λούκας.
Οι επιστήμονες επίσης εστιάζουν σε μια αρτηρία που έχει εντοπιστεί στον ανθρώπινο πήχη για να καταδείξουν τις εξελικτικές αλλαγές. Η συγκεκριμένη αρτηρία συνήθιζε να εξαφανίζεται μετά τη γέννηση όμως πλέον γίνεται όλο και περισσότερο ανθεκτική στους μοντέρνους ανθρώπους. Η αρτηρία, που αποτελούσε το κύριο μέσο μεταφοράς αίματος στο χέρι, εξαφανιζόταν όταν οι διπλανές αναπτύσσονταν. Πλέον όμως σε μεγάλο ποσοστό παραμένει σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου. Δεν δημιουργεί πρόβλημα αλλά αντίθετα συχνά ενισχύει την παροχή αίματος στο χέρι. Επίσης χρησιμοποιείται ως "ανταλλακτικό" για επεμβάσεις σε άλλα σημεία του σώματος.
Σημαντικές αλλαγές σε μικρή χρονική περίοδο
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι κατάφεραν να εντοπίσουν τον ρυθμό εξέλιξης σε διαδοχικές γενιές μέσω ιατρικών αρχείων και ανατομών σε σώματα ατόμων που γεννήθηκαν τον 20στό αιώνα. "Από τον 18ο αιώνα ανατομιστές μελετούν τη συγκεκριμένη αρτηρία και η έρευνα δείχνει ξεκάθαρα ότι η ανθεκτικότητα της αυξάνεται" αναφέρει η δρ. Λούκας.
Η αρτηρία παρέμενε μόλις στο 10% των ανθρώπων που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1880 ποσοστό που έχει ανέβει στο 30% σε άτομα που έχουν γεννηθεί στα τέλη του 20στού αιώνα. «Πρόκειται για μια σημαντική αύξηση σε μια σχετική μικρή χρονική περίοδο όταν μιλάμε για εξέλιξη. Αν αυτό το μοτίβο συνεχιστεί τότε η πλειονότητα των ανθρώπων θα έχει αυτή την αρτηρία στον πήχη έως το 2100» τονίζει η γιατρός.
Η έρευνα καταδεικνύει την ταχύτατη εξέλιξη του ανθρώπινου είδους και τις σημαντικές αλλαγές που θα υπάρξουν μέσα στους επόμενους αιώνες. Οι επιστήμονες συμφωνούν πως ο άνθρωπος του μέλλοντος θα είναι σημαντικά διαφοροποιημένος-βελτιωμένος εσωτερικά ενώ θα υπάρξουν αλλαγές και στην εξωτερική του εμφάνιση.