«Τους ακούγαμε να ουρλιάζουν από τα βασανιστήρια»


Οι Ταλιμπάν βασανίζουν δημοσιογράφους που καλύπτουν τις διαμαρτυρίες. «Έχουν δύο πρόσωπα, η δημοσιογραφία πέθανε στη χώρα μας», τονίζουν οι Αφγανοί ρεπόρτερ


Από την ημέρα που επέστρεψαν στην εξουσία του Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν επιχειρούν να παρουσιάσουν ένα πιο μετριοπαθές πρόσωπο. Υποστηρίζουν ότι θα παραχωρήσουν κάποια δικαιώματα στις γυναίκες, ο Τύπος θα είναι πιο ελεύθερος  και η διακυβέρνηση δεν θα στηριχθεί στη βία. Είναι όμως τα πράγματα έτσι;

Οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας Etilaatroz, Τακί Νταριαμπί  (22 ετών) και Νεματουλάχ Ναγκντί (28 ετών) κάλυψαν τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των γυναικών στη δυτική Καμπούλ την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021. Άνδρες της αστυνομίας των Ταλιμπάν τους πλησίασε και τους συνέλαβε χωρίς δεύτερη κουβέντα. Τα ίχνη των δύο δημοσιογράφων χάθηκαν.

Δύο άλλοι δημοσιογράφοι από την εφημερίδα, ο Αμπέρ Σαϊγκάν και ο Λουτφάλι Σουλτανί πήγαν μαζί με τον αρχισυντάκτη τους Καντίμ Καρίμι, στο αστυνομικό τμήμα για να αναζητήσουν τους συναδέλφους τους.

«Με το που φτάσαμε στο τμήμα ξεκίνησε η κακοποίηση. Ο Καρίμ δεν είχε ολοκληρώσει την φράση του όταν ένας από τους Ταλιμπάν τον χαστούκισε και του είπε να εξαφανιστεί. Στη συνέχεια κατάσχεσαν ό,τι είχαμε πάνω μας» αναφέρει ο Σαϊγκάν και συνεχίζει:

 «Οι Ταλιμπάν μας έβαλαν σε ένα μικρό κελί μαζί με άλλα 15 άτομα. Δύο από αυτούς ήταν επίσης δημοσιογράφοι που δούλευαν για το Reuters και το τουρκικό πρακτορείο Anadolu. Εκεί καταλάβαμε τι συμβαίνει με τον Τακί και τον Νεματουλάχ (στην κεντρική φωτό). Τους κρατούσαν σε διαφορετικούς χώρους. Ακούγαμε τις κραυγές τους μέσα από τους τοίχους. Οι συγκρατούμενοι μας μάς είπαν ότι είχαν ακούσει και γυναίκες να ουρλιάζουν από τον πόνο».

Όταν πλέον τους ελευθέρωσαν οι δύο δημοσιογράφοι ήταν σε άθλια κατάσταση. «Τους είχαν χτυπήσει τόσο πολύ που δεν μπορούσαν να περπατήσουν. Τους χτυπούσαν με όπλα, τους κλοτσούσαν και τους μαστίγωσαν με καλώδια. Τους χαστούκιζαν συνέχεια. Ήταν τόσο δυνατά τα χτυπήματα που έχασαν τις αισθήσεις τους από τον πόνο», τονίζει ο Σαϊγκάν. Ο Τακί και ο Νεματουλάχ πόζαραν ημίγυμνοι με την εικόνα να σοκάρει. Το σώμα τους από τη μέση και κάτω έως τα γόνατα έχει αλλάξει χρώμα από τα χτυπήματα ενώ έχουν μελανιές στο πρόσωπο και τα χέρια.

Δεν είναι όμως μόνο οι δημοσιογράφοι που βασανίζονται στα χέρια των Ταλιμπάν. Ένας από τους συγκρατούμενους του Σαϊγκάν συμμετείχε απλά σε μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Ήταν φανερό ότι είχε βασανιστεί άγρια. «Περπατούσε με δυσκολία. Έπρεπε να τον βοηθήσει κάποιος για να σηκωθεί» τονίζει.

Όταν πλέον και οι πέντε δημοσιογράφοι της Etilaatroz αφέθηκαν ελεύθεροι οι Ταλιμπάν τους προειδοποίησαν: «Αυτό που κάνουν οι διαδηλωτές είναι παράνομο και με το να καλύπτετε τέτοια γεγονότα παραβιάζετε κι εσείς τον νόμο. Θα σας αφήσουμε να φύγετε αυτή τη φορά αλλά την επόμενη δεν θα γλιτώσετε τόσο εύκολα»…

Οι Ταλιμπάν έχουν ανακοινώσει ότι όποιος θέλει να διαμαρτυρηθεί πρέπει να καταθέσει αίτημα στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Εκεί πρέπει να αναφέρει τον λόγο της διαμαρτυρίας και τα συνθήματα που θα ακουστούν. Μόνο αν δοθεί άδεια 24 ώρες πριν τότε η διαμαρτυρία είναι νόμιμη.

Είναι ξεκάθαρο πως οι εξαγγελίες των Ταλιμπάν για ανεξάρτητο Τύπο και δικαίωμα στην διαμαρτυρία ήταν μόνο για τα... μάτια των δυτικών Μέσων. «Μπορούν να κριτικάρουν το έργο μας ώστε να βελτιωνόμαστε» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά εκπρόσωπος των ισλαμιστών. Δεν είχε αναφέρει βέβαια πως όποιος το κάνει θα βασανίζεται.

Τις τελευταίες εβδομάδες λογαριασμοί Αφγανών στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γεμίσει με φωτογραφίες και βίντεο άγριας καταστολής και επιθέσεων των Ταλιμπάν σε δημοσιογράφους. Πάγια τακτική είναι η κατάσχεση και καταστροφή κάθε δημοσιογραφικού υλικού, οι συλλήψεις και η βία.


Για το θέμα του εκφοβισμού αλλά και των βασανιστηρίων κατά δημοσιογράφων το αραβικό δίκτυο Al Jazeera απευθύνθηκε σε εκπροσώπους της νέας αφγανικής κυβέρνησης αλλά δεν πήρε καμία απάντηση.

Ο Σαϊγκάν λέει ότι οι Ταλιμπάν έχουν επιστρέψει με δύο πρόσωπα. Το ένα που θέλουν να παρουσιάσουν στον έξω κόσμο και αυτό που βλέπει ο αφγανικός λαός στην καθημερινότητα του.

«Στην τηλεόραση και τις συνεντεύξεις Τύπου οι ηγέτες τους εμφανίζονται ευγενικοί και μιλούν για ελευθερίες αλλά οι στρατιώτες τους στους δρόμους φέρονται όπως τους αρέσει. Ποτέ δεν ξέρεις σε τι διάθεση θα βρίσκονται. Οι συνάδελφοι μας είχαν έγγραφα των Ταλιμπάν τα οποία τους έδιναν άδεια να καλύψουν τα γεγονότα αλλά αυτό δεν εμπόδισε τη σύλληψη τους. Είναι μια απόδειξη ότι δεν υπάρχει σύνδεση των όσων λέει η ηγεσία με τα όσα κάνει ο στρατός των Ταλιμπάν. Δεν θέλουν ο Τύπος να λειτουργεί ανεξάρτητα. Θέλουν να στηρίζει την προπαγάνδα τους» αναφέρει ο Σαϊγκάν.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες η δημοσιογραφία στη χώρα έχει γίνει όχι απλώς δύσκολη αλλά ιδιαίτερα επικίνδυνη. Ο Σουλάν Φαϊζί είναι ένας από τους δημοσιογράφους που ήδη έφυγαν από το Αφγανιστάν. Εργαζόταν για διεθνή δίκτυα αλλά πλέον δεν μπορεί να το κάνει. «Δεν έχω κανένα ενδιαφέρον πλέον να δουλέψω ως δημοσιογράφος στη χώρα μου. Η δημοσιογραφία είναι πλέον νεκρή στο Αφγανιστάν. Έζησα υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν δύο φορές. Ξέρω τι περιμένει τους Αφγανούς που θα ζήσουν υπό την διακυβέρνηση τους. Θα βρω άλλο τρόπο να ζήσω την οικογένεια μου» τονίζει.