All I Want For Christmas: Η ιστορία του... ύμνου των Χριστουγέννων και τα μυθικά έσοδα


Η Μαράι Κάρεϊ κυκλοφόρησε το κομμάτι το 1994 και από τότε αποτελεί μόνιμη πηγή εσόδων της. Το «εύκολο» τραγούδι που έγινε το «μεγαλύτερο επίτευγμα» της

Αν τα Χριστούγεννα είχαν έναν «επίσημο» ποπ ύμνο τότε το «All I Want For Christmas Is You» της Μαράια Κάρεϊ θα είχε ίσως τις περισσότερες πιθανότητες να του απονεμηθεί ο συγκεκριμένος τίτλος. Θα... κονταροχτυπιόταν μόνο με το «Last Christmas» των Wham!

Ο Χριστουγεννιάτικος ύμνος της Κάρεϊ κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 29 Οκτωβρίου το μακρινό πλέον 1994. Η τραγουδίστρια ήταν 35 ετών και είχε κυκλοφορήσει μόλις τρία άλμπουμ. Παρότι έχουν περάσει 28 χρόνια το κομμάτι... εμφανίζεται πάντα όταν πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων και αποτελεί μια βασική και μόνιμη πηγή εσόδων για την τραγουδίστρια από τη Νέα Υόρκη.

Η γέννηση

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του άλμπουμ «Music Box» η Κάρεϊ και o τότε σύζυγος της Τόμι Μότολα (διευθυντής εκείνη την εποχή της Sony Music) αναζητούσαν το επόμενο πρότζεκτ. Στο τραπέζι έπεσε η ιδέα για έναν δίσκο με Χριστουγεννιάτικα τραγούδια η οποία όμως δεν άρεσε στην Κάρεϊ και τον μόνιμο συνεργάτη της Γουόλτερ Αφανασίεφ (συνθέτης και παραγωγός). Θεωρούσαν ότι ένας τέτοιος δίσκος ταιριάζει σε έναν καλλιτέχνη που βρίσκεται στη δύση της καριέρας του και όχι στην Κάρεϊ που τότε... εκτοξευόταν. Ο Μότολα όμως επέμενε και το καλοκαίρι του 1994 ξεκίνησε η δημιουργία του άλμπουμ «Merry Christmas. «Δεν ένιωθα ότι από άποψη στρατηγικής ήταν η ώρα να κάνω κάτι τέτοιο. Όσο κι αν αγαπώ τα Χριστούγεννα πίστευα ότι η εταιρία κάνει λάθος. Είναι ξεκάθαρο ότι η άποψη μου ήταν εντελώς λανθασμένη» ομολογεί η τραγουδίστρια.

Σύμφωνα με την Κάρεϊ το «All I Want For Christmas» γεννήθηκε στο διαμέρισμα της στη Νέα Υόρκη και ήταν ένα «χαρούμενο ατύχημα». «Ήταν καλοκαίρι αλλά είχα στολίσει το σπίτι για να μπω στο κλίμα των Χριστουγέννων. Είχα βάλει την ταινία "A Wonderful Life" και βρισκόμουν στον πάνω όροφο. Ακουγόταν σε όλο το σπίτι. Άρχισα να πειραματίζομαι σε ένα παλιό συνθεσάιζερ Casio που είχα. Έφτιαξα τη βασική μελωδία και την ηχογράφησα με ένα κασετόφωνο. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα και αβίαστα όπως συμβαίνει με τα κορυφαία τραγούδια» έχει πει η Κάρεϊ.

Ο Αφανασίεφ (στη φωτό με την Κάρεϊ) πάντως δεν συμφωνεί με αυτή την εκδοχή και υποστηρίζει ότι έγραψαν μαζί την αρχική μελωδία. «Ακολουθήσαμε το ίδιο σύστημα που ακολουθούσαμε πάντα. Γράφαμε τη βασική μελωδία και μετά λίγους στίχους. Άρχισα να παίζω μια μελωδία στο πιάνο και η Μαράια εμπνεύστηκε και τραγούδησε 'I don't want a lot for Christmas". Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Ήταν ένα εύκολο τραγούδι σε σχέση με άλλα. Στη συνέχεια για 1-2 εβδομάδες η Μαράια μου τηλεφωνούσε και μιλούσαμε για κάποιες αλλαγές στη μουσική και τον στίχο. Τελικά τον Αύγουστο του 1994 πήγαμε στο στούντιο στη Νέα Υόρκη και το ηχογραφήσαμε» λέει ο συνθέτης ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια πλέον δεν μιλάει με την Μαράια Κάρεϊ

Αποθέωση από κοινό και κριτικούς

Το κομμάτι κυκλοφόρησε στις 29 Οκτωβρίου 1994, τόσο ως μέρος του άλμπουμ Merry Christmas όσο και ως single ( για τη β' πλευρά στον 45άρι δίσκο είχαν επιλεγεί τα τραγούδια Miss You Most και Joy to the World). Έγινε άμεσα επιτυχία και δέχθηκε αποθεωτικές κριτικές τόσο για τη μουσική όσο και για τον στίχο. «Το αριστούργημα της Κάρεϊ είναι ένα εκπληκτικό επίτευγμα, ένα φιλοσοφικό τέχνασμα. Τα Χριστούγεννα είναι μια εποχή καταναλωτισμού και υπερβολής όμως το τραγούδι εστιάζει σε ένα πράγμα: Να είσαι μαζί με ένα συγκεκριμένο άτομο» ανέφερε χαρακτηριστικά μια κριτική.


Μηχανή παραγωγής χρημάτων

Πέραν των βραβείων και των πρώτων θέσεων στα charts, το κομμάτι ήταν και παραμένει μια μοναδική εμπορική επιτυχία.

Με πάνω από 16.000.000 πωλήσεις παγκοσμίως είναι η μεγαλύτερη επιτυχία στην καριέρα της Κάρεϊ και το πλέον εμπορικό Χριστουγεννιάτικο τραγούδι όλων των εποχών. Υπολογίζεται ότι έως σήμερα το «All I Want for Christmas Is You» έχει αποφέρει έσοδα 65εκατ. δολαρίων.

Η Κάρεϊ έχει πάρει τη μερίδα του λέοντος από το συγκεκριμένο  ποσό και συνεχίζει να βγάζει χρήματα κάθε χρόνο από τα δικαιώματα και όχι μόνο. Σχεδόν τριάντα χρόνια μετά το τραγούδι ακούγεται κάθε Χριστούγεννα και μάλιστα το 2019 ανέβηκε και πάλι στο νούμερο ένα του αμερικανικού Billboard Hot 100. Τον επόμενο χρόνο έφτασε στην κορυφή των βρετανικών charts.

«Είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα μου» έχει πει η τραγουδίστρια για τον Χριστουγεννιάτικο ύμνο της που συνεχίζει να αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων.

Ο Αφανασίεφ από τη μεριά του έχει πει για το «All I Want for Christmas»: «Μπορώ να δηλώσω ότι οι πρώην σύζυγοι μου, τα παιδιά και τα εγγόνια μου απολαμβάνουν πολλά όμορφα πράγματα εξαιτίας του συγκεκριμένου τραγουδιού»

Για το κομμάτι δημιουργήθηκαν αρχικά δύο βίντεοκλιπ. Τα σκηνοθέτησε η ίδια η Κάρεϊ. Το πρώτο είναι σε στιλ οικογενειακού βίντεο με τον πρώην σύζυγο της Τόμι Μότολα να εμφανίζεται με στολή Άι Βασίλη και το δεύτερο είναι ασπρόμαυρο σε στιλ 60s και πιο μινιμαλιστικό.  Το 2019 το «Merry Christmas» κυκλοφόρησε σε επετειακή έκδοση 25 ετών και στα πλαίσια της προώθησης του δημιουργήθηκαν ακόμα δύο βίντεοκλιπ για το «All I Want for Christmas»:

Το 2010 η Κάρεϊ ηχογράφησε εκ νέου το τραγούδι σε μια βερσιόν που την αποκάλεσε «Extra Festive» και συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ της «Merry Christmas II You». Την επόμενη χρονιά το τραγούδησε μαζί με τον Τζάστιν Μπίμπέρ για το άλμπουμ του «Under the Mistletoe».

Το 2015 κυκλοφόρησε ένα παιδικό βιβλίο βασισμένο στο τραγούδι το οποίο πούλησε πάνω από 750.000 αντίτυπα και δύο χρόνια μετά μια ταινία κινουμένων σχεδίων. Το ερώτημα πόσα έχει βγάλει η Μαράι Κάρεϊ από το «All I Want for Christmas» δεν έχει συγκεκριμένη απάντηση. Πιθανότατα τις έχει αποφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια καθώς έχει έσοδα από πωλήσεις δικαιωμάτων για διασκευές, διαφημίσεις και ταινίες. Έχει κάνει εκατοντάδες γκεστ εμφανίσεις τραγουδώντας μόνο το συγκεκριμένο κομμάτι και είχε κυκλοφορήσει ακόμα και σειρά προϊόντων βασισμένη σε αυτό. Σε όλα αυτά να προσθέσουμε τα έσοδα από το Youtube και το Spotify. Το συνολικό ποσό είναι σίγουρα τεράστιο και θα συνεχίσει να μεγαλώνει κάθε Χριστούγεννα.

Βασίλισσα χωρίς… στέμμα

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Μαράια Κάρεϊ επιχείρησε να αναγνωριστεί επίσημα ως «Μοναδική Βασίλισσα των Χριστουγέννων». Κατάθεσε σχετική αίτηση για να κατοχυρωθεί με αυτό το ψευδώνυμο από το Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ. Η Ελίζαμπεθ Τσαν όμως, μια άλλη τραγουδίστρια που έχει ταυτιστεί με χριστουγεννιάτικα τραγούδια μπλόκαρε την προσπάθεια της. Δικαστής αποφάνθηκε υπέρ της Τσαν και η αίτηση της Κάρεϊ απορρίφθηκε.

Tο ψευδώνυμο θα έδινε στην Κάρεϊ το νόμιμο δικαίωμα να εμποδίσει άλλους από τη χρήση αυτού του τίτλου στη μουσική και τα προϊόντα που πουλάει με ως μέρος της επωνυμίας της. Η δημοφιλής τραγουδίστρια απέτυχε επίσης στην προσπάθεια να χρησιμοποιήσει τις συντομογραφίες «QOC» και «Princess Christmas». 

«Αισθάνομαι ότι κανείς δεν πρέπει να γίνεται συνώνυμο των Χριστούγεννων με τον τρόπο που το επιδιώκει η Μαράια», είπε η Τσαν και προσέθεσε ότι επιχείρησε να «αποκτήσει» τα Χριστούγεννα.