Το μέγεθος του ανδρικού πέους αυξήθηκε εντυπωσιακά και οι επιστήμονες ανησυχούν

 


Μέσα σε 29 μόλις χρόνια, το μέγεθος του ανδρικού μορίου έχει αυξηθεί σημαντικά ωστόσο οι επιστήμονες δεν χαίρονται καθόλου γι' αυτό

Πολύς λόγος γίνεται σχετικά με το μέγεθος και για το κατά πόσο έχει σημασία! Τουλάχιστον όσον αφορά το αντρικό μόριο. Αν το μέγεθος τελικά … μετράει θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε πόσο έχει αλλάξει αυτό στο πέρασμα του χρόνου.

Μια νέα επιστημονική μελέτη ανέλαβε να ελέγξει κατά πόσο το μέγεθος του ανδρικού μορίου έχει επηρεαστεί από την εξέλιξη του ανθρώπου τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια.

Η διεθνής ομάδα ερευνητών με επικεφαλής ουρολόγους του Πανεπιστημίου Στάνφορντ δημοσίευσαν την ανάλυσή τους στο επιστημονικό περιοδικό World Journal of Men’s Health. Σύμφωνα με αυτήν κατέγραψαν, αξιολόγησαν και συγκέντρωσαν τα αποτελέσματα 75 μελετών που διεξήχθησαν παγκοσμίως τις προηγούμενες δεκαετίες και στις οποίες μετρήθηκε το μέγεθος του ανδρικού πέους όταν βρίσκεται σε χαλαρή κατάσταση αλλά και σε στύση σε εργαστηριακές συνθήκες.

Προς έκπληξη των επιστημόνων ότι το μέγεθος του ανδρικού πέους σε στύση έχει αυξηθεί τα τελευταία 29 χρόνια κατά περίπου 24%.

Οι ερευνητές έλεγξαν τις μελέτες που έχουν γίνει από το 1942 έως το 2021 συνολικά σε 55.761 άνδρες ηλικίας 18 ετών και άνω. Οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν τα δεδομένα με βάση τη γεωγραφική περιοχή, την ηλικία και τον πληθυσμό των συμμετεχόντων και κατάληξαν στο συμπέρασμα πως το μέγεθος του ανδρικού μορίου ενός ενήλικα σε στύση έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο από 12,27 εκατοστά το 1992 σε 15,23 εκατοστά το 2021.

Το εύρημα αυτό ήταν μάλλον απροσδόκητο για τους ερευνητές, οι οποίοι περίμεναν να διαπιστώσουν ότι υπάρχει μείωση στο μέγεθος του μορίου. Αυτό θα ήταν πιο αναμενόμενο με το δεδομένο ότι η αναπαραγωγική υγεία των ανδρών στις μέρες μας αντιμετωπίζει πολλές φορές προβλήματα, αναφέρει ένας από τους βασικούς μελετητές της έρευνας, ο καθηγητής ουρολογίας του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, Μάικλ Άιζενμπεργκ.

Πάρα πολλές έρευνες έχουν γίνει σχετικά με τις αλλαγές στην αναπαραγωγική υγεία των ανδρών. Για παράδειγμα, είναι αποδεδειγμένο ότι η μειωμένη κινητικότητα των σπερματοζωαρίων και η μείωση στα επίπεδα της τεστοστερόνης είναι όλο και πιο συχνά προβλήματα. Υπάρχουν επίσης μεγαλύτερα ποσοστά γενετικών ανωμαλιών στα αγόρια, όπως κρυψορχία (όταν το βρέφος γεννιέται με τους όρχεις χωρίς να έχουν πάρει τη σωστή τους θέση) και η υποσπαδία ( όταν η δημιουργία της ουρήθρας του πέους κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη είναι ατελής). Ωστόσο, η μελέτη του μεγέθους του ανδρικού μορίου δεν είχε γίνει μέχρι τώρα με συστηματικό τρόπο.

Όχι και τόσο καλά νέα…

Ο Άιζενμπεργκ και η ομάδα του πάντως δεν φάνηκαν ιδιαίτερα χαρούμενοι με τα αποτελέσματα. Ο Άιζενμπεργκ εξέφρασε την ανησυχία του για τα συμπεράσματα της έρευνας και αυτή την αυξητική τάση που παρατηρείται παγκοσμίως, η οποία μάλιστα σημειώνεται σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

«Οποιαδήποτε παγκόσμια αλλαγή στην ανάπτυξη είναι ανησυχητική, επειδή το αναπαραγωγικό μας σύστημα είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της ανθρώπινης βιολογίας. Αν βλέπουμε μια τόσο ραγδαία αλλαγή, σημαίνει ότι κάτι σημαντικό συμβαίνει στο σώμα μας», ανέφερε αρχικά και τόνισε ότι οι επιστήμονες θα έπρεπε να ενδιαφέρονται για την συστηματική καταγραφή στις αλλαγές του μεγέθους του ανδρικού μορίου για στατιστικούς λόγους, όπως κάνουν για άλλα μεγέθη όπως το ύψος ή το βάρος.

Αναφορικά με τους λόγους που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αυτήν την αλλαγή, οι επιστήμονες μιλούν για διάφορους παράγοντες που είναι πιθανό να παίζουν τον ρόλο τους, όπως η έκθεση σε χημικές ουσίες που βρίσκονται στα φυτοφάρμακα ή τα προϊόντα υγιεινής, τα οποία αλληλεπιδρούν με το ορμονικό μας σύστημα. Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα χημικά επηρεάζουν ήδη τα σώματά μας και προκαλούν ανισορροπία στις ορμόνες οδηγώντας πιθανότατα σε πιο πρώιμη εφηβεία αλλά και χειρότερη αναπαραγωγική υγεία.

Όπως υπογραμμίζουν στη δημοσίευσή τους ο Άιζενμπεργκ και οι υπόλοιποι μελετητές, η τάση να ξεκινάει πιο νωρίς η εφηβεία των νεότερων ανδρών φαίνεται να επηρεάζει επίσης και την επιμήκυνση του πέους.

Δεν αυξήθηκαν όλοι το ίδιο

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι αυξήσεις στο μέγεθος του πέους δεν ήταν ομοιόμορφα κατανεμημένες σε όλο τον κόσμο. Από τη μια, τη μεγαλύτερη αύξηση στο μέγεθος του μορίου τους παρουσίασαν οι Ασιάτες και οι Ευρωπαίοι άνδρες, ενώ από την άλλη οι άνδρες της Βόρειας Αμερικής είδαν μικρή μείωση στο μέγεθος του μορίου τους.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι έχουν μια απλή και αρκετά πειστική εξήγηση γι’ αυτήν την γεωγραφική διαφοροποίηση. Η διατροφή έχει βελτιωθεί σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και της Ασίας τις τελευταίες δεκαετίες, επιτρέποντας στους κατοίκους τους να γίνονται όλο και πιο ψηλοί. Έτσι, πιθανότατα το ανδρικό πέος μπορεί να μεγαλώνει σε συνάρτηση με την αύξηση του μεγέθους του σώματος.

Από την άλλη πλευρά οι άνδρες της Βόρειας Αμερικής, «υποφέρουν από την υπερκατανάλωση τροφής. Τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν γίνει όλο και πιο παχύσαρκοι και ζουν μια πιο καθιστική ζωή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στη μείωση της σταθερότητας της στύσης και συνεπώς του μεγέθους του ανδρικού μορίου».

Υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει

Ο Άιζενμπεργκ πάντως θεωρεί ότι η έρευνα δεν τελείωσε εδώ. Όπως τονίζει απαιτείται περισσότερη έρευνα και θα πρέπει να εξεταστούν και άλλες ομάδες ανδρών- όπως τα παιδιά και οι έφηβοι- για να διαπιστωθεί αν συμβαίνουν παρόμοιες αλλαγές και σε αυτούς. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε μια πρώτη ένδειξη ότι υπάρχει μια μεγάλη αλλαγή στην ανθρώπινη ανάπτυξη.

«Επιπρόσθετα, αν υπάρχουν λεπτομερή στοιχεία για τους παράγοντες του τρόπου ζωής ή την περιβαλλοντική έκθεση του καθενός, θα μπορούσαμε να κατανοήσουμε καλύτερα γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό», είπε ακόμα ο επικεφαλής της έρευνας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό εφαλτήριο, ώστε οι άντρες να αρχίσουν να προσέχουν και να γνωρίσουν καλύτερα την σεξουαλική τους υγεία, ανέφερε από την πλευρά του ο ουρολόγος, δρ Τζάστιν Ντάμπιν μιλώντας στο Insider. «Η σεξουαλική υγεία αντανακλά και την συνολική μας υγεία. Θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλοί λόγοι που το μέγεθος του ανδρικού μορίου αλλάζει», τονίζει.

Αφενός το μέγεθος του ανδρικού μορίου είναι πολύ δύσκολο να μετρηθεί. Παράγοντες όπως η θερμοκρασία και το στάδιο της στύσης μπορούν να οδηγήσουν σε αντιφατικά αποτελέσματα, αναφέρει ο Ντάμπιν. Ο τρόπος ζωής επίσης παίζει ρόλο. Το μεγαλύτερο βάρος μπορεί να κάνει το πέος να μοιάζει μικρότερο, ενώ για παράδειγμα οι συνήθειες όπως η υγιεινή διατροφή και η γυμναστική γενικότερα συνδέονται με καλύτερη τόσο σεξουαλική όσο και γενικότερη υγεία, τονίζει.

Ωστόσο, αυτό που επισημαίνει ο Ντάμπιν, είναι ότι το συμπέρασμα δεν θα πρέπει να είναι ότι οι άντρες πρέπει να πάρουν μια μεζούρα και να αρχίσουν να μετράνε το μόριο τους. Αυτό που έχει σημασία είναι ευαισθητοποιηθούμε όλοι σχετικά με την σεξουαλική υγεία των αντρών και να αρχίσουμε να συζητάμε πιο ανοιχτά γι’ αυτό το –ακόμα ταμπού-θέμα.

«Είναι μια προσεγμένη μελέτη, αλλά μια μόνο μελέτη δεν μπορεί με σιγουριά να πει ότι τα αντρικά μόρια μεγαλώνουν ή μικραίνουν. Ελπίζουμε ότι θα βάλει τους άντρες να σκεφτούν περισσότερο για την υγεία τους, κάτι που συχνά στιγματίζεται, και να αρχίσουν να μιλούν συχνότερα στους γιατρούς τους», καταλήγει ο Ντάμπιν.