The Chamber: Το τηλεπαιχνίδι που θα μπορούσε να σκοτώσει τους παίκτες του


Μεταδόθηκαν μόλις τρία επεισόδια και στη συνέχεια κόπηκε. Οι παίκτες υποβάλλονταν σε συνθήκες που απειλούσαν τη ζωή τους

Τον Ιανουάριο του 2002 το τηλεοπτικό δίκτυο Fox παρουσίασε ένα νέο reality που προσέφερε στους νικητές 100.000 δολάρια. Ονομαζόταν «The Chamber» (ο θάλαμος) και το σκεπτικό του ήταν απλοϊκό. Οι διαγωνιζόμενοι έμπαιναν στον θάλαμο και υπό ακραίες συνθήκες έπρεπε να απαντήσουν σωστά σε μια σειρά ερωτήσεων. Το ποσό που κέρδιζες υπολογιζόταν σε συνάρτηση με το χρόνο που θα άντεχες μέσα στον θάλαμο και τις ερωτήσεις που θα απαντούσες. Όποιος κατάφερνε να παραμείνει στον θάλαμο απαντώντας και τις 25 ερωτήσεις έπαιρνε τα 100.000 δολάρια. Για την ιστορία δεν τα κατάφερε κανείς.

Το μοναδικό πρόβλημα που προέκυπτε από την ιδέα του «The Chamber» είναι ότι κυριολεκτικά κινδύνευε η ζωή όσων συμμετείχαν. Μάλιστα στην έναρξη του σόου ο παρουσιαστής έδινε την δυνατότητα στους διαγωνιζόμενους να πάρουν 500 δολάρια και να μην μπουν στον θάλαμο.

Το Fox μετέδωσε τρία επεισόδια πριν διαπιστώσει ότι το σόου είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο και το κόψει. Είχαν γυριστεί τρία ακόμα επεισόδια τα οποία δεν βρήκαν ποτέ στον τηλεοπτικό αέρα.

Ουσιαστικά ο θάλαμος ήταν ένα δωμάτιο βασανιστηρίων. Ο διαγωνιζόμενος ήταν δεμένος σε μια θέση και υποβαλλόταν σε ιδιαίτερα ακραίες θερμοκρασίες, ψυχρολουσία, μυικές συστολές και πτώση του επιπέδου του οξυγόνου.

Για να κερδίσει τα 100.000 ο παίκτης έπρεπε να μείνει στον θάλαμο για επτά γύρους του ενός λεπτού ο καθένας. Σε κάθε γύρο οι συνθήκες γίνονταν χειρότερες. Στα τρία επεισόδια που μεταδόθηκαν ένας παίκτης κατάφερε να περάσει και τα επτά επίπεδα.

Πριν μπει κάποιος στον θάλαμο γινόταν κλήρωση μέσω υπολογιστή ώστε να επιλεγεί αν ο διαγωνιζόμενος θα αντιμετωπίσει τις κρύες ή τις ζεστές συνθήκες.

Στον Καυτό Θάλαμο ο παίκτης έπρεπε να αντιμετωπίσει:

-Θερμοκρασίες που ξεκινούσαν από τους 43 και έφταναν έως τους 66 βαθμούς Κελσίου.

-Μυικούς συστολείς που ήταν δεμένοι στα άκρα του παίκτη.

-Προσομοίωση σεισμικών δονήσεων από 5 έως 9 Ρίχτερ.

-Η θέση κινούταν σταδιακά όλο και πιο βίαια και στον τελευταίο γύρο περιστρεφόταν πλήρως.

-Μέσω σωληνώσεων έριχναν στον θάλαμο άσχημες μυρωδιές.

-Άνεμος 64χλμ χτυπούσε τον διαγωνιζόμενο

-Πτώση του οξυγόνου από το 90% έως το 70%

-Βολές από κανόνια αέρα με ταχύτητα 225 χιλιομέτρων.

Στον Παγωμένο Θάλαμο αντιμετώπιζες:  

-Θερμοκρασία από -1 έως -29 βαθμούς Κελσίου που δημιουργούσε πάγο στο σώμα του παίκτη

-Πάγος εκτοξευόταν πάνω στον διαγωνιζόμενο.

-Μυικούς συστολείς που ήταν δεμένοι στα άκρα του παίκτη.

-Προσομοίωση σεισμικών δονήσεων από 5 έως 9 Ρίχτερ.

-Μέσω σωληνώσεων έριχναν στον θάλαμο άσχημες μυρωδιές.

-Άνεμος 64χλμ χτυπούσε τον διαγωνιζόμενο

-Πτώση του οξυγόνου από το 90% έως το 70%

-Βολές από κανόνια αέρα με ταχύτητα 225 χιλιομέτρων.

Ο κάθε διαγωνιζόμενος φορούσε αισθητήρες που παρακολουθούσαν την καρδιά του και την πίεση του. Αν οι μετρήσεις έφταναν σε ακραίο σημείο τότε το παιχνίδι σταματούσε. Σύμφωνα με τους κανόνες ο παίκτης μπορούσε να βάλει τέλος ο ίδιος φωνάζοντας «Σταματήστε τον θάλαμο» ή απλά αν λιποθυμούσε

Το πλάνο για τη συνέχεια του reality ήταν να δημιουργηθούν και άλλοι θάλαμοι με νερό, ηλεκτρισμό και έντομα. Ευτυχώς δεν υλοποιήθηκε ποτέ κάτι τέτοιο.

Κριτικοί αλλά και μέλη της ιατρικής κοινότητας άσκησαν σφοδρή κριτική στο Fox για το γεγονός ότι ρίσκαρε τη ζωή των διαγωνιζόμενων. Ήταν πολύ πιθανό κάποιος να υποστεί υποθερμία στον Παγωμένο Θάλαμο ή καρδιακή προσβολή στον Καυτό. Οι αισθητήρες θα αναγνώριζαν το πρόβλημα αφού είχε ήδη συμβεί.

Οι αντιδράσεις οδήγησαν στο τέλος του σόου με τον Σκοτ Μπράουν να είναι ο μοναδικός που άντεξε και στα επτά επίπεδα του Παγωμένου Θαλάμου. Απάντησε σωστά σε 20 ερωτήσεις και πήρε 20.000 δολάρια. Μετά το τέλος του παιχνιδιού νοσηλεύτηκε με υποθερμία και μήνυσε το Fox και τους παραγωγούς του reality. Σύμφωνα με αναφορές το θέμα διευθετήθηκε εξωδικαστικά με τον Μπράουν να παίρνει αποζημίωση 100.000 δολαρίων και να αποσύρει τη μήνυση.