Το μεγάλο τραύμα της Σαρλίζ Θερόν. Η μητέρα της σκότωσε, μπροστά στα μάτια της, τον πατέρα της


Η ηθοποιός ήταν 15 ετών όταν η μητέρα της πυροβόλησε τον αλκοολικό πατέρα της. Το βίωμα αυτό σημάδεψε τη ζωή της και διαμόρφωσε τον χαρακτήρα της

Μεγαλώνοντας στη χώρα του Άπαρτχαϊντ μια περίοδο που το AIDS μάστιζε τον πληθυσμό η Σαρίλ Θερόν λέει ότι η παιδική της ηλικία ήταν γεμάτη άγχος κάτι που τη σημάδεψε βαθιά. Ήταν όμως ένα συγκεκριμένο γεγονός που θα την τραυμάτιζε για πάντα. Η Θερόν ήταν 15 ετών και ζούσε με την οικογένεια της σε μια φάρμα στη μικρή πόλη Μπενόνι.

Το βράδυ της 21ης Ιουνίου 1991, ο πατέρας της, Τσαρλς Θερόν επέστρεψε στο σπίτι μεθυσμένος. Ήταν κάτι σύνηθες καθώς αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα αλκοολισμού όμως το τελευταίο διάστημα τα ξεσπάσματά του είχε ξεπεράσει κάθε όριο.

«Ο πατέρας μου ήταν τόσο μεθυσμένος που δεν θα έπρεπε να μπορεί να περπατήσει όταν μπήκε στο σπίτι με ένα όπλο. Η μαμά μου κι εγώ ήμασταν στο υπνοδωμάτιό μου ακουμπισμένοι στην πόρτα, επειδή προσπαθούσε να σπρώξει την πόρτα. Έτσι και οι δύο μας ακουμπούσαμε στην πόρτα από μέσα για να μην μπορέσει να περάσει. Έκανε ένα βήμα πίσω και απλά πυροβόλησε μέσα από την πόρτα τρεις φορές. Καμία από τις σφαίρες δεν μας χτύπησε ποτέ, το οποίο είναι απλά ένα θαύμα» θυμάται η Σαρλίζ Θερόν για εκείνο το βράδυ.

Σε κατάσταση πανικού η μητέρα της Γκέρντα Μάριτζ πήρε το δικό της όπλο και πυροβόλησε επανειλημμένα τον σύζυγο της. Έπεσε νεκρός επί τόπου. Η Γκέρντα Μάριτζ (φωτό κάτω) δεν δικάστηκε καν καθώς κρίθηκε ότι λειτούργησε βρισκόμενη σε αυτοάμυνα.

Μιλώντας για τον πατέρα της η ηθοποιός θα πει: «Τον ήξερα μόνο με έναν τρόπο, και αυτός ήταν ως αλκοολικό. Ήταν μια αρκετά απελπιστική κατάσταση. Η οικογένειά μας ήταν εγκλωβισμένη σε αυτή». Ο θάνατος του, μπροστά στα μάτια της, ήταν ένα γεγονός που τη σημάδεψε για πάντα και διαμόρφωσε μέρος του χαρακτήρα της, όπως παραδέχεται: «Σίγουρα αυτό που βίωσα με ώθησε να δεσμευτώ στον αγώνα για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Θα έλεγα το εξής: Είναι ένας απλός συσχετισμός που πρέπει να γίνει. Αλλά νομίζω ότι είναι πολύ πιο περίπλοκο να κακοποιείσαι καθημερινώς από το να έχεις μόνο μια νύχτα τραύματος στη ζωή σου. Με ή χωρίς αυτό που μου συνέβη, η έμφυλη βία είναι τόσο εμφανής στη Νότια Αφρική και παγκοσμίως. Είναι δύσκολο να μην έχεις επίγνωση αυτών των πραγμάτων μόνο και μόνο επειδή είσαι γυναίκα».

Στο πλαίσιο του ιδρύματός της, Charlize Theron Africa Outreach Project, η ηθοποιός προσπαθεί να συμβάλει στην επίλυση των σοβαρότατων προβλημάτων που μαστίζουν τη Νότια Αφρικά. Τα τελευταία χρόνια προωθεί την πρωτοβουλία «#TogetherForHer» για την καταπολέμηση της βίας στη Νότια Αφρική. Συνάδελφοι της όμως η Μάργκο Ρόμπι, η Βαϊόλα Ντέιβις και η Σάλμα Χάγεκ την έχουν στηρίξει. «Είναι τόσο παθιασμένα αφοσιωμένη στο Project της. Είναι φανερό πόσο αγαπά τη Νότια Αφρική και πόσο προσπαθεί να βοηθήσει τη χώρα επενδύοντας στην υγεία και την ασφάλεια της επόμενης γενιάς» δηλώνει η Μάργκο Ρόμπι.