Πώς φαίνεται ο Ήλιος από τους άλλους πλανήτες;


Πώς είναι η ανατολή στον Άρη, μια ηλιόλουστη μέρα στην Αφροδίτη και ένα ηλιοβασίλεμα στον Ποσειδώνα  

Τα 150,19 εκατομμύρια χιλιόμετρα που μας χωρίζουν από τον Ήλιο μας έχουν διαμορφώσει τις συνθήκες για να γεννηθεί και να διατηρηθεί η ζωή και να βλέπουμε μαγικές εικόνες του άστρου μας να ανατέλλει και να δύει. Πώς φαίνεται όμως ο Ήλιος από τους υπόλοιπους πλανήτες. Υπολογίζοντας την απόσταση του κάθε ουράνιου σώματος από το κέντρο του συστήματος μπορούμε να έχουμε μια εικόνα.

Όπως είναι φυσικό ο Ερμής, ως εγγύτερος πλανήτης στον Ήλιο (66,214 εκατ. χλμ), βλέπει το άστρο πάνω από τρεις φορές μεγαλύτερο απ’ ό,τι το βλέπουμε στη Γη. Το φως του Ήλιου στον Ερμή είναι επτά φορές πιο ισχυρό σε σύγκριση με τον πλανήτη μας.

Η Αφροδίτη είναι πιο κοντά στον Ήλιο απ’ εμάς (108,72 εκατ. χλμ) όμως η πυκνή και νεφελώδης ατμόσφαιρα της ουσιαστικά τον κρύβει. Από την επιφάνεια της Αφροδίτης ο Ήλιος φαίνεται ένα θαμπό φως πίσω από τα σύννεφα. Αν η ατμόσφαιρα του πλανήτη ήταν καθαρή τότε θα έβλεπε το άστρο μας περίπου 50% μεγαλύτερο απ’ ό,τι το βλέπουμε από τη Γη.

Για τον Άρη δεν χρειάζεται να κάνουμε υπολογισμούς και εικασίες. Τα οχήματα που έχουμε στείλει εκεί μας έχουν στείλει μεγαλειώδεις εικόνες της ανατολής και της δύσης του Ηλίου. Με την απόσταση στα 228εκατ. χιλιόμετρα ο Άρης βλέπει το άστρο μας λίγο μικρότερο (σε σύγκριση με τη Γη) και πιο θαμπό καθώς στην ατμόσφαιρα του υπάρχει μόνιμα σκόνη.

Πηγαίνοντας λίγο πιο μακριά φτάνουμε στον γίγαντα του Συστήματος, τον Δια. Πρακτικά από την επιφάνεια του τεράστιου πλανήτη δεν μπορείς, σε καμία περίπτωση, να δεις τον Ήλιο. Οι επιστήμονες είναι σίγουροι ότι ο Διας διαθέτει ένα συμπαγές κέντρο αλλά για να φτάσεις εκεί πρέπει να περάσεις ένα στρώμα νεφών το οποίο υπολογίζεται ότι έχει βάθος 3.000 χλμ. Αν λοιπόν «σταθούμε» στην άκρη της ατμόσφαιρας του Δία ο Ήλιος φαίνεται πέντε φορές μικρότερος από τη Γη. Το φως του αντανακλά πάνω στα πυκνά σύννεφα που καλύπτουν τον πλανήτη-γίγαντα.

Το ίδιο ισχύει και για την επιφάνεια του Κρόνου. Ο Ήλιος δεν είναι ορατός από εκεί λόγω της ατμόσφαιρας. Αν όμως παρατηρήσουμε το άστρο μας από τους δακτύλιους του Κρόνου θα τον δούμε περίπου 9,5 φορές μικρότερο από ό,τι το βλέπουμε στη Γη. Το φως του είναι 100 φορές πιο αδύναμο όμως το αποτέλεσμα της αντανάκλασης του πάνω στους παγωμένους δακτυλίους είναι εντυπωσιακό.

Επόμενη στάση Ουρανός. H απόσταση του είναι 2,93 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο και αυτό σημαίνει πως βλέπει το άστρο περίπου 19 φορές μικρότερο σε σύγκριση με τη Γη.  Ακόμα πιο μικρός φαίνεται ο Ήλιος από τον Ποσειδώνα. Συγκεκριμένα φαίνεται 30 φορές μικρότερος από αυτό που βλέπουμε εδώ.

Το ταξίδι ολοκληρώνεται στον πλανήτη-νάνο Πλούτωνα ο οποίος απέχει από τον Ήλιο 5,9 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα. Όπως έχουν υπολογίσει επιστήμονες, από την επιφάνεια του παγωμένου βράχου βλέπεις το άστρο μας 250 φορές λαμπρότερο από μια πανσέληνο στη Γη.  

Ακολουθεί βίντεο με απεικονίσεις του πως φαίνεται ο Ήλιος από κάθε πλανήτη: