Πού βρίσκονται οι πίνακες του Μπομπ Ρος;



Οι New York Times έκαναν την έρευνα τους και βρήκαν τα... χαρούμενα τοπία του καλλιτέχνη


Στα έντεκα χρόνια της πορείας του ως οικοδεσπότης της εκπομπής "The Joy of Painting" ο Μπομπ Ρος δημιούργησε περίπου 1.450 πίνακες. Λίγοι γνωρίζουν ότι σε κάθε επεισόδιο ζωγράφιζε τον ίδιο πίνακα τρεις φορές. Έναν πριν την έναρξη του σόου, έναν κατά τη διάρκεια του και έναν μετά το τέλος του. Αρχειοθετούσε αυτόν που του άρεσε περισσότερο με τη σημείωση "book", τον δεύτερο καλύτερο με τη σημείωση "tv" και τον τρίτο με τη σημείωση "kowalski" (ένα όνομα που έλυσε τελικά το μυστήριο).

Το τελευταίο επεισόδιο της σειράς μεταδόθηκε στις 17 Μαΐου 1994 και περίπου έναν χρόνο μετά (4 Ιουλίου 1995) ο Ρος, σε ηλικία μόλις 52 ετών, πέθανε χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο.

Τι έγιναν όμως όλα τα "χαρούμενα τοπία" του Μπομπ Ρος, πού κατέληξαν οι πίνακες του; Απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα αποφάσισαν να δώσουν οι New York Times που, 24 χρόνια μετά το θάνατο του, έκαναν έρευνα για το που βρίσκεται σήμερα το έργο του.

Μπορείς να αγοράσεις έναν Μπομπ Ρος;

Η εφημερίδα ξεκίνησε την έρευνα της προσπαθώντας να βρει έναν πίνακα του Ρος που διατίθεται προς πώληση. Αποκάλυψε ότι είναι σχεδόν αδύνατο να αγοράσει κάποιος έναν αυθεντικό πίνακα του καλλιτέχνη. Δεν έχουν βγει σε δημοπρασία, δεν πωλούνται από γκαλερί ή ιδιώτες και δεν μπορείς να αποκτήσεις κάποιον διαδικτυακά. Ο λόγος είναι απλός: δεν το ήθελε ο ίδιος ο Ρος.
Το ερώτημα λοιπόν ήταν πού μπορεί να βρίσκεται αυτή η συλλογή που κοστίζει εκατομμύρια. Το "κυνήγι" για τους πίνακες του Ρος οδήγησε τους δημοσιογράφους στο Χέρντον της Βιρτζίνια όπου βρίσκονται τα γραφεία του Bob Ross Inc., ένα ίδρυμα που ίδρυσε ο ίδιος. Εκεί βρέθηκαν και πάλι μπροστά στο όνομα Kowalski


H Τζόαν Κοβάλσκι είναι η πρόεδρος του ιδρύματος και όπως αποκάλυψε οι "τρίτοι πίνακες" του Ρος πήγαιναν στη μητέρα της Ανέτ (φωτό) η οποία ήταν στενή του φίλη και είχε συμμετάσχει κάποιες φορές στο σόου. "Τον γνώρισα όταν πήγα να παρακολουθήσω μαθήματα ζωγραφικής. Ήταν ο δάσκαλος και με εντυπωσίασε από την αρχή. Γίναμε γρήγορα φίλοι και έκανε παρέα και με τον σύζυγο μου. Ξέρετε του έφτιαχνα τα πουκάμισα που φορούσε στην εκπομπή" αποκαλύπτει η Ανέτ και δηλώνει πως πλέον είναι το μοναδικό άτομο στον κόσμο που μπορεί να αναγνωρίσει έναν αυθεντικό πίνακα του Ρος από μια απομίμηση. "Να ξέρετε δεν ζωγράφιζε ανθρώπους. Μάλλον δεν του άρεσαν και πολύ" λέει γελώντας.

Η λύση του... μυστηρίου

Και κάπως έτσι φτάνουμε στη λύση του μυστηρίου για το πού τελικά βρίσκονται οι πίνακες του Μπομπ Ρος. Η Τζόαν Κοβάλσκι οδηγεί τους δημοσιογράφους σε ένα δωμάτιο γεμάτο κούτες. Δεκάδες χάρτινες κούτες, κλεισμένες με ταινία. Ανοίγει μια με τον χαρτοκόπτη και αποκαλύπτεται ένας πίνακας του καλλιτέχνη.


"Τους έχουμε εδώ και τους προστατεύουμε. Δεν σκοπεύουμε να τους πουλήσουμε. Είναι κάτι που δεν το είχαμε συζητήσει με τον Μπομπ" τονίζει και αποκαλύπτει πως για να διατηρήσουν την κληρονομία του δώρισαν κάποιους πίνακες στο ίδρυμα Smithsonian με την ελπίδα ότι θα γίνουν μόνιμο έκθεμα στο Εθνικό Μουσείο Αμερικανικής Ιστορίας.
 Το ίδρυμαε πήρε τις επιστολές που έστειλαν οι θαυμαστές του Ρος κυρίως μετά τον θάνατο του. Μέσα από τα γράμματα γίνεται φανερή η μεγάλη (θετική) επιρροή του καλλιτέχνη στον κόσμο που τον παρακολουθούσε.
Σε σχετική ερώτηση της New York Times πάντως το Smithsonian τόνισε ότι δεν έχει άμεσα σχέδια να εκθέσει το έργο του Μπομπ Ρος. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης σε συνέντευξη που είχε δώσει το 1994 είχε ερωτηθεί για το αν πιστεύει ότι τα έργα του θα εκτεθούν ποτέ σε κάποιο μουσείο. "Ίσως αλλά πιθανότατα όχι στο Smithsonian" απάντησε.

Οι... αποκαλύψεις

Ψάχνοντας βαθύτερα η εφημερίδα αποκάλυψε πως κάποιοι υποστηρίζουν ότι έχουν έναν αυθεντικό Μπομπ Ρος. Πρόκειται είτε για απομιμήσεις, είτε για κάποιο πίνακα που δώρισε ο ίδιος ο καλλιτέχνης. Κάποια στιγμή στο eBay εμφανίστηκε ένα έργο με τίτλο “Bob Ross Original Oil Painting Triptych Mountain Landscape” και κοστολογούταν 55.000 δολάρια. Αυτό που επίσης αποκάλυψε είναι ότι σε ελάχιστους πίνακες του ο Ρος τελικά είχε ζωγραφίσει ανθρώπους με χαρακτηριστικότερο το “Morning Walk” που έφτιαξε σε έναν επεισόδιο το 1989 και παρουσιάζει ένα ζευγάρι να περπατά στο δάσος.
Φυσικά οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τους Κοβάλσκι για τα χαρακτηριστικά μαλλιά του καλλιτέχνη. "Αρχικά έκανε περμανάντ τα μαλλιά του γιατί ήταν πιο φτηνό και δεν χρειαζόταν να πηγαίνει συχνά στον κομμωτή. Δεν του άρεσε καθόλου αλλά τελικά έγινε το σήμα κατατεθέν και δεν μπορούσε να το αλλάξει" αποκαλύπτουν.
Το Bob Ross Inc. σήμερα κάνει σεμινάρια, πουλά σύνεργα ζωγραφικής και μετά το θέμα της New York Times σκοπεύει να κάνει μια έκθεση με τα χαρούμενα τοπία του Ρος.