Γκολ κατά της παράνοιας των όπλων




O ποδοσφαιριστής που πανηγύρισε το γκολ του στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στο αμερικανικό Κογκρέσο να κάνει κάτι για τις επιθέσεις με όπλα μιλά για την κίνησή του


Ο αγώνας ποδοσφαίρου του αμερικανικού MLS μεταξύ της DC United και της Philadelphia Union ξεκίνησε το βράδυ της Κυριακής στο στάδιο Audi της Ουάσινγκτον. Είχαν περάσει μόλις τρία λεπτά από το εναρκτήριο σφύριγμα του διαιτητή, όταν ο αρχηγός της Philadelphia Union, Αλεχάντρο Μπεντόγια σκόραρε στο αντίπαλο τέρμα σημειώνοντας το 0-1. Κι ενώ όλοι περίμεναν μόνο έναν κλασικό πανηγυρισμό από τον σκόρερ, ο Μπεντόγια έκανε κάτι τελείως διαφορετικό.
Αφού πανηγύρισε με τους συμπαίκτες του, έτρεξε σε ένα μικρόφωνο του γηπέδου και φώναξε: «Κογκρέσο, κάνε κάτι τώρα. Σταμάτα την βία των όπλων. Πάμε!» (Hey Congress, do something now. End gun violence. Lets go!).

Μια μόνο μέρα πριν, το Σάββατο, δύο επιθέσεις με όπλα που άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς είχαν πληγώσει για ακόμα μια φορά την Αμερική.

Οι νεκροί του Σαββάτου

Το πρωί του Σαββάτου 3 Αυγούστου, ο 21χρονος Πάτρικ Γουντ Κρούσιους μπήκε σε ένα μεγάλο πολυκατάστημα Walmart. Στα αυτιά του φορούσε ακουστικά ηχομόνωσης και στα χέρια του κρατούσε μια καραμπίνα με γεμιστήρα. Άνοιξε πυρ σκοτώνοντας 22 ανθρώπους και τραυματίζοντας 24 στο έβδομο πιο αιματηρό περιστατικό με πυροβολισμούς στις ΗΠΑ. Τα κίνητρα του ήταν ρατσιστικά καθώς λίγο πριν είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο ένα κείμενο που εξυμνούσε το μακελειό στα τεμένη της Νέας Ζηλανδίας και μιλούσε για συνωμοσία γενοκτονίας των λευκών. Ο Κρούσιους συνελήφθη σχεδόν αμέσως.

Λίγες ώρες μετά και πριν οι ΗΠΑ μπορέσουν να συνέλθουν, το βράδυ του Σαββάτου στη Ντεϊτόνα του Οχάιο ο 24χρονος Κόνορ Μπετς έχοντας μαζί του μια καραμπίνα διαμετρήματος .223 και έναν γεμιστήρα με 100 σφαίρες έφτασε σε ένα μέρος με πολλά κέντρα νυχτερινής διασκέδασης. Μέσα σε 30 δευτερόλεπτα έριξε τουλάχιστον 41 φορές σκοτώνοντας την αδερφή του καθώς και οχτώ περαστικούς. Μισή ώρα μετά είχε πέσει και ο ίδιος νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών. Μέχρι σήμερα δεν έχει διαλευκανθεί τι τον οδήγησε σε αυτήν την πράξη.

Ο αγώνας του Μπεντόγια

Ο Αλεχάντρο Μπεντόγια, ένας 32χρονος Αμερικανός ποδοσφαιριστής από το Νιού Τζέρσεϊ με καταγωγή από την Κολομβία και από ποδοσφαιρική οικογένεια, είναι ο αρχηγός της Philadelphia Union, όπου αγωνίζεται από το 2016. Πριν όμως είχε βρεθεί σε αρκετά κλαμπ της Ευρώπης από τη σουηδική Örebro SK και τους Σκωτσέζους «Rangers» ως και τη γαλλική Νάντη.

Ο Μπεντόγια το 2015 βρισκόταν στην Νάντη και παρακολουθούσε από την τηλεόρασή του τον φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ των Γερμανών και των Γάλλων στο Stade de France, όταν κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά. Ένας δυνατός θόρυβος ακούστηκε και οι ποδοσφαιριστές «πάγωσαν». Λίγο μετά ακολούθησε το μακελειό των τζιχαντιστών στη γαλλική πρωτεύουσα, το οποίο είχε ξεκινήσει από μια βόμβα έξω από το γήπεδο του Παρισιού.

Όπως λέει ο Μπεντόγια σήμερα μιλώντας στον Guardian, οι επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι ήταν γι’ αυτόν μια πικρή αφύπνιση. Σπανίως ήταν «πιστός» στην ιδέα να μένει προσκολλημένος μόνο στο άθλημα, όπως λέει, ειδικά όταν υπάρχει ένα ζήτημα ζωής ή θανάτου. Σε τέτοιες περιπτώσεις το να έχει στο μυαλό του μόνο το παιχνίδι είναι «εντελώς ανοησία».
«Αυτό συμβαίνει όταν είσαι ένας παίκτης ποδοσφαίρου, ένας αθλητής και στοχεύουν ένα γήπεδο, ένα μέρος διασκέδασης για να επιτεθούν στις ελευθερίες μας. Οπότε φυσικά και το σκέφτεσαι έτσι», αναφέρει ο ίδιος στον Guardian .

«Βρίσκεσαι στα αποδυτήρια και κάτι εκρήγνυται ή είσαι μέσα στο γήπεδο όπου μπορεί ο καθένας, αν καταφέρει να περάσει μέσα στο γήπεδο όπλα, να σε πυροβολήσει σε ανοιχτό πεδίο. Είσαι ένας καθαρός στόχος. Φυσικά, αυτά τα πράγματα περνούν από το μυαλό σου», τονίζει.

Εξάλλου, αυτή δεν ήταν η μοναδική εμπειρία μακελειού στην οποία ήταν «κοντά». Η γυναίκα του είναι από την Νορβηγία, όπου ο Άντερς Μπρέιβικ το 2011 σκότωσε 77 ανθρώπους. Ακόμα, το σπίτι όπου μεγάλωσε ο Μπεντόγια στο Γουέστον της Φλόριντα είναι μόλις 20 μίλια από το Πάρκλαντ όπου ο 20χρονος Νίκολας Κρουζ τον Φεβρουάριο του 2018 είχε εισβάλει σε σχολείο σκοτώνοντας 17 μαθητές και καθηγητές. Ο Μπεντόγια έπαιζε ποδόσφαιρο εκεί και ήξερε προσωπικά ανθρώπους από τις οικογένειες των θυμάτων.

Οι δέκα λέξεις

Ο Μπεντόγια το βράδυ της Κυριακής χρησιμοποίησε μόλις δέκα λέξεις, όμως είχαν αστραπιαίο αντίκτυπο. Πριν καν τελειώσει ο αγώνας το βίντεο με τα λόγια του είχε εκατομμύρια θεάσεις και τα σχόλια ήταν χιλιάδες άλλα υπέρ όσων είπε και άλλα που ήταν κατά. Ο ίδιος ανακάλυψε το αποτέλεσμα των λόγων του στο ημίχρονο από έναν άντρα της ασφάλειας του σταδίου.
Λίγες ώρες πριν ξεκινήσει ο αγώνας, ο Μπεντόγια είχε γράψει ένα tweet για τις δύο επιθέσεις σε Ελ Πάσο και Ντεϊτόνα στο οποίο έλεγε: «Βλέποντας περισσότερες σκέψεις και προσευχές, μ@λ@κίες. Λέξεις χωρίς πράξεις είναι άχρηστες. Η Αμερική μοιάζει να μετατρέπεται σε μια δυστοπική κοινωνία. Κάντε κάτι!!! Αρκετά!!!».

Όπως αναφέρει στον Guardian, την Κυριακή μιλώντας με φίλους σε ένα τσατ τον προκάλεσαν μεταξύ αστείου και σοβαρού να χρησιμοποιήσει την αναγνωρισιμότητά του για να πει αυτά που θέλει. Ακόμα και όταν προετοιμαζόταν για τον αγώνα, η διπλή τραγωδία του Σαββάτου δεν έφευγε από το μυαλό του.

«Το γεγονός ότι έβαλα γκολ τόσο νωρίς, μόλις στο τρίτο λεπτό, έπαιξε ρόλο γιατί ήταν όλα ακόμα φρέσκα στο μυαλό μου. Ίσως ήταν ένα σημάδι από τον Θεό ή ότι έχεις μια πλατφόρμα να μιλήσεις. Δεν ξέρω, απλώς συνέβη».

Όπως λέει σε καμία περίπτωση δεν μετανιώνει για αυτό που έκανε. Ωστόσο, διευκρινίζει ότι η κίνησή του δεν είχε καμία πολιτική σκοπιμότητα ούτε ήθελε να πάρει κάποια πολιτική θέση. Ήταν απλώς η κίνηση ενός συνειδητοποιημένου πολίτη, ενός ανθρώπου και ενός πατέρα που βρίσκεται ως οντότητα πριν από τον αθλητή.

Ο Μπεντόγια χάρη στο ποδόσφαιρο έχει ζήσει σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ενώ έχει παίξει 66 αγώνες με την εθνική των ΗΠΑ εντός και εκτός της χώρας του και έχει κάνει πολλούς φίλους από διάφορα σημεία του κόσμου. Ενώ πολλοί Αμερικανοί εφησυχάζουν πείθοντας τον εαυτό τους ότι η βία των όπλων δεν είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα, ο Μπεντόγια είδε ότι πολλές χώρες το έχουν ήδη αντιμετωπίσει.

«Νομίζω ότι οι άνθρωποι “κολλάνε” στον αμερικανικό τρόπο σκέψης. Πολλοί Αμερικανοί δεν έχουν μπορέσει να ταξιδέψουν στον κόσμο ή να δουν διαφορετικά πράγματα και τρόπους ζωής που υπάρχουν σε άλλα μέρη. Η παγκόσμια προοπτική που απέκτησα με βοήθησε να συνειδητοποιήσω ότι υπάρχει πρόβλημα βίας με όπλα στη χώρα μας. Αυτό δεν είναι κανένα μυστικό», λέει ο Μπεντόγια.

Ο ίδιος λέει πως το πρόβλημα στην Αμερική θα μπορούσε να λυθεί με τέσσερις τρόπους χρησιμοποιώντας απλώς την «κοινή λογική» και θα συμφωνούσαν και οι δυο πλευρές, τόσο όσοι είναι υπέρ της οπλοκατοχής όσο και αυτοί που είναι κατά.

«Πλήρης έλεγχος του προφίλ του καθενός που έχει όπλο, απαγορεύσεις σε όπλα μαζικής επίθεσης και γεμιστήρες μεγάλης χωρητικότητας και επέκταση των νόμων red flag», προτείνει ο Μπεντόγια. Οι νόμοι red flag ισχύουν σε λίγες μόνο πολιτείες των ΗΠΑ και ορίζουν ότι μπορεί η αστυνομία ή ένας πολίτης να ζητήσει από το δικαστήριο να απαγορεύσει την χρήση όπλων σε κάποιον καθώς υπάρχει κίνδυνος για τον ίδιο ή και για τους άλλους. Συνολικά, νόμοι τέτοιοι είδους ισχύουν σε 17 πολιτείες των ΗΠΑ.

Επίσης, ο Μπεντόγια προτρέπει τους ανθρώπους να μην πιστεύουν απόψεις που είναι ολοφάνερα «χαζές» και αναπόδεικτες επιστημονικά, όπως ότι τα βιντεοπαιχνίδια συμβάλλουν σε περιστατικά βίας των όπλων. Τονίζει μάλιστα ότι πολλά απ’ όσα καταδεικνύουν οι πολιτικοί ως αίτια των περιστατικών αυτών, όπως προβλήματα ψυχικής υγείας και κοινωνικά/οικογενειακά προβλήματα υπάρχουν και σε άλλες χώρες. Ωστόσο, εκεί δεν σημειώνονται τέτοια περιστατικά μαζικής δολοφονίας εξαιτίας των μέτρων απαγόρευσης των όπλων.

Η ανταπόκριση

Ο Μπεντόγια λέει πως είναι ευγνώμων για την ανταπόκριση του κόσμου μετά τα όσα είπε καθώς το 95% των μηνυμάτων που έλαβε ήταν θετικά, ενώ και πολλοί αθλητές ενστερνίστηκαν το μήνυμά του. Ωστόσο, αυτό που τον συγκλόνισε περισσότερο ήταν οι συνομιλίες που είχε με τις οικογένειες των θυμάτων τέτοιων περιστατικών, όπως του Ελ Πάσο και της Ντεϊτόνα.

«Τα θύματα τέτοιων περιστατικών υποφέρουν ακόμα ψυχικά, αλλά ήταν πρόθυμοι να μου προσφέρουν θετικά λόγια. Μου είπαν ότι τους βοήθησα να θρηνήσουν, να προσπαθήσουν να καταλάβουν περισσότερα. Τα λόγια μου τους βοήθησαν τουλάχιστον για μια μέρα να έχουν ελπίδα ότι θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε κάτι και ότι θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να μην γίνει κάτι ανάλογο σε άλλους ανθρώπους, σε άλλες κοινότητες».

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι αν και πολλοί ζήτησαν από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία του MLS να τιμωρήσει τον Μπεντόγια για την πολιτική του θέση μέσα στο γήπεδο, η ανακοίνωση του MLS έδειξε ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση.
«Η οικογένεια της Major League Soccer (MLS) θρηνεί μαζί με όλους για τον χαμό τόσων ανθρώπων στο Τέξας και το Οχάιο και καταλαβαίνουμε ότι οι παίκτες και το προσωπικό μας έχουν ισχυρές και παθιασμένες απόψεις σε αυτό το θέμα».

Ο Μπεντόγια ελπίζει ότι τα λόγια του μπορούν να οδηγήσουν σε μια αλλαγή. «Οι λέξεις έχουν σημασία. Οι λέξεις είναι πολύ δυνατές και μπορούν να οδηγήσουν σε δράση. Έτσι και τα δικά μου λόγια ελπίζω ότι μπορούν να κάνουν τη συζήτηση να συνεχίσει και να οδηγήσει το Κογκρέσο να λάβει μέτρα που θα βοηθήσουν να μειωθεί όλο αυτό», καταλήγει ο Μπεντόγια.