Οι πλούσιοι Άραβες απειλούν τα τσιτάχ με εξαφάνιση



Τα 3/4 των μικρών γατόπαρδων καταλήγουν παρανόμως στις αραβικές χώρες και γίνονται κατοικίδια ζάμπλουτων νεαρών



Ένα καπρίτσιο των πάμπλουτων Αράβων απειλεί με εξαφάνιση το ταχύτερο αιλουροειδές στον κόσμο. Στον εκκεντρικό αραβικό κόσμο των εκατομμυριούχων με την ακραία ζωή το τσιτάχ αποτελεί σύμβολο δύναμης. Οι νεαροί Άραβες πληρώνουν αδρά για να αποκτήσουν παράνομα ένα μικρό γατόπαρδο και να τον επιδεικνύουν στους φίλους τους και τα social media.

To φαινόμενο έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και πλέον το γρηγορότερο θηλαστικό του πλανήτη απειλείται ακόμα και με εξαφάνιση μέσα στα επόμενα χρόνια. Είναι τόσο μεγάλο το πάθος των νεαρών Αράβων να αποκτήσουν ένα τσιτάχ και τόσο τεράστια τα ποσά που προσφέρουν ώστε το λαθρεμπόριο "κουταβιών" έχει αυξηθεί δραματικά.


Τα στοιχεία δείχνουν ότι στις αραβικές χώρες βρίσκονται ήδη πάνω από 1000 γατόπαρδοι και ο αριθμός αυξάνεται ραγδαία. Περίπου τα 3/4 των μικρών τσιτάχ αιχμαλωτίζονται και μεταφέρονται λαθραία στον αραβικό κόλπο για να γίνουν κατοικίδιο κάποιου πλούσιου νεαρού.

«Σε δύο χρόνια δεν θα έχουμε ποια τσιτάχ»

Ο οργανισμός «Cheetah Conservation Fund» (CCF) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου με την ιδρύτρια του, Λόρι Μάρκερ να τονίζει χαρακτηριστικά:
«Αν κάνεις τις πράξεις, τα μαθηματικά δείχνουν πως είναι ζήτημα δύο ετών να μην έχουμε πια τσιτάχ. Oι απειλούμενοι με εξαφάνιση γατόπαρδοι της Αφρικής καταλήγουν στα μέγαρα των αραβικών χωρών, όπου επιδεικνύονται ως status symbols σε αναρτήσεις στα κοινωνικά μέσα. Ένα τσιτάχ πιάνει εξάλλου πάνω από 10 χιλιάδες δολάρια στη μαύρη αγορά, είναι λοιπόν κι αυτό σύμβολο πλούτου. Αυτοί οι άνθρωποι που κρατάνε τα τσιτάχ ως κατοικίδια, αυτοί προκαλούν την εξαφάνιση του είδους».
Τα τσιτάχ μεταφέρονται στην Αραβία από την Αφρική όπου λαθρέμποροι δρουν ανενόχλητη. Οι μικρές αφρικανικές χώρες δηλώνουν ανήμπορες να τους σταματήσουν και τονίζουν ότι η λύση είναι να περιοριστεί η ζήτηση από τους Άραβες και να μην δίνονται τεράστια ποσά που δίνουν κίνητρο στους λαθρέμπορούς.

Όταν τα βαριούνται τα αφήνουν σε κλουβιά

Πολλά από τα ζώα πεθαίνουν κατά τη μεταφορά τους ενώ άλλα δεν επιζούν ούτε για έναν χρόνο σε κατάσταση αιχμαλωσίας. Οι Άραβες τα "χρησιμοποιούν" κυρίως για να φωτογραφίζονται στα social media ενώ τα παίρνουν μαζί τους σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όταν θέλουν να κάνουν επίδειξη στις παρέες τους. Τον υπόλοιπο χρόνο τα ζώα μένουν κλεισμένα σε κλουβιά. Στις αραβικές χώρες λειτουργούν χώροι φιλοξενίας για τα εξωτικά κατοικίδια των εκατομμυριούχων. Στέλνουν εκεί τα ζώα και όταν τα... χρειαστούν πηγαίνουν και τα παραλαμβάνουν. Πολλές είναι οι περιπτώσεις που νεαροί Άραβες, έχοντας πλέον βαρεθεί τα τσιτάχ, τα αφήνουν μόνιμα στους χώρους φιλοξενίας και αυτά περνούν το υπόλοιπο της ζωή τους σε ένα κλουβί.


Τα τσιτάχ είναι το απόλυτο ζώο-σύμβολο δύναμης αλλά δεν είναι το μόνο. Διάφορα άγρια ζώα πωλούνται παράνομα στην αραβική χερσόνησο για το καπρίτσιο των εκατομμυριούχων. Πέραν των τσιτάχ, μαύροι πάνθηρες, τίγρεις, λιοντάρια και λεοπαρδάλεις μετατρέπονται σε κατοικίδια και τελικά καταλήγουν σε ένα κλουβί ή θανατώνονται. Οι αρχές των αραβικών χωρών έχουν ερωτηθεί πολλές φορές για το θέμα και είτε τονίζουν ότι είναι ένα πολύ περιορισμένο φαινόμενο, είτε αρνούνται τα πάντα. 

Δυστυχώς το φαινόμενο των... εξωτικών κατοικίδιων δεν αποτελεί αποκλειστικότητα των Αράβων. Πλούσιοι σε όλο τον κόσμο θεωρούν πως το να έχουν μια τίγρη ή έναν λιοντάρι είναι μια ένδειξη δύναμης. Στην αραβική χερσόνησο όμως είναι πιο εύκολο να αποκτήσεις ένα αιλουροειδές και πιο κοινωνικά αποδεκτό με αποτέλεσμα αυτό το "παιχνίδι εξουσίας" να έχει μετατραπεί σε μάστιγα για την άγρια ζωή.