«Εργαλείο» ο εκφοβισμός στη Ρωσία του Πούτιν



Με συλλήψεις χωρίς ουσιαστική κατηγορία η ρωσική κυβέρνηση στέλνει μήνυμα σε όσους διαδηλώνουν 


Στις 27 Ιουλίου ο Σεργκέι Αμπανίτσεφ (φωτο) συμμετείχε σε διαδήλωση στη Μόσχα κατά της διαφθοράς στην κυβέρνηση του Βλάντιμιρ Πούτιν και του αποκλεισμού υποψηφίων από τις Δημοτικές εκλογές. Λίγες μέρες μετά συνελήφθη και πλέον βρίσκεται αντιμέτωπος με οκτώ χρόνια φυλάκιση. Το έγκλημα του; Πέταξε ένα χάρτινο ποτήρι στις Αρχές. H επίσημη κατηγορία κατά του 25χρονου αναφέρει ότι προκάλεσε αναταραχές. Είναι ένα από τα 14 άτομα που συνελήφθησαν αρκετές μέρες μετά τη διαδήλωση.  Πρόκειται για απλούς ανθρώπους χωρίς παρελθόν στον πολιτικό ακτιβισμό με τις Αρχές να αναφέρουν ότι προχώρησαν στις συλλήψεις αφού εξέτασαν βίντεο από τις διαδηλώσεις.

Η σύλληψη του Αμπανίτσεφ και ο τρόπος που έγινε είναι αυτό που αναλυτές χαρακτηρίζουν ως "επιχείρηση εκφοβισμού" από την κυβέρνηση του Πούτιν. Μια ομάδα ανδρών εισέβαλε στο σπίτι των γονιών του σπάζοντας την πόρτα. Ενημέρωσαν τον πατέρα του ότι ο γιος του είναι μάρτυρας και χρειάζονταν τη βοήθεια του. Τελικά όταν ο 25χρονος πήγε στις Αρχές τον ενημέρωσαν ότι θα συλληφθεί γιατί σε βίντεο φαίνεται να πετά αντικείμενο σε αστυνομικό.

Για ένα χάρτινο ποτήρι

"Είχε ένα άδειο χάρτινο ποτήρι. Όταν οι αστυνομικοί άρχισαν να σπρώχνουν το πλήθος τους το πέταξε και αυτό ήταν όλο. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τον έχουν στη φυλακή " αναφέρει ο πατέρας τους Αμπανίτσεφ. Δικαστήριο έκρινε ότι υπήρχαν αρκετά στοιχεία για να μείνει φυλακισμένος για δύο μήνες μέχρι να δικαστεί.

Η ιστορία του Αμπανίτσεφ δεν είναι μοναδική. Η "επιχείρηση εκφοβισμού" είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιεί κατά κόρον η ρωσική κυβέρνηση. Μετά την ογκώδη διαδήλωση της 27ης Ιουλίου οι συλλήψεις ήταν εκατοντάδες. Ο 21χρονος φοιτητής Γεγκόρ Ζουκόφ μπήκε στη φυλακή γιατί οι Αρχές είπαν ότι τον είδαν να δίνει εντολές στο πλήθος. Ο 20χρονος Βαλερί Κόστενοκ συνελήφθη γιατί πέταξε ένα πλαστικό μπουκάλι και ο 26χρονος Ντανίλ Μπέγκλετς γιατί, σύμφωνα με τον κατήγορο, έσπρωξε έναν αστυνομικό. Κάποιοι από τους συλληφθέντες βρίσκονται στη φυλακή έχοντας κατηγορηθεί με το γενικό "προκάλεσαν ταραχές".

"Δεν ξέρω πως να τον υπερασπιστώ"

Ο δικηγόρος Μαξίμ Πασκόφ που έχει αναλάβει την υπόθεση του 25χρονου Αϊντάρ Γκουμπαϊντούλιν τονίζει πως δεν ξέρει πως να τον υπερασπιστεί καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένη κατηγορία. "Δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο. Η κατηγορία λέει ότι πήρε μέρος σε ταραχές και επιχείρησε να σπάσει τη γραμμή της αστυνομίας. Κοίταξα όλους τους φακέλους και δεν βρήκα κάτι", αναφέρει. Η μητέρα του Γκουμπαϊντούλιν τονίζει από τη μεριά της: "Είναι ένας εφιάλτης, μια παρωδία, ένα αστείο. Αν κοιτάξεις τις λεπτομέρειες δεν υπάρχουν κατηγορίες. Τον έχουν στη φυλακή για το τίποτα".

Μήνυμα από την κυβέρνηση

Τις υποθέσεις των 14 ατόμων έχουν αναλάβει για τις Αρχές ογδόντα (!) κορυφαίοι ερευνητές. "Μπορείτε να το φανταστείτε; Ογδόντα άτομα. Τους πληρώνουμε με τα λεφτά από τους φόρους και αυτοί ερευνούν ένα χάρτινο ποτήρι", τονίζει οργισμένος ο πατέρας του Αμπανίτσεφ.

Οι συλλήψεις γίνονται στα πλαίσια της "επιχείρησης εκφοβισμού" που αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα της ρωσικής κυβέρνησης προς όσους διοργανώνουν και συμμετέχουν στις διαδηλώσεις. Ουσιαστικά τονίζουν προς κάθε κατεύθυνση πως χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος, απλά και μόνο συμμετέχοντας, μπορεί να βρεθείς πίσω από τα κάγκελα και να αντιμετωπίσεις το ενδεχόμενο πολυετούς φυλάκισης. Όποιος διαδηλώνει, διαφωνεί ή αντιδρά δεν είναι ασφαλής και αυτό πρέπει να γίνει σαφές...