Παιδόφιλοι της... διπλανής πόρτας «διψασμένοι» για παιδική πορνογραφία



Η αποκάλυψη μιας ιστοσελίδας παιδικής πορνογραφίας, οι συλλήψεις, οι "υπεράνω υποψίας" χρήστες και οι η εκτόξευση της ζήτησης για φωτογραφίες και βίντεο παιδιών που κακοποιούνται σεξουαλικά


Ο ειδικός πράκτορας του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ είχε ολοκληρώσει ακόμα μια μέρα στη δουλειά. Είχε για ακόμα μια φορά καταφέρει σαν ένας μικρός Αμερικάνος ήρωας να προβλέψει τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων και να σταματήσει τους νοσηρούς τρομοκράτες που ήθελαν να βλάψουν την χώρα του. Είχε σώσει ξανά τους συμπολίτες του. Ήταν πια η ώρα να χαλαρώσει, όπως του άξιζε. Έβαλε ένα ποτό, έσβησε τα φώτα, έκατσε μπροστά από τον υπολογιστή του και συνδέθηκε στο αγαπημένο του σάιτ, το «Welcome to video». Το βίντεο άρχισε να παίζει και ο πράκτορας άρχισε να παρακολουθεί με απόλαυση ένα μικρό παιδάκι να βιάζεται και να κακοποιείται άγρια. Ήταν ευχαριστημένος με τη ζωή του.

Οι συλλήψεις

Ο συγκεκριμένος πράκτορας ήταν ένας από τους 338 συλληφθέντες σε ολόκληρο τον κόσμο που εμπλέκονταν σε μια από τις πιο αρρωστημένες και πιο διάσημες ιστοσελίδες παιδικής πορνογραφίας στο Dark Web, το Welcome to video. Η ιστοσελίδα είχε την έδρα της στη Νότια Κορέα, όπου την διαχειριζόταν ο Τζονγκ Γου Σον από το σπίτι του και περιείχε πάνω από 250.000 βίντεο στα οποία κακοποιούνταν άγρια μικρά ανήλικα παιδιά. Στην ιστοσελίδα υπήρχε μάλιστα και η ανάλογη προειδοποίηση για όποιον είχε αμφιβολίες: «Απαγορεύεται το πορνό ενηλίκων». Οι χρήστες του πλήρωναν σε bitcoin για να μπορέσουν να κατεβάσουν και να παρακολουθήσουν τα βίντεο, αλλά και για να ανεβάσουν τις… δικές τους παραγωγές. Μάλιστα, πληρώνοντας με το κρυπτονόμισμα κατάφερναν να αποκρύπτουν την ταυτότητά τους.


Η εξάρθρωση της ιστοσελίδας και οι συλλήψεις έγιναν γνωστές πριν από λίγες ημέρες, ωστόσο οι συλλήψεις είχαν προηγηθεί αρκετό καιρό πριν σε μια συντονισμένη επιχείρηση δύο τουλάχιστον ετών στην οποία συμμετείχαν υπηρεσίες από τέσσερις χώρες του πλανήτη: ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία και Νότια Κορέα. Ήδη ο Τζονγκ Γου Σον εκτίει προς το παρόν φυλάκιση 18 μηνών, ενώ αντιμετωπίζει πρόσθετες κατηγορίες και από τις ΗΠΑ. Πολλοί από τους άλλους κατηγορούμενους έχουν καταδικαστεί ήδη και εκτίουν ποινές μέχρι και 15 ετών.

Οι αξιωματούχοι των τεσσάρων χωρών έκαναν λόγο για μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις παιδικής πορνογραφίας που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα. Οι αρχές κατάφεραν να διασώσουν τουλάχιστον 23 ανήλικους σε ΗΠΑ, Βρετανία και Ισπανία που κακοποιούνταν από χρήστες της ιστοσελίδας, ωστόσο πολλά είναι τα παιδιά που εμφανίζονται στα αρρωστημένα βίντεο και δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί.

Οι άνθρωποι υπεράνω πάσης υποψίας

Οι αρχές είχαν ανακαλύψει την συγκεκριμένη ιστοσελίδα τον Σεπτέμβριο του 2017. Το μεγάλο λάθος των δημιουργών της ήταν ένα τεχνικό ελάττωμα, χάρη στο οποίο έμειναν «ακάλυπτες» ορισμένες από τις διευθύνσεις IP όσων επισκέπτονταν το σάιτ. Αυτό οδήγησε τελικά τις αρχές στους ανθρώπους που κρύβονταν πίσω από τη σειρά αριθμών των IP.

Την ίδια στιγμή, ο δημοσιογράφος τεχνολογίας Ζακ Γουίτακερ σε ένα μακροσκελές του άρθρο αποκάλυψε ότι ήξερε για το συγκεκριμένο σάιτ από τις αρχές του 2018. Τότε, μια ομάδα χάκερ τον είχε ενημερώσει ότι κατάφεραν να «μπουν» στην ιστοσελίδα και μάλιστα  του είχαν αποκαλύψει αρκετές διευθύνσεις IP χρηστών. Ο Γουίτακερ είχε αποφασίσει τότε να μην δημοσιοποιήσει την ιστορία διότι αφενός ήταν σε εξέλιξη η έρευνα των αρχών, την οποία θα παρεμπόδιζε με αυτόν τον τρόπο, και αφετέρου οι «πηγές» του δεν ήταν καθόλου νόμιμες και δεν θα μπορούσε να στηρίξει την ιστορία του. Παρόλα αυτά, ενημέρωσε το FBI για τα στοιχεία που είχε στα χέρια του και από τότε δεν είχε ξανά ενημέρωση σχετικά με την υπόθεση.

Ωστόσο, αυτό που έκανε ήταν να ψάξει τις διευθύνσεις IP που του είχαν δώσει οι χάκερ. Έτσι, κατάφερε να ανακαλύψει όχι ποιοι συγκεκριμένα έμπαιναν στην ιστοσελίδα του Dark Web, αλλά τουλάχιστον πού βρίσκονταν οι υπολογιστές από όπου είχαν μπει οι χρήστες.

Πολλές IP προέρχονταν από υπολογιστές που βρίσκονταν στα γραφεία υπηρεσιών και θεσμών όπως αυτές των Στρατιωτικών Μυστικών Υπηρεσιών (U.S. Army Intelligence), της αμερικανικής Βουλής, της Αεροπορίας των ΗΠΑ και του Τμήματος της Ένωσης Βετεράνων Στρατιωτικών. Άνθρωποι του στρατού, της πολιτικής και των μυστικών υπηρεσιών που στην «φανερή» ζωή τους θεωρούνταν ήρωες ή ήταν έγκριτα μέλη της κοινωνίας, όταν έμεναν μόνοι τους στο γραφείο τους αρέσκονταν να διασκεδάζουν παρακολουθώντας άγριους βιασμούς μικρών παιδιών.

Κι όχι μόνο. Άλλες διευθύνσεις IP προέρχονταν από τα γραφεία εταιρειών όπως η Apple, η Microsoft, η  Google, η Samsung αλλά και από πολλά πανεπιστήμια σε όλον τον κόσμο. Μάλιστα χάρη στην ανωνυμία του Dark Web κανένας από τους συναδέλφους ή τους εργοδότες δεν μπορούσε να ξέρει ότι οι υπολογιστές αυτών των υπηρεσιών ή των εταιρειών χρησιμοποιούνταν για τέτοιους σκοπούς. Έτσι, οι χρήστες συνέχιζαν να… απολαμβάνουν το θέαμα από τις άνετες καρέκλες των γραφείων τους.

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις

Οι επιχειρήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών κατά των δικτύων παιδικής πορνογραφίας είναι συνεχόμενες και αμείωτες. Αρρωστημένα δίκτυα αποκαλύπτονται και εξαρθρώνονται, ωστόσο η παιδική πορνογραφία θυμιζει την Λερναία Ύδρα. Σύντομα, άλλα δίκτυα παίρνουν την θέση των παλιών, πιο οργανωμένα και πιο αρρωστημένα.

Η Λερναία Ύδρα της παιδικής πορνογραφίας μοιάζει να τρέφεται από την ακόρεστη επιθυμία των χρηστών για ακόμα πιο πολύ, για ακόμα πιο άγριο υλικό. Άτομα υπεράνω πάσης υποψίας, επιτυχημένοι και αξιοσέβαστοι πολίτες, άνθρωποι της διπλανής πόρτας τρέφουν το τέρας  και με σύμμαχο την εξέλιξη της τεχνολογίας τα δίκτυα τους προσφέρουν όλο και πιο εύκολα αυτό για το οποίο διψούν.

Δεν είναι τυχαίο ότι πάνω από το μισό υλικό που εντοπίστηκε στην ιστοσελίδα του «Welcome to video» απαρτιζόταν από εικόνες και βίντεο που δεν είχαν πέσει ποτέ ξανά στα χέρια των αρχών. Όπως τόνισε, η National Crime Agency της Μ. Βρετανίας παρατηρείται αύξηση της σκληρότητας, της κλίμακας και της πολυπλοκότητας του υλικού.

Λίγο καιρό πριν, οι New York Times σε μια εκτεταμένη έρευνα που διεξήγαγαν επιβεβαίωσαν ακριβώς αυτό το δεδομένο. Μόνο τον περασμένο χρόνο εντοπίστηκαν στο διαδίκτυο 45 εκατ. φωτογραφίες και βίντεο παιδιών – ακόμα και ηλικίας λίγων μηνών -που κακοποιούνταν σεξουαλικά, ένα υλικό διπλάσιο από αυτό που είχε ανακαλυφθεί έναν χρόνο πριν.

Πριν από μια δεκαετία, οι φωτογραφίες και τα βίντεο δεν ξεπερνούσαν το ένα εκατομμύριο. Σήμερα, η διαδικτυακή παιδική πορνογραφία μοιάζει κυριολεκτικά με μια επιδημία, την οποία οι αρχές δεν προλαβαίνουν και δεν μπορούν να την καταπολεμήσουν στο έπακρο.

Σύμφωνα με την έρευνα των New York Times, πολλές εταιρείες τεχνολογίας δεν συνεργάζονται επαρκώς με τις αρχές όταν εντοπίζουν τέτοιου είδους υλικό, ενώ τα τμήματα του νόμου που είναι επιφορτισμένα με την εξάρθρωση τέτοιων δικτύων είναι συχνά υποστελεχωμένα και με πενιχρές επιχορηγήσεις.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από το Εθνικό Κέντρο για τα Αγνοούμενα παιδιά και τα Παιδιά που πέφτουν Θύματα Εκμετάλλευσης, περιγράφει ένα σύστημα που βρίσκεται σε οριακό σημείο με τις υπεράριθμες αναφορές για υλικό παιδικής πορνογραφίας να υπερβαίνει τις δυνατότητες των υπηρεσιών και των αρχών που πρέπει να αναλάβουν δράση.

Οι αριθμοί

Τις περισσότερες φορές οι αριθμοί είναι στεγνοί, απόλυτοι και ξεκάθαροι. Και σε αυτή την περίπτωση οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, ωστόσο αυτό που κρύβουν είναι ίσως ό,τι πιο σοκαριστικό έχει να προσφέρει η σύγχρονη εποχή και τεχνολογία.

Το 1998 υπήρχαν περίπου 3.000 αναφορές για διαδικτυακό υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Το 2008 οι αναφορές είχαν φτάσει τις 100.000.

Το 2014, για πρώτη φορά ο αριθμός αυτός ξεπερνά ελαφρά το ένα εκατομμύριο.

Το 2018, μόλις τέσσερα χρόνια μετά, οι αναφορές είναι πλέον 18.4 εκατομμύρια και αυτές αντιστοιχούν σε 45 εκατ. φωτογραφίες και βίντεο παιδιών που κακοποιούνται.

Η εξέλιξη στον χώρο της τεχνολογίας έφερε και την «εξέλιξη» στα δίκτυα της παιδικής πορνογραφίας. Αυτοί που αποζητούν να κορέσουν την  ανωμαλία τους δεν είναι ανάγκη να καταφύγουν μόνο στο Dark Web. Μέσα από τα smartphone τους μπορούν εύκολα να στήσουν ομάδες στα κρυπτογραφημένα δίκτυα του Viber και του WatchApp, για να ανταλλάσσουν φωτογραφίες και βίντεο ή να χρησιμοποιήσουν ακόμα και το Facebook Messenger και το Dropbox. Μόνο πέρυσι, οι 12 εκατ. από τις 18,4 αναφορές για διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας αφορούσαν το Messenger του Facebook. Το δίκτυο ανακοίνωσε μάλιστα τον Μάρτιο ότι σκοπεύει να κρυπτογραφήσει το Messenger, ακολουθώντας το παράδειγμα του Viber και του WatchApp, κάτι που θα μπορούσε να εκτοξεύσει την διακίνηση υλικού μέσω αυτού.

 Οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας, όπως το Facebook, η Google και η Microsoft, έχουν αρχίσει να συνεργάζονται με τις αρχές για τον εντοπισμό χρηστών που διακινούν τέτοιου είδους υλικό. Ωστόσο, υπεύθυνοι της αστυνομίας αναφέρουν ότι τις περισσότερες φορές περνούν μήνες πριν οι εταιρείες απαντήσουν σε συγκεκριμένα αιτήματα των αρχών, ενώ σχέδια όπως αυτά του Facebook  για το Messenger μόνο χειρότερα μπορούν να κάνουν τα πράγματα.

Την ίδια στιγμή που οι εταιρίες και οι αρχές προσπαθούν με ή χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια να συνεργαστούν, το υλικό παιδικής πορνογραφίας γιγαντώνεται. Σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς όσο η ζήτηση αυξάνεται τόσο αυξάνεται και η παραγωγή και η παιδική πορνογραφία ακολουθεί απαράβατα τον κανόνα. Άλλωστε, εξελίσσεται σε με μια καλοστημένη επιχείρηση με πελάτες από κάθε τάξη, κάθε χώρα και κάθε οικονομικό ή μορφωτικό  επίπεδο. Και  όπως κάθε καλή επιχείρηση πρέπει να ικανοποιήσει τους πελάτες της.

Ωστόσο, πίσω από τα νούμερα και τους αριθμούς αυτό που μένει τελικά είναι τα μικρά παιδιά που βρίσκονται κλειδωμένα σε ένα δωμάτιο και αλυσοδεμένα απέναντι από μια κάμερα περιμένοντας κάθε μέρα τον πατέρα τους, τον συγγενή τους, έναν φίλο ή έναν άγνωστο που τα έχει απαγάγει να τα κακοποιήσει όσο πιο άρρωστα μπορεί ώστε κάποιοι άνθρωποι που ζουν δίπλα μας να πληρώσουν αδρά για να «απολαύσουν» το θέαμα.