Four more years...



Τα οικονομικά μοντέλα δείχνουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα κερδίσει τις εκλογές του 2020 και θα παραμείνει... Πλανητάρχης για τέσσερα ακόμα χρόνια


O Ντόναλντ Τραμπ διανύει ίσως την χειρότερη περίοδο της προεδρικής του θητείας. Παρουσιάζει συμπτώματα ψυχολογικής αστάθειας και δείχνει ότι δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει τις συνέπειες των αποφάσεων και των δηλώσεων του. Έχει χάσει ακόμα και παραδοσιακούς του συμμάχους και δεν έχει καταφέρει να υλοποιήσει βασικές του προεκλογικές δεσμεύσεις.

Με όλα αυτό το... πακέτο κάποιος θα έφτανε στο συμπέρασμα ότι οι πιθανότητες του Τραμπ να επανεκλέγει το 2020 δεν είναι πολλές. Τα πράγματα όμως δεν είναι καθόλου έτσι.
Σύμφωνα με ιστορικά αξιόπιστα οικονομικά μοντέλα ο Τραμπ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές και ίσως με σχετική ευκολία. Από το 1980 η Moodys Analytics παρουσιάζει τη συγκεκριμένη ανάλυση η οποία έχει πέσει έξω μόλις μια φορά. Ήταν το 2016 όταν έδινε ισχνό προβάδισμα στην Χιλαρι Κλίντον. Η εταιρία τόνισε ότι η τότε πρόβλεψη δεν επιβεβαιώθηκε καθώς δεν διέγνωσε τη σημαντική αύξηση στην προσέλευση στις κάλπες σε πολιτείες-κλειδιά στις βιομηχανικές περιοχές στο κέντρο των ΗΠΑ.

Μπορεί και άνετη νίκη

Τώρα αναφέρει ότι ο Τραμπ θα διατηρήσει τις λεγόμενες ταλαντευόμενες-πολιτείες που του έδωσαν τη νίκη το 2016 και θα ξεπεράσει άνετα τους 270 εκλέκτορες που απαιτούνται. Η πρόβλεψη του δίνει από 298 έως 351. Η ανάλυση που βασίζεται σε οικονομικά στοιχεία τονίζει ότι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών έχει ελπίδες να επικρατήσει μόνο εάν η προσέλευση στις κάλπες φτάσει σε ποσοστά ρεκόρ για αμερικάνικές εκλογές.

"Αν η οικονομία των ΗΠΑ παραμείνει στο ίδιο σενάριο μέσα στον επόμενο χρόνο τότε η προσέλευση-ρεκόρ είναι ζωτικής σημασίας για μια νίκη των Δημοκρατικών" αναφέρει η Moodys.

Οι προβλέψεις βασίζονται στο πώς νιώθουν οι καταναλωτές για τα οικονομικά τους, τα κέρδη του Χρηματιστηρίου μέσα σε αυτή την τριετία του Τραμπ και τα ποσοστά της ανεργίας, που αυτό το μήνα έφτασαν σε ιστορικό χαμηλό πεντηκονταετίας για τις ΗΠΑ. Αν η προσέλευση στις κάλπες κυμανθεί σε λογικά πλαίσια τότε και τα τρία μοντέλα που παρουσίασε η Moodys δίνουν τη νίκη στον Τραμπ. "Οι Δημοκρατικοί πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Αν η ιστορία είναι ο οδηγός και υπάρξει μια τυπική προσέλευση τότε θα χάσουν" αναφέρει ο πολιτικός αναλυτής, Μαρκ Ζάντι.
Στην πρόβλεψη τονίζεται ότι ακόμα και με μαζική συμμετοχή η νίκη των Δημοκρατικών θα είναι οριακή με 279 εκλέκτορες.

Αν και ακόμα δεν είναι δυνατό να γίνει πρόβλεψη για το ποσοστό της προσέλευσης στις κάλπες τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν δείχνουν σημάδια ότι θα είναι υψηλή. Στις λεγόμενες ενδιάμεσες εκλογές του 2018 όπου οι Δημοκρατικοί πήραν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων η συμμετοχή κυμάνθηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

H... ελπίδα των Δημοκρατικών

Το μοντέλο της Moodys παρουσιάστηκε χωρίς να έχει γίνει γνωστός ο υποψήφιος των Δημοκρατικών που θα αντιμετωπίσει τον Τραμπ αν και δεν είναι καθόλο σίγουρο ότι με την ανακοίνωση του ονόματος τα δεδομένα θα αλλάξουν.

Οι οπαδοί του Τραμπ νιώθουν καλά οικονομικά και αυτό είναι που μετράει για την τελική τους απόφαση, όπως έχει αποδείξει η ιστορία. Από την άλλη οι Δημοκρατικοί δεν έχουν καταφέρει να παρουσιάσουν μια ηγετική μορφή που θα εμπνεύσει τον κόσμο,που συνήθως δεν ψηφίζει, να πάει στις κάλπες. Η υποψηφιότητα του Τζο Μπάιντεν φθίνει μέρα με την μέρα έχοντας χάσει την "αύρα του Ομπάμα" ενώ η Ελίζαμπεθ Γουόρεν και ο Μπέρνι Σάντερς είναι πολύ ριζοσπαστικοί για τους λεγόμενους αμφιταλαντευόμενους ψηφοφόρους που στην πλειοψηφία τους είναι συντηρητικοί.

Αν δεν υπάρξει λοιπόν κάποια σημαντική διαφοροποίηση και αν ο Τραμπ δεν κάνει κάποιο μοιραίο για αυτόν λάθος είναι πολύ πιθανό να παραμείνει πρόεδρος έως το 2024.