Ρεκόρ εκτελέσεων το 2019 στη Σαουδική Αραβία!



Μέσα στο 2019 εκτελέστηκαν συνολικά 184 άτομα μεταξύ των οποίων νεαροί που είχαν συλληφθεί για συμμετοχή σε διαδηλώσεις για τον εκδημοκρατισμό της χώρας. Το βασίλειο μιλά για μεταρρυθμίσεις αλλά οι αποκεφαλισμοί αυξάνονται 


Παρά τη διεθνή κατακραυγή από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων η Σαουδική Αραβία συνεχίζει ακάθεκτη τις εκτελέσεις. Αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις εκτέλεσε μέσα στο 2019 συνολικά 184 άτομα, τα περισσότερα  που έχει εκτελέσει την τελευταία εξαετία. Το βασίλειο επιμένει στις μεσαιωνικές του τακτικές ποντάροντας στην τεράστια οικονομική του ισχύ και το γεγονός ότι ουσιαστικά ορίζει τις τιμές πετρελαίου.

Οι 36 εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν μέσα σε μια μέρα τον Απρίλιο και μεταξύ των θυμάτων ήταν και νεαροί που είχαν συλληφθεί όταν ήταν ακόμα ανήλικοι. Αν και διεθνώς η καταδίκη σε θάνατο ανηλίκων δεν επιτρέπεται, η Σαουδική Αραβία προχώρησε στην εκτέλεση τους παρότι τα προηγούμενα χρόνια δεσμευόταν ότι θα εναρμονιστεί με τους διεθνείς νόμους.

Στην πλειονότητα τους οι εκτελέσεις γίνονται δια αποκεφαλισμού με ξίφος ενώ σε μια περίπτωση το θύμα σταυρώθηκε και έμεινε σε κοινή θέα για παραδειγματισμό. Οι 37 από τους εκτελεσθέντες είχαν καταδικαστεί για τρομοκρατία που αυτό μπορεί να σημαίνει από την απλή συμμετοχή σε μια διαδήλωση μέχρι ότι συνελήφθησαν με αντικαθεστωτικό υλικό ή ότι πέταξαν μια πέτρα στις αρχές.

Οι... τρομοκράτες

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν πως πολλοί από τους αποκαλούμενους τρομοκράτες ομολόγησαν αφού βασανίστηκαν βάναυσα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Αμπουλκαρίμ αλ Χαουάι που συνελήφθη όταν ήταν 21 ετών γιατί έστελνε μηνύματα στο WhatsApp για μια διαδήλωση. Βασανίστηκε με ηλεκτροσοκ, ομολόγησε αντικαθεστωτική δράση και στα 21 του πλέον εκτελέστηκε.

Ο Σαλμάν Κουρεΐς συνελήφθη στα 18 του και αφού βασανίστηκε ομολόγησε τα εγκλήματα για τα οποία τον κατηγορούσαν οι αρχές, τα οποία διέπραξε όταν ήταν ανήλικος. Εκτελέστηκε επίσης.
"Ο γιος μου υποβλήθηκε σε ψυχολογική και σωματική κακοποίηση. Δεν είχε πλέον δυνάμεις. Ο ανακριτής του υπαγόρευσε την ομολογία και τον ανάγκασε να υπογράψει για να σταματήσει τα βασανιστήρια" υποστηρίζει ο πατέρας ενός από τους εκτελεσθέντες.

"Αυτή είναι η ματωμένη πραγματικότητα"

Η Μάγια Φόεϊ, διευθύντρια οργάνωσης που δίνει αγώνα για να σταματήσουν οι εκτελέσεις τονίζει: "Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας μιλάνε γενικά για τρομοκρατία αλλά αν κοιτάξετε πιο προσεκτικά τις κατηγορίες θα δείτε ότι μιλάμε για απείθεια κατά του βασιλιά, κατοχή πανό με αντικαθεστωτικά συνθήματα και αντικαθεστωτική δράση στα social media. Αυτό δείχνει τι είναι στην πραγματικότητα αυτοί οι αποκαλούμενοι τρομοκράτες. Οι δύο από τους νεαρούς που εκτελέστηκαν πήραν απλά μέρος σε μια διαδήλωση υπέρ του εκδημοκρατισμού της χώρας. Παρά τα όσα λέει το καθεστώς και παρά τα όσα υπόσχεται για μεταρρυθμίσεις η Σαουδική Αραβία είναι ακόμα μια χώρα στην οποία η συμμετοχή σε μια διαδήλωση μπορεί τελικά να σε σκοτώσει".

Η Φόεϊ αναφέρει πως ο αριθμός των ατόμων που εκτελέστηκαν αποτελεί απόδειξη ότι η ρητορική περί αλλαγών δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. "Αυτά τα τελευταία νούμερα με τα άτομα που εκτελέστηκαν αποκαλύπτουν το τεράστιο κενό μεταξύ της μεταρρυθμιστικής ρητορικής και της ματωμένης πραγματικότητας στη Σαουδική Αραβία του Μποχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Ενώ ο εστεμμένος πρίγκιπας ταξιδεύει ανά τον κόσμο και συναντιέται με ηγέτες άλλων κρατών το καθεστώς του εκτελεί νεαρούς άντρες που είχαν συλληφθεί ως παιδιά για το έγκλημα του να διαδηλώνουν υπέρ της δημοκρατίας" τονίζει.

Εκτός από τους... τρομοκράτες οι αρχές του βασιλείου εκτέλεσαν κάποια άτομα που είχαν καταδικαστεί για ομοφυλοφιλία ενώ η πλειονότητα ήταν καταδικασμένη για ναρκωτικά (82 άτομα) και δολοφονίες (57) άτομα. Από τους 184 εκτελεσθέντες οι 88 ήταν από τη Σαουδική Αραβία, οι 90 από το εξωτερικό και για έξι άτομα δεν έχει καθοριστεί η εθνικότητα. Το 2018 είχαν γίνει 35 λιγότερες εκτελέσεις.

Δεν είμαι βλάκας...

Οι αριθμοί αποδεικνύουν για πολλοστή φορά ότι το βασίλειο δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές και τα όσα λέει περί μεταρρυθμίσεων είναι περισσότερο για λαϊκή κατανάλωση και κατευνασμό των αντιδράσεων. Από την άλλη η διεθνής κοινότητα έχει προ πολλού θυσιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα στο βωμό των καλών σχέσεων με τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στον πλανήτη. Αυτό άλλωστε αποδείχθηκε και στην πρόσφατη φρικτή δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι όπου η Σαουδική Αραβία έδειξε ότι με την τεράστια οικονομική της επιφάνεια έχει εξαγοράσει το "δικαίωμα" της να καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα και να μένει ατιμώρητη. Όπως άλλωστε είχε δηλώσει, με αφοπλιστική ειλικρίνεια, ο Ντόναλντ Τραμπ όταν ρωτήθηκε αν θα τους επιβάλει κυρώσεις: "Η Σαουδική Αραβία είναι ένας μεγάλος αγοραστής των προϊόντων μας, δημιουργούν πολλές δουλειές. Δεν είμαι ένας βλάκας που θα πει ότι δεν θέλω να κάνω δουλειές μαζί τους".