Διοικεί από την Ρωσία αμερικάνικη νεοναζιστική οργάνωση





Ένας κάτοικος Ρωσίας είναι ο εγκέφαλος νεοναζιστικής οργάνωσης με έδρα τις ΗΠΑ που ετοίμαζε τρομοκρατικές επιθέσεις

Θεωρείται μια από τις πιο επικίνδυνες νεοναζιστικές οργανώσεις που δρουν αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ και όχι μόνο. Το FBI έχει ήδη εστιάσει στην ομάδα «The Base» (Η Βάση), η οποία δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2018, έχοντας συλλάβει ορισμένα μέλη της που συμμετείχαν σε τρομοκρατικές ενέργειες, ωστόσο ο μυστηριώδης αρχηγός της παρέμενε άγνωστος. Ως τώρα.

Σε δυο ξεχωριστές έρευνες, οι δημοσιογράφοι του BBC και του Guardian κατέληξαν ότι ο άνθρωπος που παρουσιάζεται ως επικεφαλής της ομάδας είναι ο 46χρονος Ρινάλντο Ναζάρο από τις ΗΠΑ. Ως τώρα ο αρχηγός της «The Base» αυτοαποκαλούνταν ως «Norman Spear» και «Roman Wolf», ωστόσο τα ονόματα αυτά δεν αντιστοιχούσαν σε κάποιο υπαρκτό πρόσωπο. Το πιο ενδιαφέρον μάλιστα στοιχείο για μια ομάδα που υποστηρίζει την καθαρότητα της φυλής και της λευκής υπεροχής είναι ότι ο ιδρυτής της, Ρινάλντο Ναζάρο είναι ένας Αμερικανός με ιταλική καταγωγή που διοικεί την ομάδα από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας της από την… Ρωσία!

Η επικίνδυνη «The Base»

Οι αρχές θεωρούν ότι η ««The Base»» ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2018 και σύμφωνα με το FBI πρόκειται για «μια εξτρεμιστική βίαιη ομάδα με ρατσιστικά κίνητρα που προσπαθεί να καταλύσει την αμερικανική κυβέρνηση, να ξεκινήσει έναν πόλεμο φυλών και να ιδρύσει ένα κράτος λευκών».

Πράγματι, σε μια από τις πρώτες εμφανίσεις του «Νόρμαν Σπέαρς» σε ένα podcast που ηχογραφήθηκε τον Δεκέμβριο του 2017 εμφανίστηκε υπέρμαχος της Northwest Territorial Imperative, μιας στρατηγικής σύμφωνα με την οποία οι νεοναζιστές θιασώτες της λευκής υπεροχής θα πρέπει να καταλάβουν τις βορειοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, Ουάσινγκτον, Όρεγκον, Δυτική Μοντάνα και Άινταχο και να ιδρύσουν εκεί ένα δικό τους κράτος στο οποίο θα κατοικούν μόνοι αυτοί.

Ο «Νόρμαν Σπέαρ» από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης της «The Base» άρχισε να στρατολογεί ομοϊδεάτες του μέσα από το διαδίκτυο με αναρτήσεις του - κάλεσμα στα κοινωνικά δίκτυα για συμμετοχή σε συναντήσεις για παραστρατιωτική εκπαίδευση, ενώ τα μέλη χρησιμοποιούσαν αποκρυπτογραφημένες εφαρμογές για τις συνομιλίες τους. Ουσιαστικά είχε δημιουργήσει έναν "μικρό στρατό" εκπαιδευμένο στα όπλα με σκοπό να οργανώσουν τρομοκρατικές επιθέσεις με στόχο κυρίως Αφροαμερικάνους, Εβραίους και αντιφασίστες.

Ήδη έχουν συλληφθεί επτά άτομα τον τελευταίο μήνα, τα οποία κατηγορούνται για συμμετοχή στην οργάνωση, επιθέσεις, εγκλήματα μίσους, παραβιάσεις των νόμων περί όπλων και μέχρι και συνομωσία για φόνο.

Τρεις από τους συλληφθέντες κατηγορούνται ότι ετοίμαζαν την δολοφονία ενός ζευγαριού αντιφασιστών και των παιδιών τους, ενώ με εντολή του αρχηγού τους θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν μεθόδους με τις οποίες δεν θα μπορούσαν να τους εντοπίσουν αλλά από την άλλη θα έστελναν μήνυμα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο κατά των τριών, ο αρχηγός της «The Base» τους είχε καθοδηγήσει ώστε να χρησιμοποιούν κωδικοποιημένη γλώσσα στην επικοινωνία τους.

Χρησιμοποιώντας το σύνθημα «δεν υπάρχει πολιτική λύση», η «The Base» υποστηρίζει ότι χρειάζονται πράξεις βίας και τρομοκρατίας ώστε να ωθήσουν την δημοκρατία σε κατάρρευση προετοιμάζοντας με αυτό τον τρόπο τον δρόμο για να καταλάβουν την εξουσία οι υπέρμαχοι της λευκής υπεροχής και να δημιουργήσουν έναν «εθνικό κράτος» μόνο για λευκούς.
Μάλιστα, τα μέλη της ομάδας χαρακτήρισαν την σύλληψη των επτά μελών τους ως «παράνομο πολιτικό κυνήγι μαγισσών» από το «Φιλελεύθερο Παγκοσμιοποιημένο Σύστημα».

Ο μυστηριώδης αρχηγός

Η ομάδα από την πρώτη στιγμή ακολουθούσε πιστά τις εντολές του αρχηγού «Νόρμαν Σπέαρ», ο οποίος ωστόσο φαινόταν να μην υπάρχει πουθενά. Ο Σπέαρ ήταν απών ακόμα και από τις σημαντικές συναντήσεις εκπαίδευσης των μελών της «The Base». Ωστόσο, μια σειρά φωτογραφιών και βίντεο με τον 46χρονο Ρινάλντο Ναζάρο δεν άργησαν να δώσουν στους ερευνητές δημοσιογράφους του Guardian και του BBC την σύνδεση που χρειάζονταν για να φτάσουν στην ταυτότητα του αρχηγού.

Όπως αποδεικνύεται ο Ναζάρο ζει τα τελευταία χρόνια με την Ρωσίδα σύζυγό του στην Αγία Πετρούπολη με την οποία παντρεύτηκε το 2012 και από εκεί διοικεί την νεοναζιστική ομάδα του. Το ζευγάρι ζει σε μια κατοικία που αγόρασε η σύζυγος του Ναζάρο τον Ιούλιο του 2018, τον ίδιο μήνα που ιδρύθηκε η «The Base» σύμφωνα με το FBI.

Μάλιστα, στο προφίλ της συζύγου στο ρωσικό κοινωνικό δίκτυο VK υπάρχουν φωτογραφίες με τον σύζυγό της «Ρινάλντο Ναζάρο» και το πρόσωπο που εμφανίζεται εκεί είναι ίδιο με αυτό που «Νόρμαν Σπέαρ», όπως αποτυπώνεται στις λίγες φωτογραφίες του που έχουν έρθει στο φως.


Σύμφωνα με τα στοιχεία, πριν μετακομίσει στην Ρωσία ο Ναζάρο είχε μια εταιρεία σεκιούριτι στην Νέα Υόρκη ονόματι «Omega Solutions» η οποία πρόσφερε «πρόσβαση σε ειδικούς της ασφάλειας» με ειδίκευση στις μυστικές πληροφορίες, στην αντιτρομοκρατία, την καταστολή εξεγέρσεων και τις ψυχολογικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας, η οποία πλέον δεν λειτουργεί, «Οι συνεργάτες μας έχουν δουλέψει με ποικίλες κυβερνητικές και στρατιωτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένου πολλαπλές επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν κατά την περίοδο του πολέμου». Παρόλο που η ιστοσελίδα φαίνεται να μην λειτουργεί πια, η εταιρεία παραμένει ενεργή.

Από την άλλη, το όνομα του Ναζάρο εμφανίζεται και στην αγορά μιας έκτασης γης στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, η οποία ονομάστηκε «Base Global». Μάλιστα, η ημερομηνία που υπογράφτηκε το συμβόλαιο αγοράς συμπίπτει με την ημερομηνία ενός ταξιδιού του «Νόρμαν Σπέαρ» από την Ρωσία στις ΗΠΑ. Η συγκεκριμένη έκταση αγοράστηκε μόλις για 33.000 δολάρια και σύμφωνα με πηγές της Guardian μέσα από την οργάνωση, ο αρχηγός τους είχε δηλώσει ότι η γη αυτή ήταν τόσο φθηνή καθώς δεν ήταν σε σημείο όπου θα μπορούσε να χτιστεί. «Για μένα όμως ήταν ιδανική για τους σκοπούς μου έτσι όπως ήταν φυσικά απομονωμένη», τους είχε πει.

Οι αρχές θεωρούν ότι στην συγκεκριμένη έκταση επρόκειτο να φτιαχτεί μια «κατασκήνωση μίσους» για την εκπαίδευση των μελών της οργάνωσης στον ανταρτοπόλεμο και τις μάχες, αλλά και για μια πιο επιτυχημένη… πλύση εγκεφάλου. Άλλωστε, η επιλογή της πολιτείας της Ουάσινγκτον μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί καθώς πρόκειται για μια από τις τέσσερις πολιτείες του σχεδίου Northwest Territorial Imperative

Την ίδια στιγμή, ο «Νόρμαν Σπέαρ» στους λογαριασμούς του στα κοινωνικά δίκτυα ανέβαζε βίντεο από την εκτός νόμου τρομοκρατική οργάνωση της Βρετανίας «National Action», εξυμνούσε την «Αλ Κάιντα» (ουσιαστικά το όνομα «The Base» είναι μετάφραση του Αλ Κάιντα), και ζητούσε εθελοντές με διάφορες ικανότητες και γνώση των όπλων για να ενταχθούν στην ομάδα του. Σε ηχητικά αποσπάσματα, ο Σπέαρ μιλά «τακτικές ανταρτοπόλεμου», ενώ χαρακτηρίζει τον εαυτό του βετεράνο πολέμου, πρώην πράκτορα της CIA και ειδικό σε θέματα άμυνας.

Η παρουσίαση του Νόρμαν Σπέαρ ως πρώην πράκτορα της CIA άρχισε να δημιουργεί την φήμη μέσα στην ομάδα ότι ο Σπέαρ είναι ακόμα πράκτορας που έχει σκοπό να δράσει μυστικά μέσα στην νεοναζιστική ομάδα και να οδηγήσει τα μέλη της στην δικαιοσύνη. Μάλιστα, πρώην μέλη της «The Base» ανέφεραν στους δημοσιογράφους του Guardian ότι έφυγαν από αυτή εξαιτίας της συγκεκριμένη υποψίας.

Όπως και να έχει, ο «Νόρμαν Σπέαρ» ή Ρινάλντο Ναζάρο βρισκεται ακόμα στη Ρωσία, όπου το FBI δεν μπορεί να τον «φτάσει». Μάλιστα, πριν λίγους μήνες ο Ναζάρο βρισκόταν στην λίστα των καλεσμένων μιας έκθεσης ασφαλείας της ρωσικής κυβέρνησης, η οποία εστίαζε στην «επίδειξη των αποτελεσμάτων της πολιτικής του κράτους και των επιτευγμάτων της».

Άνοδος της ακροδεξιάς τρομοκρατίας

Οι αρχές βρίσκονται στο κατόπι της οργάνωσης «The Base» ωστόσο ακόμα κι αν την διαλύσουν, οι ακροδεξιές-νεοναζιστικές οργανώσεις στις ΗΠΑ μοιάζει να πραγματοποιούν δυναμική επάνοδο με αρκετές επιθέσεις υπέρμαχων της λευκής υπεροχής να έχουν καταγραφεί.

Τον Αύγουστο ένας ένοπλος σκότωσε 22 άτομα σε κατάστημα το Ελ Πάσο του Τέξας, ενώ νωρίτερα είχε αναρτήσει ένα ακροδεξιό μανιφέστο στο ίντερνετ. Τον Απρίλιο ένας άλλος σκότωσε έναν άντρα σε συναγωγή του Σαν Ντιέγκο ενώ ανήρτησε στο διαδίκτυο δήλωσή του σύμφωνα με την οποία είχε ως πρότυπο τον δράστη που σκότωσε 51 άτομα σε συναγωγή της Νέας Ζηλανδίας.

«Υπάρχει σημαντική άνοδος των ρατσιστικών εξτρεμιστικών επιθέσεων στις ΗΠΑ και νομίζω ότι υπάρχει άνοδος του εθνικισμού και των κινημάτων που υποστηρίζουν την ιδεολογία της λευκής υπεροχής», αναφέρει ο επικεφαλής του FBI για την εθνική ασφάλεια Τζέι Ταμπ κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για μια κατάσταση που μοιάζει να γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη.