Κάτι από το μακρινό διάστημα μας στέλνει σήματα κάθε 16 μέρες


Για πρώτη φορά επιστήμονες ανακάλυψαν ραδιοκύμματα FRB με σταθερό ρυθμό και μάλιστα εντόπισαν το σημείο από το οποίο εκπέμπονται    



Μια τεράστια ανακάλυψη, έκανε επιστημονική ομάδα, αναφορικά με τα μυστηριώδη ραδιοκύματα που φτάνουν στον πλανήτη μας. Συγκεκριμένα πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι συγκεκριμένα ραδιοκύματα έρχονται από το μακρινό διάστημα κάθε 16 μέρες με σταθερό ρυθμό. Είναι η πρώτη φορά που επιστήμονες εντοπίζουν περιοδικότητα σε σήματα τέτοιου είδους τα οποία είναι γνωστά ως FRBs (fast radio bursts/ γρήγορες εκλάμψεις ραδιοκυμάτων).

Επιπλέον η επιστημονική ομάδα κατάφερε να εντοπίσει το σημείο από το οποίο εκπέμπονται τα συγκεκριμένα σήματα. Λαμβάνουμε το... μήνυμα κάθε 16 μέρες από τον γαλαξία "SDSS J015800.28+654253.0" ο οποίος βρίσκεται μισό δισεκατομμύριο έτη φωτός μακριά από τη Γη. Η απόσταση ακούγεται ασύλληπτη για τον ανθρώπινο νου όμως είναι η μικρότερη αναφορικά με την εκπομπή ραδιοκυμάτων.
 Χαρακτηριστικό είναι ότι τον περασμένο Ιούλιο ερευνητές στο Ραδιοτηλεσκόπιο της Κοιλάδας Όουενς του Caltech (OVRO) εντόπισαν ένα νέο FRB και εντόπισαν το σημείο εκπομπής του σε έναν γαλαξία 7,9 δισ. έτη φωτός μακριά.

Το μεγάλο μυστήριο

Παρότι πλέον οι επιστήμονες καταφέρνουν και εντοπίζουν πού βρίσκονται τα σημεία εκπομπής το μεγάλο ερώτημα ήταν και παραμένει τι ακριβώς είναι αυτά τα ραδιοκύμματα.

Τα FRBSs αποτελούν το μεγαλύτερο κοσμικό μυστήριο που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες τα τελευταία χρόνια. Το πρώτο εντοπίστηκε το 2007 και από τότε υπάρχουν τουλάχιστον 80 αναφορές.
Τα σήματα δημιουργούνται από κάποια πηγή ενέργειας αν και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποια είναι αυτή. Κάποιες φορές είναι μοναδικά και κάποιες επαναλαμβανόμενα αλλά, μέχρι τώρα, όχι με σταθερό ρυθμό.

Τα FRBs έρχονταν με τυχαία χρονική σειρά μέχρι αυτό που ανακάλυψε το καναδικό πρότζεκτ CHIME/FRB που παρατηρεί και μελετά το φαινόμενο. Εντόπισε το συγκεκριμένο ραδιοκύμα τον Σεπτέμβριο του 2018 και το μελέτησε μέχρι τον Οκτώβριο του 2019. Οι "εκρήξεις" των σημάτων ακολουθούσαν έναν σταθερό κύκλο 16 ημερών.
"Συμπεράναμε ότι είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται μια περιοδικότητα σε μια πηγή εκπομπής FRB. Ο κύκλος των 16,35 ημερών αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο για τη φύση της πηγής" αναφέρει η έρευνα.

Οι πιθανές εξηγήσεις

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο ρυθμός της μετάδοσης ορίζεται από το περιβάλλον της πηγής.  Αν για παράδειγμα η πηγή περιστρέφεται γύρω από ένα συμπαγές αντικείμενο, όπως μια μαύρη τρύπα, τότε στη Γη φτάνουν περιορισμένα FRBs, σε συγκεκριμένο σημείο της τροχιάς. Αυτό το σενάριο δικαιολογεί τον κύκλο των 16 ημερών.

Είναι επίσης πιθανό να προέρχονται από ένα δυαδικό σύστημα το οποίο αποτελείται από ένα τεράστιο αστέρι και έναν αστέρα νετρονίων. Σε αυτό το μοντέλο ο αστέρας νετρονίων εκπέμπει τα σήματα αλλά τα λαμβάνουμε περιοδικά λόγω του γιγάντιου συντρόφου του.
Φυσικά υπάρχει και η πιθανότητα η πηγή να εκπέμπει από μόνη της περιοδικά τα FRBs χωρίς να επηρεάζεται από κάποιο άλλο αντικείμενο. Εκεί μπαίνουμε στο σενάριο που εξάπτει περισσότερο απ' όλα τη φαντασία. Ακόμα και διακεκριμένοι επιστήμονες δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο τα FRBs να προέρχονται από κάποια τεράστια κατασκευή ενός μακρινού, εξωγήινου πολιτισμού, να αποτελούν μια προσπάθεια επικοινωνίας, όπως αυτές που κάνουμε εμείς για να απαντήσουν στο ερώτημα αν τελικά είμαστε μόνοι ή όχι στο σύμπαν.

Πλέον η ομάδα CHIME/FRB εστιάζει στο να βρει κι άλλα FRBs που ακολουθούν ένα συγκεκριμένο μοτίβο. Φυσικά θα συνεχίσουν να παρακολουθούν το FRB 180916.J0158+6 με την ελπίδα ότι θα τους δώσει στοιχεία για την ταυτότητα και την προέλευση του. Όλοι πάντως συμφωνούν ότι η ανακάλυψη μιας πηγής FRB με ξεκάθαρο μοτίβο αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο το οποίο θα ακολουθήσουν οι επιστήμονες.