Όλες οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τον κοροναϊό


Φταίει η Κίνα, φταίνε οι ΗΠΑ, φταίει ένας συγγραφέας και ίσως ο Κόμπι Μπράιαντ. Οι συνωμοσίες γύρω από το πώς ξεκίνησε η επιδημία του κοροναϊού είναι ό,τι πιο παρανοϊκό θα ακούσεις


Σχεδόν ταυτόχρονα με το ξέσπασμα της επιδημίας του κοροναϊού Covid-19, ξέσπασε και μια επιδημία… συνωμοσιών γύρω από το πώς ξεκίνησε όλο αυτό. Κάθε συνωμοσιολόγος που σέβεται τον εαυτό του δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχος σε ένα ζήτημα που αφορά και επηρεάζει την παγκόσμια κοινότητα. Και βέβαια στο μυαλό των απανταχού συνωμοσιολόγων τίποτα δεν γίνεται τυχαίο και πάντοτε υπάρχει κάτι ύποπτο από πίσω ακόμα όταν περάσει μια γάτα από μπροστά τους. Έτσι, οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από το «πώς» αλλά και το «γιατί» ξεκίνησε η επιδημία είναι πολλές και κάποιες μάλιστα άκρως αντικρουόμενες. Ακόμα κι αν ήθελε να πιστέψει κάποιος στις συνωμοσίες μάλλον δεν θα μπορούσε ποια να πρωτοεπιλέξει!

Οι παρακάτω είναι οι βασικότερες και είναι περιττό να αναφέρουμε ότι για καμία από αυτές δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία ή έστω κάποιες αποδείξεις που να στηρίζουν μια από αυτές.

Η Κίνα δημιούργησε τον ιό

Οι πιο διαδεδομένες φυσικά θεωρίες έχουν να κάνουν με το κατά πόσο η εμφάνιση του νέου κοροναϊού «από το πουθενά» ήταν τυχαία ή προμελετημένη. Η μια θεωρία, η οποία είναι και η επικρατούσα, κατηγορεί την Κίνα ως υπεύθυνη για την δημιουργία του ιού στα επιστημονικά της εργαστήρια.

Σύμφωνα με αυτή, η Κίνα κατασκεύασε τον ιό σε κάποιο επιστημονικό εργαστήριό της. Μάλιστα, στην πόλη της Ουχάν, απ’ όπου ξεκίνησε και η επιδημία, λειτουργεί ένα τα σημαντικότερα εργαστήρια ιολογίας βιοασφάλειας επιπέδου 4. Οι επιστήμονες στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, όπως ονομάζεται το εργαστήριο, μελετούν συνεχώς ιογενείς ασθένειες ενώ έχουν αποθηκευμένα παθογόνα και κοροναϊούς διαφόρων ειδών. Έτσι, αναπόφευκτα από πολύ νωρίς θεωρήθηκε υπεύθυνο γι’ αυτόν τον νέο κοροναϊό, ο οποίος σύμφωνα με τις θεωρίες ήταν εργαστηριακός, δημιουργήθηκε δηλαδή επίτηδες από τους επιστήμονες. Το μόνο σημείο που δεν τα βρίσκουν οι συνωμοσιολόγοι είναι το κατά πόσο η διαρροή του έγινε εσκεμμένα με σκοπό έναν βιολογικό πόλεμο ή ήταν ένα τυχαίο γεγονός λόγω αμελούς φύλαξης.

Φυσικά, η συγκεκριμένη θεωρία έτυχε μεγάλης αποδοχής από πολλούς (ακρο)δεξιούς πολιτικούς και δημοσιογράφους παγκοσμίως αλλά και στις ΗΠΑ, οι οποίες βρίσκονται ούτως ή άλλως σε οικονομικό πόλεμο με την Κίνα πολύ πριν ξεσπάσει η επιδημία. Μάλιστα, πολλοί πρώην και νυν συνεργάτες του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έσπευσαν να αναρτήσουν στο διαδίκτυο τον… προβληματισμό τους σχετικά με αυτές τις θεωρίες, χωρίς βέβαια να τολμούν να τις υιοθετήσουν ανοιχτά.

Ο ίδιος ο Τραμπ, ο οποίος αρχικά υποβάθμιζε συνεχώς τη σοβαρότητα της επιδημίας, σε μια από τις πρώτες ενέργειές του έσπευσε να απαγορεύσει σε οποιονδήποτε Κινέζο πολίτη να εισέρχεται στις ΗΠΑ. Παράλληλα, αρχικά είχε συχνά κατηγορήσει τα ΜΜΕ ότι γιγαντώνουν το θέμα του κοροναϊού, ώστε να βλάψουν τον ίδιο και την ηγεσία του ενώ στην πραγματικότητα δεν υπήρχε σοβαρό θέμα! Παράλληλα, μέχρι και σήμερα επιμένει να χαρακτηρίζει τον SARS-CoV-2 ως «κινεζικό ιό» περνώντας ουσιαστικά το μήνυμα στους οπαδούς του ότι για όλα φταίνε οι Κινέζοι.

Παράλληλα, στα τέλη Ιανουαρίου στο διαδίκτυο κυκλοφόρησαν το όνομα και όλα τα προσωπικά δεδομένα μιας επιστήμονος του Ινστιτούτου, η οποία σύμφωνα με τις θεωρίες είτε κατασκεύασε τον νέο κοροναϊό είτε πούλησε μολυσμένα πειραματόζωα στην αγορά τροφίμων της Ουχάν, απ’ όπου θεωρείται ότι ξεκίνησε η επιδημία.

Το ίδιο το ινστιτούτο έχει επανειλημμένα αρνηθεί κάθε εμπλοκή του στην δημιουργία ή την διασπορά του κοροναϊού. Στην πραγματικότητα, εκεί λειτουργεί το Εργαστήρι Εθνικής Βιοασφάλειας της Ουχάν, το οποίο αποτελεί την μόνη εγκατάσταση στην Κίνα, η οποία είναι εφοδιασμένη με τον κατάλληλο εξοπλισμό για να μελετά και να διαγιγνώσκει παθογόνα με τον υψηλότερο βαθμό ασφάλειας επιπέδου 4. Διαθέτει συστήματα εξαερισμού υψηλού διαμετρήματος, ενισχυμένους τοίχους, συστήματα ασφαλείας και ειδική μόνωση για τον πλήρη διαχωρισμό του από τον έξω κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι τα επίπεδα ασφάλειας και τα μέτρα είναι τόσο υψηλά που πρακτικά θα ήταν αδύνατο να «ξεφύγει» οτιδήποτε μέσα από το εργαστήρι.

Αυτό που συνέβη στην πραγματικότητα είναι ότι το Ινστιτούτο έλαβε ένα πρώτο δείγμα του κοροναϊού στις 30 Δεκεμβρίου από τα πρώτα κρούσματα που σημειώθηκαν στην Ουχάν. Ήδη στις 2 Ιανουαρίου οι επιστήμονες είχαν καταφέρει να «ξεκλειδώσουν» το γονιδίωμα του SARS-CoV-2 και να ενημερώσουν γι’ αυτό τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 11 Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο κέρδισαν υπερπολύτιμο χρόνο ώστε να ξεκινήσουν άμεσα να πειραματίζονται πάνω στην δημιουργία του κατάλληλου εμβολίου.

«Κοιτάζοντας πίσω όλη τη σκληρή δουλειά που κάναμε, δεν έχουμε να ντρεπόμαστε ή να μετανιώνουμε για τίποτα», αναφέρεται στην δήλωση του Ινστιτούτου.

Για όσους κατηγορούν το Ινστιτούτο ότι δημιούργησε τον ιό ως βιολογικό όπλο, η Washington Post σε ρεπορτάζ τους, στο οποίο επικαλούνται κορυφαίους Αμερικανούς ειδικούς ανέφερε ότι το εν λόγω εργαστήριο δεν είναι αρμόδιο για τη διενέργεια ερευνών πάνω σε βιολογικά όπλα. Εξάλλου, όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ, οι περισσότερες χώρες πλέον έχουν εγκαταλείψει αυτού του είδους τα όπλα καθώς με αυτά δεν μπορεί να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, ενώ δεν υπάρχει κανένα απολύτως στοιχείο που να δείχνει ότι ο νέος κοροναϊός είναι γενετικά τροποποιημένος ιός από ανθρώπινο χέρι.

«Οι θεωρίες συνωμοσίας για ιούς κατασκευασμένους από τους ανθρώπους δεν είναι καινούργιες. Το είδαμε ξανά και με τον HIV, ο οποίος υποτίθεται ότι δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ και εισήχθηκε στην Αφρική. Αλλά οι θεωρίες είναι πραγματικά πολύ επικίνδυνες για να διασπείρονται», αναφέρει ο επιστήμονας φαρμακολογίας και διεθνούς ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, Γκέραλντ Κέους.

Επιπλέον μελέτη στα κύτταρα του ιού έχει δείξει ότι είναι εντυπωσιακά περίπλοκα με δυναμικές συνδέσεις και είναι μάλλον αδύνατο να έχουν δημιουργηθεί από ανθρώπους. Αυτό που τονίζουν ακόμα οι επιστήμονες είναι ότι είναι εξόχως απίθανο ο κοροναϊός να αποτελεί βιολογικό όπλο καθώς ο δείκτης θνησιμότητας θα έπρεπε να είναι πολύ υψηλός. Σε αυτή την περίπτωση ο SARS-CoV-2 με δείκτη θνησιμότητας κοντά στο 2% θα ήταν ένα μάλλον αποτυχημένο βιολογικό όπλο.

Οι ΗΠΑ δημιούργησαν τον ιό

Η Κίνα δεν άργησε να περάσει στην αντεπίθεση. Με πολλούς στις ΗΠΑ να κατηγορούν την Κίνα ως υπεύθυνη για τον ιό και τον οικονομικό πόλεμο να βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των δύο χωρών, οι συνωμοσιολόγοι της Κίνας δεν μπορούσαν να μείνουν απαθείς. Έτσι, σύντομα στα μέσα κοινωνικά δικτύωσης της Κίνας εμφανίστηκαν «πληροφορίες» για δύο διαφορετικές θεωρίες.

Από την μια, οι ΗΠΑ κατηγορούνταν ότι κατασκεύασαν τον νέο κοροναϊό σε κάποιο εργαστήριο του στρατού και στη συνέχεια τον μετέφεραν στην Κίνα με σκοπό την οικονομική καταστροφή του μεγαλύτερου οικονομικού αντιπάλου τους.

Στη θεωρία αυτή μάλιστα απάντησε επίσημα και ο πρόεδρος Τραμπ ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά της συνωμοσίας, όταν ρωτήθηκε γιατί επιμένει να αποκαλεί τον κοροναϊό «κινεζικό ιό»:

«Η Κίνα δίνει αυτές τις πληροφορίες, οι οποίες είναι ψευδείς, ότι ο στρατός μας τους μετέφερε τον ιό, κάτι που είναι ψέμα. Αντί να έχουμε κάποια αντιδικία, εγώ λέω ότι πρέπει να τον αποκαλούμε από το μέρος απ’ όπου ξεκίνησε, δηλαδή την Κίνα. Γι’ αυτό νομίζω ότι είναι πολύ ακριβής όρος. Αλλά δεν εκτιμώ το γεγονός ότι η Κίνα λέει ότι ο στρατός μας τους τον έδωσε. Ο στρατός μας δεν τον έδωσε σε κανέναν», ανέφερε ο Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου.

Από την άλλη, μια θεωρία που ξεκίνησε από ιαπωνικά μέσα και γρήγορα έγινε διάσημη στην Κίνα ανέφερε ότι κάποιοι από τους 14.000 Αμερικάνους που είχαν πεθάνει επίσημα από γρίπη το προηγούμενο διάστημα πριν από την επιδημία ίσως στην πραγματικότητα ήταν μολυσμένοι από τον νέο κοροναϊό. Με αυτόν τον τρόπο, η «πηγή» του ιού θα ήταν πλέον οι ΗΠΑ και όχι η Κίνα. Μάλιστα, στις 12 Μαρτίου η δήλωση του διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Λοιμώξεων των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ρέντφιλντ , πυροδότησε κι άλλο αυτή τη θεωρία. Ο ίδιος δήλωσε ενώπιον του Κογκρέσου ότι όντως κάποιοι από τους ασθενείς που πέθαναν και είχε καταγραφεί ως αιτία θανάτου η γρίπη, όταν ελέγχθηκαν για κοροναϊό βρέθηκαν θετικοί. Ωστόσο, ο Ρέντφιλντ δεν ανέφερε πότε είχαν σημειωθεί οι θάνατοι αυτοί κάτι που γιγάντωσε τα σενάρια.

Πολλοί στο κινεζικό κοινωνικό δίκτυο Weibo τόνιζαν μάλιστα ότι τον Οκτώβριο διεξήχθη στην Ουχάν το Military World Games με επισκέπτες απ’ όλον τον κόσμο. Ίσως αυτή ήταν τελικά η ευκαιρία των Αμερικάνων να διασπείρουν τον ιό στην χώρα, ηθελημένα ή μη!

Στο «στρατόπεδο» όσων υποστηρίζουν ότι οι Αμερικάνοι δημιούργησαν τον νέο κοροναϊό μπήκε πρόσφατα και ο ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλι Χαμενεΐ. Την ώρα που η χώρα του είναι μια από αυτές που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία, ο ίδιος ανέφερε ότι  δεν δέχεται την βοήθεια που του προσφέρουν οι ΗΠΑ καθώς τη θεωρεί ύποπτη, ενώ τις κατηγόρησε ότι ίσως δημιούργησαν τον ιό.

«Δεν ξέρω πόσο αληθινές είναι αυτές οι θεωρίες, αλλά αν ισχύουν ποιος λογικός άνθρωπος θα τους εμπιστευόταν και θα έπαιρνε το φάρμακο που του προσφέρουν. Ίσως το φάρμακο τους είναι ο τρόπος να διασπείρουν ακόμα περισσότερο τον ιό», ανέφερε και πήγε ένα βήμα παραπέρα:

«Μπορεί ο ιός να δημιουργήθηκε ειδικά για το Ιράν, χρησιμοποιώντας γενετικό κώδικα από το DNA των Ιρανών, το οποίο απέσπασαν με διάφορους τρόπους», τόνισε καταρρίπτοντας κάθε λογική.

Από την άλλη και ο επικεφαλής του ρωσικού υπερεθνικιστικού κόμματος LDPR, Βλαντιμίρ Σιρινόφσκι, δεν στάθηκε μακριά. Όπως δήλωσε ο κοροναϊός «δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένα πείραμα του Πενταγώνου και των αμερικανικών φαρμακευτικών εταιρειών». Στη Ρωσία αυτομάτως μετά τις δηλώσεις του ξεκίνησε μια σειρά μηνυμάτων από τρολ του διαδικτύου, τα οποία υποστηρίζουν ότι ο  κοροναϊός είναι κατασκευασμένος από τη CIA και μέσω αυτού οι ΗΠΑ διεξάγουν οικονομικό πόλεμο κατά της Κίνας!

Για όλα φταίει (πάντα) ο Μπιλ Γκέιτς

Όλα ξεκίνησαν από την ανάρτηση ενός μέλους του ακροδεξιού συνωμοσιολογικού κινήματος QAnon και πολλές αντιεμβολιαστιακές ομάδες. Ο YouTuber και μέλος του QAnon,  Jordan Sather, στις 21 Ιανουαρίου κοινοποίησε στο Twitter ένα λινκ σχετικά με μια πατέντα που είχε λάβει το 2015 το βρετανικό ινστιτούτο Pirbright σχετικά με έναν κοροναϊό και είχε χρηματοδοτηθεί από το ίδρυμα του Μπιλ Γκέιτς. «Μήπως η διασπορά του ιού ήταν σχεδιασμένη; Μήπως τα μίντια χρησιμοποιούνται για να εντείνουν τον φόβο; Η «σέχτα των πλουσίων» είναι τόσο απελπισμένη για χρήματα που ρίχνουν στο παιχνίδι όλες τις Big Pharma προμήθειές τους;» (Η Big Pharma στον κόσμο των συνωμοσιολόγων είναι η θεωρία που θέλει τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες να διασπείρουν ιούς με σκοπό το κέρδος). Η θεωρία του Sather βρήκε γρήγορα γόνιμο έδαφος στους διάφορους κύκλους συνωμοτών και έλαβε χιλιάδες κοινοποιήσεις.



Ο Sather συνέχισε κοινοποιώντας ένα λινκ από το ίδρυμα του Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, το οποίο σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου από το 2019 είχε ανακοινώθει ότι το ίδρυμα θα χρηματοδοτούσε μια έρευνα για τις αρρώστιες των ζώων και της ανοσίας. Ως εκ τούτου σύμφωνα με την θεωρία που διαμορφώθηκε ο Γκέιτς προκάλεσε επίτηδες την επιδημία ώστε στη συνέχεια να βρει αυτός το φάρμακο και να πλουτίσει!

Η θεωρία… εκτοξεύτηκε όταν οι συνωμοσιολόγοι ανακάλυψαν ένα ντοκιμαντέρ του Netflix από τον Νοέμβριο του 2019, στο οποίο ο Γκέιτς υποστήριξε πως η μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα ενδέχεται να είναι η εμφάνιση μιας θανατηφόρου επιδημίας.

Οι συνωμοσιολόγοι μοιράστηκαν ευρέως και ένα άρθρο από το 2018 του περιοδικού Business Insider στο οποίο παρουσιαζόταν μια  ομιλία που έδωσε ο Μπιλ Γκέιτς σε διοργάνωση του Massachusetts Medical Society και της New England Journal of Medicine. Στην ομιλία του ο Γκέιτς παρουσίασε το σενάριο για μια πανδημία γρίπης, παρόμοιας με αυτή του 1918, η οποία θα μπορούσε να σκοτώσει ακόμα και 50 εκατ. ανθρώπους σε έξι μήνες. Όπως είχε πει τότε, η παγκόσμια ιατρική κοινότητα είναι ανέτοιμη για ένα τέτοιο γεγονός παρουσιάζοντας το σενάριό του στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προτεινόμενου σχεδίου σύμφωνα με το οποίο οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να δουλέψουν καλύτερα με τον ιδιωτικό τομέα και να δημιουργήσουν την τεχνολογία ώστε να αποτρέψουν μια τέτοια πανδημία.

«Ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για μια πιθανή πανδημία όσο ενεργά προετοιμάζεται και για τους πολέμους», είχε πει τότε ο Γκέιτς εκφράζοντας ουσιαστικά μια σκέψη κάθε λογικού ανθρώπου. Φυσικά, οι συνωμοσιολόγοι «μετέφρασαν» αυτή του τη θέση ως μια προφητεία ανθρώπου που ξέρει κάτι… περισσότερο.

Ο Μπιλ Γκέιτς, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου ο οποίος ωστόσο αναπτύσσει και έντονα φιλανθρωπική δράση δίνοντας κάθε χρόνο σχεδόν 38 δισεκατομμύρια για την καταπολέμηση των ασθενειών και της παγκόσμιας φτώχειας. Την ίδια στιγμή είναι πολύ συχνά στόχος των συνωμοσιολογικών θεωριών και κυρίως του QAnon.

«Κάθε φορά που ξεσπά μια συνωμοσία γύρω από τα εμβόλια, ο Γκέιτς πάντα εμφανίζεται. Η συγκεκριμένη θεωρία παρουσιάζει πολλά κοινά με αυτή που είχε δημιουργηθεί με τον ιό Ζίκα», αναφέρει η ερευνήτρια του Ιντερνετικού Παρατηρητηρίου του Στάνφορντ, Ρενέ ΝτιΡέστα.

Ένας εκπρόσωπος του Pirbright, διευκρίνισε σχετικά με την πατέντα που κατοχύρωσε το 2015 το Ινστιτούτο ότι αφορούσε έναν κοροναϊό (από τους δεκάδες που υπάρχουν), ο οποίος εντοπίζεται στα κοτόπουλα και από τον οποίο δεν θα μπορούσε να έχει προέλθει o SARS-CoV-2 που έχει προκαλέσει την επιδημία του Covid-19. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι το ίδρυμα του Μπιλ Γκέιτς δεν είχε χρηματοδοτήσει την συγκεκριμένη μελέτη του ινστιτούτου.

Το προφητικό βιβλίο

Ο συγγραφέας Ντέιβιντ Κουντζ το 1981 εκδίδει το βιβλίο του «The Eyes of Darkness». Σε αυτό σε κάποιο σημείο περιγράφει έναν θανατηφόρο ιό, ο οποίος ονομάζεται «Wuhan-400» και δημιουργήθηκε σε εργαστήρια της πόλης Ουχάν, την πόλη όπου εντοπίστηκαν και τα πρώτα κρούσματα του κοροναϊού. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο βιβλίο του Κουντζ, ο ιός αυτός είναι το ισχυρότερο βιολογικό όπλο των Κινέζων και χρησιμοποιείται για τη μαζική εκκαθάριση πληθυσμών.



Βέβαια, οι ομοιότητες των δύο ιών σταματούν εκεί καθώς ο «Wuhan-400» του Κουντζ έχει 100% θνησιμότητα και προκαλεί την «έκκριση μιας τοξίνης που τρώει τον ιστό του εγκεφάλου, προκαλώντας απώλεια ελέγχου της σωματικής λειτουργίας. Το θύμα απλώς παύει να έχει παλμό, λειτουργικά όργανα ή οποιαδήποτε δυνατότητα να αναπνεύσει». Καμία σχέση δηλαδή με τον κοροναϊό.

Πάντως, όταν ανέβηκε στο Twitter η σελίδα του βιβλίου όπου παρουσιάζεται ο «Wuhan-400», το διαδίκτυο πήρε… φωτιά με κάποιους μάλιστα να προτείνουν την σύλληψη του συγγραφέα και το λιντσάρισμά του μέχρι να αποκαλύψει όσα ξέρει! Κάποιοι άλλοι έφτασαν και σε άλλα επίπεδα υποστηρίζοντας ότι στο 1981, χρονολογία που εκδόθηκε το βιβλίο, αν κάνεις την πράξη 1+9+8+1 το αποτέλεσμα είναι 19, ενώ τα πρώτα κρούσματα του κοροναϊού εμφανίστηκαν το 2019!

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρώτη εκδοχή του βιβλίου, αυτή που εκδόθηκε το 1981, η ιστορία διαδραματιζόταν στην Σοβιετική Ρωσία και ο ιός ονομαζόταν «Gorki-400» (ονομασία ρωσικής πόλης). Δέκα χρόνια μετά όμως σε επόμενη έκδοση του βιβλίου και με την Σοβιετική Ένωση να έχει καταρρεύσει, ο Κουντζ μετέφερε την ιστορία του στην Κίνα παρουσιάζοντάς την ως τον κυρίαρχο πλέον εχθρό της Αμερικής κι έτσι δημιουργήθηκε ο «Wuhan-400».

Ο Κόμπι Μπράιντ πίσω από την επιδημία

Ίσως μια από τις πλέον εξωφρενικές θεωρίες που εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο μετά το ξέσπασμα της επιδημίας είναι αυτή που συνδέει τον τραγικό θάνατο του Κόμπι Μπράιαντ με τον Covid-19.

Σύμφωνα με την θεωρία, ο θάνατος του Κόμπι Μπράιαντ προέβλεψε ίσως το ξέσπασμα της επιδημίας. Σύμφωνα με ορισμένους χρήστες του Twitter, αν προσπαθήσεις να μεταφράσεις στο Google Translate την λέξη «covid» από τα αγγλικά στα εβραϊκά και στη συνέχεια πάρεις την εβραϊκή λέξη και προσπαθήσεις να την μεταφράσεις πίσω στα αγγλικά θα εμφανιστεί η λέξη «Kobe», το μικρό όνομα δηλαδή του Μπράιαντ. Κάποιοι πήγαν ακόμα παραπέρα «ενισχύοντας» την σύνδεση καθώς ο θρύλος του ΝΒΑ τάφηκε στο νεκροταφείο «Corona del Mar» του Λος Άντζελες!

Φυσικά πέρα από το γεγονός ότι η θεωρία δεν βγάζει κανένα νόημα, στην πραγματικότητα η ονομασία της επιδημίας COVID-19, αποτελεί αρκτικόλεξο για το «CO» από το «Corona», τον τύπο του ιού, το «VI» για το «virus» (ιός) και το «D» για το «disease» (ασθένεια). Το 19 αφορά την χρονολογία εμφάνισης των πρώτων κρουσμάτων το 2019. Την προέλευση της ονομασίας παραδέχτηκε τελικά και ο πρώτος χρήσης του Twitter που είχε κάνει την σύνδεση Μπράιαντ – κοροναϊού.

Έλεγχος του πληθυσμού

Ένα συνονθύλευμα θεωριών θέλει ακόμα τον κοροναϊό να αποτελεί μια συνωμοσία των «μεγάλων» αυτού του κόσμου για να ελέγξουν ή να μειώσουν τον πληθυσμό του κόσμου. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ξεκίνησε ως ένας τρόπος για την μείωση του πληθυσμού της Κίνας, της χώρας με τον περισσότερο πληθυσμό στον κόσμο. Άλλοι θεωρούν ότι μιας και ο ιός είναι θανατηφορος κυρίως για τους ηλικιωμένους αποτελεί έναν τρόπο για να μειωθεί ο πληθυσμός τους κι έτσι τα κράτη θα γλιτώσουν την πληρωμή των συντάξεων! Στο μεταξύ θα έχει καταστραφεί βέβαια η παγκόσμια οικονομία, η ανεργία σε όλες τις χώρες θα έχει εκτοξευτεί αλλά τουλάχιστον τα κράτη δεν θα πρέπει να πληρώσουν μερικές χιλιάδες συντάξεις!

Επίσης, με τα μέτρα σε κάθε χώρα να εντείνονται και να περιλαμβάνουν και απαγόρευση της κυκλοφορίας πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτός είναι ακόμα ένας τρόπος να ελέγξουν τον κόσμο και να τον «κλείσουν» στα σπίτια τους. Και πάλι βέβαια είναι αμελητέο το γεγονός ότι θα καταστραφεί η παγκόσμια οικονομία και θα πληγούν εξίσου και όλοι οι πλούσιοι που «ελέγχουν» τον κόσμο. Εκτός αυτού, στην χώρα μας υπάρχει έντονη η φήμη ότι με την αποστολή του ονόματός σου και της διεύθυνσής σου στο 13033, για να λάβεις άδεια κυκλοφορίας, η κυβέρνηση πλέον ξέρει τα στοιχεία σου, τον αριθμό τηλεφώνου σου και μπορεί να σε εντοπίσει μέσω GPS. Φυσικά, το κάθε κράτος ξέρει όλα αυτά τα στοιχεία για τους πολίτες του από τη… στιγμή που γεννιέται κάποιος και αν θελήσει εννοείται ότι μπορεί να εντοπίσει τον οποιοδήποτε ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, αυτό το SMS είναι το μόνο που μπορεί να μας καταστρέψει και να καταπατήσει τα προσωπικά μας δεδομένα!

Ο κοροναϊός δημιουργήθηκε με την κατανάλωση νυχτερίδων

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι ο νέος κοροναϊός που προσβάλλει τους ανθρώπους διαθέτει κατά ένα μεγάλο ποσοστό κοινά στοιχεία με τον αντίστοιχο που προσβάλλει τις νυχτερίδες. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι τα πρώτα κρούσματα παρουσιάστηκαν στην αγορά τροφίμων της Ουχάν, όπου πωλούνται και νυχτερίδες, δημιούργησε τη συγκεκριμένη θεωρία.

Αν και ακόμα δεν ξέρουμε ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο ο κοροναϊός μεταλλάχθηκε ώστε να προσβάλει τους ανθρώπους οι επιστήμονες είναι σχεδόν σίγουροι ότι αυτός δεν προήλθε απευθείας από την κατανάλωση μολυσμένων νυχτερίδων, αλλά μέσω κάποιου ξενιστή.

«Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι πιθανώς η μακρινή πηγή ήταν οι νυχτερίδες, αλλά δεν ξέρουμε τι υπήρξε μεταξύ της μετάδοσης από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους», αναφέρει ο Βίνσεντ Ρακανιέλο, καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό αν και απίθανο την απευθείας μόλυνση μεταξύ ανθρώπων και νυχτερίδων».

Το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαζόταν κάποιος ξενιστής με πολλούς να έχουν προτείνει μικρά θηλαστικά όπως οι παγκολίνοι ή τα φίδια. Εξάλλου και στην προηγούμενη επιδημία SARS στην Κίνα το 2002-2003, ο ιός είχε «μεταπηδήσει» τότε από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους με ξενιστή κατά πάσα πιθανότητα την μοσχογαλή.

Οι «θεραπείες»

Εκτός από τις δεκάδες θεωρίες συνωμοσίας που ξεπήδησαν προσπαθώντας να εξηγήσουν το πώς και το γιατί της νέας επιδημίας, προέκυψαν κι άλλες τόσες που υποστήριζαν ότι σε θεραπεύουν ή σε προστατεύουν από τον κοροναϊό. Στην πραγματικότητα βέβαια πολλές από αυτές είναι πιο θανατηφόρες από τον SARS-CoV-2 με αρκετούς ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους από τα «πειράματα».

Μια από τις πιο διαδεδομένες θεωρίες, στην οποία συναντάμε και πάλι το ακροδεξιό QAnon ως βασικό υποστηρικτή, αναφέρει ότι η κατάποση του  Miracle Mineral Solution (MMS) αποτελεί «φάρμακο» για τον κοροναϊό. Το MMS είναι ένα μίγμα που θεωρείται «θαυματουργό» για πολλές ασθένειες από τους συνωμοσιολόγους και τους αντιεμβολιαστές, το οποίο στην πραγματικότητα είναι άκρως επικίνδυνο για τους ανθρώπους. Αποτελεί ένα μείγμα με βάση τη χλωρίνη και διοξείδιο του χλωρίου και μπορεί να προκαλέσει από διάρροια και εμετό μέχρι και οξεία ηπατική ανεπάρκεια σε όποιον το πιει. Ο οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων στις ΗΠΑ έχει προσπαθεί πολλές φορές να ενημερώσει για την επικινδυνότητά του, ωστόσο έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις στις οποίες μητέρες χορηγούν στα παιδιά τους το μείγμα για να «θεραπευτούν» από τον αυτισμό!

Άλλη μία θεωρία ήθελε την κατανάλωση οινοπνεύματος να βοηθά στη θεραπεία από τον ιό. Έτσι, αρκετοί άνθρωποι στο Ιράν δοκίμασαν να… θεραπευτούν πίνοντας νοθευμένο αλκοόλ. Το αποτέλεσμα  ήταν να πεθάνουν 44 άνθρωποι από δηλητηρίαση.

Μόλις χθες, Δευτέρα, ένα ζευγάρι 60χρονων από την Αριζόνα των ΗΠΑ εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο αφού αποφάσισε να πιει υγρό καθαρισμού ενυδρείων. Αυτό περιέχει φωσφορική χλωροκίνη, μια χημική ένωση που στην φαρμακευτική της μορφή περιέχεται σε φάρμακα κατά της μαλάριας, τα οποία δοκιμάζονται για την αποτελεσματικότητά τους στην θεραπεία από τον κοροναϊό. Ωστόσο, το ζευγάρι ακούγοντας προφανώς στις ειδήσεις την πιθανότητα θεραπείας με την φωσφορική χλωροκίνη προτίμησε να πιεί το καθαριστικό υγρό που το περιέχει. Τριάντα λεπτά αργότερα μεταφέρθηκαν  στο νοσοκομείο και λίγο αργότερα ο άντρας έφυγε από τη ζωή, ενώ η σύζυγός του παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση.

Τέλος, πολλά είναι τα… μαντζούνια που παρουσιάζονται ως προστατευτικά ή θεραπευτικά μέσα χωρίς βέβαια κανένα από αυτό να έχει αποδεδειγμένη δράση. Κάποιοι προτείνουν την κατάποση σκελίδων σκόρδου ή ακόμα και κοπράνων και ούρων από τις ιερές ινδικές αγελάδες. Δεν έχει διαπιστωθεί αν η θεραπεία «πιάνει» και με… απλές αγελάδες! Στην… εγχώρια παραγωγή παραφιλολογίας και χαζομάρας κάποιοι προτείνουν προστατευτικές κηραλοιφές που σου επιτρέπουν να κάνεις χειραψίες χωρίς να κολλάς τίποτα ή ψεκασμούς με αγιασμό.