Η ιστορία πίσω από το πιο διάσημο βίντεο του κόσμου!



Ποιος είναι επιτέλους αυτός ο τύπος με τα ελάχιστα δόντια που γελάει με ξεκαρδιστικό τρόπο, ενώ οι υπότιτλοι «μεταφράζουν» μια άσχετη ιστορία και τελικά τι είναι αυτο που διηγείται στην πραγματικότητα;


Είναι μάλλον απίθανο να μην έχετε πέσει κάποια στιγμή πάνω στο βίντεο ενός τύπου που αφηγείται μια ιστορία στα ισπανικά και ξεκαρδίζεται στα γέλια με έναν πολύ χαρακτηριστικό τρόπο, ενώ οι υπότιτλοι τον παρουσιάζουν να σχολιάζει κάποιο θέμα της επικαιρότητας.

Ο ξεκαρδιστικός τύπος έκανε ξανά την εμφάνισή του στο ελληνικό ίντερνετ και τώρα σχολιάζοντας φυσικά την… καραντίνα! Στο βίντεο με τους ελληνικούς υπότιτλους, ο κύριος υποτίθεται ότι αφηγείται μια ιστορία για το πώς πήγαν για άσκηση με τη γυναίκα του, αλλά κατέληξαν με πρόστιμο 150 ευρώ ο καθένας καθώς ο ένας είχε ξεχάσει την ταυτότητα κι άλλος είχε μπερδέψει τα νούμερα της μετακίνησης που έστειλε στο SMS.


Ποιος είναι όμως αυτός ο άντρας με το ξεκαρδιστικό γέλιο που του λείπουν τα περισσότερα δόντια και πώς το βίντεο με την αφήγηση του άρχισε να χρησιμοποιείται με αυτόν τον τρόπο; Και το βασικότερο: Τι είναι αυτό που λέει και τον κάνει να ξεκαρδίζεται;

Ο El Risitas

Το όνομά του είναι Χουάν Ζόγια Μπόρχα (Juan Joya Borja) και είναι 63 ετών, ενώ κατάγεται από την Ανδαλουσία της Ισπανίας. Ο Χουάν είναι ένας κωμικός ηθοποιός, ο οποίος ωστόσο στο παρελθόν έχει κάνει δεκάδες δουλειές για να ζήσει, όπως έχει αποκαλύψει ο ίδιος. Για πρώτη φορά εμφανίστηκε στην τηλεόραση το 2000 σε μια τηλεοπτική εκπομπή, όπου παρουσίαζε κωμικά σκετσάκια μαζί με έναν ακόμα ηθοποιό. Γρήγορα ξεχώρισε για το πολύ ιδιαίτερο γέλιο του, το οποίο του χάρισε και το προσωνύμιο «El Risitas», το οποίο θα μπορούσε να μεταφραστεί ελεύθερα ως «Ο Γελάκιας».


Το 2007 βρέθηκε στην εκπομπή του Χεσούς Κιντέρος «Ratones Coloraos» για να δώσει μια συνέντευξη. Ωστόσο, αυτή ακριβώς η συνέντευξη έμελλε να τον κάνει διάσημο σε όλον τον κόσμο, ακόμα κι αν κανείς δεν ξέρει το όνομά του.

Ο Μπόρχα στο συγκεκριμένο βίντεο στην πραγματικότητα περιγράφει μια ιστορία από την εποχή που εργαζόταν σε ένα παραλιακό εστιατόριο ως σερβιτόρος. Όπως λέει, ένα βράδυ του ζήτησαν να πάει τα ταψιά στα οποία φτιάχνουν τις παέγιες στη θάλασσα και να τα δέσει στην ακτή, για να ξεπλυθούν με το νερό της θάλασσας. Ωστόσο, όταν πήγε να τα μαζέψει το πρωί βρήκε μόνο ένα από τα δεκατέσσερα ταψιά καθώς δεν υπολόγισε ότι η στάθμη της θάλασσας θα ανέβαινε λόγω της παλίρροιας και την ίδια στιγμή δεν τα είχε δέσει καλά.

Ο Μπόρχα αφηγούμενος την ιστορία ξεσπά αρκετές φορές στο χαρακτηριστικό του γέλιο και ο παρουσιαστής με το κοινό τον ακολουθούν. Το βίντεο με τους «αυθεντικούς» υπότιτλους στα αγγλικά μπορείτε να το δείτε εδώ:



Το αυθεντικό βίντεο από την εκπομπή αναρτήθηκε στο YouTube στις 25 Ιουνίου 2007 και σύντομα έγινε viral συγκεντρώνοντας περίπου ένα εκατ. views με τον «Risitas» να λέει ακόμα την πραγματική ιστορία με τις παέγιες. Ωστόσο, σύντομα θα ερχόταν η… εκτόξευση!

Τα viral βίντεο

Δεν είναι λίγες φορές που το βίντεο του συγκεκριμένου κυρίου με το ξεκαρδιστικό γέλιο έχει χρησιμοποιηθεί για έναν αστείο σχολιασμό μιας κατάστασης με ψεύτικους υπότιτλους δημιουργώντας έτσι ένα διάσημο βίντεο-παρωδία. Η πρώτη φορά που συνέβη αυτό ήταν τον Μάρτιο του 2014, επτά χρόνια μετά το αυθεντικό βίντεο. Το χρησιμοποίησε η Μουσουλμανική Αδερφότητα της Αιγύπτου για να σατιρίσει τον πρόεδρο της χώρας Αμπντέλ Φατάχ ελ –Σίσι.

Ωστόσο, η μεγάλη «έκρηξη» της παρωδίας ήρθε το 2015 μετά την κυκλοφορία του MacBook εκείνης της χρονιάς. Ο El Risitas υποτίθεται ότι ήταν ένας σχεδιαστής της Apple που δούλευε στο πρωτότυπο του MacBook και περιγράφει την στιγμή που το παρουσίασαν στον Τιμ Κουκ (τον επικεφαλής της Apple) και κατάλαβαν ότι δεν είχε θύρες USB.Το βίντεο έκανε πολύ γρήγορα τον γύρο του διαδικτύου και μέσα σε λίγους μήνες το είδαν περισσότεροι από πέντε εκατ. χρήστες. 


Ακολούθησαν πολλές ακόμα παρωδίες με τον El Risitas να υποτίθεται ότι σχολιάσει την κάρτα γραφικών της Nvidia GeForce GTX 970, ένα πολιτικό σκάνδαλο στην Σλοβακία, την πλατφόρμα του Xbox, έναν παραγωγό της ταινίας Spiderman, να κάνει κριτικές ταινιών και βιντεοπαιχνιδιών και να σχολιάζει ακόμα και το δημοψήφισμα στην Βρετανία για το Brexit «μιλώντας» ως ένας σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Τον Νοέμβριο του 2018 το βίντεο έγινε ξανά μεγάλη επιτυχία όταν υποτίθεται ότι κορόιδευε την απόφαση της Blizzard Entertainment να δημιουργήσει μια έκδοση του παιχνιδιού Diablo, το Diablo Immortal, για τα κινητά.

O El Risitas μάλιστα έχει αποκτήσει και το δικό του emoticon με το πρόσωπό του στην πλατφόρμα για gamers, Twitch, ενώ φυσικά τα gif με την εικόνα του να γελά είναι από τα πιο επιτυχημένα στα κοινωνικά δίκτυα.

To 2015 ύστερα από τα επιτυχημένα βίντεο του El Risitas μια εταιρία πίτσας από την Φινλανδία ήρθε σε επαφή με τον Μπόρχα ώστε να πρωταγωνιστήσει σε μια σειρά από διαφημίσεις της. Μάλιστα, όπως είχε αποκαλύψει η εταιρία το να βρουν το Μπόρχας αποδείχθηκε πολύ δύσκολη υπόθεση. Ο κωμικός δεν είχε ουτε καν δικό του αριθμό τηλεφώνου και φυσικά καμία παρουσία στο διαδίκτυο μέσω email ή λογαριασμών στα κοινωνικά δίκτυα. Τελικά, χάρη σε μια σειρά γνωριμιών της εταιρίας από την Ισπανία κατάφεραν να τον εντοπίσουν στο σπίτι του στην Σεβίλλη και επί μια εβδομάδα γύριζαν μια σειρά διαφημίσεων που αποδείχτηκαν μεγάλη επιτυχία στην Φινλανδία. Στις διαφημίσεις ακολούθησαν σχεδόν το ίδιο μοτίβο με τον «El Risitas» να λέει κάποιες ιστορίες στα ισπανικά και οι υπότιτλοι να μεταφράζουν κάτι τελείως διαφορετικό!


Ο El Risitas εμφανίζεται πλέον σπάνια στην τηλεόραση, ενώ φαίνεται ότι προτιμά μια πιο ήσυχη ζωή μακριά από το διαδίκτυο, όπου δεν διαθέτει κανέναν επίσημο λογαριασμό σε κανένα κοινωνικό δίκτυο. Φυσικά, αν εξαιρέσουμε την διαφήμιση της φινλανδικής εταιρίας, είναι μάλλον απίθανο ο ίδιος να έχει κερδίσει κάτι από τα viral βιντεο στα οποια εμφανίζεται.