Η ιστορία πίσω από τη Γιορτή της Μητέρας


Η Γιορτή της Μητέρας ξεκίνησε από την ελληνική αρχαιότητα και τελικά τον 20ο αιώνα θεσπίστηκε ο εορτασμός της την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου χάρη σε μια ξεχωριστή γυναίκα



Η μητέρα είναι για κάθε άνθρωπο ξεχωριστή. Ο άνθρωπος με τον οποίο συνδέεσαι από την πρώτη στιγμή της ύπαρξής σου και καθορίζει σε μεγάλο βαθμό όλη την υπόλοιπη ζωή σου. Γι’ αυτό μια γιορτή αφιερωμένη σε αυτήν μοιάζει ό,τι πιο ταιριαστό με τις μητέρες να τιμούνται από την εποχή της αρχαιότητας.

Αρχαία Ελλάδα

Από την αρχαία Ελλάδα είναι γνωστή η λατρεία της μητέρας στο πρόσωπο της μητέρας Γης (θεά Γαία) και αργότερα της θεάς Ρέας.

Η θεά Γαία, σύζυγος του Ουρανού, θεωρείται η μητέρα όλων και λατρευόταν ως Μητέρα Γη. Είναι αυτή που μαζί με τον Ουρανό και τον Έρωτα γέννησαν όλα όσα βλέπουμε γύρω μας. Η Γαία σύμφωνα με την μυθολογία δημιούργησε τους Γίγαντες, τους Τιτάνες, τον Ωκεανό και όλη την πλάση που περιβάλλει τον κόσμο.

Στη συνέχεια, η λατρεία πέρασε στην κόρη της, Ρέα, σύζυγο και αδερφή του Κρόνου. Η Ρέα λατρεύεται σαν η «Μητέρα των Θεών». Η Ρέα ενώθηκε με τον Κρόνο και έφερε στον κόσμο τους πρώτους Ολύμπιους Θεούς. Μάλιστα παρουσιάζεται ως η πρώτη θεότητα που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Δίπλα στον Κρόνο καθόριζε τη ροή των πραγμάτων (εξάλλου Ρέα σημαίνει ‘αυτή που ρέει’), καθόριζε μέσα στο βασίλειο του Κρόνου-Χρόνου την κίνηση και τη διαδοχή. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη, καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.

Χριστιανισμός

Η θέση της μητέρας του Χριστού αναμφίβολα είναι πολύ ξεχωριστή στην χριστιανική πίστη. Γι’ αυτό και ονομάστηκε από την εκκλησία Παν-αγία, πάνω απ’ όλους τους υπόλοιπους Αγίους. Η ορθόδοξη εκκλησία έχει επιλέξει κι αυτή να τιμά τις μητέρες όλου του κόσμου θεσπίζοντας το 1929 την γιορτή της Υπαπαντής στις 2 Φεβρουαρίου κάθε έτους ως την «χριστιανική γιορτή της Μητέρας».


Στην γιορτή της Υπαπαντής εορτάζεται η «προσφορά» του Ιησού στο Ναό από την μητέρα του Μαρία και τον Ιωσήφ, σαράντα ημέρες μετά τη γέννηση του. Επρόκειτο για μια παράδοση των Εβραίων για τα πρωτότοκα αγόρια από την οποία εμπνεύστηκε και ο «σαραντισμός» των παιδιών που τελείται μέχρι σήμερα 40 μέρες μετά την γέννηση ενός παιδιού με την επίσκεψή του για πρώτη φορά στην εκκλησία.

Σύγχρονη εποχή

Σήμερα, η Γιορτή της Μητέρας εορτάζεται σε όλον τον κόσμο συνήθως την δεύτερη Κυριακή κάθε Μαΐου. Η μέρα αυτή δεν είναι τυχαία κι έχει τις ρίζες της σε μια πολύ ξεχωριστή γυναίκα και μητέρα. Πίσω από την θέσπιση της συγκεκριμένης γιορτής βρίσκεται η ακτιβίστρια Αν Μαρί Τζάρβις και η κόρη της, Άννα.

Η Αν Μαρί Τζάρβις γεννήθηκε το 1832 στην Βιρτζίνα των ΗΠΑ και ήταν μια δυναμική γυναίκα, η οποία την ίδια στιγμή βίωσε την απώλεια. Όπως συνέβαινε πολύ συχνά εκείνη την εποχή, η Τζάρβις γέννησε 11 με 13 παιδιά σε ένα διάστημα 17 ετών, ωστόσο μόνο τα τέσσερα μπόρεσαν να επιβιώσουν μέχρι να ενηλικιωθούν μέσα στις τόσο δύσκολες συνθήκες της εποχής. Ύστερα από αυτές της απώλειες, η Τζάρβις αποφάσισε να αναλάβει δράση και να βοηθήσει την κοινότητά της να καταπολεμήσει τις παιδικές ασθένειες και τις ανθυγιεινές συνθήκες που την προκαλούσαν.



Το 1858, ενώ ήταν έγκυος στο έκτο της παιδί ξεκίνησε την ομάδα «Mothers' Day Work Clubs» και μαζί με άλλες μητέρες διοργάνωναν συναντήσεις στις πόλεις Γκάφτον, Προυντιτάουν, Φιλίπι και Γουέμπστερ, όπου συζητούσαν πώς μπορούν να προσφέρουν βοήθεια και εκπαίδευση στις οικογένειες για να βελτιώσουν τις συνθήκες υγιεινής και να μειώσουν την παιδική θνησιμότητα. Μάλιστα, μέσα από την οργάνωση συγκέντρωναν χρήματα για να αγοράζουν φάρμακα για παιδιά και για να προσλαμβάνουν γυναίκες που θα βοηθούσαν μητέρες που ήταν και οι ίδιες άρρωστες από ασθένειες όπως η φυματίωση. Μάλιστα, βοηθούσαν τις μητέρες να θηλάζουν σωστά τα παιδιά τους προσφέροντάς τους εκπαίδευση.

Με το ξέσπασμα του Αμερικανικού Εμφυλίου (1861-1865), η ομάδα που ίδρυσε η Τζάρβις απέκτησε έναν διαφορετικό σκοπό.  Η Τζάρβις πρόβαλε την ουδετερότητα και προσέφερε βοήθεια στους στρατιώτες τόσο των Βόρειων όσο και των Νότιων αρνούμενη μάλιστα να δεχθεί την πρόταση της εκκλησίας των Μεθοδιστών για διάκριση. Όταν ο τυφοειδής πυρετός και η ιλαρά εμφανίστηκε και στα δύο στρατόπεδα, η Τζάρβις και άλλες γυναίκες που βρίσκονταν στην ομάδα της φρόντιζαν τους στρατιώτες και από τις δύο πλευρές υπό τις εντολές της.

Αλλά και ακόμα μετά τον πόλεμο, συμμετείχε στην προσπάθεια συμφιλίωσης του έθνους. Ύστερα από κάλεσμα των αρχών οργάνωσε την «Ημέρα Φιλίας Μητέρων» (Mothers Friendship Day) για τους στρατιώτες και από τις δύο πλευρές και τις οικογένειές τους στο Προυντιτάουν. Αν και έλαβε απειλές για να σταματήσει την εκδήλωση τελικά την πραγματοποίησε κανονικά στέλνοντας μήνυμα ενότητας και συμφιλίωσης.

Η Τζάρβις συνέχισε την ακτιβιστική της δράση και μετά τον πόλεμο. Δίδασκε στο κυριακάτικο σχολείο των Μεθοδιστών και συχνά έδινε ομιλίες για μια σειρά από θέματα από την θρησκεία και την δημόσια υγεία ως και την λογοτεχνία. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της η Τζάρβις δεν σταμάτησε να βοηθά τις μητέρες να μεγαλώνουν τα παιδιά τους και να ανταπεξέρχονται σε όλες τις δυσκολίες. Τελικά, η Τζάρβις έφυγε από την ζωή στις 8 Μαΐου 1905 έχοντας στο πλευρό της τα τέσσερα εν ζωή παιδιά της.

Δύο χρόνια μετά την θάνατό της, η κόρη της Άννα διοργάνωσε προς τιμήν της ένα μνημόσυνο, ενώ το 1908 οργάνωσε την πρώτη επίσημη εκδήλωση αφιερωμένη στις Μητέρες ώστε να πραγματοποιηθεί πολύ κοντά στην επέτειο θανάτου της μητέρα της. Το πρωί της 10ης Μαΐου 1908 η εκκλησία Μεθοδιστών Άντριους πραγματοποίησε την εκδήλωση αφιερωμένη στις μητέρες. Η ίδια η Άννα δεν μπόρεσε να είναι παρούσα, αλλά έστειλε 500 λευκά γαρίφαλα να μοιραστούν σε όλους τους συμμετέχοντες. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, η Άννα οργάνωσε στην Φιλαδέλφεια μια άλλη εκδήλωση προς τιμήν της μητέρας αλλά και όλων των μανάδων. Καθώς τα χρόνια περνούσαν, η εκδήλωση συνεχιζόταν ενώ άρχισε να πραγματοποιείται σε όλο και περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ, αλλά και σε άλλες χώρες.

Η Άννα έβαλε πλέον στόχο να δημιουργήσει μια επίσημη Ημέρα της Μητέρας, για να γιορτάζεται στις ΗΠΑ. Τελικά, το 1914 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Γούντροου Γουίλσον υπέγραψε επίσημο προεδρικό διάταγμα με το οποίο η κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαΐου θα εορταζόταν ως Ημέρα της Μητέρας μια παράδοση που τιμάται ως σήμερα.

Πλέον, η γιορτή της μητέρας εορτάζεται σε πάνω από 40 χώρες στον κόσμο, με την ημερομηνία και την εποχή του εορτασμού της να διαφέρει από κράτος σε κράτος.