Ο κοροναϊός (δεν) σκότωσε την αστρολογία


Διάσημοι αστρολόγοι προέβλεπαν ότι το 2020 θα είναι μια υπέροχη χρονιά. Ο κόσμος όμως συνεχίζει να τους εμπιστεύεται



Αρκετοί άνθρωποι σε όλον τον κόσμο δεν ξεκινούν την εβδομάδα τους, αν πρώτα δεν έχουν ελέγξει το ζώδιό τους ώστε να ξέρουν τι… τους περιμένει. Αν και η αστρολογία και οι προβλέψεις που κάνει για το μέλλον ανάλογα με το πότε έχεις γεννηθεί, σύμφωνα με τους περισσότερους, δεν έχει καμία επιστημονική βάση, δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν λιγότερο ή περισσότερο ότι θα πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπ’ όψιν όσα λένε οι αστρολόγοι. Έτσι, στις αρχές του Ιανουαρίου, όταν οι πιο πολλοί αστρολόγοι ανά τον κόσμο αποφαίνονταν ότι το 2020 θα είναι μια καλή χρονιά αρκετός κόσμος τους πίστεψε. Ύστερα όμως ήρθε ο κοροναϊός και το πιστό κοινό των αστρολόγων μάταια αναζητούσε πίσω στο χρόνο κάποια αναφορά που θα προμήνυε ένα τρομερό γεγονός.

Μια χρονιά γεμάτη ευημερία

Η Σούζαν Μίλερ είναι αυτή τη στιγμή μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες αστρολόγους στις ΗΠΑ και πολλοί άνθρωποι ακολουθούν πιστά τις προβλέψεις της. Έχει τη δική της ιστοσελίδα και συχνά εμφανίζεται σε τηλεοπτικές εκπομπές. Έτσι, όταν τον Ιανουάριο εμφανίστηκε στο δίκτυο CBS στη Νέα Υόρκη και προέβλεψε ότι το 2020 θα είναι «μια υπέροχη χρονιά, γεμάτη ευημερία», ο κόσμος την άκουσε.

Την άκουσαν ακόμα να λέει ότι ο Αιγόκερως θα είναι φέτος ο «αγαπημένος των άστρων» και πως οι Καρκίνοι είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να παντρευτούν. Ο Ζυγός θα σκόραρε φέτος στα ακίνητα και ο Ταύρος θα έπρεπε να περιμένει μια χρονιά γεμάτη διεθνή ταξίδια. Δεν χρειάστηκε ωστόσο να περάσει πολύς καιρός μέχρι ο κόσμος να καταλάβει ότι φέτος δεν θα υπήρχαν και πολλά διεθνή ταξίδια, ενώ οι γάμοι και οι αγορές ακινήτων θα πήγαιναν πολύ πίσω…

«Θυμάμαι πριν από έναν μήνα που σκεφτόμουν: άραγε έχουν όλοι απολύσει τους αστρολόγους τους;», αναφέρει η Ντίβια Μπάμπαρ στους New York Times, με την εφημερίδα να έχει κάνει σχετικό αφιέρωμα για την αστρολογία τον καιρό του κοροναϊού. Η κ. Μπάμπαρ είχε κατεβάσει την δωρεάν εφαρμογή προβλέψεων που προσφέρει μέσα από το σάιτ η Σούζαν Μίλερ και ως Τοξότης περίμενε να έχει μια επικερδή χρονιά, όπως της είχε υποσχεθεί η αστρολόγος. Όσοι  βρίσκονταν στη θέση της κ. Μπάμπαρ κατέφυγαν στους λογαριασμούς της Μίλερ σε YouTube και Instagram για να παραπονεθούν.

«Σούζαν  είσαι πολύ καλή συγγραφέας, αλλά ξέχασες την Covid-19 και την απώλεια θέσεων εργασίας», έγραψε κάποιος, ενώ άλλος την ρώτησε: «Γιατί δεν το πρόβλεψες Σούζαν; Η Covid-19 ήταν αρκετά σημαντικό γεγονός για να μην το δεις να έρχεται».

Οι προβλέψεις της αστρολογίας

Πολλοί αστρολόγοι και όσοι τους ακούν πιστά θεωρούν ότι τα καθημερινά γεγονότα επηρεάζονται από τις κινήσεις και τις θέσεις των ουράνιων σωμάτων, τους πλανήτες και τον ήλιο. Η επιστήμη βέβαια απαντά κατηγορηματικά ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Όπως τονίζουν στο δημοσίευμά τους οι New York Times, οι περισσότεροι ψυχολόγοι συμφωνούν ότι η αστρολογία βασίζεται σε ένα μεγάλο βαθμό στην «προκατάληψη επιβεβαίωσης», δηλαδή την  τάση που έχουν οι πιο πολλοί άνθρωποι να αναζητούν, να ερμηνεύουν και να ανακαλούν πληροφορίες με τρόπο που να επιβεβαιώνει τις προϋπάρχουσες πεποιθήσεις ή υποθέσεις τους.

Οι αστρολόγοι, σύμφωνα με τους… πολέμιους τους, γράφουν τα ωροσκόπια σε ένα τόσο ευρύ πλαίσιο που θα μπορούσε ο καθένας να βρει κάτι για να ταυτιστεί, ειδικά να ψάχνει να το βρουν. Όμως μετά έφτασε ο Μάρτιος του 2020 και μαζί με αυτόν ξεκίνησε και η πανδημία. Το μέγεθος της και ο αντίκτυπος που είχε σε παγκόσμιο επίπεδο φάνηκε να αντικρούει όχι μόνο την αστρολογία αλλά και την θεωρία ότι κάθε ζώδιο έχει τη δική του μοίρα, μιας και σε αυτήν την πανδημία λίγο πολύ περάσαμε τα ίδια όποτε κι αν γεννηθήκαμε.

Πιο διάσημα από ποτέ

Ύστερα από την τεράστια αποτυχία της αστρολογίας να εντοπίσει… γραμμένο στα άστρα ένα τόσο σημαντικό γεγονός, η λογική θα έλεγε ότι πολλοί θα γύριζαν την πλάτη τους σε αυτή. Ωστόσο συνέβη ακριβώς το αντίθετο.


Ανάμεσα στις ερωτήσεις που όλοι κάναμε όπως «Πόσο θα διαρκέσει αυτό;» ή «Θα επιστρέψουν ποτέ τα πράγματα στο φυσιολογικό;» και «Μπορούμε να εμπιστευτούμε τους υπεύθυνους;» άρχισαν να αναδύονται και μερικές πιο… αστρολογικές: «Είναι ανάδρομος ο Ερμής;» «Πότε ήταν η τελευταία φορά που ο Κρόνος και ο Πλούτωνας ήταν σε συναστρία, όπως συνέβη τον Ιανουάριο;»

Τα στοιχεία που παρείχε η Λουτσίε Γκριν, αναλυτής πολιτιστικών τάσεων, μιλούν από μόνα τους.  Σύμφωνα με την Γκριν, οι ιστοσελίδες Dazed και Refinery29 παρουσίασαν μεγάλη κινητικότητα στα θέματά τους που σχετίζονται με τα ζώδια. Συγκεκριμένα, το Dazed Beauty σημείωσε αύξηση 22% στα αστρολογικά θέματα αυτό το τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο. Ένα άρθρο στο Refinery29 με τίτλο: «Η σούπερ ροζ πανσέληνος στον Ζυγό είναι καλά νέα για την σχέση σου» ήταν ένα από τα κορυφαία θέματα της ιστοσελίδας σε επισκεψιμότητα τον περασμένο μήνα. Η Comscore, μια εταιρεία ανάλυσης μέσων, έδειξε επίσης ότι η επισκεψιμότητα σε μεγάλες ιστοσελίδες αστρολογίας όπως τα Astro, CafeAstrology και ο ιστότοπος της Σούζαν Μίλερ, AstrologyZone, αυξήθηκε τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο.

«Η αστρολογία για εμάς είναι μια κατηγορία με σταθερά υψηλή απόδοση σε όλες τις ιστοσελίδες μας» λέει η Έμμα Ρόζενμπλαμ, επικεφαλής αρχισυντάκτρια για την κατηγορία lifestyle στον όμιλο Bustle Digital Group, η οποία επιβλέπει το περιεχόμενο και την στρατηγική στις ιστοσελίδες Bustle, Elite Daily, Romper, NYLON και The Zoe Report. «Στη θέση των παραδοσιακών θρησκειών και της πνευματικότητας, νομίζω πως μερικοί άνθρωποι – ιδιαίτερα σε αυτή την στιγμή της αβεβαιότητας – έχουν τοποθετήσει περισσότερο τα ζώδια».

Κάποτε τα ζώδια δεν ήταν σχεδόν καθόλου πολιτικοποιημένα: υπόσχονταν ταξίδια, αυξήσεις μισθών και φυσικά την συνάντηση με την αδερφή – ψυχή στο καθημερινό δρομολόγιο για την δουλειά με τα μέσα μεταφοράς. Δεν ασχολούνταν παρά λίγο με την παγκόσμια οικονομία, την συστημική ανισότητα και άλλους τομείς, που αναμφισβήτητα επηρεάζουν την μοίρα ενός ανθρώπου. Όμως, τα τελευταία χρόνια οι προβλέψεις έχουν προχωρήσει σε μια πιο πολιτικά και οικονομικά συνειδητή κατεύθυνση. Ουσιαστικά, η αστρολογία «ξύπνησε», σημειώνουν οι New York Times.

Αυτοί που υποψιάστηκαν κάτι

Πάντως, για να είμαστε πιο αντικειμενικοί, υπήρξαν και οι αστρολόγοι που είδαν ένα… σύννεφο να καλύπτει το 2020. Ωστόσο ακόμα κι αυτοί το είχαν αποδώσει σε άλλες αιτίες.

Η Τσάνι Νίκολας, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως ένα «είδος αστρολόγου κοινωνικής δικαιοσύνης» με τις προβλέψεις της να αφορούν συχνά θέματα όπως η ψυχική υγεία, η σεξουαλική ταυτότητα και οι προοδευτικές πολιτικές, είχε πει το 2020 θα είναι μια δύσκολη χρονιά. Ωστόσο, την πρόβλεψη αυτή δεν της την έδωσαν μόνο τα άστρα.

«Είναι μια χρονιά εκλογών (οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ) και κάθε χρονιά εκλογών είναι δύσκολη», ανέφερε η Νίκολας. Η ίδια υπολογίζοντας τις αυξανόμενες προειδοποιήσεις για επερχόμενη ύφεση και παρατηρώντας τις κινήσεις των άστρων, η Νίκολας ένιωσε σίγουρη για τις δικές της εικασίες.

«Η αστρολογία πρέπει να υπηρετεί τον κόσμο αυτή τη στιγμή» είπε η Νίκολας. «Αυτή η πανδημία είναι μεγαλύτερη από ό, τι θα μπορούσαμε να προβλέψουμε, παρόλο που γνωρίζαμε ότι φέτος θα ήταν μια δύσκολη χρονιά. Αλλά το θέμα τώρα είναι, τι μπορούμε να κάνουμε από εδώ και μπρος. Τότε είναι που στρεφόμαστε ο ένας στον άλλον. Δεν κοιτάζουμε συνεχώς τους πλανήτες αναζητώντας λύση», αναφέρει η ίδια.

Την ίδια στιγμή και η Στεφ Κόιφμαν, μια πρώην δημοσιογράφος που ίδρυσε την ιστοσελίδα The Daily Hunch, η οποία προσφέρει προσωποποιημένες καθημερινές προβλέψεις, συμφωνεί ότι η αστρολογία θα μπορούσε να δώσει τα μέσα για να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι την αβεβαιότητα, τους καθημερινούς φόβους και τα άγχη που έφερε η πανδημία.

«Νομίζω ότι η αστρολογία μπορεί να προσφέρει βοήθεια καθώς έχει τον τρόπο να ονομάζει και να αποσαφηνιζει αρχετυπικά μοτίβα. Επιτρέπει στους ανθρώπους να δίνουν ένα όνομα σε αυτό που νιώθουν ήδη και αυτό τους βοηθά να νιώθουν ότι είναι παρόντες. Είναι επίσης ένας τρόπος για να τοποθετείς τον εαυτό σου στην ιστορία και τον χρόνο. Βοηθά να σε πάει πέρα από το ‘ω Θεέ μου, γιατί συμβαίνει αυτό σε μένα’. Απλώς έτσι λειτουργεί ο χρόνος, είναι ένας κύκλος», τονίζει.

Τελικά ποιος φταίει για τον κοροναϊό;

Ακόμα και οι αναγνώστες της Μίλερ που την κατέκριναν επειδή δεν είχε προβλέψει την πανδημία, λίγο αργότερα άρχισαν να την ρωτούν πώς προέβλεπε ότι θα εξελιχθεί όλο αυτό.

«Ήμουν σε πολύ άσχημη κατάσταση εκείνη την ημέρα και πραγματικά πρέπει να της ζητήσω συγγνώμη γι’ αυτό. Ήμουν σαρκαστική, ενώ δεν θα έπρεπε», παραδέχεται στους New York Times η Μέλανι Σαϊντ-Ισμαΐλ, η οποία είχε γράψει ένα επικριτικό σχολιο στο Instagram της Μίλερ. Ειδικά, αφού διάβασε το ειδικό άρθρο-αναφορά της Μίλερ στον κοροναϊό όπως είπε η πίστη της στην αστρολόγο ανανεώθηκε.

Σύμφωνα με την αναφορά της Μίλερ για όλα φταίει ο Πλούτωνας. Προφανώς, ο μικρός αλλά πανίσχυρος πλανήτης «έχει να κάνει με τεράστια οικονομικά προβλήματα, το πλήθος των ανθρώπων και ιούς». Η Μίλερ συνέχισε εξηγώντας για ποιο λόγο κάποιες χώρες επηρεάστηκαν περισσότερο από κάποιες άλλες. Αν νομίζετε ότι αυτό έχει να κάνει με το πότε πήραν μέτρα για την επιδημία και την κατάσταση του υγειονομικού τους συστήματος, κάνετε λάθος.
«Η Ιταλία κυβερνάται από τους Διδύμους, γιατί ο Ιούνιος είναι ο μήνας που γιορτάζεται η ενοποίηση της Ιταλίας. Οι Δίδυμοι κυβερνούν επίσης του πνεύμονες, γι’ αυτό η Ιταλία χτυπήθηκε τόσο πολύ, μιας και η ασθένεια πλήττει τους πνεύμονες».

Σχετικά με τις ΗΠΑ, οι οποίες ανήκουν στο ζώδιο του Καρκίνου, η Μίλερ προέβλεψε ότι ο ιός θα βρίσκεται σε έξαρση από τον Μάρτιο ως τον Μάιο και στη συνέχεια θα εξασθενίσει τους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο, πιθανότατα θα επιστρέψει το φθινόπωρο και θα βρίσκεται σε έξαρση μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την αστρολόγο.


Πολλοί θα έλεγαν ότι αυτά είναι όσα προβλέπουν και όλοι οι επιστήμονες ανά τον κόσμο σχετικά με την πορεία του ιού και ότι ίσως η Μίλερ εμπνεύστηκε από αυτούς. Από την άλλη, ίσως και όλοι οι επιστήμονες τελικά να διαβάζουν τα άστρα…


*Ελεύθερη απόδοση του άρθρου από τους New York Times