Τα «εργοστάσια» παραγωγής μωρών της Ουκρανίας


Η Ουκρανία είναι από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες που επιτρέπουν την επί πληρωμή χρήση παρένθετης μητέρας και η γέννηση παιδιών γίνεται... εμπόριο, όχι όμως χωρίς συνέπειες. Τι ισχύει στη χώρα μας.


Το ξενοδοχείο Βενετία στο Κίεβο της Ουκρανίας δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Εδώ και λίγους μήνες με τον κοροναϊό να έχει θέσει τη χώρα σε lockdown δεν υπάρχουν πια ενήλικες να καταλαμβάνουν τα δωμάτιά του. Σε αντίθεση όμως με τα περισσότερα ξενοδοχεία του κόσμου δεν έχει βάλει λουκέτο.

Στους μεγάλους χώρους του ξενοδοχείου ζουν πλέον νεογέννητα μωρά θυμίζοντας κάποια αίθουσα μαιευτηρίου. Μέσα στις κούνιες του μαιευτηρίου ακόμα, το ένα δίπλα στο άλλο, κλαίνε ή κοιμούνται και δέχονται τις φροντίδες από τις νοσοκόμες. Είναι τα παιδιά ξένων ζευγαριών που γεννήθηκαν από παρένθετες Ουκρανές μητέρες στην μεγαλύτερη κλινική παρένθετης / υποβοηθούμενης αναπαραγωγής της Ουκρανίας, BioTexCom Centre for Human Reproduction. Στο πολυτελές ξενοδοχείο Βενετία στα περίχωρα του Κιέβου έμεναν συνήθως οι ευτυχείς γονείς όταν έρχονταν να παραλάβουν τα νεογέννητα παιδιά τους, ωστόσο λόγω του κοροναϊού κανείς δεν μπορούσε να έρθει στη χώρα καθώς από τις 15 Μαρτίου απαγορευόταν κάθε είσοδος μη Ουκρανού. Έτσι, λίγες μέρες μετά την γέννησή τους τα παιδιά οδηγούνταν μόνα τους στο ξενοδοχείο, όπου περιμένουν να ανοίξουν τα σύνορα της χώρας για να μπορέσουν να συναντηθούν με τους γονείς τους.



Από την άλλη, οι γονείς ανυπόμονα προσπαθούν να παρακολουθήσουν τι συμβαίνει με τα νεογέννητα μωρά τους μέσα από βιντεοκλήσεις, ενώ κάποιοι στέλνουν ηχητικές καταγραφές της φωνής του για να ηρεμούν τα παιδιά τους. Πριν ένα περίπου μήνα η BioTexCom κυκλοφόρησε ένα βίντεο στο οποίο αποτύπωνε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τα δεκάδες μωρά που μένουν στο ξενοδοχείο προσπαθώντας να πιέσει για χαλάρωση των μέτρων εισόδου στη χώρα. Τελικά, η Ουκρανία άνοιξε ξανά τα σύνορά της στις 15 Ιουνίου ωστόσο περίπου ακόμα 50 μωρά περιμένουν στο ξενοδοχείο τους γονείς τους. Κι αυτό γιατί οι περιορισμοί παραμένουν για όσους έρχονται στη χώρα από περιοχές που έχουν πάνω από 40 ενεργά κρούσματα κοροναϊού. Αν κάποιος γονιός έρχεται από την Βρετανία ή τις ΗΠΑ (συνηθέστεροι προορισμοί των γονιών) θα πρέπει να μπουν σε 14 ημέρες καραντίνα πριν τελικά δουν το παιδί τους.

Η βιομηχανία της παρένθετης μητέρας

Ο κοροναϊός έφερε στο προσκήνιο την ούτως ή άλλως αμφιλεγόμενη τακτική που ανθεί στην Ουκρανία τα τελευταία χρόνια. Η Ουκρανία είναι μια από τις ελάχιστές χώρες στην Ευρώπη που επιτρέπει την γέννηση παιδιών επί πληρωμή με παρένθετη μητέρα, δηλαδή με τη χρήση γενετικού υλικού από το ζευγάρι αλλά τη χρήση μιας άλλης γυναίκας για να κυοφορήσει το παιδί με χρηματικό αντάλλαγμα.

Ο Ουκρανός Συνήγορος των Δικαιωμάτων του Παιδιού,  Μικόλα Κουλέμπα, υποστηρίζει στον Guardian ότι η μέθοδος αυτή αποτελεί καταπάτηση των δικαιωμάτων των παιδιών και υποστηρίζει ότι οι επί πληρωμή υπηρεσίες παρένθετης μητρότητας, ιδίως για ξένα ζευγάρια, θα πρέπει να απαγορευθεί.

Ωστόσο, η Ουκρανία είναι μια χώρα με κατώτερο μισθό τα περίπου 200 ευρώ και πολλές φτωχές γυναίκες κυρίως από επαρχιακές πόλεις και χωριά βλέπουν την παρένθετη μητρότητα ως μια ευκαιρία για να αποκτήσουν ένα σημαντικό βοήθημα. Έτσι πολλές προσφέρουν το σώμα τους για να κυοφορήσουν και να γεννήσουν τα παιδιά των άλλων παρόλο που το σωματικό και το ψυχολογικό κόστος είναι πολλές φορές μεγάλο.

Συνήθως ένα ζευγάρι καλείται να πληρώσει το λιγότερο περίπου 25.000 ευρώ με την παρένθετη μητέρα να λαμβάνει τα 10.000. Βασική προϋπόθεση για το ζευγάρι είναι να είναι ετερόφυλο και να έχει πιστοποιημένα κάποιο πρόβλημα αναπαραγωγής. Στις εφημερίδες, στα μέσα μεταφοράς και στα social media μπορεί συχνά να βρει κάποιος διαφήμιση από κάποια κλινική αναπαραγωγής.

Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, υπολογίζεται ότι κάποιες χιλιάδες παιδιά γεννιούνται κάθε χρόνο στην Ουκρανία από παρένθετες μητέρες. Το 80% περίπου των παιδιών είναι ξένων ζευγαριών που επιλέγουν να πάνε στις κλινικές της Ουκρανίας καθώς είναι φθηνές και νόμιμες. Από την άλλη, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί ζευγάρια σε περιπτώσεις παρένθετης γονιμοποίησης, πολλά από τα πρακτορεία που αναλαμβάνουν αυτές τις υπηρεσίες συχνά στέλνουν τις μητέρες να γεννήσουν στο εξωτερικό επειδή αυτό μπορεί να κάνει ευκολότερη την διαδικασία έκδοσης του πιστοποιητικού γέννησης.

Οι προσωπικές ιστορίες

Η Λιουντμίλα είναι μια από τις γυναίκες που έχουν γίνει παρένθετες μητέρες. Τον Φεβρουάριο γέννησε ένα κοριτσάκι για ένα ζευγάρι Γερμανών, ωστόσο όπως λέει, ακόμα περιμένει ένα μεγάλο μερίδιο από την πληρωμή της. Μιλώντας στον Guardian ανέφερε ότι το πρακτορείο παρένθετης μητρότητας (όχι το BioTexCom) της χρωστά ακόμα 6.000 ευρώ καθώς της λένε ότι υπάρχουν προβλήματα στις πληρωμές λόγω του κοροναϊού.
Η 39χρονη Λιουντμίλα αναφέρει ότι πέρασε όλη της την εγκυμοσύνη στην πόλης της, Βινίτσια, ενώ είχε υποβληθεί στην τεχνητή γονιμοποίηση στο Κίεβο. Όταν ήρθε η στιγμή να γεννήσει μεταφέρθηκε στην γειτονική Πολωνία, ώστε το μωρό να καταγραφεί εκεί. Ωστόσο, στο πολωνικό νοσοκομείο κανείς δεν ήξερε ότι ήταν παρένθετη μητέρα καθώς απαγορεύεται στην χώρα.

«Δεν ήθελα να την δώσω, έκλαιγα», αναφέρει. Όπως λέει μετά από δύο μέρες που την κρατούσε στα χέρια της, όταν τελικά της την πήραν ήταν γι’ αυτήν  πολύ ψυχοφθόρο, αλλά ήξερε ότι θα συμβεί.


Η Λιουντίλα εργάζεται ως υπάλληλος σε κατάστημα και μεγαλώνει μόνη της τα τρία δικά της παιδιά. Μέχρι πρότινος αναγκάζονταν και οι τέσσερις να μένουν σε ένα δωμάτιο χόστελ. Ωστόσο, το 2017 αποφάσισε ότι έπρεπε να προσφέρει στα παιδιά της κάτι καλύτερο. Έτσι, απευθύνθηκε για πρώτη φορά σε μια κλινική παρένθετης μητρότητας και γέννησε ένα παιδί με την ίδια να καταλήγει ωστόσο στην εντατική εξαιτίας επιπλοκών κατά της διάρκεια της γέννας. Όμως με τα χρήματα που έβγαλε τότε μπόρεσε να πληρώσει το πρώτο μέρος για την αγορά ενός διαμερίσματος. Λίγα χρόνια μετά και παρά τα όσα είχε περάσει αποφάσισε να γίνει ξανά παρένθετη μητέρα ώστε να ξεχρεώσει το μεγαλύτερο μέρος του δανείου για το σπίτι της.

Από την άλλη η 38χρονη Τετιάνα Σουλζίνσκα, πρώην παρένθετη μητέρα και η ίδια, γράφει συχνά σε αντίστοιχα γκρουπ στα social media προσπαθώντας να πείσει γυναίκες να μην υποβληθούν στην διαδικασία να γίνουν παρένθετες μητέρες καθώς όπως λέει πολλές από αυτές καταλήγουν να πληρώνουν ακόμα και με την ίδια τους την ζωή.

«Στα συμβόλαια που υπογράφεις προστατεύουν μόνο τα μωρά και καθόλου τις παρένθετες μητέρες», λέει στον Guardian. Η 38χρονη ξέρει πολύ καλά για τα όσα μιλάει καθώς είχε γίνει και η ίδια παρένθετη μητέρα. Το 2013 βρισκόταν σε απόγνωση για ένα δάνειο που χρωστούσε και έψαχνε τρόπο για να το αποπληρώσει. Κατέληξε να γίνει παρένθετη μητέρα και η οικονομική της κατάσταση ήταν σε τόσο άθλιο σημείο που η κλινική της πλήρωσε το εισιτήριο για να πάει στο Κίεβο από την πόλη Τσέρνιγιβ όπου ζει.

Έχοντας η ίδια δύο δικά της παιδιά, συμφώνησε να κυοφορήσει το παιδί ενός ζευγαριού Ιταλών. Δύο μήνες από την έναρξη της εγκυμοσύνης οι γιατροί διαπίστωσαν ότι κυοφορούσε τετράδυμα. Το ζευγάρι των Ιταλών ήθελε ωστόσο μόνο ένα παιδί κι έτσι οι γιατροί προχώρησαν σε διακοπή της κύησης για τα τρία από τα έμβρυα. Τελικά, τον Μάιο του 2014 γέννησε ένα κοριτσάκι, το οποίο έδωσε στο ζευγάρι, και η ίδια έλαβε 9.000 ευρώ.

Ωστόσο, επτά μήνες μετά την γέννα πήγε στο νοσοκομείο με έντονους πόνους στο στομάχι. Οι γιατροί διέγνωσαν ότι είχε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Χρειάστηκε έναν χρόνο για να μπορέσει να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα χρήματα για την εγχείριση και η ίδια δηλώνει σίγουρη ότι ο καρκίνος πυροδοτήθηκε από την διαδικασία της παρένθετης μητρότητας και της έκτρωσης στην οποία υποβλήθηκε. Ωστόσο, δεν υπάρχει κάποια απόδειξη γι’ αυτό. Τώρα, έξι χρόνια μετά οι γιατροί πρόκειται σύντομα να προχωρήσουν σε ακρωτηριασμό του αριστερού της ποδιού, το οποίο επηρεάστηκε από τον καρκίνο.

Το 2015, η Σουλζίνσκα υπέβαλε μήνυση στην κλινική BioTexCom κατηγορώντας την για τα προβλήματα υγείας της και η σχετική έρευνα βρίσκεται σε διαδικασία. Όπως γίνεται γνωστό τουλάχιστον άλλες τρεις γυναίκες έχουν καταθέσει μήνυση κατά της BioTexCom το 2018 και το 2019 καθώς αναγκάστηκαν να υποβληθούν σε αφαίρεση μήτρας αφού έγιναν παρένθετες μητέρες υπό την επίβλεψη της κλινικής.

Σύμφωνα με τον πρώην εισαγγελέα ο οποίος είχε ελέγξει τις συγκεκριμένες υποθέσεις, Γιούριγ Κοβαλτσούκ, υπάρχουν κι άλλες έρευνες κατά της κλινικής για απάτη και ακόμα και εμπόριο ανθρώπων καθώς ένα ζευγάρι Ιταλών ανακάλυψε ότι το παιδί που τους έδωσε η κλινική το 2011 δεν είχε γενετική σχέση με αυτούς.

Η πλευρά της κλινικής

Πίσω στο Ξενοδοχείο Βενετία, ο ιδιοκτήτης της BioTexCom, Άλμπερτ Τοτσιλόβσκι (ΦΩΤΟ), δεν αρνείται ότι υπήρχαν κάποια μπερδέματα το 2011 με τα έμβρυα κατά τις διαδικασίες της παρένθετης μητρότητας που οδήγησαν στις έρευνες για εμπόριο ανθρώπων.



Όπως λέει στον Guardian, για τα λάθη αυτά ευθύνεται η έλλειψη εμπειρίας καθώς η κλινική λειτουργούσε μόνο για έναν χρόνο. «Δεν νομίζω ότι ήμασταν μόνο εμείς που κάναμε λάθη εδώ. Αν κάποιος αρχίσει να ελέγχει τα DNA, θα έρθουν στο φως πολλά σκάνδαλα».

Από την άλλη, υποστηρίζει ότι σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις οι βιολογικοί γονείς αρνήθηκαν να πάρουν τα μωρά τους καθώς γεννήθηκαν με κάποιο πρόβλημα υγείας. Η πιο γνωστή από αυτές τις υποθέσεις είναι η περίπτωση της Μπρίτζετ, η κόρη ενός ζευγαριού Αμερικάνων που γεννήθηκε το 2016 και τώρα ζει σε ένα ορφανοτροφείο στην Ζαπορίζια, στην ανατολική Ουκρανία. «Ήταν μα τραγωδία για εμάς», λέει ο Τοτσιλόβσκι.

Ο ιδιοκτήτης της κλινικής αρνείται οποιαδήποτε κακομεταχείριση των παρένθετων μητέρων ή τις κατηγορίες για απάτη. Παράλληλα απορρίπτει οποιαδήποτε κατηγορία για την πρόκληση καρκίνου ως «ανοησίες» υποστηρίζοντας ότι παρέχουν την προβλεπόμενη προστασία στις μητέρες.

«Αυτές οι γυναίκες δεν έπαθαν κανένα πρόβλημα στην κλινική μου, το έπαθαν στα μαιευτήρια. Η κλινική μας παρέχει τις υπηρεσίες για την αναπαραγωγή, όλες οι υπόλοιπες διαδικασίες γίνονται σε δημόσια μαιευτήρια. Σε πολλές περιπτώσεις πληρώνουμε αποζημίωση. Αν κάποια γυναίκα αφαιρέσει την μήτρα της, πληρώνουμε αποζημίωση σύμφωνα με το συμβόλαιο», τονίζει.

Αυτοοργάνωση

Την ίδια στιγμή, οι παρένθετες μητέρες αυτοοργανώνονται στα social media, όπου δίνουν πληροφορίες και συμβουλές η μια στην άλλη, αλλά και προειδοποιήσεις για τις διάφορες κλινικές. Η Σβιτλάνα Σοκόλοβα, μια πρώην παρένθετη μητέρα που είναι πλέον ακτιβίστρια στην Μη Κυβερνητική Ομάδα Strength of Mothers, η οποία βοηθά παρένθετες μητέρες, λέει ότι δέχθηκαν πάρα πολλά παράπονα για κακομεταχείριση κατά τη διάρκεια της κρίσης του κοροναϊού.

Παράλληλα, σύμφωνα με μια ομάδα γυναικών, το συμβόλαιό τους τις υποχρέωνε να έχουν εμφυτευμένα έμβρυα στη μήτρα τους για έναν χρόνο μέχρι να μείνουν έγκυες. «Βάσει αυτού του όρου, οι γυναίκες γίνονται ένα είδος ιδιοκτησίας», αναφέρει η Σοκόλοβα.

Από την άλλη, η δικηγόρος της οργάνωσης για τα δικαιώματα των γυναικών La Strada, Μαρίνα Λεχένκα, αναφέρει ότι λαμβάνουν περίπου 100 τηλεφωνήματα κάθε χρόνο από παρένθετες μητέρες που παραπονιούνται για το τεράστιο ψυχολογικό βάρος που βιώνουν όταν δίνουν τα παιδιά που γέννησαν ή για τα προβλήματα που τους έχουν προκαλέσει οι ορμόνες που έπρεπε να λάβουν για να αυξήσουν τις πιθανότητες να μείνουν έγκυες. Η Λεχένκα θυμάται μάλιστα χαρακτηριστικά την περίπτωση μιας γυναίκας που κρύφτηκε σε ένα χωριό καθώς δεν ήθελε να δώσει το μωρό που γέννησε.


Η Λεχένκα υποστηρίζει κι αυτή ότι η επί πληρωμή παρένθετη μητρότητα θα πρέπει να απαγορευθεί στην Ουκρανία. Ωστόσο, υποστηρίζει ότι το καλύτερο θα είναι να δημιουργηθεί ένα κατάλληλο νομικό πλαίσιο που θα προστατεύει τις παρένθετες μητέρες. Εξάλλου και η ίδια είναι συνιδιοκτήτης σε μια κλινικής παρένθετης μητρότητας. «Διαφορετικά, απλώς θα συνεχίσει να γίνεται αλλά παράνομα».

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετά προσχέδια νόμων για ρύθμιση της «βιομηχανίας» της παρένθετης μητρότητας, ωστόσο όσοι παρακολουθούν την υπόθεση δεν πιστεύουν ότι θα υπάρξουν επίσημες νομικές αλλαγές σύντομα.

Ο Τοτσιλόβσκι πάντως λέει ότι ακόμα κι αν η εμπορευματοποιημένη παρένθετη μητρότητα απαγορευτεί, η κλινική του απλώς θα επανεστιάσει στην δωρεά εμβρύων (παρένθετη μητρότητα χωρίς πληρωμή). «Το μέλλον του κόσμου είναι στην βιοτεχνολογία και τα περισσότερα χρήματα θα έρθουν σε αυτόν τον τομέα», υποστηρίζει.

Η 26χρονη Όλγκα πρόκειται να γεννήσει στο τέλος του μήνα για δεύτερη φορά δίδυμα παιδιά ως παρένθετη μητέρα, αυτή τη φορά για ένα ζευγάρι Κινέζων. Για το λόγο αυτό έχει ήδη πάει στο Κίεβο μαζί με το παιδί και τον άντρα της και ζει σε ένα διαμέρισμα που της παρείχε η κλινική και βρίσκεται σχεδόν δίπλα στο μαιευτήριο. Η ίδια λέει ότι αισθάνεται πολύ καλά και μάλιστα συναντιέται συχνά με άλλες τρεις παρένθετες μητέρες που ζουν κοντά. Μετά τη γέννα θα λάβει 15.000 ευρώ και σκοπεύει να ανοίξει με αυτά τα χρήματα μια καφετέρια ή ένα ανθοπωλείο, πίσω στην πόλη όπου ζει.

«Δεν σκότωσα, δεν έκλεψα, έβγαλα αυτά τα χρήματα με τίμιο τρόπο», λέει καθώς κάθεται μαζί με τον γιο της, ο οποίος έχει δώσει στα παιδιά και όνομα! Η μόνη ανησυχία της Όλγα είναι αν οι βιολογικοί γονείς των διδύμων θα φτάσουν πριν αυτά γεννηθούν. Διαφορετικά, θα πρέπει να τα προσέχει μέχρι να έρθουν.

Η Σοκόλοβα αναφέρει ότι πολλές παρένθετες μητέρες έπρεπε να φροντίζουν για μήνες τα παιδιά που γέννησαν πριν οι βιολογικοί γονείς τους τα πάρουν. Θυμάται μάλιστα και μια περίπτωση που μια παρένθετη μητέρα κατέληξε να υιοθετήσει το παιδί που γέννησε καθώς οι γονείς του το μετάνιωσαν τελευταία στιγμή.

Την ίδια στιγμή, νέα μωρά γεννιούνται καθημερινά από παρένθετες μητέρες και φτάνουν στον ξενοδοχείο Βενετία. Ένα ζευγάρι Αργεντίνων (ΦΩΤΟ η στιγμή που συναντούν το παιδί τους) και ένα Ισπανών που έφτασαν στην χώρα πριν από το lockdown έχουν ήδη ενωθεί με τα μωρά τους, ωστόσο τα περισσότερα από τα μωρά περιμένουν ακόμα τους γονείς τους.


Η παρένθετη μητρότητα στην Ελλάδα

Στη χώρα μας απαγορεύεται ρητά η επί πληρωμή παρένθετη μητρότητα καθώς θεωρείται αγοραπωλησία βρέφους. Ωστόσο, επιτρέπεται η χρήση παρένθετης μητέρας για γέννηση παιδιού εφόσον δεν υπάρχει καμία οικονομική συναλλαγή και η παρένθετη μητέρα προσφερθεί εθελοντικά. Το ζευγάρι ωστόσο καλείται να καλύψει όλα τα ιατρικά έξοδα. Αν υπάρξει αίτημα για χρήση παρένθετης μητέρας, η υπόθεση θα πρέπει να εξεταστεί από το δικαστήριο, το οποίο και θα δώσει την τελική έγκριση. Η παρένθετη μητρότητα εγκρίνεται συνήθως για γυναίκες οι οποίες για διάφορους λόγους δεν έχουν μήτρα ή η μήτρα τους έχει κάποιο πολύ σοβαρό πρόβλημα ή έχουν οποιοδήποτε σοβαρό πρόβλημα υγείας που δεν τους επιτρέπει να μείνουν έγκυες. Ωστόσο θα πρέπει να έχουν άθικτες τις ωοθήκες τους απ’ όπου λαμβάνονται τα ωάρια και ακολουθεί η τεχνητή γονιμοποίηση στο σώμα της παρένθετης μητέρας. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο, το παιδί μόλις γεννηθεί το πιστοποιητικό γέννησης θα φέρει το όνομα του κανονικού γονέα και όχι της παρένθετης μητέρας αποτρέποντας κάθε περίπτωση διεκδίκησης του μωρού.


Χάρη στις εξελιγμένες κλινικές τεχνητής γονιμοποίησης και την ελαστική σχετική νομοθεσία που διαθέτει η Ελλάδα πολλά ζευγάρια έρχονται από ξένες χώρες για να γίνουν γονείς. Στοιχεία από έρευνες δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια αρκετά από αυτά τα ζευγάρια επιλέγουν την παρένθετη μητρότητα στη χώρα μας φτάνοντας σε σημείο μάλιστα να πληρώνουν – παράνομα - γι’ αυτό. Εξάλλου  ακόμα και επίσημα με την προσκόμιση δικαιολογητικών (φάρμακα, μεταφορά κλπ) μια παρένθετη μητέρα μπορεί να λάβει ως και 10.000 ευρώ.

Ήδη από το 2014 και μετά μια σειρά ρεπορτάζ μιλούν για την άνθηση της «δανεικής μητέρας» στην Ελλάδα, καθώς στοιχίζει ως και τρεις φορές λιγότερο απ’ ό,τι στις ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με έρευνα του ΑΠΕ-ΜΠΕ από τον Απρίλιο του 2019, οι δικαστικές αποφάσεις φαίνεται να ακολουθούν μια «τυπική γραφειοκρατική διαδικασία», ενώ Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες διαπίστωσαν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών που κρίθηκαν κατάλληλες για παρένθετες μητέρες ήταν από πολύ χαμηλά οικονομικά στρώματα του πληθυσμού ή είχαν καταγωγή από φτωχές χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Μάλιστα, υπάρχουν ακόμα και αγγελίες που αναζητούν παρένθετες μητέρες, κάτι που φυσικά επίσημα θα έπρεπε να απαγορεύεται. Κοπέλες από τη Βουλγαρία, τη Γεωργία την Ρωσία, την Ρουμανία αλλά και από τις Φιλιππίνες που μένουν στην Ελλάδα προσφέρονται για παρένθετες.

Μέσα από μια αγγελία στα Χανιά το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει ότι ήρθε σε επαφή με γυναίκα (τα στοιχεία της οποίας είναι στη διάθεση του ΑΠΕ-ΜΠΕ) που προσφέρεται ως παρένθετη μητέρα. Η ίδια ζει στη Θεσσαλονίκη και πριν 4 χρόνια είχε γεννήσει παιδί ως παρένθετη και επιθυμεί να το ξανακάνει. Ωστόσο, καταγγέλλει ότι υπάρχουν συγκεκριμένα κυκλώματα που συνδυάζουν ιατρικές και νομικές υπηρεσίες, καρπώνονται από ζευγάρια του εξωτερικού μέχρι και 100 χιλιάδες ευρώ και δεν δίνουν στην παρένθετη ούτε τα μισά. «Εμένα που πρέπει να παίρνω φάρμακα, ορμόνες, να διακινδυνεύσω τη ζωή μου μού πρότειναν 20 χιλιάδες ευρώ, ενώ ήξερα ότι το ζευγάρι θα έδινε πέντε φορές περισσότερα», υποστηρίζει.


*Με πληροφορίες από The Guardian και ΑΠΕ-ΜΠΕ