Έτσι παραπλανούσε την ισπανική εφορία η Σακίρα


Πώς η Κολομβιάνα επιχείρησε να αποφύγει την ισπανική φορολογία. Η επιθεωρητής που αποκάλυψε το σχέδιο της Κολομβιάνας και το φινάλε

Οικονομικά περιοδικά και ιστοσελίδες υπολογίζουν πως αυτή τη στιγμή η Σακίρα διαθέτει μια περιουσία περίπου 300 εκατ. δολαρίων. Παρ' όλα αυτά η Κολομβιάνα και οι συνεργάτες της έστησαν μια ολόκληρη επιχείρηση για να γλιτώσει φόρους και να αυξήσει τα έσοδα της. Λεπτομέρειες για αυτή την υπόθεση της φοροδιαφυγής έφερε στο φως η ισπανική εφημερίδα El Pais. Παρουσίασε πώς με διάφορα τερτίπια η Σακίρα επιχείρησε να παραπλανήσει τις αρχές και έφτασε στο σημείο να έχει αποφύγει ένα συνολικό ποσό 14,5 εκατ ευρώ.

Κάτοικος Νασάου

Το νησί Νασάου είναι το μεγαλύτερο στις Μπαχάμες και η πρωτεύουσα τους. Η Ισαμπέλ Μεραμπάκ Ριπόλ, όπως είναι το πραγματικό όνομα της Σακίρα, στη φορολογική της δήλωση υποστήριζε ότι είναι μόνιμη κάτοικος του συγκεκριμένου νησιού. Αυτό σημαίνει πως υπόκειται στους φορολογικούς νόμους που ισχύουν εκεί. Νόμους ευνοϊκούς με χαμηλά ποσοστά φορολόγησης και αρχές ανεκτικές. Για να υποστηρίξει αυτό τον ισχυρισμό της η Κολομβιάνα και οι συνεργάτες της είχαν στήσει ένα ολόκληρο σχέδιο.

Στην ιδιοκτησία της είχε μια κατοικία στο νησί την οποία αγόρασε 1,1 εκατ. δολάρια και είχε έτσι εξασφαλίσει άδεια μονίμου κατοίκου. Η εταιρία πλήρωνε με συνέπεια τους λογαριασμούς στους οποίους συμπεριλαμβανόταν καλωδιακή τηλεόραση. Επιπλέον παρουσίαζε έγγραφα που έδειχναν ότι στην κατοικία εργάζονταν συγκεκριμένα άτομα. Όλα αυτά ενώ η Σακίρα είχε χρόνια να επισκεφθεί το Νασάου.

Η σκιά της...

Την υπόθεση της Κολομβιανής  τραγουδίστριας ανέλαβε η επιθεωρητής Σουσάνα Θ. Πολύ σύντομα διαπίστωσε ότι ακόμα και μέχρι το 2014 η Σακίρα δήλωνε κάτοικος Νασάου και φορολογούνταν στις Μπαχάμες όταν ήταν πασίγνωστο ότι ζούσε μόνιμα στη Βαρκελώνη με τον σύζυγο της, τον ποδοσφαιριστή της Μπαρτσελόνα Ζεράρ Πικέ με τον οποίο ήδη είχαν ένα παιδί. Η επιθεωρητής διαπίστωσε πως η Σακίρα προσπαθούσε επιμελώς να καλύψει τα ίχνη της στη Βαρκελώνη ώστε να αποφύγει την τοπική εφορία. Όπως αποκάλυψε όταν χρειαζόταν η φυσική της παρουσία η τραγουδίστρια χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Σίλα Πριέτο. Επιπλέον όλες οι αγορές της γίνονταν μέσω μιας συγκεκριμένης κάρτας την οποία είχαν οι συνεργάτες και τη χρησιμοποιούσαν χωρίς να φαίνεται το όνομα της Σακίρα. Με τη συγκεκριμένη κάρτα την περίοδο 2011-14 έγιναν αγορές συνολικά 418.046 ευρώ. Η επιθεωρητής λοιπόν διαπίστωσε ότι για να σπάσει την κάλυψη της Κολομβιάνας θα έπρεπε να αποδείξει ότι βρίσκεται μόνιμα στη Βαρκελώνη και γι' αυτό θα έπρεπε να γίνει η... σκιά της.

Το... ημερολόγιο

Η πρώτη σημαντική ρωγμή στο σχέδιο της Σακίρα ήρθε όταν ο πρώην σύντροφος της Αντόνιο ντε λα Ρούα κατέθεσε επίσημα το 2010 πως "η τραγουδίστρια έστειλε τους βοηθούς της να μαζέψουν τα πράγματα της από το Νασάου και δεν εμφανίστηκε πάλι".  Η επιθεωρητής αποκάλυψε επίσης πως από το 2011-14 οι γονείς της Σακίρα την επισκέπτονταν μόνο στη Βαρκελώνη και όχι στο Νασάου, που θα ήταν πιο εύκολο γι αυτούς, αν πραγματικά η Κολομβιάνα έμενε εκεί. Το επόμενο βήμα στην έρευνα ήταν η δημιουργία ενός λεπτομερούς ημερολογίου με τις κινήσεις της Σακίρα στη Βαρκελώνη. Η Σουσάνα Θ. μέσω των social media συγκέντρωσε υλικό για τις εμφανίσεις της τραγουδίστριας στην καταλανική πρωτεύουσα. Θαυμαστές της ανέβαζαν φωτό όπου κι αν έβλεπαν την Σακίρα. Επίσης έβαλε στο χρονοδιάγραμμα επίσημες εμφανίσεις της τραγουδίστριας στη Βαρκελώνη είτε πρόκειται για κάποια εκδήλωση ή δείπνο ή κάποια συναυλία.

Η επιθεωρητής στοιχειοθέτησε πως η Σακίρα πήγαινε πολλές φορές η ίδια τα παιδιά της στο ιδιωτικό σχολείο τους ενώ είχε δώσει το "παρών" και σε συγκεντρώσεις γονέων. Συγκεντρώνοντας πλέον τα στοιχεία η επιθεωρητής είχε το... ημερολόγιο που αποδείκνυε πέραν πάσα υποψίας ότι η Σακίρα ζούσε μόνιμα στην Μπαρτσελόνα.

Είμαι νομάδας...

Η Σακίρα κατηγορήθηκε επίσημα από την ισπανική δικαιοσύνη για φοροδιαφυγή 14,5 εκατ. ευρώ και συνολικά έξι παραπτώματα. Το καλοκαίρι του 2019 εμφανίστηκε στο δικαστήριο και κατέθεσε. Εκεί υποστήριξε ότι δεν μένει μόνιμα στην Ισπανία. "Δεν μένω κάπου συγκεκριμένα. Στην πραγματικότητα είμαι νομάδας χωρίς ρίζες" είπε. Δεν έπεισε και τον Φεβρουάριο του 2020 κρίθηκε ένοχη για της κατηγορίες που της είχαν προσαφθεί. Όπως ενημέρωσε η μάνατζερ της η υπόθεση έκλεισε με την Σακίρα να πληρώνει το ποσό που όφειλε. Το ηθικό ερώτημα βέβαια που προκύπτει από την υπόθεση παραμένει. Γιατί κάποιος με τόσο τεράστια κέρδη και περιουσία να μπει σε μια τέτοια διαδικασία για να φοροδιαφύγει διακινδυνεύοντας την υπόληψη του;