To μίσος σκότωσε το «Τσεκούρι» στα 36 του



Ο Ρώσος νεοναζί Μαξίμ Μαρτσίνκεβιτς πίστευε ότι μέσω του μίσους θα ζούσε το μεγαλείο που ονειρευόταν. Τελικά τον βρήκαν νεκρό στο κελί του με τις αρχές να λένε ότι αυτοκτόνησε

"Το μίσος έχει προκαλέσει τόσα προβλήματα στον κόσμο και δεν έχει λύσει ούτε ένα" έχει πει η Αμερικανίδα ποιήτρια Μάγια Αγγέλλου. Η ζωή του Μαξίμ Μαρτσίνκεβιτς το αποδεικνύει. Ο Ρώσος επέλεξε το μίσος ως κινητήρια δύναμη της ζωής του. Το αποτέλεσμα ήταν να τον βρουν νεκρό μέσα στο κελί όπου κρατούταν. Ήταν 36 ετών και σύμφωνα με τις αρχές αυτοκτόνησε. Γνωστός ως το "Τσεκούρι" ο Μαρτσίνκεβιτς άφησε πίσω του μια κληρονομιά βίας, κακοποιήσεων και ρητορικής μίσους. Επιστρέφοντας σε αυτό που είπε η Αγγέλου ο 36χρονος δεν βρήκε στο μίσος καμία λύση και όταν φάνηκε να ότι άρχισε να το συνειδητοποιεί όλα τελείωσαν.

Ο Μαρτσίνκεβιτς μπήκε στον κόσμο των Ρώσων Νεοναζί από την ηλικία των 15 ετών. Ο μέντορας του ήταν ο ηγέτης του "Ρωσικού Στόχου", Σεμιόν Τομκάκοφ. Μια ομάδα skinheads που περηφανεύονταν ότι ήταν οι πιο ακραίοι ρατσιστές στη χώρα. Ο Τομκάκοφ έβρισκε εύκολα βήμα στα ρωσικά μίντια και η ομάδα του είχε καταφέρει να παρεισφρήσει στο ποδόσφαιρο της χώρας. Ο ίδιος έχει αποκαλύψει πως έπαιρνε σημαντικά ποσά από δημοσιογράφους για να "στήνει" επιθέσεις και συγκεντρώσεις.

Στα 20 του χρόνια, έχοντας πλέον αποκτήσει το προσωνύμιο Τσεκούρι, αποφάσισε να "αυτονομηθεί" και να δημιουργήσει τη δική του ομάδα. Χρησιμοποιώντας τη δύναμη του διαδικτύου μέσα σε λίγα χρόνια έγινε μια από τις δημοφιλείς διαδικτυακές φωνές ακροδεξιάς ρητορικής. Μέσα απο τις πλατφόρμες του μοιραζόταν βίντεο με επιθέσεις σε μετανάστες και άστεγους. Βλέποντας τη μεγάλη ανταπόκριση ο Μαρτσίνκεβιτς γινόταν όλο και πιο ακραίος και έφτασε σε σημείο να προσβάλει ακόμα και τα παιδιά που σκοτώθηκαν στην τρομοκρατική επίθεση στο σχολείο του Μπεσλάν.

 

Η πρώτη σύλληψη

Ο ιδρυτής του πλέον απαγορευμένου οργανισμού, Ρωσική Εθνικοσοσιαλιστική Κοινωνία (ΝSO), Ντιμίτρι Ρουμιάντσεφ είδε την μεγάλη δημοφιλία του Μαρτσίνκεβιτς και του πρότεινε να συνεργαστούν με σκοπό να ιδρύσουν ένα κόμμα. Τον Ιούλιο του 2007 όμως το "Τσεκούρι" συνελήφθη μαζί με άλλα μέλη του NSO όταν εισέβαλαν σε συζήτηση του Αλεξέι Ναβάλνι (ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης) με δημοσιογράφους. Έβριζαν τους συμμετέχοντες και χαιρετούσαν ναζιστικά φωνάζοντας «Sieg heil».

Ο Μαρτσίνκεβιτς καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση. Όταν πλέον εξέτισε την ποινή του εμφανίστηκε στο διαδίκτυο με ένα νέο προφίλ. Πλέον δήλωνε ότι δεν είναι πολιτικοποιημένος και στόχος του ήταν οι παιδόφιλοι. Έφτιαξε την ομάδα «Occupy Pedophile» η οποία σύντομα έγινε πολύ δημοφιλής στους ακροδεξιούς κόλπους. Παράλληλα παρέδιδε επί πληρωμή σεμινάρια για το πώς να επιβιώσεις στη φυλακή αλλά και πώς να οργανώσεις τα λεγόμενα «σαφάρι», επιθέσεις κατά ομοφυλόφιλων, μεταναστών, μικροεμπόρων ναρκωτικών και ατόμων που είχαν κατηγορηθεί για παιδοφιλία. Σε βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο ο Μαρτσίνκεβιτς και οι συνεργάτες του χτυπούσαν και βασάνιζαν νεαρούς άντρες αλλά και εφήβους. Τους ξύριζαν τα κεφάλια, τους ουρούσαν και τους ανάγκασαν να ποζάρουν γυμνοί κρατώντας σεξουαλικά παιχνίδια. Σε ένα από τα βίντεο ο Μαρτσίνκεβιτς απειλεί έναν νεαρό με ένα τεράστιο πιρούνι και του λέει ότι είτε θα του βγάλει το μάτι, είτε θα τον βιάσει με αυτό.

 Παράλληλα το "Τσεκούρι" κυκλοφόρησε και ένα βιβλίο με τίτλο «Restrukt!» όπου παρουσίαζε τις ακραίες ιδέες του ενώ δημιούργησε και την οικονομική «πυραμίδα» TesakMoney η οποία του απέφερε μεγάλα ποσά. Το σλόγκαν του ήταν: Μην πιστεύεις, μην φοβάσαι, μην δουλεύεις!

 

Τα ταξίδια

Το 2013 μετακόμισε στην Ουκρανία και οργάνωσε εκεί τα "σαφάρι" του. Ακολούθησε ένα διάστημα στη Λευκορωσία και μετά ένα ταξίδι στην Κούβα. Εκεί ο Μαρτσίνκεβιτς πόζαρε με μπερέ α λα Τσε Γκεβάρα και όπως έχει δηλώσει βρήκε πολλά θετικά στοιχεία στον σοσιαλισμό. Οι Κουβανοι πάντως τον συνέλαβαν καθώς δεν είχε βίζα και τον έστειλαν πίσω στη Ρωσία. Μέσα σε λίγους μήνες είχε επιστρέψει στη φυλακή ενώ το βιβλίο του απαγορεύτηκε σε όλη την χώρα.

Τον Οκτώβριο του 2017 νέα στοιχεία για τη δράση του "Τσεκουριού" ήρθαν στο φως. Βίντεο από επιθέσεις και καταθέσεις για "σαφάρι" με θύματα ακόμα και παιδιά κάτω των 15 ετών. Τελικά στις 27 Ιουνίου 2017 δικαστήριο του επέβαλε δέκα χρόνια φυλάκιση. Η υπόθεση που τον "έδεσε" ήταν η επίθεση σε έναν μικροέμπορο κάνναβης. Η ομάδα του Μαρτσίνκεβιτς τον βασάνισε, τον έκλεψε και τον ανάγκασε να φάει την κάνναβη που είχε πάνω του.

«Αν είχα διαβάσει Σολζενίτσιν...»

Στη φυλακή πλέον το "Τσεκούρι" άρχισε να διαβάζει λογοτεχνία και να διαφοροποιεί τις απόψεις του. Σε κείμενα του τόνισε πως κατάλαβε πως τελικά όλοι θέλουν χρήματα από το κράτος και απαιτούν να τα παίρνουν από τους άλλους και να τα δίνουν σε αυτούς. "Διάβασα το Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ του Σολζενίτσιν. Αν το είχα κάνει πριν καθίσω να γράψω το Restrukt δεν θα το ξεκινούσα ποτέ" παραδέχθηκε.

Το 2018 ο δηλωμένος εθνικιστής που μιλούσε για την ανάγκη να "καθαρίσει" η χώρα από μετανάστες και αλλόθρησκους ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να απαρνηθεί τη ρωσική υπηκοότητα. "Μιλάω για τον Εθνικοσοσιαλισμό. Ανέλυσα πολύ τον σοσιαλισμό και τελικά τον απέρριψα τελείως. Όμως και ο εθνικισμός είναι περίπλοκος και βρίσκω πολλές πτυχές του απαράδεκτες» έγραψε σε επιστολή του.

Ήταν πλέον φανερό πως ο Μαρτσίνκεβιτς βρισκόταν σε ιδεολογική σύγχυση. Σε συνέντευξη που είχε δώσει πρόσφατα σε ιστοσελίδα έλεγε πως πλέον πιστεύει ότι "ο φόβος για τον θάνατο παίζει τον καθοριστικότερο ρόλο στη ζωή των ανθρώπων". Ο ίδιος ονειρευόταν να πεθάνει "όμορφα σαν ένας Βίκινγκ στη μάχη ή κάνοντας έρωτα σε μια κοπέλα ή στην παγωμένη κορυφή του Έβερεστ"."Αν και στο τέλος δεν έχει μεγάλη σημασία" τόνιζε.

Τελικά πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου 2020 μέσα σε ένα παγωμένο κελί φυλακής στη δυτική Σιβηρία. Περίμενε να μεταφερθεί στη Μόσχα για να καταθέσει για μια ακόμα υπόθεση. Οι αρχές είπαν ότι το "Τσεκούρι" αυτοκτόνησε αλλά οι δικηγόροι του το αμφισβητούν. "Δεν είχε κανένα λόγο να το κάνει. Ίσως κάποιος να τον... βοήθησε λένε". Το γεγονός όμως ότι ο Μαρτσίνκεβιτς πέρασε μεγάλο χρόνο της ζωής του στη φυλακή και τελικά πέθανε στα 36 του χρόνια δεν αλλάζει. Το μίσος δεν του έδωσε τις λύσεις που αναζητούσε. Τον ξεγέλασε με μικρής ψευδαισθήσεις μεγαλείου για να τον οδηγήσει τελικά στη καταστροφή.