Έλληνες και θεωρίες συνωμοσίας


Τι πιστεύουν οι Έλληνες - και άλλοι- για κοροναϊό, εμβόλια, παγκόσμια σέχτα διακυβέρνησης 
και γενικότερα όλες τις δημοφιλείς θεωρίες συνωμοσίες

Tα αποτελέσματα της ταχύτατης διάδοσης των θεωριών συνωμοσίας κατέγραψε παγκόσμια έρευνα που αφορά τον κοροναϊό αλλά και άλλες ευρέως διαδεδομένες θεωρίες. Ένα σημαντικό ποσοστό σε διάφορα μέρη του πλανήτη πιστεύει ότι ο ιός κατασκευάστηκε ηθελημένα, έχει σκοτώσει πολύ λιγότερους απ' ό,τι αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία ή απλά δεν υπάρχει καθόλου και είναι μια παγκόσμια απάτη. Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι απάτη είναι και η κλιματική αλλαγή, ενώ προβληματίζουν και τα ποσοστά όσων πιστεύουν ότι τα εμβόλια έχουν επιβλαβείς παρενέργειες. Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι σημαντικό ποσοστό πιστεύει στη θεωρία ότι ο πλανήτης διοικείται από μια μυστική σέχτα.

Η έρευνα έγινε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο από το YouGov-Cambridge Globalism Project σε 25 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, και συμμετείχαν συνολικά 26.000 άτομα. Στην χώρα μας το ερωτηματολόγιο απαντήθηκε από 1.011 ενήλικες Έλληνες.

Αναφορικά με τον κοροναϊό η πλέον δημοφιλής θεωρία είναι ότι υπάρχει μια κρυφή συμφωνία ώστε να παρουσιάζονται πολλοί περισσότεροι θάνατοι απ' όσους προκαλεί στην πραγματικότητα ο ιός. Με αυτό τον τρόπο οι κυβερνήσεις μεγεθύνουν σκόπιμα το πρόβλημα και επιβάλουν τα μέτρα που θέλουν. Η χώρα μας βρίσκεται πάρα πολύ ψηλά στη σχετική λίστα. Το 18% των ερωτηθέντων απάντησε πως σίγουρα συμβαίνει κάτι τέτοιο ενώ το 28% θεωρεί πως μάλλον συμβαίνει. Πρώτη βρίσκεται η Νιγηρία με 59% ενώ αρκετές χώρες βρίσκονται πάνω από το 35%.

 «Ψυχολογική παρηγοριά ότι δεν βρίσκονται στο έλεος ενός τυχαίου γεγονότος»

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η πανδημία προκάλεσε ένα κύμα παραπληροφόρησης και ψευδών ειδήσεων με απόψεις αρνητών της επιστήμης και συνωμοσιολόγων να διαδίδονται με εκπληκτικό ρυθμό στο διαδίκτυο.

«Κάθε τρομακτικό γεγονός το οποίο αμφισβητεί την αίσθηση ελέγχου που έχει ο κόσμος, όπως μια πανδημία ή μια μαζική επίθεση, οδηγεί στην ταχεία αναπαραγωγή των θεωριών συνωμοσίας. Δίνει στους ανθρώπους κατά κάποιο τρόπο μια ψυχολογική παρηγοριά, αισθάνονται ότι δεν βρίσκονται στο έλεος ενός τυχαίου γεγονότος. Αυτές οι θεωρίες είναι επικίνδυνες κάθε φορά αλλά πολύ περισσότερο στην περίπτωση μιας πανδημίας καθώς μπορούν να οδηγήσουν τον κόσμο να αγνοήσει τις οδηγίες των ειδικών ή ακόμα και να προκαλέσουν βία», αναφέρει ο Στέφαν Λεβαντόφσκι, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπριστολ ειδικός σε θέματα παραπληροφόρησης.

Ο Λεβαντόφσκι τονίζει πως μεγάλη ευθύνη στη διάδοση των θεωριών συνωμοσίας έχει και η αδυναμία των κυβερνήσεων να στείλουν ξεκάθαρα μηνύματα. Οι παλινωδίες ενισχύουν τον σκεπτικισμό και τις αμφιβολίες.

Κατασκεύασμα, απάτη και 5G

Η έρευνα δείχνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων πιστεύει ότι ο ιός δημιουργήθηκε σκόπιμα είτε από τις ΗΠΑ, είτε από την Κίνα. Στην χώρα μας το 20% θεωρεί πως ο ιός είναι σίγουρα ή πιθανότατα αμερικανικό δημιούργημα. Το 26% υποστηρίζει ότι είναι κατασκευασμένος σκόπιμα από τους Κινέζους.

Την ίδια ώρα σε πολλές χώρες ένα ποσοστό από 13 έως 20% υποστηρίζει ότι ο ιός είναι «ένας μύθος που δημιούργησαν μυστικές άγνωστες δυνάμεις». Στην Ελλάδα το 17% δήλωσε ότι η ο ιός είναι ή μάλλον είναι απάτη. Η θεωρία ότι η τεχνολογία 5G συνέβαλε στην παγκόσμια διάδοση του ιού έχει επίσης αρκετούς υποστηρικτές. Σε Τουρκία, Αίγυπτο, Νιγηρία, Σαουδική Αραβία και Νότια Αφρική πάνω από το 20% πιστεύει κάτι τέτοιο. Στην Ελλάδα το 19% κατηγορεί το 5G.

Το 37% των Ελλήνων πιστεύει ότι σίγουρα ή πιθανότατα ο ιός αποτελεί δημιούργημα κάποιας ισχυρής επιχειρηματικής δύναμης. Παρόμοιο είναι το ποσοστό στην Ουγγαρία και την Ισπανία και μεγαλύτερο στην Πολωνία.

Ένα ποσοστό 41% των ερωτηθέντων στην χώρα μας δήλωσε ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες καθυστερούν σκόπιμα την παραγωγή εμβολίου και αποκρύπτουν πληροφορίες για ανεβάσουν τις τιμές.

Εμβόλια, εξωγήινοι και... νερό

Η έρευνα θέτει ερωτήματα και για άλλες θεωρίες. Στο ερώτημα αν ο Τραμπ συνεργάστηκε με τη Ρωσία για να εκλεγεί το 44% των Ελλήνων λέει ναι ή μάλλον ναι και το 31% όχι ή μάλλον όχι. Το 26% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει. Στις ΗΠΑ το 46% πιστεύει τη ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Στην χώρα μας ένα 39% δηλώνει ότι σκοπίμως αποκρύπτονται οι επιβλαβείς παρενέργειες των εμβολίων. Μάλιστα το 13% δηλώνει σίγουρο γι' αυτό. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά στην Ευρώπη.  Το 56% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δήλωσε ναι ή μάλλον ναι στο ερώτημα αν πιστεύει ότι μια μυστική σέχτα ισχυρών ατόμων ελέγχει τα γεγονότα στον πλανήτη και τον διοικεί.

Το 23% των Ελλήνων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν πως θεωρούν πως είναι απάτη ότι ο άνθρωπος προκάλεσε την κλιματική αλλαγή. Το 33% δηλώνει ότι σίγουρα ή πιθανότατα οι άνθρωποι έχουν έρθει σε επαφή με εξωγήινους και το αποκρύπτουν οι κυβερνήσεις. Το 24% δήλωσε ότι ο ιός του AIDS δημιουργήθηκε σε εργαστήριο και διαδόθηκε σκόπιμα από μια μυστική ομάδα ή οργανισμό. Το 22% δηλώνει πως πιστεύει ότι η προσελήνωση το 1969 ήταν σκηνοθετημένη και δεν έγινε στην πραγματικότητα. Τέλος ένα ποσοστό 33% δηλώνει σίγουρο ή σχεδόν σίγουρο ότι η αμερικανική κυβέρνηση βοήθησε να υλοποιηθούν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Στους ερωτηθέντες στις ΗΠΑ αυτό το ποσοστό φτάνει το 20%.

Αν και ακούγεται εντελώς παρανοϊκό ένα 11% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δήλωσε ότι συμφωνεί ή συμφωνεί σε γενικές γραμμές με τη θεωρία ότι ο κοροναϊός θεραπεύεται πίνοντας πολύ νερό. Το νερό κατεβάζει τον ιό από τον λαιμό στο στομάχι και εκεί πεθαίνει από τα γαστρικά ύγρα... 

 ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ολόκληρη των έρευνα